115
Végre egy valódi eeePC elképesztően olcsón!
  • Monoton
    Itt előbb kapsz választ szerintem.
  • ZilogR
    Na, asszem mostmár tényleg igaz lehet, hogy "végre olcsón"!
    Van vkinek eladó eeePC-je?!? Nekem kellene némi matekszoftvert futtatni, programozni, buszon, HÉV-en, tehát nem hátrány, ha nincs vinyó, csak SSD.

Várom az ötleteket, mire érdemes manapság beruházni, ha a kifutott is jó?! Előre is köszönöm!
  • arty
  • karajjj
    vettem végül egy ilyet és egyáltalán nem, bántam meg, a 2 magos proci más sokmindenre jó és XP-vel kifejezetten gyors is
  • karajjj
    hát akkor keres egy pc boltot a környéken, ahol vállalják
  • bakvarnyu
    Nem, szoval valami szerviz kene nekem akik tudnak ilyen kepernyot beszerezni.
  • karajjj
    garanciális?
  • bakvarnyu
    Van egy ilyen nekünk Eee PC 1008HA és betört a képernyője, lehet ezt javítani valahogy?
  • arty
    abban csak egymagos az atom
  • karajjj
    akkor már inkább ezt venném
  • arty
    8gb tár, 1 magos 1.33ghz atom = rossz vétel, ha alig drágábban SOKKAL használhatóbbat kapsz :)
  • karajjj
    ez nem az
    ez az
  • arty
    kicsit megdrágult a szar forint miatt
  • karajjj
    miért? speciel nagyon örültem volna neki
  • arty
    megúsztad :)
  • karajjj
    tegnap eldöntöttem, hogy beruházok egyre, erre pont tegnap fogyott el a komplett magyar internetről :D sehol nincs egy darab sem
  • arty
    te írsz hülyeséget :)

az integrált gpu, a 3150 alkalmatlan mindenre, videot csak mpeg2-t képes gyorsitani, a ma elterjedt szabványokkal viszont semmit nem tud kezdeni. igy ezeken az egymagos atomokon 720p ből is csak a gyengébbek/21:9-esek mennek csak, mivel a cpu is csíra, hogy elbírja
  • Inquisitor
    "húha tud hd videot lejátszani, de csak ionnal. Ebben nincs ion csak fosatom gma fossal."
    Azért hülyeséget nem kell írni, a chipset és integrált VGA elég új hozzá, hogy simán vigye akár a full HD-t, amit meg ugye a kijelző miatt max. külső megjelenítőn láthatsz rendesen. Játékra meg mindig is Intel integrált cuccai voltak a leggyengébbek ...
  • Solten
    "Tapiképernyőn gépelni... iszonyat kényelmetlen, macera (nem maga a gépelés, de tabot váltani, linket beszurni, képet feltenni és átlinkelni"

De az okosok szerint kivaltja a netbookot, sot meg a notebookot is, kivaloan lehet vele dolgozni. Kedves egeszsegukre az effele oral-szexhez... :)
  • arty
    na?

megnézted mit is használsz lejátszónak?
  • Tinman #95
    Intel.
  • lotsopa
    Amd-s processzorral szerelt változat?
  • Balumann
    Én JetAudio -t használok, ffdshow van föltelepítve még, de azthiszem a Jetaudio beépítettjét használtam most, majd megnézem én is. De amúgy többnyire Debiant használok netbookon, annál sincs semmi gond a 720p mkv-val.
    Csak a youtuberól leszedett 720p-s hd videókat nem tudom normálisan lejátszani.
  • Tinman #92
    Ma irodai munkám lesz 99%-ban, nincs nálam kis masina... este tudom megnézni, meg akkor este végignézek rajta egy 720p-t, eddig 5 percet ha néztem, az alatt nem volt drop, csak a legeslegelején amíg be nem bufferelt.
  • arty
    k-liteban ugy nézem ffdshow van, de nem biztos, hogy neked az aktiv is

itt neked mik vannak?

nem azt mondom, hogy hazudsz, csak elsőre valóban jónak tűnik a 720p, ám ha egy filmet nézel, sokszor meg-meglassul :/ nem minden film, hiszen azon is mulik, ki csinálta a kodolást/milyen beállításokkal, milyen a képarány, stb :)
  • Tinman #90
    Kénytelen leszek neked levideózni látom (csak kapjam vissza a Nokiámat), mert nem hiszed el (jogosan, ha valaki nekem u.e. mondja én is azt mondom, hogy hazudik)... az elején, amíg bufferel főleg nagyobb méretű fájlnál MAXIMUM 2-3 mp-ig van frame drop, majd kiteszed nagy képernyőbe, onnantól tartja a fix frame-et.

