13
  • mad mind
    #13
    A pet palack és egy elektronikai eszköz újrahasznosítása ég és föld.
  • Ferrer
    #12
    Ideje volt már ennek az intézkedésnek. Utálom, hogy a lépcsőház mindig tele van elektronikus hulladékkal, akárhányszor lemegyek.
  • finizlik
    #11
    Valamivel nő, nem mindenki csinálja ezt úgy hogy beszedi az árát, de aki rájön, hogy így 500x nagyobb a haszna akkor ezt fogja csinálni.

    Begyűjti a sok sok újrahasznosítási támogatást aztán meg megy a komp hajó ahova megy
  • nextman
    #10
    Akkor viszont ez is csak egy pofon a szarnak:)
    Semmivel nem no a kornyezetvedelmi faktor. Vagy az ujrahasznositas.
  • finizlik
    #9
    semmi mivel ott végzi :D Épp ez a lényege, hogy ezzel több pénzt lehet leakasztani
  • tatish
    #8
    Szerintem az a baj, hogy itthon nem igazán éri meg ezzel foglalkozni, arányaiban véve rengeteg vegyes műanyag termelődik (ebből elég sok a fémmel szennyezett ami különleges eljárásokat igényel = drágább feldolgozni), aminek az értéke ~4ft/kg, ezt általában külföldre adjuk el (sokszor drágább a bontás + tömörítés/darálás + szállítás mint maga az alapanyag). Kellene itthonra is több gyár ahol újrahasznosítják az ilyen típusú műanyagot is, lehetőleg a bontóüzemek környezetébe, mellé fröccsentőüzemet.
    Persze bontás után termelődik olyasmi is ami jobban megéri (kábelek, 1-2-3 osztályú NYÁK-ok, fém stb.) csak így is nehezen termelik ki azt amennyibe kerül a cég/vállalat fenntartása + dolgozók bejelentése(adó) + dolgozók fizetése.
    Ott kéne kezdeni, hogy az ilyen cégek vállalatok adókedvezményeket kapjanak, aminek a kiesését az államkasszából az eszközgyártókon kéne valamiféleképpen behajtani csak hát ezt is vagy a dolgozókon vernék le, vagy megemelnék az áraikat. Ördögi kör :/
  • rudymester
    #7
    A Media Marktokban és Saturnokban tuti átveszik, nem kell semmit vásárolni. Aki elszállítja, az pénzt ad érte (súly után). Elég sok hulladék udvar van az országban, ahol ezeket átveszik és pl. az én lakhelyemen évente szerveznek pár napot, amikor minden elektronikai hulladékot le lehet adni (nem lomtalanításkor).
  • lordsithlord
    #6
    Első körben talán el kellene azon gondolkodni, hogy miért van az, hogy a cégek a 3 éves gépet lecserélik, a régit leselejtezik és a még tökéletesen használható géppel a selejtezés után semmit nem kezdhetnek, mert az automatikusan veszélyes hulladéknak minősül...

    Nem lenne egyszerűbb, ha lenne egy használt, leselejtezett és egy tényleges veszélyes hulladékként kezelendő, használhatatlan kategória lenne, hogy azt már ne is említsem, hogy mi lenne, ha ajándékozásnál nem kellene mind az ajándékozónak mind pedig a megajándékozottnak adóznia utána...
  • nextman
    #5
    Es mi a biztositek ra, hogyha atveszik az uzletben, vagy a szelektiv hulladekgyujto helyen atadod, nem ugyanazon a hajon vegzi majd a szemet uton Afrikaba?
  • Komolytalan
    #4
    Láttál-e már szelektív hulladékgyűjtőt? Nincs mellette bolt, és nem csak akkor dobhatod be az üres pet palackot, ha veszel helyette egy másikat.
    A szelektív hulladék pénz. Ha nem éri meg eléggé üzleti alapon begyűjteni, akkor kell adni támogatást rá, amit be kell hajtani a gyártókon.
  • mad mind
    #3
    Vannak átvevőhelyek.
    Mivel a cégeknek nem kötelességük átvenni a szemetet, nem is veszik át, ha nem vásárolsz. Milyen fura. Ha beállítanék hozzád egy kukával te átvennéd a tartalmát?
  • Komolytalan
    #2
    Alapvetően azzal lehetne növelni az elektronikai eszközök újrahasznosításának arányát, ha lennének átvevő helyek, nem csak papíron. Jelenleg csak csere esetén veszik át (de pl. netes rendelés és szállításnál esetén ez se alap). Ha van otthon egy gépem, amire nincs többé szükségem, és nem is akarok másikat venni helyette, az bukta.
  • halgatyó
    #1
    Pedig Magyarország igazi recycling nagyhatalom!
    Vasúti talpfák, kresztáblák, rézkábelek.... sőt, már vasúti sínek is
    Az újrafeldolgozási arányunkat könnyű lenne 100% közelébe feltornázni.
    És rengeteg munkaalkalom is lenne a nem túl szakképzett, de igen ügyes kezű népességnek
    Erre adhatna pénzt (és sajtótámogatást!!!) az EU!
    Rögtön nőne a népszerűsége