16
 • nagylzs
  #16
  Azt irják hogy ahová kattintassz ott lesz éles. Hát ez csak félig igaz. Azt mondanám, hogy ahová kattintassz ott élesebb lesz. De élesnek semmiképp nem mondanám.

  Plusz nincs vakuja, és egyébként is kevés fényben nem használható és... na a forradalmasitástól még messzire vagyok.
 • formax
  #15
  Amiért ez a konkrét gép meg fog bukni, az a formája. Nem fényképező alakú, így nem fogják tömegek megvenni. A többi a laikusokat nem érdekli.
 • Zolivok
  #14
  előbb láttam sajtóban mitn itt fakkja
 • 1011001
  #13
  Szó sincs több kép készítéséről, sok apró lencséről meg változó fókuszpontról.

  Egy objektív és egy szenzor van, egy exponálás történik, egyszer kerülnek kiolvasásra az adatok, az expozíció közben nem mozdul a lencse. A szenzor kimenete viszont egy négydimenziós mátrix, ahol a pixelek x és y koordinátája mellett u és v beesési szögek szerint is differenciáljuk a pixelek értékeit.

  Egy pixel csak egy irányból érkező fényt rögzít - ez az egész technológia lényege, ez az újdonság, erről szól a doktori disszertáció. Ha a tárgy a fókuszpontban van, akkor minden, róla a kamerába jutó fény a szenzoron egy pontba esik, vagyis x és y koordinátán lévő fényességérték egyenlő az adott koordinátában lévő összes szubpixel által rögzített értékek összegével. Ha a fókuszsíktól közelebbi vagy távolabbi tárgyat szeretnénk élesen látni, akkor az integrálás (véges számú pixel miatt szummázás) során u és v függvényében x és y változik, ezt szemlélteti a 18. oldalon a 2.4-es ábra, és írja le a 19. oldalon a 2.1. egyenlet.

  Az, hogy a képeken csak korlátozott számú fókusz-mélység van, következik a technológiából: egy adott képpontra csak korlátozott számú beesési szöget tud megkülönböztetni a szenzor, pontosan ennyi féle mélységet tudunk megkülönböztetni a végső képen.
 • kvp
  #12
  Elolvastam a leirast. Gyakorlatilag szoftveresen ugyanazt csinaljak amit leirtam, csak nem szekvencialisan veszik fel a kepeket, hanem sok kis lencsevel parhuzamosan. Ez azt jelenti, hogy gyorsan mozgo objektumok eseten sem mosodik el a kep, mert csak egyszer exponalnak, viszont a parhuzamos kepkeszites drasztikusan rontja a felbontast. Gyakorlatilag minden egyes eredmeny folthoz tartozik jopar mikrolencse, amik eltero fokuszal veszik fel ugyanazt a kepet. Sok sok kis fix fokuszu kamera egy cmos szenzorra integralva, raadasul elosztva, tehat egy adott fokusztavolsag egy adott elrendezesu mikrolencsek kepebol jon ossze. Az egyetlen hasznos felhasznalast tovabbra is a nagy melysegelessegu kepek kesziteseben latom, mivel igy a teljes fokusztavolsagot le tudjak fedni egy szenzorral. 3D-s filmekhez sztereooptikaval lenne ertelme, mivel igy szenzoronkent egy 2D-s nagy melysegelessegu kepet lehetne kesziteni, a ket kep pedig 3D-s sztereo kepkent allna ossze. Kerdes, hogy a kozeli Z kompressziot hogy kezelne egy ilyen rendszer, foleg hogy az elerheto felbontas erosen korlatozott.
 • Zoli007
  #11
  Nem. Sok apró lencse van benne, és lényegében egy légyszemhez hasonlítható. A sok kis képből előállítható a nagy kép tetszőleges fókusszal, mert az tárolódik a kis képek különbségeiben. Tessék leírás.
 • nlght
  #10
  én legalább négy távolság-tartományt számoltam