1080p viszont teljes halál... 12-15 FPS között szaggat ezerkétszázzal.

Egyszerű K-Lite van fent, az meg tudtommal nem használ fizetős kodekeket, melyek szarabbak, mint az ingyenes. Tapasztalat... egy időben "tört" Coreavc volt fent nettopom, bármit csináltam vele megvolt a fix frame, de úgy v-sync-elt, mint a k. élet, a sötét jeleneteknél meg iszonyat gáz volt a kép. Aztán néztem ingyenes alternatívát, azóta királyság van.
  • arty
    tinman/baluman: coreavc a dekóder? vagy az mpchc beépitettje?

(perfekt <> megy, de néha megszaggat)

• Tinman #88
    Ezeket perfektül viszi:

General
    Unique ID : 193581338438016018823891203293034307843 (0x91A268DDFC590D509ED8A33EA1B3E103)
    Complete name : C:\Intel\Sample.mkv
    Format : Matroska
    Format version : Version 2
    File size : 81.1 MiB
    Duration : 1mn 4s
    Overall bit rate : 10.6 Mbps
    Movie name : A folyosó túloldalán - Across the Hall (2009) - Sample
    Encoded date : UTC 2011-04-07 04:14:20
    Writing application : mkvmerge v4.0.0 ('The Stars were mine') built on Jun 6 2010 16:18:42
    Writing library : libebml v1.0.0 + libmatroska v1.0.0

Video
    ID : 1
    Format : AVC
    Format/Info : Advanced Video Codec
    Format profile : [email protected]
    Format settings, CABAC : Yes
    Format settings, ReFrames : 8 frames
    Codec ID : V_MPEG4/ISO/AVC
    Bit rate : 8 645 Kbps
    Width : 1 280 pixels
    Height : 544 pixels
    Display aspect ratio : 2.35:1
    Frame rate : 23.976 fps
    Color space : YUV
    Chroma subsampling : 4:2:0
    Bit depth : 8 bits
    Scan type : Progressive
    Bits/(Pixel*Frame) : 0.518
    Stream size : 66.2 MiB (82%)
    Title : x264 @ 7645 Kbps
    Language : English

Audio #1
    ID : 2
    Format : AC-3
    Format/Info : Audio Coding 3
    Mode extension : CM (complete main)
    Codec ID : A_AC3
    Bit rate mode : Constant
    Bit rate : 224 Kbps
    Channel(s) : 2 channels
    Channel positions : Front: L R
    Sampling rate : 48.0 KHz
    Bit depth : 16 bits
    Compression mode : Lossy
    Delay relative to video : 27ms
    Stream size : 1.72 MiB (2%)
    Title : Hungarian AC3 2.0 @ 224 Kbps
    Language : Hungarian

Audio #2
    ID : 3
    Format : DTS
    Format/Info : Digital Theater Systems
    Codec ID : A_DTS
    Bit rate mode : Constant
    Bit rate : 1 510 Kbps
    Channel(s) : 6 channels
    Channel positions : Front: L C R, Side: L R, LFE
    Sampling rate : 48.0 KHz
    Bit depth : 24 bits
    Compression mode : Lossy
    Delay relative to video : 48ms
    Stream size : 11.6 MiB (14%)
    Title : English DTS 5.1 @ 1510 Kbps
    Language : English

Text #1
    ID : 4
    Format : UTF-8
    Codec ID : S_TEXT/UTF8
    Codec ID/Info : UTF-8 Plain Text
    Title : Hungarian
    Language : Hungarian

Text #2
    ID : 5
    Format : UTF-8
    Codec ID : S_TEXT/UTF8
    Codec ID/Info : UTF-8 Plain Text
  • Balumann
    x264 -es 720p HD film az 900HA -mon megy röcögés nélkül (és ahogy láttam, azért ez a leggyakoribb), h264 -et még lehet nem próbáltam. De mondjuk nem is ez a döntő, én is inkább leszedem 10 perc alatt xvidben, ha ezen akarok nézni valamit.
    Az viszont tény, hogy az egy kicsit jobb ajánlat amit belinkeltél :D
  • arty
    Oké, tényleg tuloztam, hogy mindenre fos, nyilván pdfet nézni lehet rajta, skypelni és alkalmi webezésre is elmegy, némi kompromisszummal.

