28
Windows XP Home Edition jogtiszta OP-rendszer minimalizálása
  • olivaoil
    #28
    OK, akkkor NEM tö-möríííí-tek.

    Már csak a mobilnet-hez kéne találjak valami ZTE driver-t és a rasman.dll-t. Ezek eredetileg sem voltak meg a Micro-XP-ben. Gondolom az utóbbi a könnyebb, s az előbbi a macerásabb...
  • arty
    #27
    Már segítettünk. Ne tömörítgess.
  • olivaoil
    #26
    Feltettem a Micro-XP-t s máris a kedvencem lett.
    (...)
    Viszont most ismét közbejött egy akadály... hiába én már csak ilyen átkozott vagyok:

    Megpróbáltam betömöríteni a rendszerfájlokat, ami külön másolatokon sikerült is 2 órán belül. Aztán le akartam cserélni az eredetiket a tömörítettekre. Csakhogy utána jöttek sorra az ellenkezések a kék-halál képernyőjén...
    Pillanatnyilag most ez az álláspont: /A program (nem tudom, hogy mire gondol, pedig ez lenne a lényeg) nem tölthető be, mert nem találja a winsvr helyét.../
    A winsvr (néhány másik DLL és EXE mellett útközben) már visszacseréltem az eredetire, de még mindig ez a hiba van. Már fogalmam sincs, hogy mi nem jó neki! Utálom, olyan idegesítő!!!


    Légy szíves, segítsetek! Annyira frusztráló, hogy mindig kompromisszumokat kell kössek a hülye utálatos Microsoft-al. Most pl. a system32 100MB-jából több, mint 60-at lefaraghatnék, de ez csak állandóan balhézik. (!)

    Nem tudja esetleg valaki, hogy mi a boot-oláskor a fáljok betöltődési sorrendje egészen az explorer.exe-ig???
  • olivaoil
    #25
    Ez vicces : Pont ma találtam rá a Micro-XP-re. A tutyi-muyi informatikatanár ma különösen vontatott órát tartot (pl. képbeszúrásnál azon szuttyog, hogy milyen képet rakjon be), hát körülnéztem a neten addig:

    Találtam a MicroXP-ről egy ?70 MB-os? változatot. :D [meg azt az eXPerience-féle változatot is pont ma találtam meg, mielőtt itt jártam volna :)]

    Alig várom, hogy hétvégén nekiállhassak. Remélem tényleg 70-100 MB körül lesz telepítve.
    Viszont ami hátrány az újratelepítésben, hogy akkor majd ismételten neki kell látnom a regisztrációs bejegyzések átírásának/újratelepítésének ami ugye hosszú meló, no meg ismét meg kell csinálnom azt a takarítást, amit nem valószínű, hogy meg van a MicroXP-ben, mivel pl. nekem nem kell semmi olyasmi, ami telefonos modemhez kell, de mobilnethez már nem.

    Mellesleg bocsi arty, hogy az UPX kapcsán ellened szólok, de kitartok az UPX-mellett. Két dolog miatt is:
    - A laptop, amiről szó van, bizonyos dolgokban antik darab, viszont abban a legjobb minőség. Tehát rossz gépnek nem mondható. Az új gépem előtt a tavalyi karácsonyi saját albumomat például azon a gépen csináltam meg Win7 alatt Magic-Music-Maker-17-ben (az Audacity, nomeg némi saját technikával kiegészítve) ami aztán _tényeg_ gépigényes, s ráadásként még egész merész irányok felé is ki mertem térni, aminél azon sem csodálkoznék, ha esetleg az új gépen fagyna le a rendszer... mégis sikerültek vele a dolgok, max. az időigényes műveleteknél (pitch-shift, hangszínszabályzás) meg a betöltéseknél kellett várni valamivel többet. (..)
    a kitérőről visszatérve tehát, nem arról van szó, hogy lassú lenne a gép, hanem arról, hogy nem akarom megterhelni, mert 10-20 év múlva már sokat fog érni, mint antik darab... az UPX viszont nem jelent megterhelést neki ; az UPX amellett, hogy a tömörítés mértékében, azaz méretben a legjobb a maga kategóriájában, nagyon jó a kibontási sebessége is (tehát gyors). Az igaz, hogy mivel mindig --ultra-brute opcióra állítom, ezért van, hogy percekig keresgéli a tömörítési lehetőségeket... viszont a végállományban elég indexbejegyzést tesz el a kitömörítés algoritmusa mellé ahhoz, hogy még a leggyorsabb betömörítési eljárás sebességénél is 2-3× gyorsabban bontson ki, még ha erős betömörítést is használtam.
    A (régi) laptopom legjobb/legmodernebb eleme a processzor (kereken 2500 MHz), ami lassú, az viszont a merevlemez. Az UPX pedig tudtommal processzorfüggő. Tehát ha lassú az XP bootolása, az inkább a merevlemez miatt van, s ha UPX-el átmegyek a rendszeren, az betöltésekben nem lesz számottevő, mert az UPX-hez szükséges futási idő a merevlemez miatti "késésekhez" képest még mindig elhanyagolható.
    Másrészről pedig ahogy tapasztaltam, az UPX-el a Windows-os rendszerfáljok esetében átlagban 60%-os tömörítési arány érhető el (tehát az eredeti méret 4/10-ére tömöríti őket), s sokszor pillanatok alatt [mindig az --ultra-brute opciót használva]. Így tehát ha a jelenlegi állást tömöríteném le a gépen (rendszerfáljok per-pill. 450 MB-t tesznek ki) talán még 100 MB-nél is több helyet nyerhetnék.
    (+ még nem is számoltam a Strip-Relocater-t ami átlagban a dll-ek 1/10-ét szedi ki, úgy, hogy azok továbbra is működőképesek)


