32
érdemes grafikusnak (ps,indesign,stb) feltuningolni a gépét?
  • sanyicks
    #32
    Tegnap rájöttem miért kell főleg a fotosoppereknek jobb gép. Azért mert a fotosoppot is úgy írták meg mint a flasht... iszonyú szarul!

    Példa: fotosop cs2 megnyit, 4096*4096-os textúra mipmapekkel megnyit. Majd egyszer csak látás hogy a vinfos írja hogy lassan el fog fogyni az összes memória, zárjam be a fotosoppot. Megnézem feladatkezelőben, és az a híg rakás kaki 4 giga ramot zabál éppen. Na gyorsan lementettem a képet png-be (mert a fotosoppot csak azért használom mert egy játék nyomi textúraformátumához csak ahhoz van plugin), és kiléptem majd megnyitottam gimppel... az megelégedett mindössze 200 mega rammal ugyanannál a képnél. Hát ezért. Na meg sokak által használt 3ds max is hasonlóan "jól" bánik minden erőforrással, és emellett hemzseg a bugoktól.
  • philcsy
    #31
    Amíg nincs melód, addig ne költs feleslegesen. Később pedig, majd érezni fogod, hogy mikor jön el az a pont, amikor a munkádban akadályoz a géped lassúsága. Akkor ki kell derítened, hogy mi a szűk keresztmetszet, min akad a géped és célirányosan arra kell gyúrni. (Mint előttem is mondták, attól függ mit fogsz csinálni.)

    Azért tartsd napirenden a témát, de ne siesd el. Amíg nem indul be a biznisz óvatjával kell költeni a pénzt. Az lebegjen a szemed előtt, hogy ha későbbre tudod halasztani a fejlesztést, akkor ugyanannyi pénzből jobbat kapsz. Tehát csak akkor fejlessz, ha az ténylegesen meg is éri.

    Egyébként a lassú gépnek van egy "előnye" is: kikényszeríti, hogy odafigyelj arra amit csinálsz, mert ha nem akkor sok időt elbaszol. :)

    (Ezt mint nem-grafikus tanácsolom.)
  • Inquisitor
    #30
    Mondjuk a procin persze érdemes vitatkozni, hogy 20K, vagy 200K megfelelőbb, de a ram mennyiségén jelen árakon szerintem nem egy deluxe a 8GB, de a 16 is megfizethető.
  • Inquisitor
    #29
    Biztos kicsi képmérettel dolgozol. Amikor átlagembernek még P1MMX SEM volt, akkor volt havernál egy P3-600-as gép, 512MB rammal. Kérdeztem minek ez a vas és megmutatta, hogy sok szűrővel, nagyobb képeknél mit tud felmutatni az akkori Photshoppal a mellette lévő "gyengébb" p2-300 mellett. Engem meggyőzött és azóta sem értem amikor bárki azt írja, hogy ez vagy az a proci teljesen megfelel grafikus programokhoz. Szerintem fotó, videó szerkesztéshez és 3D-hez az Isten összes processzora sem elég ;)
    Ha jól tudom van pár olyan zenei program ami szintén szereti a sok ramot és a minél több procimagot is.
    Egyébként halál egyszerű, ha neked megfelel úgy, ahogy van, arra amire használod, akkor nyilván egy fillért sem érdemes költened az ügyben.
  • daemonervosa
    #28
    a legfontosabb a biztonság. Én semmilyen grafikai munkának nem kezdenék neki szünetmentes + raid1 nélkül.

    Az, hogy milyen gépet veszel teljesen a pénztárcád és a felhasználási terület függvénye.

    Egy egyszerű PShez bármilyen gép elég, de azt még nem nevezném grafikus munkának. Ha hivatásszerűen csinálod, a program szabja meg a szükséges erőforrásokat. Videovágáshoz vagy 3d grafikai munkához, mélyen a zsebbe kell nyúlni (3-400k nál kezdődik csak a gép).Ha profi szintet akarsz akkor 6-8-12 magos MacPro.. de mindig van feljebb.

    A kérdésre válaszolva: érdemes, de nem kötelező. egyszerűen csak magasabb szintű és gyorsabb munkát tudsz elvégezni.
  • ProGabe #27
    ja igen!

