6
  • gforce9
    #6
    Én csak a mondatba kötöttem bele, mert nagyonhülyén hangzik, nem a technikai részletekbe, amúgy biztosan igazad van. :)
  • aaaaa
    #5
    Ez azért nem olyan egyszerű eset. Nem feltétlen a spórolásról van szó. Nálunk is árulnak hamis tranzisztorokat és félvezetőket. Ha megméred a paramétereit hasonlít az eredetire, csak lehet, hogy nem tudja azt, amit az eredeti, és beszereléskor azonnal, vagy jóval hamarabb tönkremegy. Ha a szerkezet szerviz dokumentációban egy megadott típus szerepel, megpróbálják azt beszerezni, és nem feltétlenül állanak neki a megfelelő helyettesítőt keresgélni, mert vagy nincs, vagy nem vállalja senki a felelősséget a módosításért egy katonai cuccban. Az is lehet, hogy ezért a hamis szemétért a megfelelő helyettesítő többszörösét fizetik ki, bízván abban hogy az eredeti, csak most kicsit máshogy néz ki a típusjelzés rajta, mint 10 éve. Komolyabb, ritka, már nem gyártott nagyobb teljesítményű tranzisztorokért, IC-kért itthon is elkérnek 2-3 ezer Ft-ot vagy többet is akár. Ezeket már egyértelműen megéri a kínaiaknak hamisítani. Fognak egy ugyanolyan tokozású, de nem feltétlen mindenben megfelelő típust és rászitázzák a régi már nem gyártott alkatrész típusszámát. Átlagos körülmények között elképzelhető, hogy soha nem is lesz gond vele. Szerencsés esetben az új típusról régi modellszámra átszitázott tranzisztor még erősebb is, és jobb is mint az eredeti, mivel újabb fejlesztésű ami benne van, de ez nem mindig mondható el.
  • szombi
    #4
    Azért az ÜberLOL hogy olcsóbb kivenni az IC-ket az eredeti berendezésből, mint az új legyártása. Főleg Kínában! Mióta? Ezek megőrültek???
  • Deus Ex
    #3
    "A hamis alkatrészek rendszerint elektronikai hulladékként kezdik "pályafutásukat", többnyire olyan hulladékként, amelyet az Egyesült Államok szállít Hongkongba. A nyersanyag Hongkongból Kínába kerül, ahol szétszerelik, megtisztítják, eltávolítanak róla minden korábbi védjegyet és azonosításra alkalmas jelzést. Ezt követően a régi alkatrészt immáron újként a kínai Shenzen városába szállítják, amely a jelentés szerint az elektronikai termékhamisítás epicentruma. Kínából aztán gyakran négy-öt alvállalkozón keresztül kerül ismét az adott alkatrész vissza az Egyesült Államokba."

    GigaLOL..?
  • lordsithlord
    #2
    Minő meglepetés, az amerikai haderő spórolni próbált és sikeresen vásárolt kínai gagyit :D
  • gforce9
    #1
    "Ez év szeptemberében derült ki például, hogy a haditengerészet SH-60B típusú helikoptereinek éjjellátó rendszerébe hamis tranzisztorok kerültek, amelyek meghibásodása a gép bevethetőségét akadályozza."

    Fura ez a mondat, ha nem hamisított tranzisztor hibásodik meg, akkor az nem akadályozza ugyanúgy a gép bevethetőségét? :)