5
  • closed
    #5
    A Mamiya RB67 nagyjából egy árban mozog a 645-el, viszont központi záras (van hozzá 6x4.5-es magazin is). Mellesleg a régebbi 645-ösökre fel lehetett rakni központi záras objektívet is. Ettől függetlenül a Bronica is biztos jó gép, Hasselbladot meg használjanak a sznobok :-)

  • mad mind
    #4
    Ha a dolog ilyen egyszerű lenne, nem lennének bajban a középformátumot gyártó cégek.
  • stain
    #3
    Én akartam venni egy mamiyát, de aztán mégsem az lett belőle. Na jó, filmeset. A mamiya 645 redőnyzáras, mint a kis gépek, pedig ezekben a stúdiógépekben pont a központi zár a móka (1/500 s vakuszinkron, hihetetlen finom működés). Sajna a hasselbladok 1000 dolcsi fölött indulnak ebay-en, úgyhogy egy 6x6-os bronica lett. És valami eszeveszett jó minőséget lehet vele fotózni filmre. Egyszerűen más világ, mint a kis digitális vagy a kisfilm. Valahogy az árnyalatok sokkal jobban megjelennek. Persze lehet, hogy ezért is látom ezt így, mert a 6x6-ossal stúdióban fényképeztem, és ott az ember sokkal jobban beállít mindent.

    Amúgy az hülyeség, hogy az óriásplakátokhoz kéne ilyen minőség... annak kb. 15 dpi a felbontása. A kiteríthetős divatlapokhoz kell, leginkább. Autóreklámokhoz. Meg gondolom jól eleresztett fotóművészek is használják.
  • asgh
    #2
    Ez nem a konzumer szegmens, így itt az árakat megtérülési szempontból vizsgálják. Ha pedig überfelbontás kell brutál minőségben, annak ennyi az ára.
  • mad mind
    #1
    Kár, hogy az összehasonlíthatatlanul olcsóbban, az még mindig ember feletti árcédulát takar.