M-Disc - adattárolás ezer évig
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Hülyékkel vitázni olyan, mint egy galambbal sakkozni. Ledönti a bábukat, rászarik a táblára, aztán boldogan ugrál, hogy ? nyert. http://www.vinylnirvana.hu
Ami popularis, azt meg mas ugyis felrakja...
Ha sajat csaladi fotoid vannak, amin mondjuk a gyereked jatszik vagy a kutya fekszik a labtorlon es latszik, hogy nem profi foto, az bizony nem sok embert erdekel, foleg ha zippeled a dolgaidat, tobb szaz gigat.
Azt varhatod :), hogy sok ev mulva meglesz! :P
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
[email protected], Asus Z97-Pro Gamer, 16GB DDR3, Sapphire 290X Tri-X 4GB DDR5, 2x 27" Benq GW2760 CG munkás, Maya hív?, Wacom tulaj, Nexus 5 user
Költségeket nem tekintve, egy RAID 6 tömb, hot spare vinyókkal plusz olyan RAID vezérlõ ami a háttérben olvassa és újraírja a régen használt blokkokat. (Pl. Areca 1680). Villámcsapás, árvíz és tûzvész ellen ez sem véd. Mondjuk ezek elen az M-Disk se véd...
Ha az elemi károk lehetõségét kizárjuk akkor még mindig a két vinyó használata a legolcsóbb. 2 darab 2 terrás vinyó kb. 200 dollár körüli áron kijön. Erre ráfér kb. 425 DVD tartalma két példányban. Ehhez képest az M-Disc sehol nincs, kár a sebességet akár a használhatóságot nézzük. Az egyiket tarthatod a széfben és néha szinkronizálod õket. Idõnként formázni kell (journaling fs-el) és átírni egy az egybe egyiket a másikra, mert egy idõ után ezek is felejtenek. Türelem kell hozzá, plusz attól még a házad porig éghet és akkor megette a fene az egészet...
Amúgy ma mi a legbiztosabb tárolási módja ezeknek (költségeket is tekintve)? Én mondjuk két vinyón tárolom a fontos dolgokat, de csak ez miatt azért nem hiszem hogy sokan vennének még egy adattárolót.
A legbiztosabbnak nekem az ilyen memóriakártyák tûnnek (SD, XD). Pendrivok sokszor elromlanak, bár gondolom nem az információk vesznek el róla, hanem az a rész ami a mûködésért felelõs.
Nekem a régi gépeimben van, sok infóm még floppy-n van, de az új gépekben már nincs. Még van ugyan usb drive, de nem sokáig lesz az sem.
És még az 1000 év 10%-nál sem játunk ;)
Egyébként ha lenne valamelyik ismerõsömnél író vagy valami számtech boltban lenne lehetõség írni ilyen M-Disc-et, biztos vennék pár darabot a legfontosabb dolgoknak, hogy tényleg biztonságban érezzem õket.
Esetleg majd végrendeleteknek és más fontos videók tárolására lesz használatos.
Persze családi videók és képek tárolására is jó lesz, csak nem most. Ennek is le megy majd az ára!
Én nem fogok venni, az biztos! :) (egyenlõre)
A szenvedés az az, amitõl az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.
De nem is vesztesz vele sokat. ;)
http://qdb.hu/6990
Ennek akkor lett volna értelme amikor a DvD megjelent nem amikor már kifutott.
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
Mit akarunk mi 1k évig megóvni?
Feltöltsük a régi Dallas VHS digitalizációt, vagy mi?
「iREVOLUTION.EU」A Demokrácia selejt.
hogyhogy nincs hárdver ami olvasná? falun a padláson mindig találni egy-két nagyfloppis gépet. ( van ahun lyukkártyásat is ) az idõ rohan, az emberek NEM.
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
A máanyag ugyanis öregszik. Az összes. Sajnos ez van. Normál helyzetben ez kutyát macskát nem érdekelné, de itt az optikán van a lényeg. Amennyiben a felület mattúl úgy baszhatod az alatta lévõ pitek meg landokat, ui. a laser szórodni kezd, nehez fókuszálható stb, a mat felület miatt. Vagy mattuló felület miatt.
Egyébként már régen megoldották az adattárólást: MO lemezek vagy DAT tárolók.
Egyenlõre a mágneses elvnél nincs jobb és megbízhatóbb tárolás. Igaz a másneses mezõk törlõlhetik az adatokat, de erre megoldás a magneto-optikai tárolók. Igaz pötyet drágák, de nem hinném, hogy ez az cikkben említett technika olyan olcsó lenne. A másik gond: 1000... mi a lófasznak? Már most gondok vannak a régi szallagos tárolókkal (lásd NASA problémáját évekkel ezelött a Hold képek szallagról való visszaolvasásánál), floppy lemezekkel, mert nincs hárdver hozzá ami leolvassa... Ez az cucc is egy halott dolog. 1000 évre senki nem tárol semmit. Arról nem is beszélve, hogy milyen pénz a már jól bevált tárolókról átmenteni az adatokat egy ilyen, még egyáltalán nem bizonyított valamire.
Sztem ez egy érdekes valami, de értelmetlen.
Folyékony nitrogén és forrásban lévõ víz minden háztartásban lévõ CD-DVD lemez mellett van, tehát jó ha kibírja. Mi van ha forrásban lévõ vízbõl, folyékony nitrogénbe dobom?
Marhaság. Oké hogy strapabíró, de ha berakom a vinyómat a tûzbiztos (nitrogén biztos) páncélszekrényembe, akkor kb ugyanott vagyunk. A szekrényt még egyszer nem kell megvenni és kibír vagy 100 évet. 2db 1 terrás vinyó meg kb 30 ezer forint. Nah meg is van a forróvíz és folyékony nitrogén biztos adatmentésem. Ha M-Disc-re akarnám rakni alsó hangon 150k lenne. És ha leég a ház megszívtam.
M-Writer (lemezíró) ~ 50.000 forint
25 db lemez ~ 60.000 forint
Tehát 4,7GB adat mentése ~ 4.400 FT.
Szóval ha nekem van most cirka 200 gigányi családi(pótolhatatlan) adatom, akkor nekem nagyjából 188.000 forintba kerülne a lementésük ilyen lemezekre. Nettósítva 153.000 Ft.
Matekozzunk tovább. Egy 250 gigás HDD (külsõ) ~ 12.000.- Tehát abból az árból amiért én 1x le tudnám menteni M-Disc-re minden adatomat, veszek ~ 13DB 250 gigás HDD-t és 13x lementem rájuk. Na most mind a 13 merevlemez szerintem ritkán megy tönkre egyszerre, egy idõben és találtam már 7 éves vinyót, amirõl ugyanúgy vissza tudtam olvasni az adatokat. Márpedig ha 7-10 évet kibírnak az adataim biztonságban, akkor úgyis jön valami olcsóbb/jobb adattárolási technika, amire aztán átmentem a cuccokat.
Arra jó, hogy a feltalálok péppé gazdagodjanak...kb ennyi.