20
Benignus Paroxizmális Pozicionális Vertigo
  • ntex
    #20
    Rám is rámjött már gép előtt ülve. Meg olvastam hogy sok embernél előjön úgy. Nem tudom mi válthatja ki. Lehet a monitor vibrálása.
  • nearo
    #19
    Velem egyszer volt olyan, hogy gép előtt ülve hirtelen minden előjel nélkül veszettmód elkezdtem szédülni. De nem volt semmi hirtelen fejmozdulat (vagy egyáltalán bármilyen hirtelen mozdulat), csak úgy jött. Fogtam magam, elfeküdtem az ágyamban, és úgy nagyjából 10 perc múlva nem volt semmi bajom.
  • ntex
    #18
    Hát viccesen hat :)
  • Fbn Lx
    #17
    nyilván,
    de azért az egybeesés mindenképp különös
  • ntex
    #16
    Nem hinném hogy a lányoknak közük van hozzá :D
  • Fbn Lx
    #15
    wtf
    ez azért hihetetlen
    valamelyik nap kezdődött ez nálam, és megijedtem, fogalmam sem volt hogy mi ez, nem találkoztam még hasonlóval
    és nekem is pont reggel kezdődött barátnő mellett, amikor megmozdítottam a fejem... :D
    kösz, hogy megnyitottad a topikot :DD
  • ntex
    #14
    Én csak utaztam haza barátnőmtől de elég para volt. 6 órás volt az út és féltem hogy mi van ha hazafelé pont rámjön a vonaton? Meg sem állt a vonat Miskolctól Pestig csak úgy az út 1/3-ánál... Kicsit pánik dolog volt bennem de szerencsére hazaértem egyben. Vezetni nem mernék ha érzem hogy gondok vannak...
  • Klon
    #13
    nem nagy gáz, és nem is veszélyes, csak kellemetlen...
    mondjuk én vezettem (kocsit) ebben a szédülős időszakban, hát eléggé odafigyelős...
  • bardocz
    #12
    Az is lehet, erre nem gondoltam. Hát akkor az enyém még mindig jobb, mint ami nektek van:S
  • ntex
    #11
    Sajnos ez így van, akinél egyszer kijön annak többször ki fog valszeg...
  • ntex
    #10
    Az inkább hirtelen vérnyomás leeséstől van. Nekem még ilyen ájulásérzésem is szokott lenni ha nagyon hirtelen ugrok fel az ágyból.
  • bardocz
    #9
    Nekem olyasmi szokott lenni, hogy ágyból vagy székből felállva hirtelen jön egy szédülés, meg csőlátás(egyszer konkrétan csak feketeséget láttam, semmi mást), majd egy 5-10 másodpercen belül elmúlik. Valami hasonló dolog ez is?
  • Klon
    #8
    tudom, h kurvaszar, és nekem is ilyen hirtelen jött. ...és hirtelen múlt el is.
    viszont a doki annyit mondott, hogy ez elő fog még jönni :S
  • ntex
    #7
    Aham. Hát szar ez az egész. Arra ébredtem egyik reggel (pont a barátnőmnél, 280km-re az otthonomtól) hogy át akartam fordulni az oldalamról és akkor jött a szédülés, forgott a szoba mint aki be van rúgva mint az állat. Nem bírtam felfelé nézni vagy ha felemeltem az ágyból a fejem akkor is megszédültem. Szerencsére mire jöttem haza tőle már enyhült, de itthon megint rámjött egyszer. Nekem most szerencsére már több mint egy hónapja nincs szédülés, csak néha úgy érzem hogy rám akar jönni. Viszont azóta is úgy alszom hogy nem merek forgolódni, csak háton fekve tudok aludni. Félek hogy megint úgy fogok ébredni hogy nem bírok kikelni az ágyból mint az első alkalommal mikor előjött ez.
  • Klon
    #6
    én végül összehaverkodtam a fülésszel, és ő csináltatott velem hasonlókat mint amit linkeltél...
  • ntex
    #5
    Hát nem. Én dokihoz el sem mentem vele mert ahogy olvastam az estek 80%-ában félrediagnosztizálják az embert az elküldenek mindenféle szar vizsgálatra meg kezelésre ami amúgy teljesen szükségtelen lenne. Írtad hogy kezelésen voltál amitől elmúlt. Hová kellett menni / milyen kezelés volt?
  • Klon
    #4
    én már 2x szenvedtem ettől a "betegségtől"
    ártalmatlan, de nagyon ijesztő és szar érzés.
    Nekem az első magától múlt el, 1,5 hónap után.