A 720p H264 MKV pedig nem megy. Nem ment az 1.66os N460as atomon sem, nyilván ezen az 1.33ason még annyira se megy. Az, hogy 1-2 alacsony bitrátás film (főleg sorozat) elakadozgat rajta, az nem a "megy" kategoria (probáltam vlc-t, mpchcket, mpchct ffdshowal, coreavcvel - egyszerűen kevés hozzá a cpu).

Nekem 7/24 ment a netbook amig megvolt, az tényleg jo volt, h bármikor katt és már kerestem is a guglin... viszont a netbook funkcionalitást ~ most kiváltotta a 10k(!)-s tablet, aminek az áráért még egy N-es routert is kaptam :)) (itt, de invitelnél is van akcio) Amire nagyon nem jo a tablet, az a forumozás. Tapiképernyőn gépelni... iszonyat kényelmetlen, macera (nem maga a gépelés, de tabot váltani, linket beszurni, képet feltenni és átlinkelni, stb).

Én a helyedben ezt vettem volna, hamár mindenképp a legolcsobb ajánlat kell... 9k többletért rengeteg extra: tárhely, +1 cpu, ethernet.
  • Tinman #85
    Természetesen elolvastam.

Teljesen normál XP SP3 profot tettem rá, benne aug. frissítésekkel is. Teljesen jól használható, persze vírusirtót nem tettem még rá, talán a sec. essentials egynek jó lesz, az elég hardver igénytelen.

Tegnap előtt párom 2.5 órát Skype-olt úgy, hogy közben PPS-ek, doksik nyitva, és valós időben MP3-ba rögzítette a beszélgetést.

Tegnap xy játékban megakadtam egy helyen, nettop elő seperc alatt bebootolt, youtube, hint megvan. Nagy gépet és gamer notit szépen kímélem. Szintén tegnap 1.5 órát angoloztam Skype-on, közben zavvi-n vettem pár cuccot, paypal, gmail, etc.

Ma elvittem magammal... kint voltam egy cégnél, csörög a telefon, hogy változott az ára egy terméknek, sürgősen módosítani kéne... 2 perc múlva már töltöttem is fel ftp-re... közben mail check, kaptam egy pdf árajánlatot, kíváncsi voltam milyen árak voltak benne és már tudtam is hívni a beszállítót, hogy: köszi nem. Majd intéztem egy foglalást egy nagykernél.

Hogy ezekből neked az jön le, hogy mindenre fos, azt egyszerűen nem értem.

Dehogy használom irodában... több oldalas gépelésnél, minek is használnám ezt? De ha rákényszerülnék, az is menne. Gépelni ezek ezerszer jobb, mint egy bármilyen okostelefonon.

Egy ekkora kis kijelzőn, ekkora felbontásban továbbra sincs sok értelme, 720p-t vagy 1080p-t nézegetni, előbbi egyébként MEGY.

A nettopom szigorúan filmek nézegetésére használom, meg 5% netre, másra nem.

Ezért az áréért, ezekkel a funkciókkal, ez nekem hiánypótló készülék volt.

Ez olyan mint az iPhone vs Nokia N8. Az iPhone olyan dolgokban tud többet, amit én SOHA nem használok, viszont olyan dolgokban gyenge, vagy nincs meg benne, amiket GYAKRAN használok. Ilyen egyszerű ez.
  • arty
    "Az a baj, hogy egyáltalán nem veszitek figyelembe a lényeget:
    - cefet olcsó, 44900 bruttó
    - eeePC nem filmnézésre való, aki arra veszi azt nem értem
    - irodai és kommunikációs célokra tökéletes
    - minek rá Win7? Mivel tud az többet, amiből egy ilyen gép profitálhatna? Semmivel. Linux vagy esetleg XP.
    - kinek a vágya ezen 1080p-t nézni? Ez nem nettop Pc!"

az a baj, hogy el se olvastad a hsz-em... én egy herélt XP-t használta, mivel a startert akár hogy gyomláltam, nem lett elég gyors :)

45k egy szinte mindenre szar gépért sok. 70 egy szinte mindenre jó gépért nem.

irodai célokra? te ezt irodában használod? ;) megnéznélek egy 12 megás xls-el az atom és az 1024x600as felbontásban hogyan játszadoznál ... tehát még1x: otthoni dolgokra jó max, de ott is mindenben kompromisszum

nekem vágyam, hogy 1-1 eszközt minél több dologra be tudjam vetni! inkább 1x100k, mint 5x45k ... 1080p azért jo ha megy, mert nem kell a gyereknek külön letömöritenem az mesét, hogy meg tudja nézni, mondjuk utközben, vagy ha dokihoz megyek és 6 órát kell várni, megnézhessem a sorozatom 720p mkvit stb stb stb

hogy egy normális netbookkal kiválthattad volna a nettopod is, már fel se emlegetem... szépen lassan gyűlnek a 40-45k-s eszközeid ;)
  • Balumann
    Ezt neki mondhatod... :D
  • Tinman #82
    Párommal ez közös "ló", túró nélkül. Már az elmúlt pár napban többet használta, mint én, meg így leszáll a gamer notimról... azé' azt fészbukra, iwiw-re, meg farmeramára használni elég gázos.
  • Tinman #81
    Öööö... mert a MeeGo-t szarrá alázta a 11 éves op. rendszer. Ciki.
  • sanyicks
    minek vindóz erre a gépre? játszani akarsz rajta? :DD
  • DanielT
    "Nem bántam meg."

Nyilván :P

Majd nézzük meg 2 hét múlva, amikor hozzá se érsz már ;)
  • Tinman #78
    Nyah... rátettem egy XP-t. A driverekkel durván meggyűlhet az átlag user baja, mert a gyártó oldalán bár van XP driver szekció, de a tartalma semmit nem ér. Lehet szépen vadászni, de rutinnal nem lehet gond.

Tényleg bevált amit egy külföldi oldalon olvastam, bár nem akartam elhinni... az egész böngészés, FLASH(!), az egész gép működése gyorsabb lett... persze ennek ára a lassabb boot, de ez így már nagyon kellemes.

Próbáltam full screenben egy 420p videót és végre nem csak so-so, hanem 1-2 mp után, már nagyon szépen szalad, tökéletesen élvezhető, 720p lett most a so-so, de állítólag van egy fizetős app, amivel lehet ügyeskedni, hiszem, ha látom.

Ami nagyon kellemes meglepetés az pl. a Prohadver és az Index betöltési sebessége és scrollozása... oltári nagy különbség a szutyok MeeGo-hoz képest és ez ráadásul egy XP Pro SP3-al, összes frissítésével!

Ja és természetesen nem fostos IE és Firefox alatt, hanem Operával ilyen kellemes csalódás.

Szabad helyem, a szükséges progik után 5.2 GB és el is érkezett az a pont, hogy nem tudom mit tegyek még rá... talán 1-2 Xvid valamit rátolok, Hofi, Markos, etc. Ez a helymennyiség term. 512 MB-1024 MB közé tett virtuális memóriával, kikapcsol hibernációval és 300 MB-os rendszer visszaállítással valósult meg.

Úgy gondolom ebben az esetben ezek egyike sem lényeg, mert a hibernálás SSD mellett minek, így is gyors a boot.

A virt. memóriából is bőven elég ennyi, ezen nem indít senki Crysist, a memóriahasználatot néztem, a legrosszabb esetben is 250-280 MB-ot foglalt le az 1 GB RAM-ból, teljesen feleslegesnek tartom egy 2 GB-os modul védelmét

A rendszer visszaállításnak is bőven elég ennyi, ha az ember ésszel használja a gépet, nem lesz rá szükség.

Szóval vannak negatívumai, de egyelőre sokkal több pozitívumot vélek benne felfedezni, főleg ennyiért.

Nem bántam meg.

• Balumann
    Meego -t én kb. 10 perc tesztelgetés után föladtam a 900HA -mon (csak pendriveról futtattam), én is a sudonál adtam fel, nem fogad el semmilyen jelszót. Ezt mondjuk biztos meg lehet változtatni (el lehet indítani rootként biztos az ún. helyreállítási módból, aztán megváltoztatni), csak föl kellett volna telepíteni. A Puppy linuxnak fenntartott 2gigás partícióra nem akart felmenni, úgyhogy hagytam inkább.

Ha sikerül megoldani, fel tudod rá szerintem tenni a Google Chrome -ot (RPM csomagkezelő van benne elvileg), illetve érdemes leszedni egy nonfree flashplugint, bár csodát ne várj, a 480p -s videó lesz ilyen so-so (de főleg eleinte akkorákat akad mint a fene). Win XP alatt szerintem nem lesz gond azzal se, csak a 720p-sekkel.
  • Tinman #76
    A 2 GB Ram feltételezem valóban segítene az ügyön... majd kipróbálom, viszont az, hogy 1.33 MHz vagy 1.5 MHz az szvsz nem sok, az már jóval inkább fontos lehet, hogy a tiédben gondolom nem Intel GMA van, hanem valami komolyabb GPU nem?

A leírásommal igazából nem azt kívántam sugallni, hogy bomba vétel, sokkal inkább azt, hogy ennyiért pontosan ezt vártam és ennyiért továbbra is korrekt vételnek tartom.