60
  • caius marius
    #60
    Ès ha az alapokat, amiknek nagy rèsze "felesleges" az èlet nagy rèszèben, nem tanítják meg akkor hogyan döntenèl kèsöbb mi leszel ha nagy leszel? A problem inkàbb az, hogy a rendszer nagyon rugalmatlan, ès ezen az alma sem fog tudni segíteni.
  • llaszlo
    #59
    Erre mondta egy ismerősöm, hogy
    "Ha két dolgot megtanítanának az iskolában azt, hogy hogyan kell egy családot összetartani, meg pénzt keresni akkor senkit nem érdekelne, hogy mikor született Mikszáth Kálmán."

    Pont a hasznos dolgokat nem tanítják, sőt a tananyag kb 80-85%-a fölösleges, a nagy részét úgyis elfelejti az ember.
  • narumon
    #58
    Egyetértek. Engem soha nem érdekelt a Fizika, kémia és a (szerintem) egyéb hülye tantárgyak. Történelemből meg akkor is kétszer annyit tudtam mint az osztály együtt ha nem figyeltem oda, mert érdekelt ezért otthon mindenféle ilyesmit olvastam. A másik ami érdekelt az az életminőség és pénzügyi műveltség. Ennek köszönhetően most azt tudom mondani, hogy a kitünő tanuló osztálytársam dolgozik valahol naponta nem tudni hány órát, én meg akkor dolgozom amikor akarok. Szerintem nagy különbség.
  • narumon
    #57
    "Az emberek nem ugyanolyanok, van akinek a színes szagos kis videók segítenek tanulni, van akit meg a száraz tények. "

    Csakhogy egy interaktív tankönyvben benne vannak a száraz tények. Fordítva meg ez nem igaz.

    "Egyébként aki kis videók miatt akar fizikát tanulni, az nagyot koppan az egyetemen."

    Tévedés. Feleségem azért lett mikrobiológus mert anno megszerettették vele még általános iskolában, lehet egy kép, egy video, egy jó tanár. Ha már érdekli akkor meg önszorgalomból utána néz dolgoknak.
    Olyan ez mint a foci, ha leviszed a gyerekedet és nem köti le, akkor te hiána szeretnéd, hogy ő legyen a világ legjobb csatára ez soha nem fog megtörténni.
  • narumon
    #56
    Már megbeszéltük, az ehhez való einket előszőr ki kéne fejleszteni..
  • Roman
    #55
    A tanulást mindenkinél más segíti szerintem. Nekem piszokjó a hallás utáni memóm, szó szerint tudok idézni minden gond nélkül a hallott anyagokból. Meg remekül tudom motorosan bevésni a dolgokat, rajzokkal. De ha könyvből olvasva kell tanulnom, akkor csokoládé.

    Másokná' meg fordítva.

    De a http://www.youtube.com/user/jono03#p/c/6F5A027100A37163 dissection vidik, http://www.youtube.com/user/DoctorNajeeb Nadzsib dr. videói vitték a hátán a teljesítményem ^^ http://www.youtube.com/user/akramjfr Akram pedig nagybetűs TANÁR.

    Osztá' kéremszépen, amint megvannak a segédanyagok, tankönyvek, anyámpicsája, megvan az anyag 1%-a. 99%-ban meg azon múlik az elmélyülés-tanulás, hogy az illető gyerekje mit szeretne kihozni magából. Ha valaki nem akar, azt a Jóisten se képes tanítani ^^
  • mad mind
    #54
    Ez hülyeség. Ismerek egy csomó olyan embert, akik elolvassák a könyvet és megragad a fejükben, és olyanokat is, akiknek bármilyen videót mutatsz a biztonsági öv bekapcsolásáról, fél órát bénázik mire bekapcsolja. Az emberek nem ugyanolyanok, van akinek a színes szagos kis videók segítenek tanulni, van akit meg a száraz tények.
    Egyébként aki kis videók miatt akar fizikát tanulni, az nagyot koppan az egyetemen.
  • mad mind
    #53
    Mivel az oktatási rendszerben nem csak te vagy, ezért olyan eszközöket kellene alkalmazni, ami senkinél nem okoz problémát. Jelenleg az e-ink az egyetlen ami biztos, hogy senkinél nem okoz fejfájást, szemfáradást és pláne nem sugároz feléd semmit.
  • hurkaur
    #52
    Koszi a ted.com-os linket :)
  • narumon
    #51
    "Pontosan ugy, ahogy egy iskola sem lehet az. Ugyanis attol mukodik, ahogyan ki lett talalva."