    Mellesleg a témán belül még mindig vannak kérdéseim, megköszönném, ha esetleg aki tudja, megválaszolná őket:

    1.) Meg lehetne-e azt oldani, hogy csak a tényleges rendszergazda-profil legyen meg, s a tulajdonosi (az is rendszergazda, csak nem a "tényleges") egyáltalában ne legyen. Mappákat illetően mondjuk sikerült összefésülnöm a kettőt egy 'System' nevű mappába a 'Documents and Settings' mappán belül, csak hát mégis csak jobban tetszene, ha nem lenne feleslegesen 2 rendszergazda. Ez megoldható majd a MicroXP-ben?
    Mellesleg azt is láttam, hogy a 'Documents and Settings' mappán belül mindig van néhány MB-os mozgás. Vissza lenne fogható esetleg-e ez valamennyire? Vagy beállítható esetleg valahogy, hogy ne legyen internet-cache meg ilyesmi?

    2.) Mik azok az ODBC-k? Van ilyen a MicroXP-ben? Mivel nem igazán sejtem, hogy mik ezek - pedig nagy részét teszik ki a rendszerfáljoknak -, nem tudom, hogy szükségesek-e mindenképp, vagy sem.

    3.) A regisztrációs bejegyzésekben néhány dolgot mindig visszaállít a rendszer, akárhogy is próbálom őket módosítani. Ezek egyébként lényegében elérési utak lennének a dokumentumokon belül. Tehetek esetleg ez ellen valamit, vagy nem érdemes megpróbálkozni ezzel?


    Előre is, s az eddigieket is illetően köszönök mindent!
  • Calver
    #24
    ezt pont #2-ben emlegettem :)
    microxp amúgy még viccesebb, 100 mega az egész, telepítve 200, és olyan ~40 mega ramot használ. múltkor egy ezer éves, több gép darabkáiból összerakott dögre raktam fel, 2 másodperc alatt bootolt be a win.
  • arty
    #23
    ha még egy ujratelepitésre rá tudod venni magad, akkor ezt szerezd be:
    TinyXP Rev09 - eXPerience (google-zz rá!)

    "Statistics:

    OPTION 1/2 (With IE/OE/WMP)
    RAM Usage On First Installation............ 85 Mb
    WINDOWS Folder............................. 561 Mb

    OPTION 3/4 (Without IE/OE/WMP)
    RAM Usage On First Installation............ 75 Mb
    WINDOWS Folder............................. 517 Mb

    OPTION 5/6 (BARE, With IE/OE/WMP)
    RAM Usage On First Installation............ 60 Mb
    WINDOWS Folder............................. 488 Mb

    OPTION 7/8 (BARE, Without IE/OE/WMP)
    RAM Usage On First Installation............ 50 Mb
    WINDOWS Folder............................. 459 Mb"

    ... és továbbra is javaslom, NE tömöríts, UPX-ezz semmit, mert a minusz 10-20 megákért súlyos árat fizetsz sebességben.
  • olivaoil
    #22
    Bocsi, hogy eddig nem voltam, az iskola miatt nem akartam addig ide írni, amíg nincs nyugi legalább egy napra. (így se lett, SŐT)

    Az előző álláspont törölve. Valami történt, ami miatt a mobilnet ugyanazt a förtelmesen idegesítő hibát kezdte el, amit már egyszer eljátszott azon a gépen. (olyan, mintha semmi gond nem lenne, de csatlakozásnál úgy tesz, mintha azt a funkciót nem is írták volna bele) =( [füstölgő fejecske]

