29
  • defiant9
    #29
    Egyébként mi is jópárszor pofára esünk mire megtanultunk járni. A nagy különbség hogy mi minden egyes esésből tanulunk, ez az amit nem nagyon tudunk lemásolni a szoftvereinkkel.
  • defiant9
    #28
    És ugyanúgy nem sikerült egy csótány intelligenciáját elérnünk, akinek zéró kihívás felmenni a lépcsőn. Ég és föld egy kamerán keresztül vett képet értelmezni ahhoz képest amikor maga a világ is le van programozva. Az emberi agyban 1000 trillió szinaptikus kapcsolat van amik masszívan párhuzamosan működnek, a legkorszerűbb GPU is fényévekre van ettől.
  • zola2000
    #27
    mondjuk az a videó 2006os, azóta eltelt 5 év...
  • zola2000
    #26
    Azért az is érdekes, hogy vannak ezek a videojátékok, ahol teljes világok futnak a számítógépben, a valóságban meg nem tud egy robot felmenni egy lépcsőn...
  • defiant9
    #25
    Nekem realista életképem van. A technológiánk már most adott (a mobil energiaforrást leszámítva) hogy emberforma robotot építsünk, mégsincs sehol ilyen. A szoftvert nem tudjuk megírni (a gőzgép nem próbálta kiváltani az emberi agyat), illetve a hardvert sem tudjuk gazdaságosan legyártani/üzemeltetni.
    Kb. itt tartunk: http://www.youtube.com/watch?v=VTlV0Y5yAww
    Pincér robot... :)
  • kisemlős
    #24
    Elég sötét életképed lehet... Kezdeti időkben bizonyára nem egyedül alkalmazzák őket, hanem segítenek az embernek.
    A képességeik messze magasabbak a egy embernél. Az általad felsorolt szakmák mindegyikében lehet őket használni.
    Ha visszaolvasol a gőzgép elterjedése körüli időszakról, épp ugyanilyen nehezen akarták befogadni... mert nem isten teremtménye! És az az átkozott mozdony, amit hajt! Halálos! Mert 40 km/h feletti sebességet az ember nem élheti túl!
    Ez meg megöli az ovisokat!!
  • defiant9
    #23
    Mondjatok konkrét munkahelyet amit egy ilyen ember-forma robot ki fog váltani. Az óvónő aki nem veszi észre hogy fulladozik a gyerek igazándiból egy kazettás magnó funkcióot tudja, vagy az éttermi pincér aki alap dolgokra sem képes kb. étellift szintje nem fog menni. Tömegtermeléshez olyan funkció kell amit tömegesen használnak, gyakorlatilag univerzális robot kell nem célgép. Tehát szinte bármilyen nem szellemi munakehly ami eszünkbe jut arra jónak kell lennie: fodrász, árúfeltöltő, sofőr, rendőr, közetületi alkalamzott, építőipari munkás. A valóság az hogy a jól automatizálható munkáknál ahol kell némi kézügyesség, de már régen ki tudnénk váltani ipari robottal, ott is az olcsó pár jüanért dolgozó emberi munkaerő a befutó. Emberi kíváncsiság: kipróbálja 1x, látja hogy suta, röhög rajta, meg a vicces árakon ami a robot miatt megemeli a szolgáltatás árát és visszatér a konkurenciához. Csőposta/távirat volt régen ma már marginális az elterjedtsége.
  • kisemlős
    #22
    Vitába szállnék, nézd a gazdasági oldalát:
    A robot után nincs munkabér, járulék, a robot nem beteg, nem megy el szülni, nem részeg, nem lop.
    Az első darabok bizonyára méregdrágák lesznek, de mihelyst beindul a sorozatgyártásuk, hosszú távon kifizetődök lesznek, s leváltják az embert.
    Másrészről ott az emberi kíváncsiság, inkább mennek be robotos étterembe, mint hagyományosba, mert kíváncsiak a robotra… Nem tudom, dívik-e még Amerikában, hogy a bank oldalán lévő nyílásba beírod mennyi pénzt szeretnél kivenni, beteszed egy kapszulába, amit beteszel a gépbe, az ügyintéző megtölti pénzzel és visszaküldi neked, nincs személyes kontakt, s az emberek élvezik, mert új…
    Így volt ez anno a gőzgéppel is!
  • zola2000
    #21
    igen, ma még ez van, de most már belegondolni is érdekes mi lesz 10-20 év múlva, hány emberi munkahelyet fognak kiváltani intelligens gépekkel (mondjuk elég ha majd a gyártósori összeszerelő munkásokat, már az is nagy világméretű probléma lehet).
  • defiant9
    #20
    Ez nem pincér funkció hanem kb. önkiszolgáló étterem szintje, ilyen ma is van. A pincéres hely hozzáadott értéke hogy intelligensen és interaktívan kommunikál a vendéggel, hatékonyan dolgozik. Különben még a Meki pultost sem tudnák kiváltani ilyennel. Egyszerű(bár lassú) lenne egy érintőképernyőt tenni a vendégek elé hogy még a beszédfelismeréssel se kelljen bajlódni(belebukna), de még azt sem tudná a robot emberi idő alatt megcsinálni hogy zacskóba/tálcára pakol lehúzza a smart kártyát, pénzt/kajajegyet fogad, visszaad, javasol még valamit, kezeli hogy épp várni kell, de addig már a köv. vendéget intézni. Olcsó és hatékony a humán Meki dolgozó.
  • zola2000
    #19
    jó hát már ma is vannak olyan dolgok, ahol gép szolgál fel, gondoljunk a kávéautomatákra, innen egy lépés hogy egy automata kocsinak "adjuk" a rendelést, és az "kihozza" a konyhából, lehet hogy idővel már csak a legelegánsabb éttermekben szolgál fel ember, és ez csak egy terület.
  • kisemlős
    #18
    Hm a pingvin (pincér) érdekes állat. Gondolj egy gyorsétteremre, kell ott hozzávalókról beszélni? Mondod a menűt, vagy a számát és adják...
  • kisemlős
    #17
    Miért lenen hülye ötlet, nagyon is érdekes! A robot nem fog mérlegelni, lévén az intelligenciája erősen korlátozott, végrehajtja a belé írt programot...
    Ha tudod, hogy emberrel állsz szem,ben, az megfutamítható. Hány esetben olvasod az újságban, hírekben az alkalmazott elzavarta a rablót!
    A robottal szemben erre nincs lehetőség!
  • defiant9
    #16
    Akkor vállalod hogy megírod a programot ami gyenge megvilágítás mellett 20m-ről félig takarásban megkülönböztet egy fejbiccentést vagy egy pincérnek szóló intést az egyéb gesztikulálástól, esetleg azzal megspékelve hogy felismered(pl. leolvasod a szájáról) hogy most épp fizetne a vendég vagy csak még egy üveg italt kér? És természetesen válaszolsz a szóban feltett kérdésekre az étel alapanyagait, elkészítési módját illetően, továbbítod a szakácsnak a speciális kéréseket?
    Ugye érezzük hogy ez ma teljesen esélytelen, még az is gond hogy felismerjünk közelről egy jól megvilágított széket ha épp rátett valaki egy kabátot.
  • Lord Ice
    #15
    Hat, ez nagyon unintelligens hozzaszolas volt.
  • Rotyoka
    #14
    Ember, ha szerinted lehetetlen a 100%-os emberi másolat, akkor lőd le magad.
  • AbyssLord
    #13
    Ezeknek a pszihológusoknak tudományos fantasztikumot kéne olvasniuk. Ott már rengetegszer fel lett téve ez a kérdés. És nem csak fel lett téve, hanem ki is lett fejtve. És tudományos fantasztikum alatt nem a sztár trekket értem. Az álltudományos romantika, hanem a keményvonalas írókat, mint pl Asimov.
  • zola2000
    #12
    igen ez a probléma, ami miatt egyre nagyobb feszültségek vannak, nyílvánvaló hogy ez nem folyhat a végtelenségig, mert hiába jut egyre nagyobb termelékenység egy munkásra, ha nem tudja ki megvenni a terméket, erre csak egy hatalmas kirovó-elosztó rendszer lehet megoldás (tehát a cégeket durván megfejik az államok, és elosztják a munkanélküli tömegek közül a pénzt).

    az emberi populáció szerintem nem fog csökkenni, a föld el tud tartani 10 milliárd embert ha okosabban gazdálkodunk a föld energiaforrásaival (de annál többet szerintem nem), csak azt már nagyon nem kéne túllépnünk...
  • SupraMKIII
    #11
    Defiant9: nem értek egyet.

    Ahhoz, hogy egy kézjelre oda menjen, nem kell annyi intelligencia sem, mint egy csótánynak van. Viszont! Nem különböztet meg hátrányosan a haverjai előnyére, nem téveszti el, hogy mit kértél, és nem is kell 15 percet várnod, amíg az utánad érkező csaj mellét vagy seggét nézi nyálcsorogva!