    az, hogy "Pl. indesign" tulajdonképpen hülyeség. nekem nincs olyan, hogy ne futna a PS-AI-ID triumvirátus, nem beszélve egyéb programokról, amik mindig akkor kellenek, ha éppen nem futnak^^

    ezért ha elindítok valamit, azt bizony nem zárom be, ha egyszer kellett egy melónál, többször is fog. eleve a PS miatt ramból sosem elég
  • ProGabe #26
    én ma pl. 8 nm-nyi grafikát készítettem (kirakatdekor), feleakkora méret, 150 dpi, 4 felé szedve. 4x indítottam újra a gépet, mert meghalt szegény. had ne mondjam, mennyi idő egy postsriptelés

    mindezt azért, mert 3.5 éves kofigom van a cégben. ez így már-már kezelhetetlen. ehhez még hozzájön, hogy windows, amin vicc az adobe család

    röviden: témafüggő a dolog, de egy jó grafikusnak igenis szüksége van egy kib*szott erős gépre, különben 4-5x annyi ideig tart mindent, mert folyton a gépre kell várni
  • exoterm
    #25
    3ds maxnak semmi nem elég :P i7 meg 4 giga ram mehet a levesbe.
  • csanad9
    #24
    @atomkrumpli igazat adok, hogy még nem kéne fájnia a fejemnek emiatt, milyen a gépem, és lehetne jobb. csak tudni akartam, képbe szerettem volna lenni, hogy akkor miért is kell annyira izmos gép, és pontosan kinek. hiába járok/tam grafikus suliba, ott szó se volt arról kinek mi kell. mondjuk én személy szerint örülök, hogy így "magunkra hagytak", mert szeretnék többet tudni a többieknél, nem csak ülni és várni a sült-galambot. tehát mindenkinek köszönöm az építőjellegű hozzászólását, szakmai téren és mindengogy :) igazán hálás vagyok!
  • atomkrumpli
    #23
    Gyengébb géppel és kevés rammal is el tudod végezni a nehezebb munkákat de annak az az ára, hogy sok felesleges időt töltesz majd el. Kénytelen leszel pl. egy 3D rendert sok kis lépésre bontogatni mert elfogy a memória, rengeteg pepecs munkát adsz magadnak ezzel. Persze ez kezdetben amikor még nincs pénzed jó mert alaposan kitanulod a programot amit használsz de aztán később úgyis megunod az időhúzást és veszel egy jobb gépet egy bazi nagy kijelzővel sok maggal és rammal. Addig amig nem lesz melód elvagy ezzel a géppel is, jelenleg a leírásod alapján nem is tudod miért kellene feljesztened, nincs is semmi féle probléma.
  • sanyicks
    #22
    taskváltás és a többi program a vinfos s(z)ara ugyanis a fos vinyó/ram/cpu kezelés meg tud akasztani ilyesmiket ebben pedig egyaránt vicc a win pedig ódákat zengtek hogy a 7-ben meg a vistában mekkora hatalmas változások lesznek... bár talán az ultrafos kategóriából a fos kategóriába lépett az erőforráskezelés.
  • sanyicks
    #21
    hát pl 3ds maxnál nem az számít hogy mennyi idő alatt renderel le a gép valamit, mert a kiszámíthatatlan tényező az hogy mi méltóztatik működni/nem működni/rosszul működni abban a hatalmas bughalmazban :D
  • G_ArchAngel #20
    Ez sem igaz.
    Ha csak vektoros meloid vannak, 2D-ben pakolgatsz montazsokat, betutiusokat es nonfigurativ grafikakat, akkor ahhoz eleg atlagos gep, talan egy alap Mac Mini is.

    Haverom az AugustusMartin-nal grafikus es ha otthonrol dolgozik, akkor egy feher 24"-es, 4 eves iMac-et hasznal. Ugyfeleik kozott a Redbull, Hasbro, Sky, JD Sports, BMW. Igaz 3D-t otthon nem csinal.
  • Dzsini
    #19
    a grafikusok az egyetlenek... ... meg a tervezők (CAD), meg a tudományos számításokat végzők, meg a modellezők, meg a mérnökök, meg a ...
  • MerlinW
    #18
    A grafikus és a modellező azok az állatfajok, akinek a legerősebb vas kell.

    Ha nem hobbi szinten űzöd az ipart, hanem teszem azt egy komoly vállalatnál/nak dolgozol, ahol 3D animálsz, renderelsz, és nem 32x32-es képekkel dolgozol, ott általában minimum 4 magos CPU, 16GB RAM, és manapság már az SSD a minimum rendszer. Mert az idő pénz:)

    Tehát gyakorlatilag mindegy, hogy fél milliós Mac vagy fél milliós PC. Lényeg, hogy pont a grafikusok az egyetlenek, akiknek szükségük van a vasra.
  • Dzsini
    #17
    Ha viszont még nem tudod mit fogsz csinálni (az se biztos, hogy grafikus leszel), akkor ne költs feleslegesen sok pénzt csak azért, mert hátha egyszer - majd akkor, ha lesz kereseted, rendszeres munkád, akkor érezni fogod, hogy mi hiányzik a rendszerből nálad, és meglesz az anyagi háttered azt kiépíteni. Amíg hobbiból mókázol, addig ne foglalkozz azzal, hogy 5 vagy 20 perc alatt fut le egy script.

    Azt se felejtsd el, hogy ha nekiállsz munkaszerűen ilyesmit művelni, akkor elég hamar alapvetéssé válik a legális szoftverpark beszerzése, ami Adobe-éknál szintén nem 9 forint 50 fillérnél kezdődik.
  • Sir Quno Jedi
    #16
    Grafikusnak minimum egy olyan monitor dukál, mint az enyém pl., mivel nem színhelyes kijelzőn igen érdekes lenne kiadványokat szerkeszteni (azaz nem lesz profi finoman szólva sem).

    Nomeg nem árt bele sok RAM, mert bezony a grafikához elsősorban RAM kell, hogy férjen benne. Mindenki könnyen utána tud számolni, hogy mennyi helyet foglal egy sokmegabites kép és azt hányszor kell párhuzamosan tárolni, ha különböző effekteket akarunk rajtuk végrehajtani.

    Nagy és gyors HDD, mert valahova bezony el kell pakolni a fájlokat és nagy fájlok lassan íródnak ki. RAID nem hátrány, vagy sebesség miatt, vagy biztonság okán.

    SSD lehetőség szerint, mivel az ideiglenes állományokat nagyságrendekkel gyorsabban lehet onnan feldolgozni, mint a HDD-kről.

    Sokmagos proci is kell, hiszen a profibb grafikai porgramok kihasználják ezen lehetőséget és többszörös sebességel képesek végrehajtani ugyanazokat a borzalmasan sokáig tartó műveleteket.



    Ergó, ha nagyon csóró az ember vesz pl. egy 6 magos AMD-t, 16GB RAM-ot, min. 1TB-s HDD-t, meg ami még kell hozzá és örül neki.
  • csanad9
    #15
    nem tudom mit fogok a későbbiekben. széles-körben szeretném ismerni a grafikázást. nem csak egy bizonyos-pl csak adobe- programok érdekelnek. ha kell 3d-zek. attól függ 2 év múlva mit kell tudnom. neten néztem milyen grafikusokat keresnek, és nem igazán elég az adobe. persze nekem ez nem gond. csak érdeklődtem. köszönöm mindenkinek!
  • Dzsini
    #14
    Ezért mondta idáig mindenki, hogy attól függ, milyen méretű fájlokkal, milyen célra használod. Ha plakátot tervezel, akkor bármennyi memóriát meg tud enni, ha csak pár webes felületet tervezgetsz, akkor a 4 giga kényelmes, ahogy 12-ben írták 2 is elég.
  • csanad9
    #13
    pont az ilyen és ehhez hasonló válaszok miatt nem jutok dűlőre.
    de köszönöm válaszod:)
  • Dynamic
    #12
    A PS nálam lazán elterpeszkedik 2 giga ramon néhány webes layout megnyitása során. És akkor még nem is plakát méretű képekről beszélek. Mellette szinte mindig fut az Illustrator, ami ram szempontjából nem olyan vészes, de ez a kettő épp elég ahhoz, hogy egy taszkváltás is hosszú másodperceket vegyen igénybe:)
  • csanad9
    #11
    köszönöm a hasznos, és kérdésre vonatkozó válaszokat!
  • Ironman2
    #10
    Paint-hoz elég a Pentium 1 is!
  • Büdös Bohóc
    #9
    témára mondva pedig, grafikusnak ez kell:

    1 - ram, cpu, gpu (kb minden tehát...)
    1.1 a ram mennyisége nem mindegy, ha kurvanagy fájlokkal dolgozol
    1.2 a cpu gyorsasága és a gpu gyorsasága nem mindegy, ha olyan effektet és stb nyomsz rá egy képre, amit egyik gép fél percig csinálja másik meg szinte instant
    2 - kijelző: veszel bazinagy CRT-t amin szépek a színek, vagy veszel fél milláért egy normális lapos monitort, amiben nem a legócskább panelek vannak, ami alkalmatlan elvileg profi grafikusnak

    tehát hogy is mondjam jószerivel játékgépet kell összeraknod, csak a hangsúly nem annyira van a videokártyán meg a procin, de azért arra se árt rárakni egy lapáttal. RAM meg kijelző.
  • Büdös Bohóc
    #8
    ó biztos a huszonnégy colos ájmeknek tömjénből van a kijelzője, hogy ATTÓL nem fáj a szemed, de egy ugyanolyan jó de sokkal olcsóbb TFT vagy LED kijelző kiégeti.
  • csanad9
    #7
    egyébként nem játszom, nem szeretek játszani, csak dolgozni szeretnék. a szgép előtt való időtöltés nekem nem facebookkal meg wowwal történik.

    de csalódtam... azt gondoltam, nekem elég lesz ez is.
  • csanad9
    #6
    most a kérdésre koncentráljatok, ne a helyesírásra!

