26
-
#26 és mégis az arany amit bányászunk mint vulkáni máküdés során került a (egykori) felszínre -
#25 azért ez a Nature-ben jelent meg,szóval nem kéne elbagatellizálni a dolgot,btw ez csak egy elmélet,és valószínűleg nem álja meg a helyét -
#24 Én inkább úgy mondanám, hogy akkor is.
wraithLord: "A bolygókat alkotó anyagok egy része megsemmisült csillagokból származik. Akkor valszeg a meteoritok anyaga is..."
Ez így van. A Naprendszerben minden a napköd anyagából keletkezett, így a meteoritok is. Annyi különbség van, hogy a primitív meteoritok (CAl, AOA, CI kondritok stb) egyidősek a Naprendszerrel, míg a differenciált meteoritok fejlődésük során olvadáson is átmentek, így szétkülönültek különféle csoportokra (fémes, szilikátos) különültek el. Ezek a meteoritok származhatnak akár a Marsról és a Holdról is. Mondjuk azon a tényen nem változtat, hogy miből is alakultak ki. -
#23 *...mert a galaxis kicsit idősebb, mint a Föld... :) -
#22 És ezzel mit akarsz mondani? Minden (ismert) elem a csillagokból származik így vagy úgy. Vagy még a csillag "életében", vagy a nagyobb rendszámúak a csillag "halálakor". A bolygókat alkotó anyagok egy része megsemmisült csillagokból származik. Akkor valszeg a meteoritok anyaga is...
(Röviden: itt nem oszt, nem szoroz, hogy milyen kozmikus folyamat során jön létre arany.) -
#21 Persze hogy kerülhetett, hisz supernova robbanások során jön létre az arany -
#20 Az elméletnek van valóságalapja, hiszen sok ritka fém, pl irídium is főleg meteoritok útján kerül a Földre, tehát arany is kerülhetett ilyen módon. De azt kizártnak tartom, hogy az összes arany így került volna a bolygóra, nagy része továbbra is magmás ércképződéssel keletkezhetett. Azaz magmahasadékokba bejutó víz felforrósodik és az éppen lehűlő magmából fémeket old ki. Így válnak ki a nemes és színesfémek ércei, azaz az aranyé is. -
#19 De mivel az arany nehézfém, nem nagyon tudja a vulkán kiköpni. -
philcsy #18 Már meghódítottuk. Nem láttad a mag című dokumentumfilmet? -
Lowosan #17 eh, szóismétlés... javítanám: "és voilá: frissebb kőzetben van az arany ami még az óceáni kéreggel (pontosabban benne) bukott le." -
Lowosan #16 Sztem ugyanúgy a tektonika az oka. A Csendes-óceáni lemez lebukik pl Chile partjainál. Amikor leér, megolvad és bekerül a vulkánok magmáiba, onnan szépen előtör, és voilá: frissebb kőzetben van az arany amit a kőzetben van.
És ha még mélyebben is maradt volna az arany akkor abból valamennyit felhoz a rengeteg víz amit a kőzet még alábukáskor vitt magával a mélybe (forróvizes teléresedés).
Azt azért kijelenteném hogy ez csak elgondolás a részemről, majd egy (földrajz diplomás, nem foteltudós sg-s) szakértő kijavít ha tévedek. -
lapaleves #15 én nem vonom kétségbe a tudományos megalapozottságot, de elég furán hangzik a dolog tektonikai szempontból. wiki azt írja csak pár helyen van már meg a 4 milliárd évvel ezelőtti kéreg, máshol átlagosan 2 milliárd éves. akkor hogyé maradt fennen a zarany? -
vumbi #14 Vagy valaki megrugdosta es azota morzezik az agya: "meteor-meteor-meteor".
Amugy sem meteor, hanem meteorit. Mivel foldet ert az aszteroida, nem csak belepett a legkorbe. -
Lowosan #13 Szerintem már az anyja hasában is azt morzézta rugdosás közben -
vumbi #12 persze, te ez mar akkor tudtad, amikor megszulettel. Nem felsirtal, hanem azt kiabaltad hogy "METEOROK!!!!". -
szasz85 #11 KOMOLYAN ?
Meteorok hozták az aranyat ?! Micsoda felfedezés ! -
alien47 #10 Nem a meteorok voltak. 120.000 évvel ezelőtt már éltek sárkányok a földön. Azok fingása olvasztottam meg a kőzeteket és alakult át az atomszerkezetük arannyá.
Kérek 10 millió CHF et. Mert ezt kikutattam. -
alien47 #9 "az egyetlen magyarázat pedig egy meteoritbombázás" elég gyenge magyarázat. Előbb hiszem el, hogy ET idetolta a kőzeteket a kis biciklijén, mint ezt.
Mennyi baromságot ki tudnak találni és a legfélelmetesebb, hogy még meg is magyarázzak. De még durvább, hogy valószínűleg ezért még fizetnek is nekik. Félelmetes.
Ja és Pina
-
#8 Én igen. Mellesleg miért akkora ökörség? Jó, nyilván valószínű, hogy nem igaz, de gondolom a kutatók, akik előálltak vele, kicsit jobban otthon érzik magukat a geológiában, mint te. ;) -
#7 Jeruzsalemre gondolsz? :S -
Turmoil #6 674 kitöltött kérdőív alapján állapították meg, a brit tudósok így dolgoznak. -
#5 majd ha elkészül Zion városa
-
gombabácsi #4 a Föld mélyét mikor hódítja meg az emberiség? :) -
#3 Ha egy 6000 trillió tonnás bolygóba 20 trillió tonna cucc becsapódik, akkor nem hevül fel újra folyékonyra az egész? -
#2 hiányolom a cikkből az "angol tudósok rájöttek/kikutatták/feltalálták/hasukra csaptak és..." sorocskát.... -
dzsagon #1 ennél nagyobb ökörséget én még életemben nem hallottam