101
-
#61 Ne ferdíts. Láttam olyat. De szerinted az országban lévő 600.000 vállalkozóvól mennyira igaz amit te mondasz és mennyire igaz amit én mondok. Szép lenne ha munka nélkül lehetne odáig jutni mert akkor mindenki azt csinálná. -
gforce9 #60 Úgy látom nemcsak elbeszélünk egymás mellett, de nem is egy bolygón élünk. Úgy látom te nem láttál még 18 éves suhancot milliós verdán. Nem láttál még kiprivatizált vagyonból felépült vállalkozást, nem láttál még csúszópénz miatt megnyert tendereket, nem láttál még olyat, hogy az esetek többségében a hivatalos utat járók vannak hátrányban. Igen biztosan a te idealizált világod a valóság. -
#59 És akkor most hasonlítsd össze a fenti képpel! -
#58 +1 -
#57 Ne haragudj, de 8 évig dolgoztam műszakolva, utána adódott lehetőség egy egyszemélyes vállalkozást csinálni, és azóta abban ügyködök. Sokkal többet nem keresek, de legalább nyugtom van és nem aggódok azon, hogy holnap lesz e munkám."
No látod akkor te már kétszer annyit tettél mint az a melós aki nem tesz semmit, de te véded. (és ez az irodai alkazottra is igaz, mert azok sokszor még annyit sem keresnek mint egy melós).
"Már ne is haragudj, de az általános kép az, hogy meggazdagodni az tud, aki lehúz másokat szarik mindenre."
Ez az általános kép, de nem ez a valóság.
"Aki tisztességes, jól dolgozik, de nme húzza le az embereket, az ugyan megél, de sehol sincs anyagilag, azokhoz képest, akik lehúzzák mind az ügyfeleket, mind a melósaikat."
Ez bullshit. Én ismerek olyan embereket és szerintem te is aki tisztességes, jól dolgozik és kurva sokat keres. Nem kell ahhoz lehúzni az embereket de egy munkának megvan az ára és az értéke, és nem kell hozzá senkit lehúzni.
"Hol igazságos ez? Nekem nem tudod megmagyarázni, hogy magyarországon ez nem így van, mert vak nem vagyok, főként, hogy sok cégnél megfordulok."
Én is megfordulok sok cégnél. Lehet, hogy ezek szerint más főnököknél fordulunk meg, de én ismerek személyesen olyan Magyar cégtulajdonost aki több ezer embernek ad munkát. Nyilván egy csomagolónak nem fog kurvasok pénzt kifizetni mert nincs miért és ez nem morális döntés hanem életben maradási. Mert amikor 20 milliós pluszban zár a cég akkor mindenki cserélni akar a tulajjal, amikor meg két éven keresztül termel -40 milliót akkor is nagy szájnak kéne lenni, de olyankor meg az van, hogy az a szemét mocskos főnök csak ki ne rúgjon.
Áhh hiába magyarázon ezt neked.
"És tökmindegy, hogy épp mennyire nyereséges a cége, letojja, neki még több kell."
Ha nem így áll hozzá akkor gyorsan eltűnik a süllyesztőben.
"de nem mindenki vágyik irodába és megfelel neki a fizikai munka is, de nem a rabszolgamunka, ami sok helyen megy."
Akkor menjen olyan helyre ahol nem rabszolga munka van. Sőt legyen egyéni vállalkozó és vállalja fel ő a melót. Jah hogy akkor neki kell megcsinálni azt is amit egyébként az általa lenézett, főnök, marketinges, grafikus, programozó csinált? Jah kérem.
"Az meg, hogy a szellemi munkában el lehet fáradni azt nem kétlem, de sehol sincs egy kemény fizikai munkához,"
Dolgoztam fizikai munkát és útáltam is, de amikor hazamentem fáradt voltam, de azért kommunikálni tudtam. Ehhez képest mondjuk folyamatos 14 óra agyalás után úgy mész haza, hogy konkrétan beszélnek hozzád és nem érted mit mondanak. Próbáld ki akkor az milyen. -
keeflee #56 Terry Gou 10 emberrel kezdte '74-ben. Azóta felfutott a bolt. Menetközben gondolom vadkapitalista lett. Mindenesetre nem kötelező a Foxconn-nak dolgozni. Shenzhen környékén nem olyan nehéz munkát találni. Ugyanarról a munkaerő piacról toboroz mint a többi cég arra. Ha nem lenne versenyképes, üresek lennének a gyárai. -
aronvirginas #55 Nem is meggazdagodásról beszélgettünk itt, hanem tisztes megélhetésről. Nagy a gyanúm, hogy innen senki sem gazdag.
