A SpaceX már dokkolásra készül az ISS-el
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"
"A kérdés inkább az, hogy miért nem csinálta meg már vagy 40 éve?"
A boeing, mint az ursiklo rendszer egyes reszeinek szallitoja nem igazan volt erdekelt az olcso megoldasokban. Arrol nem beszelve, hogy Burt Rutan tervezte a pegasust is, tehat masnak egyszeruen nem jutott eszebe. A kerek is milyen egyszeru talalmany, csak eppen anno nehez volt rajonni.
😄
Amúgy szerintem nincs ezzel semmi gond. Csak ugye ezt "állami" cégek is, pl a Boeing is tök olcsón megtudná, tudta volna eddig is csinálni. B747-e van dögivel, rakétája is, szal?
A kérdés inkább az, hogy miért nem csinálta meg már vagy 40 éve?
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
2016-ra már repülni akar.
Úgy tûnik lassan lassan lesz valami ebbõl az ûriparból.
😊))
Ha ezek tényleg mûködõképes rendszerek és vállalkozások lesznek, akkor talán jobb is, hogy a NASA a konkrét fejlesztésekbõl kiszáll.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Szerintem ezt mondd el a NASA vezetésének is 😊
Ha egy random cégnek kell valami random totál újat kitalálni, ott is keményen folyik el a pénz keményen kutatásra, amibõl vagy lesz valami, vagy nem. Vagy nektek nem mondta még senki, hogy utólag könnyû okosnak lenni?
Egy sima mechanikus nyomaskiegyenlito szelep eleg hozza a turboszivattyu moge. Ha gazhajtasos vagy gravitacios az uzemanyagellatas, akkor pedig kotelezo. Az ursiklokban is volt ilyen.
"melyik komoly cég fog fizetni használt fokozatokért?"
Amelyik olcson akar feljuttatni valamit. Egyebkent most ugy nez ki, hogy nasa. Oket nem zavarta a hasznalt ursiklok hasznalata sem, viszont orulnenek, ha olcson megusznak. Teherszallitasra biztos jo, foleg ha semmi fontos nincs benne, tehat elelmiszer, viz, uzemanyag, stb. szallitasanal ha nehany nem sikerul, az meg mindig olcsobb lehet mint mindig a legdragabb raketat valasztani.
Sok hajtómû egy jó vezérléssel akár még növelheti is a megbízhatóságot...
Az N1 esetén nagyon sok olyan probléma nem volt megoldva, ami mára "rutinmûvelet".
Többszörösen redundáns vezérlés, többféle gyógyír együttes alkalmazása a Pogo oszcillációra...
Ezek megoldatlansága volt az N1 végzete... De ha mûködött volna, akkor is kérdéses maradt volna a szovjet holdraszállás a 23,5t TLI kapacitás miatt (ami alig több a Saturn-V kapacitásának felénél)
\"-Az út elvezet a végtelenbe, majd visszahoz. Sokszor megjártam az utat, ültem a verandán, játszottam, voltam kutya, minden, még madárijesztő is.\"
<#hehe>#hehe>
Én múltkor jóval rövidebben fejtettem ki ugyanezt, pont egy SpaceX-szel kapcsolatos hírnél, de ahogy látom, eredménytelenül... Vagy biztos az zavarta meg, hogy nem írtam oda, mindig ez a szabály, nem csak számok esetében. 😄
Mindjárt jön megint Karesz, hogy egy "betûtévesztés" miatt mit pattogunk... <#idiota>#idiota>
/off{end}
Hogy valami úgy-ahogy témába vágót is írjak, nekem is a Weyland-Yutani Corp. jutott errõl eszembe... 😊
Sajátos viselkedésû toldalékok
42. A -val, -vel és a -vá, -vé határozórag magánhangzóra végzõdõ tõhöz alapalakjában
kapcsolódik, például: babával, kõvé; csehvel, pléhvé; stb. (A h végû szavak egy részét – mivel
bennük a h-t nem ejtjük ki – magánhangzós tövûnek kell tekintenünk.) Mássalhangzós végû
tõhöz járulva a -val, -vel és a -vá, -vé rag v eleme a szótõ végsõ mássalhangzójával azonossá
válik; ezekben az alakokban a tõ és a toldalék határán hosszú mássalhangzót írunk, például:
dobbal, szénnel, jósággal, emberré; Allahhal, dohhal; stb. (Ez utóbbi szavak alapformájában
kiejtjük a h-t, ezért ezek kiejtésük szerint is mássalhangzós tövûek.) (Vö. 75., 83–84.)