    Úgyhogy újraraktam. Most per-pillanat mindenféle _lemeztömörítés NÉLKÜL_ 545 MB környékén van. Még töredezettség-mentesítést sem csináltam, azt majd csak azután, miután a törlés, majd a strip-relocater nomeg az UPX megvolt.
    Viszont már most pöpecgyors azon az antik gépen. A teljes bootolás (a kapcsoló megnyomásától az intézőig való eljutás) kb. 20-30 másodperc, a bejelentkező képernyő (az 'Üdvözöljük' szöveggel) nem is látszik a gyors boot miatt, illetve néha egy pillanatra elkapható ; a normális menetű kikapcsolás pedig nem lassabb, mintha a SuperFastShutdown programmal állítanám le direkt módon (tehát 5-6 másodperc). Ennek örülök, remélem ez csak jobb lesz. ((A gép egyébként valamelyest tényleg antik darab, bár ahhoz képest a processzor az, ami jó [pont 25000 MHz].
    A Strip-Relocater-el és az UPX-el eddig csak a 'Common Files'-en belül mentem végig a legjobb hatásfokon próbaszerűen (ez az a mappa, amit egyedül meghagytam a 'Program Files'-ban, a többi nem szükséges, viszont ez, ahogy láttam, (sajnos) igen. Az eredeti mérete a 'Common Files'-nak kb. 14 MB volt, ezt az említett két programmal 8 MB körülire vettem le. Úgyhogy szerintem érdemes mind a kettővel végigmennem az egész lemezen, bár rá fog menni legalább egy teljes délutánom.

    Mellesleg ha szabad ezt mondanom, én Arty pártját fogom. Ha bele gondolok, nem várható el, hogy a Windows-7 gyorsabb legyen, maximum azzal tudok egyet érteni (lehet, hogy bakkerman és saga is erre gondolhatott) hogy ha a folyamatokat, írásokat-olvasásokat + erőforráshasználatokat egységben tudnánk mérni, akkor a Windows-7 kerneljeiben ugyanannyi idő alatt valamivel több egység kerülne feldolgozásra, mint az egyszerűbb összetételű XP-ben.
    (...) Amíg az XP-ben MB-okról van szó, addig a Win7-ben GB-ról ; az előbbi beleférhet akár 200-400 MB-ba is, az utóbbi frissen telepítetten is 10-12 GB. Az egyikben az MTF bejegyzések száma (azaz a fáljok száma a fáljrendszerben) 5000 körül mozog jó esetben, míg Win7-en a _közvetlenül látható_ fáljok száma százezert megugró, plusz-(mínusz) "néhány" ezer. Az előbbi 6 folyamatból is fenn tudja magát tartani összeomlás nélkül, míg az utóbbinak a folyamatai 3 oldalon férnek csak el. Az XP leállító parancsát el tudták készíteni egy-két hét alatt, még ugyanezen az algoritmuson a Windows-7-nél 12 ember dolgozott 1 teljes évig, hogy elfogatható keretek közé tudják szorítani a leállítás idejét.
    (...) Tehát a gyakorlatban NE várjátok el a Win7-től, hogy gyorsabb legyen. Az utóbbi hatványozottan komplexebb, már a készítésekkor is egyre inkább belezavarodtak a készítők. S annak idején nekem egy hónapon át folyamatosan kék-halál lapjaim voltak gyakran a "semmiért", utána valahogy mégis "megszokta" a gépem.
    És nem is csodálkozom azon, hogy azon a laptopon, ami kb. a 90-es évekre vezethető vissza, az XP úgy bootol, mintha nem lenne üdvözlőképernyő, a csúcsmodern laptopomon, ami 4GB-ramos, +1 GB RAM van neki a videókártyában, a processzora 2.53 GHz-es, 4 magos, hyper-threating technológiás (tehát a gyakorlatban 8 magos) INTEL-Core !I5!-ös, 640GB-os merevlemezű és még apám tudja, hogy mi-minden van benne... örülhetek, ha !5perc! (és most nem túlzok sokat), azaz 300 sec. alatt bootolja a Win7 Home Premiumot, és közben nem fagy le a tálca, amin csak az újraindítás segít.

    zico87: Te TÉNYLEG 250 MB-os XP tudtál csinálni, ebben biztos vagy!? Lehet abból mobilnetet futtatni? (a mobil-net külön alkalmazással csatlakozik, amit saját magán hordoz)
    Ha nagyon szépen megkérlek, akkor feltöltenéd a telepítődet ISO-formában (márha ISO CD képfáljról van szó). Nagyon érdekel!

