X-37B, a "titkos" ûrrepülõgép
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kézenfekvõ, bár kínos pillanatok jönnek, ha a szupravezetõben megbukik a mutatvány.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Érdekesen hangzik mindenesetre a hõvédõ pajzsban való használata, az alacsonyabb hõmérsékletû részeknél még be is válhat, de az olyan helyeken, mint az ûrrepülõgép orra vagy belépõélei, ahol jóval 2000°C feletti hõmérséklet is elõfordul aligha életképes, hiszen ilyen hõmérsékleten már megolvad.
A politika ûrrepülésre gyakorolt hatását - és ezzel együtt az állami források rendelkezésre állását - nagyjából láttuk a jelen cikksorozatból, és látjuk a többi programból, a közeljövõ gazdasági környezete pedig a tõke beáramlását nehezíti. Kínában látom a konzekvens akaratot és a források biztosításának lehetõségét, ha a Skylon projekt az övék volna, azt mondanám, 2025-ben tuti repül. Mindezzel együtt hajrá REL, hajrá Skylon.
A Heat sink elvû hõvédõ pajzs az X-15 esetében kvázi tesztelve volt kis léptékben, illetve segített az A-12/YF-12/SR-71 esetében a hõterhelés eloszlatásában. Szóval én ezt nem írnám le.
Ami a méreteket illeti... hát abban mondjuk biztos leszek, hogy ha a SABRE mûködõképes is lesz, aligha teljes méretû gépen fogják tesztelni elõször. :)
Tartok tõle, a fejlesztéssel inkább Kínának kaparják ki a gesztenyét.
Skylon: szerintem megcsinálják (ha nem ütköznek valami komoly technológiai problémába, ami a hajtómûnél jöhet elõ leginkább, bár annak a hõcserélõ rendszerének a tesztje jó eredménnyel zárult).
Semmiképpen nem nevezném légbõl kapott elképzelésnek a tervet (ezt az ESA is megerõsítette). A REL szintén nem gyerekek játszadozása, komolyan és felelõsségteljesen haladnak a fejlesztéssel, meg lehet nézni a weboldalukon is (a híreknél havi bontásban). Láttam a terv egyik szülõjének egy elõadását (weben), és ez alapján egy komoly mérnöki (és nem álmodozó) hozzáállású csapat van a REL-ben (Reaction Engines Ltd).
Én nagyon szurkolok nekik. Mekkora lenne már, ha az elsõ SSTO-t nem az USA vagy az oroszok építenék? :) Bár hasonló technikai bravúrt végeztek már angolok (a franciákkal együtt): a Concorde-nak azóta sincs párja a légi utasszállításban.
A következõ sorozatnak mi lesz a témája? :D:D
"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."
Én is drukkolok nekik, mert bár pl. a SpaceX-ben látom a potenciált, és valószínûsítem, õk lesznek a legjelentõsebb tényezõ, a Skylon sokkal inkább lázba hoz..:-)
A Skylon egy innovatív ötlet, de ahhoz, hogy a fejlesztése megfelelõ ütemben haladjon (ie.: kiderüljön, hogy a SABRE hajtómû valóban megvalósítható-e egyáltalán), ahhoz sok pénz kell. Nagyon sok. Most a szükséges pénznek egy töredékét állja az ESA, de ebbõl rövid idõ alatt nem fog világmegváltó technológia kivirágozni.
Hogy sikerülne-e ebbõl egy életképes SSTO rendszert csinálni? Erre nem mernék határozott választ adni. Drukkolok nekik, hogy igen.
Nekem amúgy nagyon tetszik az elképzelés (mint minden SSTO elképzelés :D).
Persze lehet, hogy csak azért hisszük ezt, mert ezt az elképzelést így még senki nem próbálta.
<#nemtudom>#nemtudom>
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Kb. olyan ,hogy 100 féle képen beletudok ugrani egy mocsárba csak közlekedni nem tudok benne rendesen! Mind ezt milliárdokért és 100 év alatt 8) (Ne köss bele a 100 évbe csak írtam) Még külön külön lövöldözgetünk fel fel addig nem megyünk mi sehova a nappaliból. Ott fogunk ülni és nézni milyen szép a KÉK bolygó!
Talán egyszer ezt a platformot tudományos programok is felhasználhatják majd, ez az üzemidõ viszonylag jól ötvözi a hosszú megfigyelési idõt az eredményekre alapuló újfajta megfigyelõeszközök feljuttatásának igényével, és így talán nem kell két generációnyi azonos célú mûhold között évtizedig várni.
A SkyLon-koncepció jelen keretek közötti megvalósulásának mekkora valószínûségét látod? Nekem inkább tûnik néhány nagyra nõtt gyerek álmodozásának, akik ügyesen maguk köré húztak egy szervezetet és megoldották a finanszírozását, csak hogy ûrhajó-tervezõsdit játszhassanak, mint a közeljövõ mûszaki-politikai-gazdasági környezetében megvalósulásra esélyes elképzelésnek.
Nem hiszem....!
<#hehe>#hehe>
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Ahogy fogalmazni szoktak; derék munka volt:)
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB