26
Siklóernyőzés/Paragliding
  • raptor22
    #26
    Ne is mond, engem is elkap az az érzés h akarom csinálni, mikor meglátok egy videót vagy emberkét aki ernyőzik. Most rá voltam állva nagyon h motorozás lesz belőle, de aztán passzolom azt a témát úgy néz ki. (melóba járás miatt B125) Úgyhogy ha megyek én is leghamarabb jövőre.
  • Skynet85
    #25
    mindenképp akarom továbbra is csak vszeg csúszok 1 évet :S

    Az éven lakást akarok venni minimális hitellel, sőt anélkül lenne a legjobb, ráadásul augban lagzi és ugye ezek közül egyik se filléres játék.

    Viszont mivel sokat járok Tokajba egyre inkább növekszik a ,,szerelem". Múltkor kocsival álltam meg és csak néztem őket vagy 20 percig, és egyre erősödik az érzés hogy akaroooom. :D
  • raptor22
    #24
    Valamelyikőtök nekikezdett tanfolyamnak?
  • raptor22
    #23
    Azt én is olvastam, hogy ha leteszed a szükséges vizsgákat, utána is csak az oktatód, klubtársaid felügyelete alatt repülhetsz, még sokáig.
    Ha oda jut az ember h ernyővásárlás biztos nincs még 1 éves tapasztalata sem, így szükséges egy olyan ember segítsége akinek ez akár 10 évekbe is mérhető.
  • Skynet85
    #22
    Ember függő azon belül is leginkább oktató függő, már ha lehet hinni a majdani okatatómnak, de miért is hazudna, ezt az állítást a kövivel támasztja alá:
    - oktató tudja, látja mire vagy képes, menyire tudod magadévá tenni a tudást.
    - az ö döntése mikor léphetsz egy köv szintre
    - míg pl autó vezetésnél jobb esetben 2 hét 1 hónap amit az oktatód eltölt melletted, itt min egy év, ezért sokkal szorosabb a kapcsolat, diák és oktató között.

    Persze a pilóta felelősége is nagy, hisz az ő hülyesége miatt senki sem fog felelőséget vállalni illik a mondás ,,aki hülye... nsot az itt meg is halhat ennyi.

    Használt cucc megijt csak okatót szerint 30% az a szint ami alatt nem szabad ernyőt venni, de mindenképp meg kell nézni jópár szempont alapján mielőtt kifizeted ezért mindenképp oktatóval kell venni. Már csakazért is mert pl fongom sincs mikor van 30% alatt vagy felett egy ernyő :d. Megjegyzem oylan okatót modja ezt akinek az egyesületében 98-óta még nem volt baleset és vannak jó páran benne.
  • raptor22
    #21
    Kezdőként biztos, hogy használt ernyőt veszek, legfőképp azért mert újonnan kész vagyon, meg nem biztos, hogy ki tudom használni annak az ernyőnek a tudását kezdőként. Viszont a másik oldalra sem szabad átesni, hogy a lehető legolcsóbbat vegye meg az ember. Így vásárlás előtt biztos kikérem pl az oktatóm v egy hozzáértő véleményét, hogy meg szabad venni a kiszemelt ernyőt. Ha jól tudom akkor van 1 szám "porozitás" ha jól tudom, ami alapján engedik repülni az ernyőt v sem.
    Átlagosan egy évben hány siklóernyős baleset történik Halálos/nem halálos? Egyik ismerősömmel azon vitatkoztunk, hogy az ernyőzés kevésbé veszélyes mint a motorozás. Ő azt mondta, hogy uannyira, mert több a motoros. Azonban véleményem szerint az ernyőzés biztonságosabb.
  • MerlinW
    #20
    Az égvilágon semmi, ha van valaki aki ért hozzá és alaposan megvizsgálja. Pl. az oktatód. Értelemszerűen itt kezdőkről van szó most. Estek már le páran agyonhasznált ernyő miatt (mind túlélte, akikről hallottam, de akkor is.). A lényeg lent az volt, hogy ha használt ernyőt is akarunk venni, mindenképpen célszerű oktatókat kérdezni, mert ők tudják hol, kitől, mit és mennyiért érdemes megvenni, hogy megérje.
  • CattiBrie
    #19
    Mi a gond a használttal? Na, meséld a tapasztalatokat! :)
  • raptor22
    #18
    Nahh igen más lehetőség nincs, de örüljünk h ez az 1 klub is van:) Várom majd a tapasztalatokat, élménybeszámolókat mindenképp:) remélem idén összejön neked, ha ne adj isten mégse, akkor tavasszal megyünk mind2en:)
  • Skynet85
    #17
    Én mc melett lakok és ha minden jól megy az egyetemen fogok melózni, így közel van, nah meg más lehetőség itt a környéken nincs. :) Ha összejön az évenaz oktatás majd írok a tapasztalatokról.
  • raptor22
    #16
    Én is meló miatt várok inkább:):P ha lesz is az már nov. vége. Mire oda jutok, hogy van papírom ernyőre addigra beszerzek felszerelést. De ha éppen arról van szó bérelni is lehet. Számomra max az a rossz h Miskolcig el kéne járni oktatásra, de hát itt az Alföldön még 1 pattanás sincsen. Tokajnál meg ugye nincs oktatópálya, amit meg olvasgattam, hogy Tokajnál elég necces a dolog, sok mindenre kell figyelni. Tv torony, vasút, a landolási hely is necces stb.
    Meg engem a háti motoros dolog is érdekel, mondjuk a motor itt már 1 kisebb vagyon, de ott kevésbé vagy kiszolgáltatva az időjárásnak. De ne szaladjak még annyira előre:)
  • Skynet85
    #15
    most várok egy meló visszaigazolásra, ha összejön, az oktatást én megcsinálom az éven felszerelést meg majd jövőre, addig meg kölcsönzés, 3k per alkalom nem kevés, de 2 hetente ki lehet bírni.
  • raptor22
    #14
    Hali!
    Engem évek óta érdekel a siklóernyőzés, nyíregyháziként én is a tokaji klubbot néztem. Ha anyagilag jól alakul a jövőm, akkor jövő tavasszal/nyáron mindenképp belevágok! Vhol hallottam, hogy a siklóernyőzés a legolcsóbb módja a repülésnek. Képzés nem drágább, mint egy B kat. jogosítvány. 250-300e-ből már használt beülőt, ernyőt, ment.ernyőt be lehet szerezni, csak keresni kell. Sőt olyat is összeszedtem, h 300e-ből mindened van. Utána csak a helyszínre kell eljutni. Aztán az évek múlásával lehet komolyabb ernyőre is beruházni. Kezdőként mindenképp használt cuccot érdemes venni.
  • Skynet85
    #13
    okés, thx.
  • MerlinW
    #12
    Nem tudok linket, de ha elmész oktatásra úgyis mond az oktató pár alternatívát (de felhívhatod őket csak úgy is). Ez egy olyan dolog, hogy ha valaki leteszi a pilótavizsgáját annak lesz vizsgára alkalmas felszerelése is jó áron. Hogy utána mennyit költ rá az más kérdés. Jogsi nélkül meg úgysem repülhet senki.
  • Skynet85
    #11
    Pls linket ahol ennyiért jó ernyő van, nem szarkasztikus akarok lenni én tényleg nem találok 150-ér jó ernyőt ami nem használt. :)
  • MerlinW
    #10
    Beszélsz butaságokat:) Persze, ha az életed annyit ér:)

