36
  • L3zl13
    Aszittem ők feloszlottak mikor Freddy M. meghalt.
  • Sir Ny
    Aszittem akkor van teatima, amikor a kvín megéhezik. És akkor tévén lehet nézni, hogy a kvín issza a teát. Nem voltam még Londonban, de ez a szóbeszéd járja.
  • B0nFire
    "– Jó napot, asszonyom. Arthur vagyok, a britek királya.
    – Kiknek a királya?
    – A briteké.
    – És kik azok a britek?
    – Mi vagyunk, mindannyian. És én vagyok a királyotok."
  • B0nFire
    Igen. Úgy tudom, a tea-time is akkor van, amikor megéheznek. Akárcsak nálunk. Egyébként pedig ha nem lennének menetrendek meg műsorújságok, akkor nem lehetne reklamálni a késések miatt. :)
  • Tetsuo
    Az angoloknak meg foleg mindegy. Lazan veszik elegge a "pontos" idot (is).
  • B0nFire
    Amúgy mire jó egy ennyire pontos atomóra? Hogy jobban tudjuk, mennyit késik a vonat, mennyivel tovább várakoztatnak az orvosnál időpontra érkezve? Vagy mi?
  • Julius Caesar
    Az jó, mert apám 2 ezer forint q&q, legolcsóbb, leggagyibb karórája se téved annyit.
  • B0nFire
    Külföld az külföld. Egy hülyeség.
  • Chriss745
    Tessek, en is masodik vagyok, es en nem Londonban elek. Cork-ban, Irorszagban. :)
  • johnsmitheger
    "amiket lehetetlen laboratóriumban elérni." - Akkor vazzeg ki kell menni a labor előtti folyosóra azt ott mérni. Egyszerű ez. :)

Gondolom, ez csak ott méri az időt egy pontban és mivel az másképpen telik mindenhol, át kell állni a sorozat gyártásra és mindenhol egyszerre mérni :)

Éppen ők javasolnak szabványokat: mármint inch, láb és a többi vacak?! Talán vezessük be a métert és utána :)
  • Globalmaster
    Ezen már meg sem lepődtem; itt az SG-n minden második hozzászóló Londonban él és már hírből sem ismeri az ékezetes betűket.
  • B0nFire
    De tényleg! Mi a gyásszal mérik meg? Minimum egy ennél pontosabb stopperóra kéne hozzá, de nincs, lévén ez a legpontosabb. Akkor most hogy is van ez?

"A másodperc legszigorúbb definíciója olyan mérési körülményeket szab meg, amiket lehetetlen laboratóriumban elérni. A pontosságot rontja a Doppler-hatása és a mikrohullámú lencsehatás is."

Vagyis magyarán atomokkal vagy elektronokkal bombázzák szegény atomokat, és úgy próbálják mérni, de mi van a határozatlansági elvvel ilyen szinten? Vagy tudja annak az elektronnak a helyét, vagy az impulzusát, de a kettőt együtt sosem. És az idézet szerint valójában nem is lehet mérni.

No, akkor most elölről: Hogyan állapították meg, amit a cikk címe állít, hogy övék a legpontosabb?
  • philcsy
    Akkor nem szóltam semmi...
  • Terra
    :)

nem meglepodtem, szimplan kozoltem

egyebkent 6 eve elek Londonban...
  • Tetsuo
    +1
  • philcsy
    Ha jártál volna Londonba ezen nem lepődnél meg. :)
    Angolt ott elvétve találsz. Azokat is onnan ismered föl hogy turkálnak az orrukban. :)
  • Terra
    "magyarázta az NPL részéről a mérésben részt vevő dr. Krzysztof Szymaniec a BBC-nek. "

Olyan szep brit neve van ennek a brit tudosnak :) ujabb szep pelda, hogy a britek mindent osszeharacsolnak a vilagbol, ideertve az okos embereket is...
  • ancsil
    mostakkó' csak én nem értem, hogy azok a britt(sic!) tudósok hogyan és milyen módon számlálják azokat a zatomokat, meghogy azok a zatomok hogyan és miként lökődnek fel..?
    (szipog a sarokban)
  • thsanyi5
    Fasza. Ha egyszer majd időt utazok, legalább tudom, hogy mostantól számítva létezik egy fix pont ahol megtudhatom mikor is vagyok. XD
  • duke
    "A brit szerkezet körülbelül 2,5 méter magas, az atomok 1 méteres magasságba lökődnek fel"

A regi vicc jutot eszembe:
    - Miert nem terjedt el, az orosz mikroprocesszor :)
    - Mert nem fert ki a gyarkapun. :)))

Mikor lesz ebbol karora ? Meg egy muholdra sem ferne fol.
  • Zsolek123
    és tényleg
  • Lazarus
    Felmászik az egyik brit tudós a henger tetejére és nézi ahogy az atomok futkosnak, amikor beért a célba az összes gyorsan lekiabál a másik brit tudósnak aki megnyomja a stoppert, így mérik
  • llaszlo
    Mármint pontosan, hogyan mérik meg? Mert egy rakás zavaró tényező van.
  • Zolivok
    hüüüüülyyyeee baaaarrrrooom hüüüüüüüüllyeeeeee ezt a aha - take on me dallamával olvasd
  • llaszlo
    És mégis, hogyan mérték meg, hogy mennyit téved?
  • gombabácsi
    az én órám se tévedne ennyi idő alatt, mert mindig beállítanám
    X-)
  • Sir Ny
    Az haggyán, de nekem a mobiltelcsim órája is :S
  • mijki
    Ok értem, nem olvastam el a cikket, csak a számot néztem :D
  • mijki
    Nem megy, sry. :)
  • Zoli007
    Elolvas, gondolkodik.
  • Molnibalage
    Hát, akkor elég tré óra.
  • Axon
    Az én irodai faliórám a nyári-téli időállítás között - azaz fél év alatt - kb. 8-9 percet szokott késni.
  • mijki
    "mint korábban gondolták, 138 millió év alatt kevesebb mint egy másodpercet téved."

WTF? 138 millió éve még csak dínok voltak bakker. Elvan írva. Szerintem.
  • kvp
    Nem idomeresre hasznaljak, hanem mas muszerek kalibralasara. Tehat eleg ha par pecet tud nagyon pontosan jarni, amig a beallitjak a kiserleti ezkozok sajat idozitoit.
  • Nos
    138 millió év múlva már járni sem fog, nemhogy csak 1 másodpercet tévedni :)
  • VRSDM
    az menő hogy ezt már óvodás koromban is tudtam.

ezek a brit tudósok basszameg.