    Arty, neked pedig akkor küldöm priviben, amit ígértem.
  • arty
    #21
    bakkerman: már nem használok sehol xp-t, csak virtuális gépeimen vannak xp-k :)
    nem arról van szó, hogy nem használom ...

    saga,

    se nem stabilabb (xp se fagyott szinte soha és win7en is láttam már kékhalált), se nem gyorsabb - nem is lehet az, hiszen "nagyobb", többet ir/olvas a winyora! de biztos gyorsabban teszi, mi? :D

    event log esetén ugyan azt a system logot látom xp és w7 alatt, mégis utobbinál ezer évig tart mire betölti. ugyan ez igaz a szervizekre vagy épp a task schedulerre. biztos mert gyors és stabil :D (hogy pozitivat is irjak: az installált alkalmazásokat w7en sokkal gyorsabb lelistázni (add/remove programs-programs&features)

    de ez nem para, mert 1-2 év mulva én is eljutok a szintetekre és nem fogok rá emlékezni, milyen fürge is volt az xp ...
  • SaGa
    #20
    Havonta újratelepítve az XP is gyors tud maradni...

    A w7 minden tekintetben gyorsabb és stabilabb, mint az XP (kivéve néhány xp-re vagy még korábban készült készült játékprogramot). Az, hogy az event logra mennyit kell várni nem igazán összehasonlítási alap, mert az XP a klasszikus 3 logot (system, aplication, security) olvassa fel, míg a W7 még mellé ezt-azt. Több mindent naplóz eleve és még így is gyorsabb.

    Mindegy, aki nem így érzi, az nem így érzi, nem az én dolgom és nem is szándékozom meggyőzni...
  • bakkerman
    #19
    pedig előbb utóbb(előbb) kénytelen leszel váltani a w7-re,sokkal sokkal korszerűbb mint az XP,és lassan elfog jönni annak az ideje is,hogy olyan progik fognak kijönni,vagy esetleg játékok amiket az XP nem fog már kezelni. én 2 éve használok w7-et,EGYETLEN EGYSZER nem volt összeomlásom,kékhalálom vagy egyéb faszomságok. havonta rakom újra,kb 30 perc alatt kompletten meg van az egész folyamat,és kibaszott gyors op.rendszer.
  • arty
    #18
    nanefárassz, tisztán emlékszem h stackerrel a stunts vagy 3x annyi ideig töltött, mint nélküle :) nem kizárt, hogy a cpu volt a limit, fogalmam sincs, akkoriban dos alatt nem annyira lehetett analizálni ;)

    ---

    nekem se két gépen volt xpm és (most) w7em, nem gyorsabb de lasabb a w7. az a gáz, hogy benyaljátok a gpu szupportált, folyamatosan görgő gui keltette érzést... minden katt után többet kell várni, mindez 4g ram mellett is. engem halál nemérdekel h mennyire folyik az aero, de idegölő h fél percig várok egy event logra... (legkézenfekvőbb lassuság teszt)
  • SaGa
    #17
    Gyorsabb. Sokszoros, soktíz gépes tapasztalat. Még akkor is, ha a w7-en minden videomarhaság be van kapcsolva. Ahol nem gyorsabb, azok a nagyon kevés RAM-mal szerelt gépek, de ott az XP is csiga elve.
  • SaGa
    #16
    Ez tévedés. Amikor a Stacker és társai még hasznos programok voltak (kis kapacitású és drága diszkek, DOS), nem lassítottak a lemezhasználaton, ugyanis a lemezek adatátviteli sebessége töredéke volt a memória sebességnek. Ma is jóval lassabbak a lemezek, de nem annyira látványos a dolog. Nem volt mindegy, hogy a lemezre a memóriában előtömörítve már csak fele, harmada annyi byte-ot kellett kiírni, vagy onnan a fele-harmada mennyiségű byte-ot beolvasni és röptében, a viszonylag gyors memóriában visszaolvasni. Főleg, hogy ezek a programok a memória olyan területén ültek, amelyet az oprendszer a normál programok számára amúgy sem tudott hasznosítani (extended memory, ahova mindenféle trükkökkel az eszközmeghajtókat lehetett feltolni, de azokat is csak módjával).