    A másodiknál mégjobban beijedtem, úgyhogy orvos lett belőle...
    Viszont egy orvos se tudta megmondani a szédülésem eredetét, csak találgattak mindenfélét, persze a bajomat egyik se találta ki.
    Viccen kívül: voltam fülészeten, neurológián, CT-n, MR-en. Sehol semmit se találtak.
    Majd én néztem utána a neten a bajomnak, akkor jöttem rá, h ez a BPPV. Ismét fülészet, ÉS MONDANI kellett a dokinak, h mi a bajom. pár kezelés után el is múlt.

    szóval akkor csak azt nem értem, ha ez egy gyakori betegség, akkor miért nem hallottam még róla soha de nem csak én, de senki a környezetemben... Nagyszülők se, senki!! De ezek szerint az orvosok se nagyon vágják még, h mi ez...
  • ntex
    #3
    Még ha csak az lenne... :)
  • huti20
    #2
    Na, megláttam a topik címét, azt hittem megint valami új designer drog xD
  • ntex
    #1
    Először is szeretném kérni a látogatókat hogy csak értelmes hozzászólásokat tegyenek a topicban. Aki erre nem képes (és amúgy sem kötelező hozzászólni) fáradjon a fórum Gumiszoba részlegébe, vagy bárhová. Köszönjük :)

    Aki tapasztalt már hasonlót mint a leírt dolgok ill. jártas a témában az akár hozzá is szólhat :)


    Először is mi az a BPPV:

    A benignus paroxizmális pozicionális vertigo (jóindulatú helyzeti szédülés) BPPV gyakori betegség. Ilyenkor a vertigót a fej helyzetének a megváltozása váltja ki. Jellegzetes módon lefekvéskor, felkeléskor, ágyban forgolódáskor, illetve a fej hátrahajtásakor, például feltekintéskor következik be. Akkor jelentkezik a betegség, amikor a belső fülben található kálcium-karbonát kristályok egy része leszakad és a belső fül kis félkörös ívjárataiba (csatornáiba) bejut. Ezek a kis darabkák mozgásuk során ingerlik a belső fül érzékelőit, ezáltal heves forgó jellegű szédülést hoznak létre. A vertigónak ez a típusa ijesztő lehet, de ártalmatlan jelenség.


    Bppv tünetei:

    Rohamszerűen kialakuló forgó szédülés, amely általában 10-20 másodpercig tart, és jellegzetesen bizonyos fejhelyzetben jelentkezik. Vertigóval járó időszak rendszerint heteken belül magától rendeződik, de általában kezelés szükséges. Arra is van példa, hogy hónapokig fennállva a hányinger és hányás révén kiszáradáshoz vezet. Halláscsökkenés és fülzúgás (tinnitus) nem fordul elő.


    Bppv kezelése, gyógyítása:

    A panaszokat okozó leszakadt kis tüskét kimozdítják a belső fület ingerlő helyről. A cél az, hogy olyan helyre kerüljön át ez a kis leszakadt otolit darab, ahol nem okoz szédülést, és ahonnan idővel fel tud szívódni. Ezt az Epley manőver segítségével érhetjük el, amit a beteg megtanulhat és azonnali javulás érhető el gyógyszerek nélkül is. Az eljárás sikeressége 90-95 százalék is lehet, előfordulhat azonban, hogy az eljárást időről-időre meg kell ismételni, mert egyes esetekben a verigó újra visszatér. A vertigót provokáló helyzetek elkerülése jó hatású lehet. Ajánlott még a Semont féle repozíciós manőver vagy a vestibularis manőver.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------


    Mint olvasható ez egy olyan betegség ami gyakorlatilag bárkinél bármikor jelentkezhet... (De utálom az ilyet. Egészséges vagy de mégis bármikor rádjöhet valami)


    Gyógytornák: