16
  • boond
    #16
    Ezt egyesek az Ncore-ra mondják...velük is baj lehet :D
  • boond
    #15
    Először is nincs 2 valóság, a probléma itt kezdődik. A másik meg néhány (szinte korosztálytól független) embernek hiába mondasz bármit, ha ő meg van győződve vminek az igazáról, még akkor se hinné el ha maga az atya úr isten mondaná, hogy nem igaz.

    Az tényleg igaz, ha megnézel egy atw-s és egy pl hírtv-s műsort van közte különbség. De ez nem 2 valóság, csak 1. A "másik" a valóság félremagyarázása, meghamisítása. Sajnos ez utóbbit is sokan elhiszik...
  • gkalcso
    #14
    Az MI elkezdte rendezni a körülötte levő világot.

    Az eddigi embereket vezérlő rendszert cserélik a netre. Aki visszakozik, kiesik a körből. Aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére. ;)

    Csak nehogy mi is cserélődjünk valami kopásállóbb tartósabb, könnyebben programozható alkatrészre. Jobb lenne, ha inkább egy újabb testrészt kapnánk. Pl.: karbaszámítógép

    Bank --> netbank
    Bolt --> webshop
    Iskola --> eLearning
    Utazás, szállítás, talajművelés --> automata vezetésű járművek
    ...

    Mikrobi, Mikrobi, Mikkkkk
  • remark #13
  • remark #12
    Így jár az aki eltér az átlagtól!
  • remark #11
    Az erkölcs nem termel profitot, így nincs aki finanszírozza az erkölcsös algoritmusok kifejlesztését sem. Majd ha valaki abból kaszál milliókat, hogy az első találat egy olyan cikk, mely erkölcsöt közvetít pár tonna reklám és propaganda helyett, akkor majd az algoritmuson is javítani fognak.

    Erkölcsös tartalomra az ember kizárólag a saját erkölcsi érzékére támaszkodva találhat.
    A keresés nem eredményezett egyetlen dokumentumot sem? Akkor ön a keresést jól hajtotta vége. Gratulálunk!
  • Tetsuo
    #10
    Ez az egesz vilagon igy van, nem csak Magyarorszagon. A politika mindenhol megosztja a mediat. Az viszont teny, hogy van egy nagyon eros oldal (nem mondanam balnal, inkabb liberalisnak) ami szinte uralja az angolszasz kulturat es igy kb. a vilagot.
  • hdo
    #9
    És a hab a tortán:

    26. életévét betöltött egyetemet végzett 5 nyelven kommunikáló, dolgozó, egyedülálló férfi vagyok személygépkocsival, illetve saját (rész)tulajdonú lakással ... erre ha pl. tippeket keresek arra, hogy mit csináljak nyáron időtöltés gyanánt, tinilányoknak való weboldalakat dob ki találatnak! Hogy ezt honnan tudom? Saját magukat reklámozzák így, nameg a "4-12 Year Olds : Discussions : The no TV summer" fejlécek is sokat árulkodnak! VICC!

    Komolyan lassan ott tartok, hogy vagy elmegyek pszichológushoz skizofréniával, vagy megkérdezem ISP-nél, hogy nem-e több emberrel osztozok egy közös IP címen, hogy tök irreleváns szarokat dob ki a google!
  • hdo
    #8
    Nekem ez a gyogyós AdSense még egyetlen egyszer nem mutatott semmilyen releváns hirdetést. Legutóbbi húzása az volt mikor gmailen leveleztem valakivel nyelvtanulásról, aztán teliszarta a google az összes adsense reklámfelületet "tanulj angolul" reklámokkal ...

    Ebben csak egyetlen icipici probléma van ... én vagyok a "tanár"!

    Nekem a google kereső egyre rosszabb találatokat hoz egyre jobbak helyett. Pár hónapja bármire kerestem rá, az első öt találat között volt amit kerestem. Mára már van hogy új keresést kell indítanom más kulcsszavakkal, és van hogy csak a 3. vagy 4. oldalon van amit keresek. A hiba tuti nem bennem van, mert van hogy régebbi kereséseket ismételve is nehezebb megtalálni amit keresek mint anno.
  • hopp
    #7
    Én nemrég vettem új tükörreflexes gépet, úgyhogy megnézegettem, hogy hol mennyibe kerül, milyen objektívet érdemes, stb. Szóval néhány napon keresztül eléggé körbejártam a témát. Azóta valami irgalmatlanul sok fényképezőgéppel vagy objektívvel kapcsolatos reklámokat kapok :D

    Amúgy nem is kell süti ehhez, mivel a böngésző előzményeihez simán hozzá lehet férni javascriptből. Van már olyan is, hogy oprendszer, brózer verziószám, telepített pluginek, képernyőfelbontás, fontok, kutyafüle alapján meg tudja mondani, hogy ez bizony ugyanaz a gép, amivel már találkozott régebben.
  • kvp
    #6
    A google kereso adaptaciojarol egy klasszikus pelda, amikor egy varosra kerestem ra amirol hallottam valamit es erdekelt az epiteszete, erre kapasbol a varos villamoshalozatarol szolo oldalakat hozott fel talalatnak. (mivel a google megjegyezte, hogy kedvelem a kotottpalyas jarmuveket) Egy-egy ilyen 'tul jo talalat' utan szokott az ember sutiket torolni es tiszta lappal kezdeni. Google account-om meg nincs, tehat a web history csak suti alapu...
  • hopp
    #5
    Ez olyan szinten igaz, hogy mára lényegében oda jutottunk, hogy ha a google nem talál meg valamit, akkor az nem létezik. :D
  • bvalek2
    #4
    Igazat adnék neked, ha most 2005-öt írnánk. Akkor nálunk is, és az amerikai közéletben is jellemző volt ez a nagyjából szimmetrikus törés a társadalomban, de ennek már vége. Magyarországon jelenleg vagy egy széles közvélemény, aminek egy része jobban érdeklődik a politika iránt, más része kevésbé, de nagyjából hasonlóan diverzifikált forrásokból tájékozódnak (egyébként a jobboldali média máig nem tudott egy zárt világot felépíteni, egyrészt mert széttöredezett ahogy nőni kezdett, másrészt kulcsfontosságú hírforrások vannak, amik továbbra sem jobboldaliak, viszont nem lehet elbújni előlük, mint pl. a nagy rádiók és a kertévék).