    Manapság, mikor a diszkek ára elenyésző és a sebességük is többszöröse az akkoriaknak, tényleg csak végszükség esetére javasolt a röptömörítők használata, csak azokra a fájlokra érdemes beállítani, amelyeket nagyon ritkán használsz. Ráadásul annyi szabad helyed mindig kell legyen, mint a legnagyobb tömörített fájl kicsomagolt méretének duplája, különben a dolog nem fog működni.
  • arty
    #15
    én meg a netbookomon és a htpcmen is használtam mindkettőt és vannak olyan pillanatai a starternek, hogy sírva fakadok (eventlog csekk)...

    xp > w7 bármilyen edition

    egyébként a starter alig gyorsabb, mint egy home premium. sőt, érzésre az aero miatt a home premium érződik jobbnak, a starteren vsyncel az ablakmozgatás és ettől borzalom trágya benyomást kelt
  • rumkola
    #14
    1 netbookra és egy 1magos amd-s lapira tettem fel eddig, szemmel láthatóan gyorsabb mint az XP volt, simán az én asztali 4magos gépem szintjén gyorsak lettek a cucuk...
  • arty
    #13
    arrol, hogy mennyivel többet foglal, már inkább nem is szólnék...

    olvassátok már el a topiknyito hsz-t, hogy mit is szeretne :)
  • arty
    #12
    "A merevlemeznek pillanatnyilag a lehető legtöbb pontja le van az XP alap lemeztömörítőjével tömörítve"

    ez óriási hiba, hiszen ez a beépitett, valós időben tömöritő cucc irtozatosan lelassitja a lemezműveleteket és ezzel az egész gép sebességét is!

    UPX-el pedig a fájljaid duplán lennének tömöritve: helyet ezzel már nemigazán tudsz nyerni, ellenben sebességet vesziteni azt igen - NE HASZNÁLD egyiket sem a rendszerparticion, ill azon levő programokon. nem nyert annyit a méreten, amennyit a sebességen veszítessz

    régesrégen léteztek valóban "lemezduplázó" programok, (nyolcszorozó nem), stacker ill drivespace voltak ismertebb nevek, de ez lassitott, dos alatt volt (ahol sok memoriát evett, tiszta szivás volt használni), mamár ilyen nincs - ha nagyon muszáj, akkor a windows beépitett tömöritőjét szokták használni. TE NE TEDD! TÖMÖRÍTS KI MINDENT AMIT LÁTSZ, HOGY KÉK A MAPPÁJA!

    a gyári exek lecserélésétől szintén óva intenélek, a win komponensek egymást is használják, előbb utóbb bedöntenéd a rendszered...

    az nlite egyébként nem a mostani XP-det tenné kisebbé, hanem egy olyan telepitőt lehet vele elkésziteni, ami kisebb xp-t installál a gépre. de ehez igen nagy szakértelem szükséges... könnyen használhatatlan telepítőt eredményezhet a gyomlálás :)
  • arty
    #11
    nem gyorsabb
  • rumkola
    #10
    szerintem meg egy windows 7 starter verzióval sokkal jobban járnál

    gyorsabb mint az XP
  • zico87
    #9
    nliteal lehet a legegyszerűbben optimalizált minimalista xp-t kreálni 250 megás xp-t csináltam vele egy régi gépre egy optimalizált xp beéri lazán 256 rammal és egy 600-as cerkával is vagy kis gépekre még ideális lehet a Puppy Linux na a memóból még kevesebbet eszik 32-vel is beéri üresjáratban
  • olivaoil
    #8
    Ja, és még valami : e téren mennyire vedhető be a regisztrációs bejegyzések módosítgatása. Azzal is rá tudnék segíteni esetleg az OS-rendszer minimalizálásában?
  • olivaoil
    #7
    Még egyszer bocsánat a tördelés miatt, de az _NEM az én hibám_. Először megírtam txt-ben, azt bemásoltam, akkor nem volt semmi gond, de aztán amikor rámentem a kiküldésre, ilyen lett a vége... úgyhogy nem az én hibám.

    Mellesleg... na, akkor elárulom, de ne rágjatok be emiatt rám : nem Netbookom van, van benne egy kb. 55 GB-os ATA merevlemez, méretre akkora mint egy SATA, szép lapos és kicsi, csak éppen tüskés... és pont az a legeredetibb benne. A többi tudom is én hogy milyen lomtalanított gépből való, az összerakás munkájából csak egy kis részt vettem ki (nem vagyok gépszerelő, s egyenlőre örülök, hogy infóból 5-ös középszintű érettségim van)... na de mindegy;
    Szóval nem is az a problémám, hogy kicsi lenne a merevlemez, hanem:
    - egy részről gyorsan futó OS-rendszert szeretnék, mert azért egy olyan laptopról (nem asztali PC), amiben floppy meghajtó, meg számomra is bizarr csatlakozóajzatok vannak oldalt is, alul is, az USB-kre jutó áramellátás pedig egy külső merevlemezre már épphogycsak elegendő, arról el lehet szerintem képzelni, hogy nem XXI. századi iparcikk, mégha 2.5 GHz-es processzor is van benne --- A testvéreimtől pedig nem akarom állandóan azt hallgatni, hogy így-s-úgy "sz@r", aztán anyukám mondja 3×-ra is hogy így-s-úgy egyszerűsítsem
    - szerintem egy minimalizált XP-nek könnyebben tudnék a rendszergazdája lenni, mégha a tesóimról is van szó
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    Szóval ezekért akarnám minimalizálni a rendszert.