Egyetértek abban, hogy kétkezi munkából is meg kell tudjon élni az ember, de amióta világ a világ, mindigis könnyebb volt pótolni a kétkezi munkást (akár gépekkel is), mint egy magasan képzett mérnököt, orvost stb. Így értelemszerűen a bérezésük is ezzel volt arányos. Nem hiszem, hogy nem érthető ez az egyszerű összefüggés. Nem véletlenül buzdítottak minket sem a szüleink arra, hogy tanuljunk és legyünk kreatívak, stb. Épp azért tették ezt, hogy kevésbé legyünk kiszolgáltatva a munkaerőpiac farkastörvényeinek. -
ppista #54 "Valójában a legtöbb vállalkozónak nem az egerek hordták össze, hanem keményen dolgozott és szisztematikusan építkezett."
Mindenkinek az egerek hordják össze. Kell egy ember akinek vannak ötletei, de egyedül annyit ér mint puci pinán hat szál szőr. Egymásra vagyunk utalva, csak sajnos ahogy figyelem a világot, egyik oldal sem ismeri el a másik szükségességét. -
gforce9 #53 Ne haragudj, de 8 évig dolgoztam műszakolva, utána adódott lehetőség egy egyszemélyes vállalkozást csinálni, és azóta abban ügyködök. Sokkal többet nem keresek, de legalább nyugtom van és nem aggódok azon, hogy holnap lesz e munkám. Már ne is haragudj, de az általános kép az, hogy meggazdagodni az tud, aki lehúz másokat szarik mindenre. Aki tisztességes, jól dolgozik, de nme húzza le az embereket, az ugyan megél, de sehol sincs anyagilag, azokhoz képest, akik lehúzzák mind az ügyfeleket, mind a melósaikat. Hol igazságos ez? Nekem nem tudod megmagyarázni, hogy magyarországon ez nem így van, mert vak nem vagyok, főként, hogy sok cégnél megfordulok. 10 ből talán 1 főnök-tulajdonos nem szarrágó. És tökmindegy, hogy épp mennyire nyereséges a cége, letojja, neki még több kell. A melósok minimálbéren vannak, ő meg szarik a világra. Lehet olyan hogy felépíti magának, nem mondom. De ez abszolúte nem általános, sőt! Persze lehet itt mondogatni, hogy miért nem tanult, de nem mindenki vágyik irodába és megfelel neki a fizikai munka is, de nem a rabszolgamunka, ami sok helyen megy. Az meg, hogy a szellemi munkában el lehet fáradni azt nem kétlem, de sehol sincs egy kemény fizikai munkához, főleg mivel utóbbira az egészsége is rámegy az embernek hosszútávon, mégsincs kompenzálva. -
#52 "Ja, te könynen beszélsz mert vannak lehetőségeid, de egy csóringer ember nem fog felmondani mert örül hogy van munkája.... nem dobálózik olyan könnyen a pénzzel és meló nélkül nme tud átvészelni rövid időszakot sem."
Igen szerinted (te kis fixa álomvilágodban) minden vállalkozó úgy kezdi a vállalkozást, hogy előbb a családi ház és a BMW meg a húszmillió és utána indítja a vállalkozást mi? Peeeersze. -
#51 "Természetesen ez csak utópia, a valóságban megveszi a státus szimbólumot az arc és el van telve önnön egójától."
Mondod ez úgy, hogy egy ugyanilyen gyárban készült termékről írsz. Nagy szavak. -
#50 "Ezzel szemben nem egy ismerősöm befejezte a középiskolát, most boltban árul, de a kisujját sem mozdítja a saját boldogulása érdekében csak panaszkodik az EU-ra, a Kormányra és a globális felmelegedésre"
NA erről beszélek! Köszönöm szépen! -
aronvirginas #49 "nyilvánosan összetörni egy ipadot és lenyilatkozni, hogy nem értek egyett az eszköz előállítási körményeivel, ezt megcsinálná néhány 10 ezer apple fan garantáltan lenne valami változás"
És miért csak az iPadet? Ennyi erővel a Nokia vagy Samsung telefonodat is jobb ha azonnal bezúztod, mivel azt sem a svájci minimálbér kétszeresét kereső munkások állították elő. Sőt, az olcsó gitárodat is jobb ha azonnal elégeted, mert a koreai famunkások sem annyit keresnek mint a Ramirez hangszerkészítő műhely alkalmazottai.