    Nem gondolom, hogy a humaniod robot lenne a legmegfelelőbb a pincérek leváltására, de egy erre a célra kialakított nem humanoid robot remekül kiegészíthetné az emberi pincéreket!
  • SupraMKIII
    #10
    Szerintem BORZASZTÓAN hülye ötlet kiraboltatni valakit egy robottal! Lehet hogy ez az ember prof, és jól ért a robotokhoz, de amúgy sík hülye, és egy csepp józan esze sincs.

    Azt akarja, hogy a rablás kapcsán kerüljenek be az ember formájú robotok a köztudatba? Erről a hírről semmit nem hallani a "rendes" (értsd a kereskedelmi csatornák által az emberek fejébe nyomott győzike szintű maszlag) hírekben, de ha megcsinálja a rablást, akkor uborka szezonban rögtön egy hétig erről fognak írni - és biztos lehet abban is, hogy ezután már maga a "robot" szó is negatív előjelű lesz.
  • defiant9
    #9
    Két dolog miatt nem fognak elterjedni az emberforma robotok: az élő ember olcsó és okos.
    Ezek egy csótány intelligenciáját sem tudják megközelíteni.
    Méregdrága lenne annyi szenzort és szervomotort beépíteni/szervizelni ami bennünk van. A mobil energiaellátásuk sem megoldott.
    Mesefelolvasó robot szemrebbenés nélkül olvasna tovább miközben a gyerek taknya-nyála összefolyik. Pincér robot meg képtelen lenne szemkontaktusba kerülni az étterem túlsarkából feléje biccentő vendéggel.
    Ameddig nincs nanotechnológia és fejlett A.I. addig csak néhány kiváltságos tudós szórakozása.
  • sanyi84
    #8
    Ne hidd azt, sokkal kevesebb embernek lesz munkája, és csökkenni fog az emberi populáció, kivéve aki a jég hátán is megél. Népek fognak eltűnni a süllyesztőbe. A baj az hogy már most is a gépiesítés miatt sokaknak nincs munkája, az ipari robotok fokozták a termelést, és még ennél csak rosszabb lesz. Találnak ki újabb technológiákat, aki eddig kellett a gépek mellé szolgának az már nem fog kelleni, azaz kevesebb fő kell de belőlük amit lehet kipréselnek. Ma ez folyik itthon.
  • Omega
    #7
    Az IBM Watson kapcsán jutott az nekem is eszembe, hogy sok egyszerű szellemi munkát igénylő hivatás fog eltűnni hamarosan.
  • Rotyoka
    #6
    Ez sosem fog bekövetkezni, mert hamarabb tör ki a 3. vh.


    endrev : Miért nem kéne atomot használni? Ennél tisztább energiaforrás ami ilyen hatékony NEM létezik jelenleg. Balesetek meg mindenhol vannak, ha tetszik ha nem
  • pasi29uk
    #5
    Tűzfalat, vírusirtót, kémprogram és reklám blokkolót... mikor kell majd rá telepíteni?
  • Killerke000
    #4
    Ez is csak egy ipari forradalom...
  • zola2000
    #3
    szerintem a jövő mindenképp olyan lesz, hogy nagyon nem lesz mindenkinek munkája az ilyen fejlesztések miatt, hanem akkor minden cég a jelenleginél jóval többet adózik mindenhol, és aki nem dolgozik az is meg tud élni, aki dolgozik az meg maximum sokkal jobban fog élni. Persze az átmenet biztos nem lesz zökkenőmentes, lesznek gondolom olyan időszakok amikor a tömegek munkanélküliek lesznek egyre többen (mert a fejlesztések miatt kevesebb ember kell ugyanannyi termeléshez), és a cégek nyelik le a nagy hasznot ... sőt mint ha már most is az lenne.
  • endrev
    #2
    Hát azért a pincér csak ne legyen robot, mert az eggyel több állástalan pincér. (Kivéve ha munkaerőhiány van azon a területen, pl:) Legyen inkább segédtechnikus az atomreaktorban. Na persze eleve nem kellene atomreaktorokat sem használni.
  • zola2000
    #1
    jajj, nem kell ennyit problémázni ilyen dolgokon, mindenki tegye meg amit a technika lehetővé tesz, és mindenki eldönti mi kell neki belőle, és hogy viszonyul a dolgokhoz.