    Ne haragudj de én azt látom, hogy a jelenlegi oktatási rendszer, pont, hogy NEM működik.
  • narumon
    #50
    Nagyon összekavirnyáltál valamit. Senki sem beszél tanár nélküliségről. Itt egyszerűen arról van szó, hogy James és Julia is ugyanabba az általános iskolába járt, csak James tíz évvel ezelőtt Julia tíz évvel később. Fizika órán James nem teljesen érti a száraz anyagot ami a hagyományos tankkönyvben van, amikor otthon tanulni kellene többször is elalszik rajta, kínokkal próbálja beverni a fejébe, majd mikor elbaszta rá az egész éjszakát, másnap összemakog egy kettest belőle, és mikor vége a sulinak örül, hogy soha többé a büdös életben fizika könyv közelébe sem kell mennie. Ezzel szemben Julia ugyanabban az iskolában tanul csak később. Tankönyvek helyett mindenki egy ipadot kapott a beiratkozáshoz a megfelelő tananyaggal. Julia nem nagyon érti a Fizikát, de otthon előveszi az oktató anyagot, ahol ismét feljön a tanár rögzitett magyarázata. Vicces animációt lát a tananyaghoz kapcsolódóan, ami színesen viccesen interaktívan mutatja be a gyakorlati alkalmazást, és példaprogramokat is mutat. Annyira jó a tananyag, hogy kis idő múlva az egész család (apuka és anyuka) is ott kucorog a képernyő előtt (vagy a tévé előtt ahova kitették a képét), és élvezettel tanulnak közösen, jót nevetve és szórakozva. Másnap a gyerek minden kérdésre tudja a választ hiszen, hogy is lehetne elfelejteni azt a sok vicces animációt. Julia 5-öst kap, és annyira megtetszik a fizika, hogy önszorgalomból is utána néz különböző dolgoknak és fizika suliba megy tovább. Nagy különbség és csak a megközelítés módja volt más.
    Saját példa: Adobe Premier magyar nyelvű száraz könyv már a tizedik oldalon nem értettem miről beszél, Lynda.com-ról letöltött tananyag egy jó tanárral videon mutatva, pár óra alatt már jobban megtanulja az ember mint a könyvet ötször odavissza olvasva.
    Másik: ted.com szakmai előadások minden szinten, de a világ legjobbjaitól a témában. Még azt is felfogod amiről egyébként halvány lila dunsztod sincs.

    Szóval aki itt jön az ingyenes bedigizett könyvekkel, meg a többivel az meg sem értette miről szól a dolog.
  • narumon
    #49
    "Eloallt! Ugy hivjak google books es azt csinaljak, hogy konyeveket digitalizalnak, majd teljesen ingyen barki altal, jopar formatumban letolthetove teszik."

    Na most egy új multimédiás tananyag készítése, és meglévő 50 éves könyv bedigitalizálása és ingyenesség tétele között van egy kis különbség. A magyar könyvtárakban lévő kötetekből is rengeteget elérsz ingyen, csak itt és most ez a cikk nem arról szól.
  • hangulati
    #48
    "Jobs álma az volt, hogy a tankönyvek digitálisak, interaktívak és személyre szabottak legyenek." Mar bocsanat, de ez nem lenne jo. A tankonyvek azert tankonyvek, mert nem szemelyre szabottak. Interaktivak lehetnenek, de akkor nem lennenek tankonyvek. Pontosan ugy, ahogy egy iskola sem lehet az. Ugyanis attol mukodik, ahogyan ki lett talalva. Osszetett dolog. Mas dolog egy, mar meglevo tudasra alapozott adatbazis, es mas a nullarol indulva tanitani valakit. Pontosan, ahogy valaki irta, annak idejen a homokba rajzolak, es megtanultak.Mert volt egy jo tanar. Lehet kopkodni, akkor is ez van. Egy aplekutyut senki nem fog tisztelni, foleg nem ot evesen, de egy, vagy tobb jo tanart es a kozosseget viszont mindenki. Ilyenek vagyunk a mi, mind a harom dimenzionkban.
  • finizlik
    #47
    Az ötlet jó, de akkor biztosítsák az ingyenességet. Vagy könyvcsomag árán adják
  • hurkaur
    #46
    ez varhato volt..
  • caius marius
    #45
    ??? Nem teljesen èrtem mire gondolsz.
  • cloud.strife
    #44
    Most nézem, tök jó ez a plusz-minusz a fórumba. A sok hülyeséget egy perc alatt el lehet tüntetni... :)
  • gombabácsi
    #43
    Úúúú de jó lesz, reméljük a magyar állam is vesz majd sok iPadot, ezáltal munkához és bevételhez juttata a magyar beszállító cégeket!
    De jó lesz! Már csak IMF hitel kell hogy ki is tudjuk fizetni.
  • G_ArchAngel #42
    Es nem tudnad elkepzelni az eleted a Microsoft templom falain kivul?
  • asgh
    #41
    " Mások nyomorán és szenvedésén keresni mocskos és undorító dolog, még akkor is ha ez egyesek által törvényesítve lett!"