"megveszi a státus szimbólumot az arc és el van telve önnön egójától"
Megvolt a mai gyógyszeradag? -
#48 "umm, latom bekrepalt az ironia detektorod :)"
Hosszútávon lemerül ;) -
#47 "Jujj meg ne sajnáljam már őket. Te sem dolgoztál még 3 műszakban minimálbérért, különben tudnád mi az a munka."
Én? No állítom többet dolgoztam mint a legtöbb szájhős.
"A tulajdonos? Mégis szerinted honnan lett pénze? A melósok dolgozták ki neki."
Ez amit mancika elképzel és fikázik. Valójában a legtöbb vállalkozónak nem az egerek hordták össze, hanem keményen dolgozott és szisztematikusan építkezett. Amikor az egyik ember való világot meg barátok közt sorozatot néz, akkor a vállalkozó még lehet hogy árajánlatokat csinál, amikor Mancikáék a görög tengerparton süttetik a hasukat akkor lehet, hogy a vállalkozó egész nyáron itthon gürizik.
Ez egy nagy téveszme, hogy a menő vállalkozók csak úgy kinőnek a földből...
"Többet ér a menedzserek munkája? LOOOL Maximum a te (illetve a mai világ) kifacsart értékrendje szerint."
Hát lehet, hogy szerinted ez kifacsart, de ahova 1000-en jelentkeznek az nyilván nem ér annyit mint ahol csak 10 közül lehet választani.
"Javaslom menj el dolgozni műszakos melóban ahol szarnak a fejedre, még a nyugdíjkorhatárt sem érik meg az ilyen munkakörben dolgozók."
Dolgoztam ilyen helyen. Dolgoztam 3 műszakban, sőt dolgoztam a munkahelyem mellett máshol is, hogy közben tudjak valamit építeni. Dolgoztam úgy, hogy reggel a még alvó feleségemnek adtam csókot, este hazaérve meg a már alvó feleségemnek adtam csókot. És én nagyon sok ilyen vállalkozót ismerek. Igen van másmilyen is, mint ahogy rohadt sok Mancikát ismerek (elnézést ha valakit itt így hívnak) aki állandóan pofázik, de 16 órakor kiesik a kezéből a toll és megy haza való világot nézni.
"Egyszerűen ezeknek van pofájuk lehúzni másokat, minimálbérért dolgoztatni miközben palotában élnek."
Van ilyen is, nem mondom, hogy nem, de csak ez miatt kalap alá venni minden vállalkozót elég nagy tákékozatlanságra vall. Téged sem kényszerítenek, hogy ott dolgozz három műszakban. Tessék kitalálni egy jó ötletet, tessék tenni érte és tessék vállalkozónak lenni. Utána meg lehet osztani az észt. -
keeflee #46 Nem az Apple alkalmazottairól cikkeznek, hanem a Foxconn (Hon-Hai) alkalmazottairól. Az Apple engedi a legtöbb betekintést a beszálítónál végzett audit-okba, akiknek a listáját közel hiánytalanul hozzáférhetővé is tette. Nem nagyon hallani arról, hogy a többi gyártó hogyan áll a kérdéshez. Mégpedig azért, mert az Apple szó miatt elolvasod a hülye cikket, a másik miatt meg nem. Közben megy a banner, meg gyűjti a böngészési adatot a cookie és klikkelgetsz esetleg össze-vissza. Nem kell már érdekes tartalmakat gyártani, csak a klikkelésed hasznos. Oda kell csalogatni az egeret a címmel. Bár ha hozzászólsz, akkor több időt töltesz az oldalon, ami jól mutat a statisztikában. -
gforce9 #45 Nálunk is ugyan ez van. Max itt picit kisebb a szakadék. -
torreadorz #44 Igen és ez innentől kinálat-kereslet. Annyi kéne csak hogy az államnak szabályozni a minimál fizetést hogy ne vadkapitalizmus legyen az állítólagos kommunista kinában. ez meg már a vezetőik felelősége. -
gforce9 #43 Egy ilyen tömeges telefonzúzást de megnéznék :) -
morden #42 "De amig ha valaki felmond van helyette 100 jelentkező aki fele annyit kér, addig ez lesz." Pontosan ezért kellene megfogni a másik végéről a dolgot, pl nyilvánosan összetörni egy ipadot és lenyilatkozni, hogy nem értek egyett az eszköz előállítási körményeivel, ezt megcsinálná néhány 10 ezer apple fan garantáltan lenne valami változás. Természetesen ez csak utópia, a valóságban megveszi a státus szimbólumot az arc és el van telve önnön egójától. -
gforce9 #41 Ja, te könynen beszélsz mert vannak lehetőségeid, de egy csóringer ember nem fog felmondani mert örül hogy van munkája.... nem dobálózik olyan könnyen a pénzzel és meló nélkül nme tud átvészelni rövid időszakot sem. -
torreadorz #40 Melyiket pótolod könnyebben? Nem tudom mit nem lehet ezen érteni.