    úgy néz ki, tényleg gyenge a gépem.
    pedig most újítgattam, mert ennyi pénzem volt.

    imacen tanuljuk suliban a ps-t. nem tudom milyen gépek, de elmondások szerint felesleges megvenni... inkább vegyem meg a cuccokat jobban járok.

    nem tudom.. néztem használtan 200-230-ért lehet 24"-os imacet venni.

    a képernyője viszont nagyon jó. óriási és 3-4 óra után se fájt a szemem... pedig sötét teremben ültünk és eléggé világított.

    mondjuk édeskevés ahhoz képest, hogy egynap mennyit kell és ülök is a gép előtt.

    nem tudom, mi legyen.
  • Dzsini
    #5
    Attól is függ, hogy milyen grafikát készítesz - amint mondjuk 4-5 egyszerre megnyitott néhányszáz megabájtos (pártízezer pixel oldalszélesség), többrétegű grafikával kell bűvészkedni, akkor elkezded érezni, hogy - ha másból nem is - memóriából sose lesz elég. Ezeken a grafikákon pedig a több magot jól kihasználó scriptek is futnak néha tíz perceken át (lassabb gépeken órákon át is).
    Ha webes felületre dolgozol, akkor pártíz megabájtos apróságok könnyedén elférnek 4 gigán is, ott nem fogod észrevenni, hogy 3 helyett 2 másodperc egy script.

    (és ha leülsz egy Mac elé, akkor tanulod meg becsülni az oda megírt Photoshopot, amikor ugyanazokat az állományokat ugyanolyan teljesítményű gépen 3-4x olyan gyorsan betölt és könnyebben kezel)
  • G_ArchAngel #4
    Nem tudom, én csak PS-t használok és i7/8GB nem elég 30+ layeres képek retusálásához. Ha több fájlon kell párhuzamosan dolgoznom.
  • Bandris86
    #3
    Felső kategóriában mondjuk dupla annyiért veszel egy 30%-kal erősebb gépet.

    Képzelj el egy 3D-grafikust, neki egyáltalán nem mindegy, hogy adott reklámfilmet 2 hét vagy 3 hét alatt rendereli le a gép.
  • Carlos
    #2
    "16 mb-os a vinyóm, ez se egy sz*r." - EZ BIZONY SZAR!

    Mondjuk lehet, hogy játszani akar rajta?
    Vagy ha 3D-zik, akkor sem mindegy, hogy mennyi ideig renderel a gép. (és azis grafikus)

    p.s.: EGYELŐRE és nem egyeNlőre... hacsak nem darabolod a procit sok EGYENLŐ részre...
  • csanad9
    #1
    Grafikusnak minek 2 magos procinál és egy 4 gb-os ramnál jobb gép?
    elég sokat olvastam kérdést, választ, hogy bizony 4 gb ram, meg isten tudja milyen hiper-szuper í7-es proci kell ám. nekem egy 2 magos, 4 gb ramos gépem van és tudok vele ps-ezni. igaz indesign és illustrator még nem futott rajta túl sokat, de annál se akadt be. akkor minek/miért jobb gépet? mitől jobb mint az enyém, azonkívül, hogy a legújabb meg gyorsabb(egyáltalán)? 16 mb-os a vinyóm, ez se egy sz*r. szóval nekem ez kicsit zavaros.

    csupán ott kezdődött nálam a kérdés..; hogy nővérem egy nagyobb hő-hang szigeteléssel foglalkozó cég pl nem fizeti neki a gépet, csak a programot, DE abból se a legújabbat.
    Ő ilyen géppel dolgozik és csinál: arculattervezés, grafikák, webdesign, kiadványszerkesztés, és szerinte (is) elég egy ilyen gép. sőt neki még gyengébb a gépe. és nem csak ennél a cégnél megbízott, több megrendelést kap évente.
    értem, hogy bent cégnél korszerűsítenek és kell a jobb, de itthonra minek?

    mondjuk van aki haza viszi a munkáját. igaz, ez a szakma leginkább itthonra van bízva. ellenben még mindig nem értem miért lenne szükségem jobbra?! ha kapnék egy olyan választ egy olyan embertől, aki tényszerűen, logikára építve, és mellesleg be is bizonyítja, akkor azt mondom, na igen, akkor lehet érdemes lenne jobbítani.
    lehet makacsság, csak ez mind pénzbe kikerül, és én pl 20 évesen nem tehetem meg munka nélkül egyenlőre, hogy kifizessek egy processzort akár, és még nem beszültünk a többiről. persze, nem mintha nem tudtam volna, és meglepetésként ért volna. csak még mindig szkeptikus vagyok.