    Ez vicces, mert ezek szerint azok a mocskosak és az undorítóak, akik egyáltalán tesznek valamit mások szenvedésének enyhítésére. Mert ugye csak a mögöttes motíváció számít, a gyakorlati eredmény nem, mert azt nem lehet ideológiai alapon fikázni.
    Ha egy cég segít: csak a profit meg a PR számít.
    Ha az állam segít: a mocskos politikusok csak a népszerűséget hajhásszák, szarnak azok a szenvedőkre.
    Ha egy alapítvány segít: rohadt pénzmosoda, csak azért csinálják, hogy az adományozóik elkerüljék az adózást.
    Ha egy civil szervezet: sok konzumidióta így akar többnek látszani, mint ami: otthon vígan használja a szemetet, amit a szegények kizsákmányolásából termeltek, aztán látszattevékenységgel akarja megnyugtatni a lelkiismeretét.

    Lehet, hogy a Te depressziós világnézetedbe (ami kétség kívül jellemző a magyar közbeszédre) nem fér bele, hogy a társadalmilag hasznos tevékenység ÉS a profit nem egymást kizáró dolgok, de attól ez még előfordulhat.

    "Az oktatás ha az alma kezébe kerül, olyan mint ha valamelyik egyházra bíznánk..."

    Az oktatás nem kerül sem az alma, sem más cég kezébe. Az apple létrehozott egy terméket és egy keretrendszert, amin keresztül hatékonyan lehet előállítani és terjeszteni az oktatási segédanyagokat. Ahogyan a tankönyvek írói, kiadói és terjesztő is ugyanolyan piaci szereplők és ugyanúgy profitból élnek, mint mindenki más, úgy az Apple sem kivétel ez alól.
    Szal lehet itt nagy kommunista kiáltványokkal acsarkodni, de attól még senkinek sem lett jobb.
    Ezzel szemben, ha egy cég pofázás helyett működőképes megoldásokat kínál egy társadalmilag fontos feladatra, attól akkor is beindul a fejlődés, ha esetleg az a cég még jól is jár vele.
  • G_ArchAngel #40
    Neked miert van kommentkenyszered olvasas nelkul?
    Ez egyfajta alkotasrol szol: te vagy a tanarod megcsinaljatok a prezentaciot, jegyzetet, tankonyvet, feladatsort, akarmit, mindezt interaktivan, feltoltitek egy ingyenes adatbazisba egy ingyenes programmal, ahonnan mas diakok, tanarok le tudjak szedni, amit te alkottal. Ingyen.
    Ezenfelul a cikkben szerepel, hogy azon dolgoznak, hogy a digitalizalt tankonyvek ingyen legyenek elerhetoek.

    Ingyenes, innovativ, kreativ, eloremutato, osztonzo, de tudom, hogy szar, mert Apple.
  • caius marius
    #39
    Az oktatás ha az alma kezébe kerül, olyan mint ha valamelyik egyházra bíznánk...
  • caius marius
    #38
    ja az előzőek a #15-re reagálva.
  • caius marius
    #37

    Ha egy gyógyszergyártó cég piacra dob egy új terméket, akkor általában két okból teszi:
    1. mert keresni akar rajta
    2. mert segíteni akarja a gyógyítást


    1. Mások nyomorán és szenvedésén keresni mocskos és undorító dolog, még akkor is ha ez egyesek által törvényesítve lett! Más csóringer és megvezetett butillák meg még tapsikolnak is hozzá. Szánalmas.
    2. Persze segíteni... Egyszerűen nem értem, hogy lehet ebben hinni a mai napig. A gyógyszergyárnak ugyan mi érdeke lenne abban, hogy egészséges legyél? Hogyan lenne így szegényeknek profitjuk? Gondolkodj mielött leírsz valamit! A dolog tök egyszerű. Ahhoz, hogy magas legyen a profit betegek kellenek. Sok beteg. Ha sok a beteg akkor lesz haszon. Olyanok mint a fegyvergyárak. Ha nincs háború akkor majd csinálnak. Miért ne? Az emberi élet, vagy bármilyen élet, a pénz ellenében nem sokat számít. Sajnos.