Egyébként lehet ellene tenni, például ha a foxconn egyik gyárában sem venné fel egyik munkás sem a munkát. Na akkor garantált hogy 1 óra mulva jönne a fizetésemelés. De amig ha valaki felmond van helyette 100 jelentkező aki fele annyit kér, addig ez lesz. -
gforce9 #39 Sarkítottam. Mindenesetre ha egy importőr 2%-ot kap a termékből még akkor is sokszorosát kapja, mint egy melós. Nem tudom ezen mit nem lehet érteni. -
gforce9 #38 Félreértettél szerintem. Az amit te leírsz az 2 embertipus közötti különbség. Nyilván, ha valaki leszarja a dolgokat, akkor tökmindegy, hogy kék vagy fehérgalléros. Attól még az nem érdemel túl sokmindent. De én nem az embertípusok alapján nézem a különbséget. -
torreadorz #37 Nálad valami gond van a fejedben.
"Van ott pénz, csak az a baj hogy az egy legyártott terméken akar keresni a menedzser, a tulaj, a marketinges, a szállító, az importőr, a nagyker, a kisker."
aztán:
"Míg a másik oldal bmw-vel szaladgál a rózsadombon"
B@szki, a te általad említett "másik oldalról" (marketinges, szállító, kisker stb) melyik szaladgál bmw-vel a rózsadombon??? -
morden #36 Ahogy nézem egyetlen egy mentséget tudnak az apple védők felhozni, mégpedig a " többiek is ezt csinálják" mondatot... azért ez nem túl jó védelem... -
aronvirginas #35 Én nem mondom, hogy így igazságos. Én sem dőzsölök, pedig informatikusként átlag feletti keresetet mondhatok magaménak. Ugyanakkor tudom azt is, hogy képességeimhez és lehetőségeimhez képest mindent megtettem a boldogulásom érdekében: 7 évet jártam egyetemre (alapkápzés + 2 mesterképzés) és bizony nem kizárólag az állam pénzén, otthon önerőből folyamatosan képeztem magam, stb. Ezzel szemben nem egy ismerősöm befejezte a középiskolát, most boltban árul, de a kisujját sem mozdítja a saját boldogulása érdekében csak panaszkodik az EU-ra, a Kormányra és a globális felmelegedésre. Könnyű mindig másra kenni azt a sikertelenséget, aminek nagy százalékban saját maga az oka. -
gforce9 #34 A hozzászólásod alapján te vagy inkább a faék kategória. :) -
gforce9 #33 Nem mind. Minden cégnél van 1-2 vezető akik lényegében viszik a vállukon a céget. A többi síkhülye. Természetesen az utóbbiak zsebelnek többet általában. -
#32 ja, mert aki irodában lébecol (mert dolgozni persze csak az szokott, akinek piszkos lesz tőle a keze), az mind bmw-vel jár és rózsadombi villában lakik.
