11
  • gforce9
    #11
    Vagy épp rádfogják azt, hogy az a munka amit csinálsz nem piacképes, így a te hibád, ha szarban vagy. Azt persze meg sem említik, hogyha már szarban vagy általában esélyt sem kapsz az élettől, hogy kimássz belőle.
  • finizlik
    #10
    A diktatúra és a demokrácia közt annyi a különbség, hogy a diktatúrában nyíltan kimondják miért vonnak ki a forgalomból míg a demokráciában rádfogják, hogy tenorista vagy pedofil vagy.
  • kvp
    #9
    Nalluk most kapitalista diktatura van. Ez a ket fogalom nem zarja ki egymast, mint ahogy a szocialista demokracia sem. A jelenlegi felallas valoszinuleg meg fog valtozni ott is, csak kerdes hogy merre, hiszen akar rosszabb is lehet.

    Sajnos ugyanez igaz rank is, hiszen itt most hivatalosan kapitalista demokracia van, de ebbol a lakossagnak nem tetszik a kapitalizmus, a kaptitalistaknak meg a demokracia. (bar egyes kutatasok szerint lakossag egyre nagyobb resze szeretne inkabb szocialista diktaturat, de lehetoleg nemzeti alapon) :-)
  • fade2black
    #8
  • Tetsuo
    #7
    En is ellatogatnek szivesen. Egy ismerosom nemreg volt kint, tobb nagyvarosban is volt, olyan faluban persze nem, ami nem turista-celpont. Egy regebbi kollegam dolgozott Kinaban sokevig, O volt falvakban, meg is zakkant szegeny. :)

    Termeszetfilmekben mutatnak neha kinai falukozossegeket, amik eleg szorosan egyuttelnek a kornyezettel, haboritatlanul... az erdekes.
  • gforce9
    #6
    Én azért ellátogatnék egy kínai faluba, hogy ebből mi is igaz. Valahogy nekem az a kép amit a médán keresztül kapunk kínáról, nem kerek. Márpedig uyge ezek a hírek általában fejből átmennek a kínai politikusok vetítésén és nemkülönben a nyugati média torzításán.
  • Tetsuo
    #5
    En is ismerek nehany kinait, laktam is vkivel... a kinaiakat nem nagyon lehet altalanostinai, hiszen rengetegfele nep es kulturabol all az egesz orszag.
    Hatalmas tersegek, sokmagyarorszagnyi teruletek annyira elmaradottak, hogy az itt forumozok tobbsege nem is hinne el, mert csak a nagyvarosok latkepe es a technikai vivmanyok (pl. a gatrendszerek, amik azert nem annyira vivmanyok) ugrik be, meg a nagy gazdasag, a hatalmas szamadatok stb.

    Amit mi tapasztalunk az az, amit Kina kozvetit a vilag fele, nagylepteku, felszines hireket a nemzetkozi sajtobol ill. az Europaba erkezo diakok, melosok es turistak beszamoloit esetleg.
    Ez utobbiak ugye, ertelemszeruen a gazdagabbak, iskolazottabbak kozul valok es olyanok, akik konnyeden kapnak vizumot, mert sokan vannak akik nem is almodhatnak rola.

    Vannak teruletek (a metropoliszok), ahol fejlettebb vonatok kozlekednek, mint Japanban, az uzletekben mindent lehet kapni, mint minden metropoliszban, de a felhokarcolok arnyekaban milliok esznek kutyat, patkanyt akarmit mert mas nincs, a varosok kornyeki ivovizkeszlet rohamosan csokken, nehol kivegzesek, szazmilliok nem hagyjak el a falujukat soha, sokmilliot pedig az allam vagy egy-egy vallalat koltoztetget a gyartokapacitas jobb kihasznalasa miatt. stb.

  • NovaTerra
    #4
    Nem sokat beszélgettünk politikáról. Pedig az apja rendőr, az anyja valamilyen hivatalban dolgozik, szóval mindkettő állami alkalmazott. Egyébként ugyanolyanok, mint mi, minden elérhető náluk is. Mo.-on is egy kínai portálról töltött le mindenféle dolgot, filmeket, játékot, stb.. Szóval egy átlag középosztálybeli kínai nem igazán korlátozva ilyen téren. Az ismerősei és ő is gyakran egy msn-szerű programmal QQ-val beszélgettek egymással.
  • gforce9
    #3
    Erre én is kíváncsi lennék, hogy ezt belülről egy kínai hogy látja vajon?
  • Rotyoka
    #2
  • NovaTerra
    #1
    Ismertem egy kínait, itt lakott, tanult. Kínából hozott laptopjába beírta, hogy google.hu, akkor is a kínai google jött be. Azt mondanom se kell, ha az ő gépébe kerestem rá a tiananmen szóra, mást hozott ki, mint a "hazai" google. Etttől függetlenül ugyanúgy tisztában volt a világ dolgaival és a Kínában történtekkel is.