    Szóval ezt a fajta hozzáállást éljenezni, kicsit betegesnek tűnik...
  • caius marius
    #36
    #10 Ez a megoldás nekem is tetszik!!! :-) És így ha lágerekben laknak a kőbánya mellett, nem lesz feltünő a szaguk. Tudod mint a mesteré.
  • dyra
    #35
    "Én komplett regényeket szoktam rajta kiolvasni, eddig nem éreztem, hogy fárasztja a szemet."

    Az enyémet meg fárasztja. Az E-Tintás meg nem.

    "Jelenleg nem igen lehet kapni olyan e-tintás eszközt ami alkalmas lenne interaktív tankkönyvnek."

    Na és? Nem lehet kifejleszteni?

    "Szerintem meg kifejezetten jó ötlet. Az a tankkönyv szemetelés ami most megy az nagyon gáz, ráadásul ha valamit változtatnak akkor nyomják előről az összes szemetet. Egy interaktív oktató könyv, egyrészt lényegesen olcsóbb (még hw költséggel együtt is), másrészt akár mindig uptodate lehet, harmadrészt szemléletesebb, szórakoztatóbb. Egyszerűen egy igényesen megcsinált interaktív tankönyt MINDENBEN jobb. Össze sem lehet mérni."

    Az ötlet jó de az eszköz nem megfelelő.
  • kvp
    #34
    "De bezzeg ha google allt volna ezzel elo.. "

    Eloallt! Ugy hivjak google books es azt csinaljak, hogy konyeveket digitalizalnak, majd teljesen ingyen barki altal, jopar formatumban letolthetove teszik. Valamivel szimpatikusabb dolog, bar jopar kiado beperelte erte oket... (az irok valamiert nem) Lassan mar 10 eve csinaljak es ha rajtuk mulna, akkor a vilag osszes konyve elerheto lenne a keresojukbol, teljesen ingyen.
  • G_ArchAngel #33
    Sajnalom, hogy nem erted:
    Anno egy bottal homokba rajzoltak, most a tabletek jonnek multimedias tananyaggal. Ez a jovo, lehet csak egy kis lepcso es az igazi a felhoszolgaltatsra epulo oktatsi rendszer lesz a kovetkezo nagyobb lepes.
    Hidd el en is szeretem a lovakat, de motorozni sokkal komfortosabb es hatekonyabb.

    USA-ban most mar szinte az osszes iskolaban belepteto kapu van, nem fognak kisetalni az intezmeny ingosagaval. A masik, hogy az Apple eszkozok eleg konnyen track-elhetok es letilthatok. Nem igazan eri meg ellopni oket.

    S vegul, miert nem lehet orulni egy pozitiv dolognak, csak a szart latni benne?


    (gondold vegig: egy suliba jar 500 diak a 8 evfolyamban, ennyi ido alatt a szamitogepeket 2-3 alkalommal kicserelik, hogy a gondoltad a millio, akarcsak szazezer diakot egy gepnel?)
  • cateran
    #32
    Sigh..nem egyszerre....gondoltam nyilvanvalo:P Hmm lassuk csak..hany altalanos iskolai konyvet probaltak szerinted ellopni az elmult 50 evben? Vajon hany iPadnek kelne laba amugy? (bizony..a zusaban is lopnak am..)
  • G_ArchAngel #31
    Az en gepemet csak en hasznaltam es a hugom. Ha lenne iPad-om azt sem hasznalna mas.
    Millio ember pedig egy repteri terminalnal is nehezen jon ossze, nem egy iskolai szamitogep elott.

    Amerikarol beszelunk, eves kozoktatas konyvekkel, jegyzetekkel 700 USD, iPad 500 USD ingyen tananyaggal. Es 2-4 evig lehet hasznalni.

