8
  • kutanmiki
    #8
    maradjunk annyiban, hogy még mindig csak tippelgetnek mi okoz kárt és mi nem, addig pedig inkább a szemetet gyűjtsük experten, mint ilyesmivel foglalkozzunk
  • Molnibalage
    #7
    A bigáz üzemek anaerob rothadással üzemelnek és ~90% a mezofil tartományban. Ez terjed el.
  • lapaleves
    #6
    amennyire én tudom az anaerob folyamat (rohadás) eleve nem jó, inkább az aerob bacikat kéne előnyben részesíteni. abból akkor termőföld lesz, nem biogáz.

    egyébként fantasztikus maga az átalakulás. mi minden bioizét a komposztra rakunk, és a legváltozatosabb dolgokból (a tojáshéjtól a gallyakon át a káposztatorzsáig) laza barna talaj lesz.

    persze ilyen szempontból izélhetem a lebomló csomagolást, mert én ugyan nem fogok festett nájlonszatyrorral ennivaló növényeket táplálni. persze nem biztos, hogy jobban jövök ki pl a banánhéjjal meg a többi szénné permetezett cuccal, ami viszont belekerül.
  • F1End
    #5
    "A média ugyanis hajlamos egy hangzatos főcímet kreálni Barlaz tanulmányából, mondván az Észak-Karolina Állami Egyetem kétségbe vonta a biológiai úton lebomló anyagok környezeti előnyeit, mivel lebomlásukkor üvegházgázt termelnek. "
    És mennyire igaza van!
    a cikk első mondata is jó példa erre...
  • RecoPhile
    #4
    Ez így jó is van, csak a gond azzal van, hogy sok biohulladék mind megy be depókba (hulladék temetőbe) és ott ez a biogáz gondot okoz. Ezért is akarja EU szabályozni, hogy ma behordott biohulladék, amit teljes egészében kijuttatunk depókba, az jövőben (valamikor 2013-14 fele) 20-30%-ra essen vissza. Ha lehet még inkább csökkenjen ezen hulladékok depókba való kijuttatása.

    Amúgy jó pénz ilyen biogáz üzemek működtetése. ;)
  • Molnibalage
    #3
    Biogáz erőműbe kell tolni őket, ott a metánból áram lesz. A maradék meg megy a fődre, mint jó trágya. A műanyag egy része növényből készüljön. Egész jó ciklus, a naperenriga táplálja. Csak egészséges mértékben szabad használni erre növényeket.
  • Blas109
    #2
    czikk?
  • kisemlős
    #1
    jó czikk!