    A merevlemeznek pillanatnyilag a lehető legtöbb pontja le van az XP alap lemeztömörítőjével tömörítve, és így járok most 808 megabyte körül. +/- 1-4 <- gondolom ez a Documents and Settings-en belüli dolgok miatt vannak, úgyhogy volt, hogy felugrott 812 MB-re is, de pl. legutóbb (kb. egy órája, hogy voltam rajta) 806 MB volt, annak örültem ; az én esetemben minden KB is számít, ez valahogy így rám ragadt, még talán régről, bár azért annyira idős még nem vagyok :)

    Arty, a Te ajánlatodat még nem próbáltam, vagyis a listát, de mindjárt átmegyek törölni... amúgy nagyon köszönöm! Ha esetleg érdekel, cserébe tudnék küldeni privátban köszönetképp egy még nem publikált (mondjuk klasszikus-akusztikus, vagy mittudomén-milyen-stílusú) számot, természetesen az eladási-, szerzői- meg stb. jogokat is átadva (van több stílus is).

    Amúgy természetesen még nekem is van egy fogás a tarsolyomban, de azt szeretném a végére hagyni: gondolom ha Strip-Relocater-el, meg az UPX-el végigmennék a fájlokon, akkor akár 800 MB alá is levihetném. De ezt csak akkor érdemes már megcsinálnom, ha kezd kialakulni/végleges arcot ölteni, hogy mi megy, s minek kell maradnia.

    mellesleg furcsának, bár kissé igaznak tartom azt, amit arty mondott az XP fáljnyilvántartás lehetőségéről, illetve lehetetlenségéről... Ha már azt a Windows-t valakik megcsinálták, akkor legalább _nekik_ tudniuk kellene, hogy mi-micsoda - ez persze nem kizárt, de akkor feltevődik az is, hogy hogy bírták ezt egyáltalán megcsinálni, ha a fáljok halmaza ilyen kusza is komplex... na mindegy...

    A lemeztömörítésre visszatérve pedig - ti esetleg nem tudtok/ismertek egy olyan progit, rendszerkelléket, rendszerközi programot vagy ilyesmit, amivel még pluszban végezhetnék _lemez_tömörítést... ahhoz hasonlót, mint ami az XP-ben van, és fenntebb leírtam, hogy már megcsináltam, csak azon kívüli, attól független lemeztömörítés... bár nem tudom, hogy egyáltalán létezik-e 'második' lemeztömörítés, bocsánat, ha esetleg hülyeséget mondok. Csak egyszer volt alkalmam találkozni Baranya-megye egyik fő szerverkezelőjével (azt hiszem össz-vissz 2 van), aki többek között mesélt egy olyan 80'-as évek beli csodaprogramról, ami képes volt akár meg-8×-ni a merevlemez kapacitását s utána azt magyarázta, hogy ettől viszont sokkal katasztrofálisabb adatvesztéshez vezetett, ha esetleg egy karcolás is lett a merevlemez mágneslemezén... Nem tudom, ti mit tudtok erről, tényleg létezik ilyesmi? (mindenesetre ha létezik, biztos valami Assembly-nyelven íródott mesterprogram)

