25
  • AgentKis
    #25
    Hőmérséklete van neki mozgási energiában tárolva. Az álló (semerre sem haladó, és semerre sem forgó) vízmoleqla 0 kelvin fokos.
  • philcsy
    #24
    Tényleg ott van.
  • Hirvaer
    #23
    Olvasd el a videó alatti kommenteket, köztük van a válasz!
  • philcsy
    #22
    Mert a patak vize nem megy le 0 fok alá (vagyis egy kicsivel igen, de azt az oldott anyagok miatti fagyáspontcsökkenés okozza).
    Két oka van:
    - a jég jó hőszigetelő így a patak vize lassan hűl le
    - a patakot fűti a sodrása

    Minden folyadéknak van egy belső súrlódása ami gátolja a mozgását és közben hőt termel, ez a viszkozitás. Minél nagyobb a viszkozitás annál több hőt termelődik természetesen a mozgási energiája kárára. (Ugyan ez nehezíti a vízben a mozgást, az az energia is hővé alakul.) A víz viszkozitása nem túl nagy, de amikor a víz elkezd bekásásodni, megnő és így fölmelegíti magát. Eközben természetesen le is lassul, tehát ha a patak nem elég meredek akkor meg is fagy.
  • philcsy
    #21
    Igazából ennek így nincs értelme. Ezek makroszkopikus dolgok, tehát sokaságokra vannak értelmezve. Egy darab vízmolekulának nincs halmazállapota se hőmérséklete se nyomása.
  • datango
    #20
    és akkor 0 fok alatt a patakok miért nem fagynak be? ott is mozog a víz!
  • johnsmitheger
    #19
    Cool! Egyébként egy darab vízmolekula is meg tud fagyni?
  • philcsy
    #18
    De lényegtelen, mert a vízpumpa úgy is beindítja a jégképződést.
  • philcsy
    #17
    "Akkor desztillált vízhez nem sok értelme van fagyállót keverni..."
    Nem csak a víz tisztasága számít, a hűtőrendszerednek is tisztának és teljesen sima felületűnek kell lennie, mert elegendő számú felületi hiba is beindíthatja a kristályosodást.
  • philcsy
    #16
    Nekem kicsit puhának tűnt az a fagyott víz...
  • Doktor Kotász
    #15
    Egyébként, ha egy erőteljes rázkódás éri a vizet, akkor azonnal lefagy. A természetben azért fagy meg a víz 0 fok alatt, mert fúj a szél, kavarja a vizet, és a nagy kavarásban kialakul az a kristály, amire ráépül a többi.
    A nyugodt víz amit túlhűthetsz, és nem fagy.
  • hdo
    #14
    " és olyat tudsz, mint a Subzero a Mortal Kombatban."

    Loál!

    Túlhevítést amúgy mikróban sajnos viszonylag könnyen elő lehet idézni. Azért sajnos, mert akaratlanul is előfordulhat az emberrel, és ilyenkor bizony abban a pillanatban hogy az ember megmozdítja az edényt, robbanásszerűen szétfröcsög a víz. Nem annyira látványosan mint az űrben tenné, de így emberre veszélyes is.
  • Doktor Kotász
    #13
    "Akkor ez azt jelenti hogy az abszolút szennyeződésmentes víz képes -48 fokig folyékony maradni?"

    Ha kertes házaban laksz, rakj ki egy petpalackban vizet akkor, amikor olyan -10 fok lesz hajnalra. Ha nem kap fizikai behatást, nem lökdösi egy kutya, az utca csendes, és a forgalom nem rázza a követ, amire ráraktad, ha este kirakod, reggelre lehűl, de nem fog megfagyni.

    Egy hirtelen mozdulattal rázd meg a palackot, és a víz jéggé változik. Ha nincs eléggé hideg, akkor csak jégkásává. De egy tizedmásodperc alatt.

    Aki nem ismeri a jelenséget, annak beadhatod, hogy kezdesz parafenomén lenni, és olyat tudsz, mint a Subzero a Mortal Kombatban.
  • Doktor Kotász
    #12
    Az úrben nem létezne az a vízcsepp. A zérus légköri nyomáson azonnal szétpárologna. Mondhatni szétrobbanna.
  • Cleawer
    #11
    Láttam már tőle kísérleteket, ha ilyen lenne egy középiskolás fizikatanár, tudós nagyhatalom lennénk...
  • ADAMEX9
    #10
    Valószínűleg a desztilált víz nem elég tiszta ahhoz, hogy ne alakuljanak ki benne jégmagok.
  • GerY5
    #9
    Hasonló jelenség ez is.
  • lotsopa
    #8
    Akkor desztillált vízhez nem sok értelme van fagyállót keverni, kétlem hogy -30 Celsius fok alá csökkenne tartósan a hőméréskelt egy autóban.
  • M0RN1NGST4R
    #7
    ti nem jártatok még úgy, hogy a fagyasztóból kivettetek egy bent felejtett ásványvizes palackot, ami feltehetőleg a nyomás és egyéb tényezők miatt nem fagyott meg, épp ellenkezőleg, folyékony maradt, majd mikor letekertétek a kupakot, és csökkent a nyomás a kristály szerkezett létrejött és egy pillanat alatt megfagyott a palack teljes tartalma a kezetekben?
  • karesz6
    #6
    Miért ne? Túlhevíteni is lehet jóval forráspont fölé anélkül hogy felforrna. Sőtt ezt még otthon is kipróbálhatod. Csak vigyázz vele mert kicsit veszélyes.
  • finizlik
    #5
    A víz neve Vodka ;)
  • drfaust
    #4
    Nem egészen, csak még lehet folyadék tulajdonságokat mérni. Hasonlóan mint az üveg, aminek vannak folyadék jellemzői.
  • Szefmester
    #3
    desztillált vízcsepp az űrben megfelelő távolságra a naptól... szóval hamarosan kelleni fog az ablaktörlő a szondákra.. XD
  • Yodafon
    #2
    Akkor ez azt jelenti hogy az abszolút szennyeződésmentes víz képes -48 fokig folyékony maradni?
  • NEXUS6
    #1
    Na akkor csak rajta, éljen a hibernálás, csak nehogy pandorumot kapjunk.