    És van egy szűk, marginalizált réteg, ez utóbbiak egy összeesküvés-elméletekkel teli álomvilágban élnek.

    Amerikában most éppen Tea Party a nevük, Glenn Beck-et, Bill O'Relly-t néznek a Fox-on, Rush Limbaugh-t hallgatnak a rádión, Pat Robertson hirdeti nekik az igét, azt hiszik hogy Obama egy muszlim, a 100 éves állam-az-államban nagyvállalati monopóliumokat szabad versenynek képzelik, az alapvető társadalmi szolgáltatásokat pedig szocializmusnak. Lényegében a rasszista korporatív fasizmus nézeteit képviselik, de toleráns szabadságpárti demokratáknak képzelik magukat.

    Magyarországon pedig "baloldaliaknak" becézik magukat, Mészáros Tamást és Avar Jánost néznek az ATV-n, a Klubrádión Bolgár Györgyöt hallgatnak, Németh Sándor hirdeti nekik az igét, azt hiszik hogy Orbán egy cigány, az országot felvásároló óriáscégeket szabad versenynek képzelik, az alapvető társadalmi szolgáltatásokat pedig szocializmusnak, "baloldali" létükre (és eszeveszetten kommunistázzák a történelmi ellenzéket). Lényegében a rasszista korporatív fasizmus nézeteit képviselik, de toleráns szabadságpárti demokratáknak képzelik magukat.

    Nyilván nem véletlen a párhuzam, a magyar politika sok szempontból másolta az amerikai fejleményeket az elmúlt 20 évben, sajnos ezt az új butaságot is sikerült átvenni. Amerikában a republikánusok, itthon az MSZP próbálja meglovagolni ezt a hullámot, de minél jobban megvadulnak, annál jobban fognak marginalizálódni, szóval nem tartok tőle, hogy hatalomra jutnak (mindkét pártban egyébként vannak, akik felismerték ennek a veszélyét, de sajnos egyelőre nem jutnak szóhoz). Viszont súlyos gond, hogy a lakosság 15%-a paranoiás zombiként jár kel az utcán, és nem lehet belevonni őket a normális demokráciába, mert kimosta az agyukat egy politikai szekta.
  • vision5
    #3
    A témával kapcsolatban meg, ha pl. a google úgy dönt hogy bizonyos oldalakat szándékosan kiszűr, akkor a többség mindjárt nem is tud róla.
  • vision5
    #2
    Azért hogy valaki a valóságot a hírújságok alapján határozza meg, elég sarkítás. Magyarországon több valóság is létezik, nem csak jobb vagy bal. Mondjuk az igaz hogy a politikusaink alapvetően torz világot alakítanak ki maguk körül mert zárt közösségben keresnek önigazolást, de azért nekünk még itt lenne a többi lehetőség, pl. közösség. Ezért is olyan fontos hogy a közösségi oldalak helyett valós közösséget alkossunk, amely nem kívülről irányított.
  • Cat #1
    Ez azért nem igaz, mert pl. pont Magyarországon tökéletes példa van arra, hogy az emberek saját akaratukból, számítógépek nélkül is ugyanígy viselkednek. Ma itthon két valóság van, egyik a jobb, a másik a baloldali. (A Magyar Nemzet/Heti Válasz/Hír TV/Echo TV stb. féle vonal, illetve a Népszava/Klubrádió mittoménmi fémjelezte másik.)

    Ez a két valóságértelmezés alapjaiban különbözik egymástól. Egyszerűen kihagynak híreket, egyáltalán nem számolnak be róla, illetve fordítva, felnagyítanak olyanokat, amelyek számukra jelentősek, és az olvasóik is ezt tartják majd annak. Ezt a nagyon jelentős eseményeknél lehet észrvenni, hogy az egyiknél a hatodik oldalon, egy kis szösszenet van, a másik pedig címlapon, harsogva hozza ugyanazt a dolgot. Előbbi akár esetleg egyszerűen kihagyja.

    És az emberek EZT SZERETIK. _Fizetnek érte._ Pénzt adnak ezekért az újságokért. Rengeteg ember csak a saját szegmensén belül tájékozódik, és ugyan tudatában van ennek a ténynek valamilyen szinten, de mintha nem érdekelné őket, hogy beszűkülnek. (Én bármely lapot a kezembe veszek, max. egy jót röhögök némelyik híren, de jópár embert ismerek, aki semmiképp nem olvasná el AZT A SZEMETET.) Szóval ez az egész "személyre szabás" nem csak a weben van így, hanem az újságoknál, rádióknál, tévéknél is.