5
  • lamer the true
    #5
    Darth Sith jól mondja. Bár a mai eszközök rendkívül sokat tudnak ami mellett a NAT nem sokat számít, igaz a minőségért keményen fizetni kell. Az 5 ezer forintos router nem ez a kategória.

    A domain pedig cím-név párosítás. Technológiailag lényegtelen, hogy milyen logikába / fába szervezed.
  • Yv@n
    #4
    "A domainek pedig csak az IP címek 1bites júzerek számára is megjegyezhető fordítások miatt születtek amennyire én tudom."

    Kezdetben, viszont ebből elég keményen kinőtt. Webszervereknél létezik az úgynevezett virtualhost, ami lehetővé teszi, hogy egy ipcímen bármennyi domain kiszolgálható legyen. Így pl az esetek igen nagy százalékában megoldhatatlan lenne, hogy domain név helyett az emberek ip cím alapján érjék el a weboldalakat.(Nem beszélve akkor még a dns alapú loadbalance-ról)
  • Darth Sith
    #3
    Azért, mert gondolj bele mekkora számítási teljesítmény és ezáltal mekkora késleltetés növekedés lesz az elképesztő mennyiségű címfordításból amelyet a NAT-olás okoz, illetve a feleslegesen növő fejlécek miatt? az otthoni hálózatból ki NAT-olsz egy csomagot, majd az ISP is NAT-olja és így tovább, ez sokkal jelentősebb számítási igény, mint egyből a címzettnek küldeni, vagy maximum 1 címfordítást végezni. Jelentősen leterhelné a hálózati csomópontokat, és belassulna az egész. De javítsatok ki.

    A domainek pedig csak az IP címek 1bites júzerek számára is megjegyezhető fordítások miatt születtek amennyire én tudom.
  • netperformer
    #2
    Tényleg mekkora hülyeségnek tűnik az IPv6 a lokális IP-k tükrében. Miért nem lokális IP-ket osztanak ki a felhasználóknak a szolgáltatók? Ugyanúgy tudnák ellenőrizni, ha szükség van rá. Lokális fix IP... lol. Bár nincs túl sok köze hozzá, de hasonlóan hülyeség a domainek használata. Anno arra találták ki őket, hogy pl az sg nem sg.hu lenne, hanem sg.informatika.hu. Tehát minden oldal a kategóriájának megfelelően aldomaint kapna. Ehhez képest most minden hülye veszi a domaineket. Lassan már nem is használják őket, csak kereskednek vele. Ha meg szüksége van valakinek egy címre, akkor megkaphatja majd a xyzzfs001.com címet.
  • Szefmester
    #1
    Ördögien csinálja az M$. :D