A mássalhangzók minõségi változásainak jelöltsége a névszóalakokban
A -val, -vel és a -vá, -vé alakmódosulásai
83. Megváltozott, a névszó tövének végsõ mássalhangzójával azonos (teljesen hasonult)
formában járul a -val, -vel és a -vá, -vé határozórag v-je (bizonyos h végûek kivételével)
minden mássalhangzóra végzõdõ névszóhoz. Ezt a kiejtésbeli módosulást írásunk tudomásul
veszi, és betûkettõzéssel jelöli. A többjegyû betûket természetesen a rájuk vonatkozó
szabályok szerint kettõzzük meg.
a) Egy rövid mássalhangzós szóvég + -val, -vel, -vá, -vé: bottal, cukorral, kékkel; arannyal,
rozzsal, néggyel; tudóssá, szénné, vízzé; királlyá, özveggyé; stb.
b) Egy hosszú mássalhangzós szóvég + -val, -vel, -vá, -vé: jobbal, tollal, tettel; jobbá, tollá,
tetté; gallyal, könnyel, meggyel; rosszá, könnyé; stb. (Vö. 94.)
c) Két mássalhangzós szóvég + -val, -vel, -vá, -vé: hanggal, komppal, minddel; kulccsal,
szárnnyal, gyönggyel; bolonddá, szilánkká, füstté; ronggyá, szárnnyá, bölccsé; stb. (Vö. 60.)
d) Ha a -val, -vel és a -vá, -vé rag v szóvégzõdéssel találkozik, a két v-t mindig jelöljük az
írásban: hévvel, szívvel; kedvvel, tervvel; savvá, névvé; könyvvé, nedvvé; stb.
A betûkettõzés elmulasztása nemegyszer eltorzítja a szóalak értelmét. Nem azonos
például a szívvel és a szível (= szeret, tûr); a tervvel és a tervel (= tervez); a bölccsé
(válik) és a bölcsé (= a bölcs tulajdona); a briddzsel (= a bridzs kártyajátékkal) és a
bridzsel (= bridzsezik); stb.
e) Azokban a névszókban, amelyeknek végsõ h-ját nem ejtjük ki (vö. 75.), a -val, -vel és a -vá, -vé rag v-jének hasonulása nem következhet be: méhvel; pléhvé, juhvá; stb. – A doh,
potroh, sah, Allah stb. szónak azonban minden alakjában ejtjük a h-t, ezért itt az ennek
megfelelõ ragalakokat találjuk: dohhal, potrohhal, sahhá, Allahhal stb. (Vö. 75.)
A -val, -vel és a -vá, -vé ragnak a személynevekhez kapcsolásával a 163., az idegen
szavakhoz és tulajdonnevekhez illesztésével pedig a 211., 216–217., 222. pont foglalkozik.
163. A mássalhangzóra végzõdõ személynevek -val, -vel (és néha -vá, -vé) ragos formájának
írásában a következõképpen járunk el:
a) Ha a név rövid mássalhangzót jelölõ betûvel végzõdik, akkor ezt a betût megkettõzzük:
Ádámmal, Bálinttal, Kodállyal, Szabolccsal stb. (Vö. 83.)
b) Ha régies betûre végzõdõ családnevekhez kapcsolódnak ezek a ragok, a régies betût
változatlanul hagyjuk, a rag v-je helyett pedig ennek a név végén ejtett hanghoz idomult mai
formáját írjuk: Kossuthtal, Véghgel, Móriczcal, Rátzcal, Babitscsal, Paiszsal; Madáchcsá; stb.
c) Ha a családnév mássalhangzót jelölõ kettõzött betûvel végzõdik, a -val, -vel (és néha a -vá,
-vé) rag megfelelõ alakját kötõjellel kapcsoljuk hozzá, hogy az alapforma világosan kitûnjön:
Kiss-sel, Makk-kal, Papp-pal, Széll-lel stb. (Vö. 94.) – Egyszerûsítve írjuk viszont a
keresztneveket: Bernadettel, Marcellal v. Marcellel, Mariannal stb. (Vö. 62., 94.)