    Tehat?

    here once was a time when everyone watched silent movies. Technology advanced and a few weirdos started adding sound to their movies. At the beginning, it was just a trickle and nobody paid any attention to it. Then at some point, the technology became so accessible that everybody did it. It changed the way we watched movies. I believe the iPad’s new media friendly book format combined with this authoring tool is just such a watershed event as the widespread adoption of talkies. Media rich books are going to become the norm, not the exception.

    (sorurce)
  • cateran
    #30
    Ugye azert erzed mi a kulonbseg megvenni 1 office-t 1 gepre, amit aztan millio gyerek hasznal vagy megvenni a zapple cuccot/gyerek...
  • hurkaur
    #29
    annyira nem meno kuloncnek lenni mint gondolod :)
  • G_ArchAngel #28
    Nem tudom, de Pythagoras-nak nem volt Junoszty TV-je megis azt tanultad, amit o vetett pergamenre kozel 2500 eve.

    Jah, varj, elfelejtettem valamit: 2012-t irunk, igy teljesen irrevelans, hogy te vagy en min tanultunk 30 eve, 1-2Ft-os belyegeket gyujtottunk a takarekkonyvbe most meg facebook ismerosoket szokas.
    Nagyapam is megtanult mindent z80-as rendszer nelkul az orosz lagerben, ami eleg volt ahhoz, hogy hazaterve egyedul felepitsen egy hazat, amiben a szuleim a mai napig laknak. Szerintem a Junoszty is hidegen hagyta.
    Bizonyara 3000 ev mulva a USS Orion-on felcseperedo emberke a holografikus Wikimuseum-ban setalgatva mosolyogni fog az iPad X-en.
  • gombabácsi
    #27
    Itt szeretném megkérdezni, hogy az miért van, hogy én egy z80-as rendszeren és Junoszty tévén jobban megtanultam a dolgokat, mint a "maifiatalok"?
  • G_ArchAngel #26
    Ha nem a fenykepezogep keresojebe, akkor egy monitorra bamulok egesz nap, ami biztosan allitom, hogy nem e-ink.
    Pixeleket retusalok, irok, olvasok es hibatlan a szemem.

    Nem lennek hiteles reklamarc, ha valaki e-readert akarna velem eladni.
  • narumon
    #25
    "Mókus vakítás. Ez a kijelző hosszabb olvasásra nem alkalmas fárasztja a szemet."

    Én komplett regényeket szoktam rajta kiolvasni, eddig nem éreztem, hogy fárasztja a szemet.

    "Vannak nagyon prima E-tintás cuccok azokra lehetne nyomni a tankönyveket."

    Jelenleg nem igen lehet kapni olyan e-tintás eszközt ami alkalmas lenne interaktív tankkönyvnek.

    "A másik, hogy egy valamire való iskolában talán akad valamiféle rovar gyűjtemény is. Ami csak szemléletesebb mint egy nem valós színprofilú kijelzőn megjelenített lény. Sok dologban jó ez a cucc nem vitatom de az oktatásra lehetne készíteni másfajta célhardvert és szoftvert."

    Szerintem meg kifejezetten jó ötlet. Az a tankkönyv szemetelés ami most megy az nagyon gáz, ráadásul ha valamit változtatnak akkor nyomják előről az összes szemetet. Egy interaktív oktató könyv, egyrészt lényegesen olcsóbb (még hw költséggel együtt is), másrészt akár mindig uptodate lehet, harmadrészt szemléletesebb, szórakoztatóbb. Egyszerűen egy igényesen megcsinált interaktív tankönyt MINDENBEN jobb. Össze sem lehet mérni.
  • dyra
    #24
    Mókus vakítás. Ez a kijelző hosszabb olvasásra nem alkalmas fárasztja a szemet. Vannak nagyon prima E-tintás cuccok azokra lehetne nyomni a tankönyveket. A másik, hogy egy valamire való iskolában talán akad valamiféle rovar gyűjtemény is. Ami csak szemléletesebb mint egy nem valós színprofilú kijelzőn megjelenített lény. Sok dologban jó ez a cucc nem vitatom de az oktatásra lehetne készíteni másfajta célhardvert és szoftvert.
  • hurkaur
    #23
    De bezzeg ha google allt volna ezzel elo.. :D
  • narumon
    #22
    "Magyaran legyen elerheto az osszes elterjedtebb platformon (azert annyira nem megerolteto dolog)"

    Ezt bármelyik kormány megtehetné saját hatáskörében mégis szarnak bele.
  • narumon
    #21
    "Narumon, ha volnál kedves nem sértegetni engem. Sem. Köszönöm."

    Mivaaaan?