    200-ból már jó ernyőket kell venni. Azonban, miután vizsgához illetve utána egy ideig úgyis kezdőernyőt használunk, az csak 100-150k ami nem vészes. Később a rutin megszerzése után lehet váltani sporternyőre, illetve lehet venni hátimotort is, amivel 100km-ek repülhetők.
  • Skynet85
    #9
    lol
  • atomabszorpcio
    #8
    Hátha így jobb...
  • atomabszorpcio
    #7
  • Skynet85
    #6
    Ha esetleg lenne vki akinek kedve van belevágni az észak keleti régióban, írjon. Én, mivel nagy választási lehetőség nincs, így a tokajflyse-t néztem ki.
    -90k a vizsga, van részletfizetési lehetőség érsd 50+40
    -orovsi viszgálat igény szerint, ha te igényled csinálsz :D
    -miskolci dombokon van a gyakorlati oktatás
    -később a tokaji hegyről lehet ,,ugrálni"

    Egyenlőre ennyit tudok, de ott a weboldal, kicsit fura mert a link kiválasztása után még rá kell katolni ,,klikk ide" gombra, de aztán okés.
  • CattiBrie
    #5
    Én tavaly próbáltam ki náluk: 2se.hu

    Persze csak egy tandem lesiklást.. jó volt, ha lenne időm még érdekelne is. :) Vagy majd egyszer. :)
  • CattiBrie
    #4
    Használtan kell venni a cuccokat hozzá.
  • Skynet85
    #3
    Én beszéltem egy oktatóval ahova majd mennék, de gondoltam itt is érdeklődök. Nos az ő elmondásai alapján:
    - 90k a tanfolyás ez kb reális van olcsóbb is drágább is, de nem ez a tétel, ha már ez se megy bele se kell fogni szvsz(nem nagyképű vok csak reális)
    - 1000-1500 euros tételről beszélt mint kezdő kit, ebben van minden ami kell, ernyő,beülő,mentőernyő ez se olcsó, de nem 600k. Viszont tény, ez használt, de azt is olvastam, hogy kezdőnek nem feltétlen fontos az új cucc, kell egy jó oktató aki megnézi érdemes-e megevnni és akkor semmi gond.
  • EnxTheOne
    #2
    Ez engem is édekelne, csak nagyon drága a sikló ernyö. A elgolcsobb amit láttam az több volt mint 600K :(
  • Skynet85
    #1
    Miden ami a témával kapcsolatos. Leginkább arra lennék kíváncsi, milyen vonzatai vannak a dolognak, értem ez alatt a fizikális, mentálsi és anyagi javakat.