36
  • sanyicks
    #36
    És gondoljatok bele, azért fizettek gecisok adót egy rakás levonással, hogy ezt finanszírozzátok. Pár száz ember egész életében befizetett adója egy csapásra elúszott. És ez megy már 50 éve (20 éve kapcsoltak rá), és ez fog menni, mert ezzel a balfasz néppel megtehetik, sőt még tapsikolnak is nekik, és fröcsögnek is hogy széééésősséééges antidemokrata antikapitalista komcsi ha valaki valaki azt mondja ez így nincs rendben.
    De van még rosszabb. Most épül vasútvonal 2,5 milliárdért/km :) (ez már a szintén magyar legdrágább autópályát is meghaladja, pedig a vasúti pálya építés költsége hagyományosan jóval alacsonyabb mint egy autópályáé).

    Gondoljatok bele a magyar metro a világ messze legdrágábbja, autópályák is, mostmár a vasúti pályák is, a legdrágább hídfelújítás, a legdrágább hídépítés. Magyarország a legek országa ha az adók elszórásáról van szó a méreteihez képest, sőt sok esetben abszolút leg.
  • Tetsuo
    #35
    Angliaban is irrealis osszeg, hidd el.
  • morden
    #34
    Összehasonlításként 1,8 milliárd ft egy 13 ezres város éves költségvetése ...
  • gforce9
    #33
    Jójó, tudomén :) De akkor is úgy hívják :)
  • Komolytalan
    #32
    Közbeszerzés? Ne viccelj már. Egy magáncég egy sz.ros 2 hónapos projectmunkát meghirdet legalább 2-3, de néha 10 szakmai oldalon. Erről meg tudott valaki, hogy az ANTSZ új honlapot szeretne?
    Olyan közbeszerzés volt ez, hogy kiírták a pályázatot úgy, hogy tegnap lezárult.
  • gforce9
    #31
    Hát igen.. elnézek egy 30-as táblát elviszik majd a félhavi keresetemet. Ezek meg.... olyan fokú csalást követnek el, hogy a szaturnuszról látszik és még az sem lesz vizsgálva, hogy esetleg, nem lehetett volna olcsóbban? Ne is haragudjon a kedves ANTSZ, de Magyarországon rengeteg olyan cég van, amelyik ennek az összegnek a negyedéért még sztriptíztáncost is adna a weblap mellé, nemhogy hiperszuperre megcsinálná. A közbeszerzés ma Magyarországon: törvényesített lopás mindannyiónk zsebéből.
  • lamer the true
    #30
    Hát ha a fejlesztőké lenne a pénz nem is ágálnék ellene (hehe én is olyasmi lennék), de szerintem itt sajnos a pénz máshová megy.

    Ez irreális összeg ma Magyarországon. Mindegy ki mit mond.

    A nulláról felhúzott rendszer szerintem kijönne pár száz millából, úgy hogy a fejeseknek is lesz új autójuk (házakhoz kell a milliárd valóban). A fejlesztők meg megkapják a fizujukat rendesen. Esetleg teljesen bejelentve is :)

    Magyarország így szeretlek!
  • Komolytalan
    #29
    Sajna nincs törvénybe iktatva, hogy egy döntéshozónak, aki 1 hónapban többet keres mint mondjuk én 1 évben (korrupciós pénzek nélkül) tudnia kellene, hogy 1 kalapácsért 1.5MFt kicsit sok. Egy vezetőnek joga van hülyének lenni, és az hogy egy vezető hülye, és ez kiderül nem befolyásolja azt, hogy újra, másik állami pozícióban újra vezető lehessen, és milliárdok fölött diszponáljon.

    Ezt hozta nekünk a demokrácia. Egy magán cégnél ha egy megbízott vezető - mert ugye erről van szó - így gazdálkodna, azt pár nap múlva a Dunából fognák ki.
  • chuky123
    #28
    Na ezeket is mind le kéne csukni mint Zcushit ha ez nem sikkasztás akkor nem tudom mi az
  • morden
    #27
    Nem olyan bonyolúlt ez :D
  • Komolytalan
    #26
    Bonyolult ez nekem, mert ők meg azt írják hogy 2010-ben adták át az ANTSZ oldalát. Érdemes volt 1 évre csinálni, pláne úgy hogy ezt a milliárdos csodaverziót 2009-ben kezdték el fejleszteni.
  • morden
    #25
    A mostani honlapt csinálja ez a heros, az újat lehet más nyerte el .
  • Komolytalan
    #24
    Politikus matek - külön tudomány...
  • Komolytalan
    #23
    És érdemes megnézni a referenciáit, kb fele EÜ szervezet, megrendelő EÜ minisztérium, meg hasonlók. Szóval nem ám a miniszter rokonáé a cég, áááá, dehogy.