nem lehet, hogy azért nincs jól fizető munkád, mert egyszerűbb vagy egy faéknél? -
aronvirginas #31 "És nemhogy nem kapnak elég pénzt a melósok, de még akkor jönnek az ilyen demagóg dumák, hogyha tanult volna milyen jó élete lenne"
Mert az nem demagóg duma, hogy a vezetők mind síkhülyék, csak felveszik a semmiért a nagy pénzeket, a munkát pedig mind a melósok végzik? Ugyan már... -
gforce9 #30 Hogyhogy ki dönti el? Az élet. Egy átlagember jelenleg hitelből tud megvenni bármit is. Télen minuszban van a számlája. Lakás önerőből? Álom. Míg a másik oldal bmw-vel szaladgál a rózsadombon. Mond azt, hogy ez így igazságos. Akkor legalább be is fejezem a postolást ehhez a topichoz. -
aronvirginas #29 "Én annyit mondtam, hogy ők is kapják meg a tisztes részt"
És ki dönti el, mi a tisztes? Százezer, kétszázezer? Nem olyan egyszerű kérdés mint hiszed. Emellett az ember mindig elégedetlen, nem adhatsz akkora fizetést, hogy ne követeljen többet. És bárhogy is vesszük, egy mérnököt jobban meg kell fizess egy kétkezi munkásnál, különben ő érezné magát joggal kisemmizve, míg ő éveket és százezreket fektetett egyetemi tanulmányokba, addig más nyolc általánossal ugyanúgy keres. Mondom, nem egyszerű a bérezés kérdése egyáltalán, és bárhogy osztod is a pénzt, mindig lesz egy elégedetlen réteg. -
gforce9 #28 Egyébként az irodákban ülők nagy részére igaz inkább, amit mondasz nagyrészük olyan sötét mint a föld, mondom ezt úgy, hogy sok cégnél szervizmunkát végzek. Ha valami kérdés merül fel, a melósokat kell kérdezni mert azok képben vannak. Az irodisták meg csak néznek ki a fejükből. Ez az esetek 90% igaz. És nemhogy nem kapnak elég pénzt a melósok, de még akkor jönnek az ilyen demagóg dumák, hogyha tanult volna milyen jó élete lenne. pff. grat -
gforce9 #27 "ingyenes nyolc általánost is lelógják, aztán pedig milliós fizetésekről álmodnak."
Igen.. erre céloztam. Szövegértelmezés. Én annyit mondtam, hogy ők is kapják meg a tisztes részt, ennyi. Milyen milliós fizetésről beszélsz?
-
hurkaur #26 umm, latom bekrepalt az ironia detektorod :) -
aronvirginas #25 "Ez uyganígy van az élet minden területén, mindenhol. A melós le van sz*rva."
Nagy általánosságokban véve mindenki a képzettségével és a vállalt felelősségel arányosan keres. Ha a melós tanult volna, ő is lehetett volna grafikus vagy mérnök és kereshetne havi többezer eurót. Nyilván tisztában vagyok vele, hogy ez nem ilyen egyszerű, de ugyanakkor abban is van igazság, hogy sokan a teljesen ingyenes nyolc általánost is lelógják, aztán pedig milliós fizetésekről álmodnak.
-
Papichulo #24 "Mert a legnagyobb IT cég a világon az nem azt jelenti, hogy a legértékesebb cég a világon."
Ez igy van.
"Oké, de akkor ezt mondja."
Ha csak ennyi gond lenne a hozzaszolasaval... -
gforce9 #23 Jujj meg ne sajnáljam már őket. Te sem dolgoztál még 3 műszakban minimálbérért, különben tudnád mi az a munka. A tulajdonos? Mégis szerinted honnan lett pénze? A melósok dolgozták ki neki. Többet ér a menedzserek munkája? LOOOL Maximum a te (illetve a mai világ) kifacsart értékrendje szerint. Javaslom menj el dolgozni műszakos melóban ahol szarnak a fejedre, még a nyugdíjkorhatárt sem érik meg az ilyen munkakörben dolgozók. Én nagyonkevés tuléajdonost látok aki tényleg megdolgozott érte. Egyszerűen ezeknek van pofájuk lehúzni másokat, minimálbérért dolgoztatni miközben palotában élnek. -
#22 És? A fizikai munka csak a munka? Hidd el szellemi munkában sokkal jobban el lehet fáradni a nap végére. Ráadásul mint itt előbb írták, a kereset egyenes arányban van a nélkülözhetetlenséggel.
Saját példa:
Van egy külsős grafikus designer akit én fel szoktam kérni munkára. Drága, lassú. Viszont elmondok neki egy érzést, hogy mit akarok a termékkel közvetíteni, hova akarom pozicionálni és 2 hónap múlva lerak egy tervet elém amitől befosok a gyönyörtől.
Ezzel szemben van egy grafikus akivel az SOS munkát szoktuk csináltatni, mert gyors és pontos, ellenben a szájába kell rágni mit akarok. Mi, hogy nézzen ki. Hova kerüljenek a szövegek.
Szerinted melyik keres jobban és melyiknek van több munkája, és melyik helyett találok bármikor másikat?