    A másik, amivel pedig helyet szeretnék nyerni (előzőleg is említettem szerintem), az az, hogy az alkalmazói programok (és ha esetleg egy nagy jótevő DLL-ekhez is értene, akkor DLL-eket is) lehető legnagyobb részét lecserélném. Első sorban a felhasználói programokat, illetve nem a rendszerhéj részét képező rendszerkellékekkel szeretném ezt megcsinálni. Hogy néhány példát is írjak:
    - regisztrációs adatbáziskezelő (regedit.exe)
    - jegyzettömb (notepad.exe)
    - webböngésző (iexplorer.exe)
    - Media Player (mplayer.exe)
    - Lemeztöredezettség-mentesítő (dfrgui.exe)
    - Konzol (cmd.exe)
    - Számológép (calc.exe)
    - stb.
    Ez most csak egy-két példa a sok közül. Szóval ilyesmiket szeretnék lecserélni olyan kisebbekre, amik egyrészt, ha GUI-s (azaz grafikus) alapjáról van szó, akkor az is maradjon, s ne parancssoros, de persze ha parancssorról van szó az alapprogramot tekintve, akkor nem kívánok különbbet (a cmd.exe pl. erről szól) ; másrészről úgynevezett standalone lenne jó, azaz amihez nem kell semmilyen külsős DLL vagy egyéb kiterjesztésű fálj ; harmadrészről pedig az ami ugye a csere-"verzió" lenne, lehetőleg a létező legkisebb program legyen, ami az eredeti XP-s verzió feladatkörét be tudja tölteni. Gyakorlati példa (hogy jobban megértsétek):
    Eddig a legtöbbet a webböngésző szerepéhez való miniprogram keresésével töltöttem a többi "megtartandó" felhasználói programot tekintve. Az iexplorer, ami egyedül is el tud futni, 88 Kbyte körül mozog, tehát ez alatt kéne egy webböngésző, a legeslegalapvetőbb szolgáltatásokkal - találtam is egyet, egy úgynevezett XBrowser nevűt, ami 25 Kbyte lett _volna_, csak nagy-nagy sajnálatomra törölték már azon a tárhelyen, ahova fel volt rakva, több jó találatom meg már nem volt :( (illetve elfáradtam a keresésben)
    (...) még jobb lenne erre a feladatkörre, ha esetleg létezik, egy olyan legalapvetőbb, (ami pl. forráskódmintának van elkészítve) ami natúran, csak egy ablakból és egy linksávból áll, _semmi több_, a linksávba beírnám a linket, az ablakban meg behozná a linkhez tartozó grafikus webhelyet s ennyi... létezik esetleg ilyen ???
    .....aztán persze ezt a csere-reformot végigvenném a jegyzettömbön, a kellékeken, egyéb segédprogramokon, stb. ...nagyon megköszönném, ha ehhez is hozzá tudnátok szólni! :D

    Aztán ha még az is lehetséges, akkor szeretném végigcsinálni a rendszerhéj alkalmazásain is (_ha_ lehetséges, ezt nem tudom), mint például az explorer.exe, logon.exe, ntoskrnl.exe, ilyesmik. (mármint lecserélni egy kisebb, ugyanúgy betölthető s kb. ugyanazt elvégző programokra)
    [Ha van mire lecserélni már, akkor a lecserélés nem gond, Vista telepítőlemezről megoldom javítási üzemmódban parancssorról.]


    S még valami: ez az nLite milyen jellegű program, mármint értve úgy, hogy natúr felhasználói program, USB-ről is futtatható, vagy rendszerközi, mint pl. vírusírtó, s feltétlenül a C:\-be kell telepíteni... (?) - szívesen kipróbálnám, persze először majd meg kéne találnom.

    Addig is, köszönöm a hozzászólásaitokat! :D
  • Gerygrey
    #6
    Kifolyik a szemem ettől a tördeléstől,

    (vajon mi a célja?) úgyhogy nem olvasom végig.

    Viszont így látatlanba az nLite-ot tudom javasolni,

    amivel megnyirbálhatod a saját jogtiszta XP-det,

    vagy a Tiny XP-t, ami már egy kész megnyirbált

    XP (az is nLite-tal készült) viszont illegális.

  • Looooser
    #5
    nem vagyok egy nagy szabad szoftver függő, de 1: Linux, 2: Win skin, 3: Wine.

    1: - egy ubuntuban a legtöbb driver benne van, azokra a funkciókra amiket írtál, tökéletesen kitudja használni a gépet.(mellesleg teljesen ingyenes)
    2: - Skin azért hogy a testvéreid is tudják kezelni, és neked is otthonosabb legyen
    3: - mivel a linux nem windows így nem tudja a windowsos progikat kezelni, így ha feldobod a Wine-t akkor azzal megtudod nyitni/ futtatni azokat

    (megjegyés gondolom netbookod van ssd-vel 4v.6v.8 Gb, ezekre sajnos a legjobb megoldás ténylegesen a linux, bár én rühellem)
  • arty
    #4
    jah, tök jó, az csak 5x annyit foglal, miközben az igény a kisebb windows lenne...