    Arra volnék még kíváncsi, hogy mondjuk a tavalyi mérlegük alapján:
    - volt-e akár csak 100Mft a teljes forgalmuk (mert ugye 1.8Mrd-s megrendelésnél gondolom ez alap
    - veszteségesek voltak-e vagy sem. Meg hogy az idén sikerül-e "leköltségelni" a teljes 1.8 milliárdot, arra a 3 alkalmazottra aki papíron a cégnek dolgozik.
  • morden
    #22
    Érdemes megnézni a jelenlegi ANTSZ honlapszerkesztőt, heros vagy mi, joomlával van megcsinálva az oldal :D
  • morden
    #21
    17. hozzászóló linkjében ott van a közbeszerzések összege ÁNTSZ logikával (10+12+5=529) :D ( nézd meg a saját szemeddel tényleg ott van :D
  • Stefling
    #20
    xDDDDDDDDD ezen most szakadtam egy jót, valyon mennyi lehet a sikkasztás ebből? 1,7Miliiárd tuti... xDD
  • sanyicks
    #19
    valakik megint nagyon jól jártak...
  • goregrind #18
    Ez csak valami rossz vicc akar(t) lenni, ugye???
    1,8 milliárd egy honlap? B@ssza meg a kutya, ha tudtam volna, h így felmentek az árak, akkor nem 2-3 ezrekért csinálom én sem a lapokat!?! (...és a kedves feleségét is!)

    Kérném a tisztelt illetékeseket, legközelebb időben tájékoztassák a lakosságot a weboldal árak emelkedéséről is (ne csak a zacskós tej árváltoztatásáról)! B@ssza meg, ha ezt időben tudom akkor már rég nem kellene a traktorgyárban güriznem!
  • Komolytalan
    #17
    Rájöttem hogy jött ki az 1.8Mrd. Megnéztem az ANTSZ honlapján az üvegzseb menüpontot, és mit látok a 3. pont alatt:
    10MFt+12MFt+5MFt=529MFt.
    Szóval ha ennyire jók matekból, akkor lehet hogy ez a honlap is úgy volt, hogy HW 10Mft, SW 8Mft, és 10MFt+8MFt az 1.8Mrd.
  • Komolytalan
    #16
    Ez a honlap nem vezérek atomerőművet, egyszerűen a következőket tudja:
    - orvosok feltöltik rá azokat az adatokat, amit eddig floppyn küldtek (igen, floppyn)
    - ezt eltárolja, feldolgozza (ahogy eddig is tette, a meglévő rendszer)
    - cikkek, ehhez admin felület (gondolom vmi wordpress vagy hasonló)
    - oszt jónapot.

    A 100-as osztó teljesen reális erre a feladatra. Nem mondom hogy pár 100eFt-s fejlesztés, mert valószínűleg kapcsolódnia kell az elb.szott, 20 éves, lehet még DOS-os ANTSZ backendhez, de talán az egész feladatban ez a legkomolyabb kihívás. Amúgy ha programozói időben nézzük max 2-3 év, vagyis mondjuk 4-6 fejlesztő fél év alatt tokkal-vonóval meg tudja ezt csinálni.