216. (...) b) A -val, -vel és a -vá, -vé rag a mássalhangzót jelölõ nem magyar betûre vagy betû-kapcsolatra végzõdõ idegen közszavakhoz és tulajdonnevekhez úgy járul, hogy v-je teljesen
hasonul az utolsó kiejtett mássalhangzóhoz: Andriætyal, Balzackal, pechhel, Bachhal,
Greenwichcsel, Steinbeckkel, Engelsszel, hertzcel, fixszel, fixszé, ortodoxszá, Félixszel,
Marxszal stb.
217. Bizonyos esetekben kötõjellel kapcsoljuk a toldalékokat az idegen közszavakhoz és
tulajdonnevekhez.
a) Ha az idegen írásmód szerint írt közszó vagy tulajdonnév végén hangérték nélküli (ún.
néma) betû van, vagy ha az utolsó kiejtett hangot betûknek bonyolult, írásrendszerünkben
szokatlan együttese jelöli, akkor a magyar toldalékot mindig kötõjellel fûzzük a szó testéhez:
guillotine-t, monsieur-nek; Glasgow-ban, Iaºi-nál, Loire-on, Montesquieu-nek, Montreux-ig,
Peugeot-t, Rousseau-val, Voltaire-é; stb. – De hagyományosan: Anjouk.
A -val, -vel és a -vá, -vé rag v-je ilyenkor is az utolsóként kiejtett mássalhangzóhoz hasonul:
guillotine-nal; Iaºi-sal, Moliere-rel; stb.
c) A mássalhangzót jelölõ kettõzött betûre végzõdõ idegen tulajdonnevekhez az azonos
betûvel kezdõdõ magyar toldalékot (s így a -val, -vel és a -vá, -vé rag megfelelõ alakját is)
kötõjellel kapcsoljuk, hogy a név alapformája világosan kitûnjék: Mann-nak, Tallinn-nál,
Scott-tól, Falstaff-fal, Grimm-mel, Scott-tal stb.
228. A ch kétjegyû ugyan, de egyetlen hangot jelöl, az x pedig két hang (k+sz) jele, de
egyetlen jegyû, s így mindkettõ egy betûnek számít az elválasztáskor. Ezért úgy tekintjük õket,
mint a rövid mássalhangzókat jelölõ magyar betûket: ar-chívum, ma-chináció, or-chidea, pszi-chológia, Ri-chárd, Mün-chen; he-xameter, ma-ximum, pra-xis, Ale-xandra, Me-xikó; stb. –
Ha a ch és az x végû idegen szavak toldalékos formáit a szó és a toldalék érintkezése táján kell
elválasztanunk, a ch-t és az x-et a következõ sorba visszük át akkor, ha utánuk magánhangzó
következik: almana-chot, ce-chem, pe-ches, bóra-xos, fi-xet, refle-xek, tele-xezünk; Bibera-chot, züri-chi, Féli-xé, Mar-xot, mar-xizmus; stb. – A -val, -vel és a -vá, -vé ragos alakulatok
elválasztása: pech-hel, bórax-szá; Bach-hal, Marx-szal; stb. [Vö. 216. b))
llax sztem jól látj
"A tolerancia és apátia a haldokló társadalom erényei" - Arisztotelész ASUS Z170 Pro Gaming, Intel Core i5 6600K, Gigabyte GTX 1070 G1, Kingston HyperX Fury DDR4 2x8GB
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
Persze egy kis mûhold nem azonos egy dokkolással.
Munkaállomás: C64 64K RAM 5,25\" floppy & Dataset Szerver: XT8086 640K RAM 10 MB MFM HDD 12\" Hercules Monitor DOS 1.0 Megy rajta a Crisys, mint az állat!
Csak nehogy túlnõje magát...
Addig, amíg relatíve kicsi a cég, amíg a csapat képes egy emberként egy célért dolgozni, addig kevés pénzbõl is képesek lehetnek ekkora eredményeket elérni.
Az is teccik, hogy az egész üzletüket az eszközeik újrafelhasználhatóságára alapozzák. Ez náluk nem opcionális, egyszerûen ekkor tudnak a piacon ilyen árak mellett megmaradni.