  általában mindent ár/érték szempont szerint veszek, ezzel a technológiával az a baj, hogy még nagyon új és nincs kiforrva, majd lehet h egyszer veszek egy ilyet, ha már kijött a 3. generáció...
 • kvp
  #9
  Ez egy sima mulitfokuszos rendszer. Tehat nem egy kepet keszit, hanem tobbet, mikozben egy gyors (valoszinuleg piezo) mechanika vegigmegy a teljes fokusz tartomanyon. Ez valojaban nem valodi 3D-s kep, hanem sok egymas utan keszitett, eltero fokusztavolsagu kep. Az utofeldolgozasnal lehet szoftveresen megtalalni minden egyes kepreszhez a legelesebb beallitast, igy a teljes kep elesre allithato. Most is vannak hasonlo nagy melysegelessegu kepek, de ezeket sokkal lassabban keszitik el, ezert szinte csak targyak vagy tajkepek eseten hasznaljak a korrekcios szoftvert. Az igert utolagos 3D-sites pedig a melysegi terkep eloallitasabol, majd utolagos 3D konverziobol all, tehat az eredmeny minosege az utolag 3D-sitett filmekkel lesz osszemerheto, az eredeti kepeken takarasban levo elek es feluletek kornyeken eros torzitassal.

  ps: A technika hasznalhato akar mobiltelefonokban is, mivel igy autofokusz hellyett egy mindenhol eles kepet lehet kesziteni, ami ugyan kisse termeszetellenes, de maximalizalja a kepen tarolt informaciot es csokkenti a hibazas lehetoseget.
 • Atomreaktor
  #8
  ha már 3d-ben készíti a képeket, akkor úgy is lehet tárolni, illetve egy 3d-s tévén 3d-ben is meg lehet nézni?
 • hungi
  #7
  Az nem jutott eszetekbe, hogy a flash csak egy minta, hogy hogyan is kell elképzelni a bárhova fókuszálást?
 • Mister
  #6
  3D tévéd lehet, hogy lesz 20 év múlva, de hogy ilyen gagyi fényképeződ nem, az tuti :)
 • bino512
  #5
  sima flash 3 helyre lehet kattintani XD
 • Thrawn
  #4
  Hát nekem ilyenem az életben nem lesz. Mint ahogy 3D tévém sem.
 • bestpixel
  #3
  Nagyon nyomják a befektetők ezt a "kamerát", csak egy gond van vele: nem valós problémákat old meg.
  - "A fotózás felgyorsul, hiszen bármikor bekapcsolhatjuk a kamerát, kattinthatunk egyet, anélkül hogy várnánk az autofókusz működésére, ..." Ma már az autofókusz kb. tizedmásodpercek alatt állít élességet, ami ugyan nem egy pillanat, de ha összehasonlítjuk Lytrohoz szükséges utómunka idejével, annál mindenképpen rövidebb.
  - "Egy születésnapról szóló több tucat felvételből álló sorozat minden képénél egyesével fókuszálgatni fárasztó dolog,..." Tényleg fárasztó: csak meg kell nyomni az exponálógombot, amit amúgy is megnyomunk a felvételhez...
  - Úgy általában bonyolult az eszköz használata, több célszoftver, tárhely, stb kell hozzá, s ezekkel együtt már tulajdonképen egyáltalán nem éri meg a vesződést, sokkal egyszerűbb akár kézzel is élességet állítani a képen. Ha meg nem tudom eldönteni, hogy mire fókuszáljon a fotós (azaz nem képes eldönteni, mi legyen a képen a fő téma), akkor vagy készítsen több, más-más részletre élesített fotót, vagy menjen el egy képkomponálást oktató képzésre (esetleg egy orvoshoz ;)).
  - A kép minőségéről (felbontás, dinamika stb.) nincs nagyon szó, gondolom, nem véletlenül.

  Ez az eszköz tipikus példája annak, amikor valaki kitalál egy először értelmesnek tűnő eszközt, csak éppen nem lehet mire használni, mert a valóságban már nem akkora a használati értéke, mint a tervező fejében. Aztán keres sok pénzt (értsd befektetőt), majd megpróbálja megmagyarázni a "tudatlan" embereknek, hogy mennyire hiánypótló és hasznos eszközt talált fel, amit természetesen mindenkinek azonnal meg kell vennie.
 • attilah
  #2
  Több problémám is van ezzel. Ahogy a tesztképeket elnézegettem összesen 3 tartománya van az élesség állításnak közel, közép, és távoli. Ez nem túl sok! Aztán vajon ez RAW formátumot használ, vagy valamilyen tömörített formátumot? Mennyi az effektív felbontása a képeknek? Az ötlet viszont jónak tűnik.
 • mad mind
  #1
  Azért a tesztképről, nem a tűéles kifejezés jut eszembe.