    #1: feltelepitett OS méretét nagyságrendekkel nem tudod fájltörlésekkel csökkenteni, ember nincs a földön, aki minden egyes fájlról tudná, hogy mivel van függőségi viszonyban és esetleg törölhető-e!

    a következő könyvtárakban található fájlokat esetleg törölheted:
    c:\windows\system32\dllcache\
    c:\windows\servicepackfiles\i386\
    c:\windows\$Uninstall????$ (???? = szám)
    c:\windows\help\
    c:\windows\downloaded installations\
    c:\windows\media\
    c:\windows\system32\restore\
    c:\windows\system32\usmt\
    C:\windows\system32\oobe\
    c:\windows\msagent\
    c:\windows\java\
    c:\windows\mui\

  • bakkerman
    #3
    rakd fel a windows 7-et
  • Calver
    #2
    nLite-al nekiesel, ha nagyon türelmes vagy.
    ha kevésbé: TinyXP vagy MicroXP, ha nem zavar, hogy angol, ezeknek van is külön topicja, magát a cuccot pedig google-el megtalálod.
  • olivaoil
    #1
    Nagyon hálás lennék, ha valaki(k) tudnának útmutatást nyújtani az

    alábbi helyzetemben/kérdésemben:

    Egy régi elemekből összetákolt laptopon rendelkezem jogtisztán,

    eredeti CD-ről feltelepített Windows XP _Home Edition_ OP-

    rendszerrel. A kérdésem pedig a következő: Hogyan tudom

    fáljtörlésekkel, fáljcserélésekkel (pl. olyan verzióra cserélek le egy

    szükséges rendszerkelléket, ami kisebb helyet foglal) illetve más

    alkalmanként szükségesnek talált (az útmutatásotoktól függően)

    _nem_ fálj-/lemeztömörítő szerű műveletekkel a lehető legkisebbre

    összehúzni a rendszert?
    A számítógépemet a testvéreim számára tartom fenn \"kizárólag\"

    Internetezésre, valamint szeretnék rajta alkalmanként a rendszeren

    változtatni, \"belenyúlni\", tehát ehhez fálkezelési műveletek,

    másolás, beillesztés, fáljkeresés, ilyesmi szükséges, esetenként egy

    kép megnézése, videó (AVI meg amihez nem kell külön kodek)

    lejátszásához kellő dolgokat is megtartanám, alapszinten. A

    laptophoz külön speciális hangkártyadriver kell, amit _nem_

    telepítettem, így a továbbiakban minden olyan rendszerfálj is

    felesleges, ami a hanglejátszást biztosítaná. Azt még szeretném, hogy

    az eddigileg felismerhető USB-k, flash memóriák, külső

    merevlemezek, CD-írók, stb. mind felismerhetők legyenek a

    rendszer \'megnyírása\' után is.
    Az internetezést biztosító rendszerfáljok közül sem gondolnám, hogy

    mindegyikre szükségem van a következő oknál fogva:
    Az internetelérést egy külső, USB-kulcs szerű Mobil-Net biztosítja,

    kábeles (tehát pl. tárcsázós vagy Digi) internetelérés már egyáltalán

    nincs nálunk, mivel a Mecseken lakunk és oda nem vezetnek fel

    kábelt. A mobilnetünk sávszélessége _elméletileg_ 16 GB, az egész

    mobilnetes USB-kulcson levő rendszert pedig egy általa feltelepített

    ún. \"T-Mobile Internet Manager\" program vezérli, azaz az

    csatlakozik a világhálóhoz.
    Tehát nekem a netet biztosító rendszerfáljok közül is csak olyanok

    kellenének, amik amolyan átlag feltétlenül az internetelérés

    módjától függetlenül szükséges internetbiztosító fáljok, meg persze

    azok, amik egy vezeték nélküli USB kulcsos mobil-net futtatásához

    szükségesek, valamint azok a rendszerfáljok, amik az alap böngésző

    (Internet Explorer) számára biztosítják, hogy a csatlakozás után

    szörfözni is lehessen vele a neten.
    Szóval pl. nem kellenének az olyan rendszerfáljok, amik kifejezetten

    tárcsázós, ADSL, vagy ehhez hasonló dolgokhoz vannak kitalálva,

    vagy (ha van olyan ???) olyan, ami kifejezetten a 100MBS-es

    kapcsolatok támogatásához készült, vagy pl. ami LAN hálózathoz

    kell -- A géppel csak a világhálót akarom elérni, illetve az ebbe

    belefoglalható szolgáltatásokat (FTP, IRC, ilyesmi), maga a laptop

    USB-ken és ATA csatlakozású külső perifériákon kívül semmi

    máshoz nem csatlakozik.

    Megoldható lenne ez valahogy?? Természetesen nem várom, hogy

    egészben egy korrekt megoldást kapjak egy ilyen összetett

    problémára, a fél-vagy-negyed- megoldásokat is nagyon-nagyon

    megköszönném.

    [- Esetleg a segítő válaszokat tárgy-lagosan is meg tudnám

    köszönni... :) -]