    A kritikus megbízhatóság ma már megfizethető: Szimpla 200eFt-s PC szerverek is produkálnak 1000+ nap uptimeot. Raidet minden normálisabb alaplap tud, ha azt akarjuk hogy atomtámadás esetén se legyen gond akkor szét kell rakni az országban 2-3 helyre az redundáns szervereket és csinálni köztük replikációt. Ha nagyon igényesek vagyunk a teljes HW költség akkor se fogja elérni a 10MFt-ot. 8MFt-ból meg ki lehet fejleszteni a szoftvert úgy, hogy hétközben dolgozik a 6 fejlesztő, hétvégékre meg kapnak 6 maláj k.rvát a pihenéshez.
  • Gremovan
    #15
    <irónia on>
    A konklúzió: Rossz a webes cégek árképzése magyarországon. A 100e ft-os honlapot 100 millióért kellene adni.
    <irónia off>
  • laziga
    #14
    Kis naiv pont a kormányzat nyúlja a lóvét le. :(
  • fapapi
    #13
    Mi van?
    1,8 milliárd?
    Aranyrudakból van a szerver?
    1,8 milliárd ki az a f*** aki elfogadott egy ekkora összeget?
    Ki az-az idióta állat, aki ezt engedélyezte?
    Faszkalapok ülnek döntéshozó helyeken, és az biztos, hogy ez a pénz nem ide ment el.
    Csak viszonyítási alapként a met.hu szuperszámítógépe, amely 2010 júniusában Magyarországon a legnagyobb számítógép (nem tudom, hogy azóta változott e) 190 millió forint volt.
    Ha esetleg egy ilyen vasat állítottak be, akkor 1600 millió forint ment el egy weboldalkészítésre?
    Gusztustalan undorító pénzrablás!
    Nincs senki abban a tetves kormányzatban akit nem lehet ennyire megvezetni?




  • narumon
    #12
    Érdemes azt is hozzávenni, hogy mi fejlesztettünk saját komplett vállalatirányítási rendszert, amit ma már több nagy cég használ Magyarországon. Most már benne van szerintem vagy 15 év fejlesztés, de annak az összköltsége nem volt annyi, mint a lenti példám, nemhogy 1,77Mrd.
  • laziga
    #11
    Már a 100000 milla is irreális :(
  • narumon
    #10
    Egyetértek!
  • laziga
    #9
    Értek hozzá, nagyon is jól ezért írtam hogy pofátlan lopás :)
  • narumon
    #8
    Hát én nem igazán statikus html-ről beszéltem. Azt ugye tudod, hogy statikus, sőt némi programot futtató web oldalt 1-200 EZER forintért csinálnak?
  • bvalek2
    #7
    A rövidke funkcionális leírás alapján nem csak statikus HTML-ből fog állni... én inkább megvárnám a hozzáértő hozzászólót, hogy mit mond azokra a funkciókra, amiket a cikk említ. Mindenesetre bármilyen fejlesztés ára megtöbbszöröződik, ha kritikus megbízhatóságot várnak el tőle.
  • narumon
    #6
    Ez az ár nem csak vérpistike szerint túlza hanem tulajdonképpen bárki szerint aki nincs lefizetve. Ez ennyire egyszerű. Józan paraszti ésszel állj neki és számolj. Ha teljesen a nulláról kell újraírni mindent (amit kétlek) és újonnan alapítok rá egy fejlesztő céget a nulláról, és felveszek a szakmában hihetetlen profi embereket havi nettó 1 millió forintért (ennyiért azért találni), és haladni is akarok tehát 20 ilyen embert veszek fel (jó nagyot túloztam), és még az eszközöket is akkor veszem meg a fejlesztéshez (amit szintén kétlek) aminek mondjuk a bekerülése 100M forint (jót túloztam) akkor van egyszer 100M forint meg havi 20M nettó költségem. Mondjuk 24 hónapig fejlesztjük (jó nagyot túloztam), akkor 480M nettót fizettem ki plusz a 100M kezdeti költség. CSapjunk hozzá még 100M-ot az egyéb kiadásokra akkor is 680M nettónál tartok (és folyamatosan akkora túlzásokba esek amit egy cégnél meg sem engednének), pályázatoknál általában szintén nettóba beszélnek tehát gondolom az 1,77Mrd is nettó. Tehát ha nulláról új emberekkel még nem létező céggel állok neki fejleszteni akkor is van valahol eltűnve 1Mrd forint.
    Ha abból indulok ki, hogy nálunk kura ügyes gyerekek dolgoznak 200 nettóért, akik valószínűleg szintén meg tudnák oldani ezt a "lehetetlen" feladatot, és a fejlesztő eszközök is megvannak már, akkor talán nem csoda, hogy sokan csak annyit tudnak kérdezni, hogy MEEEEENNNNYYYYYIIII????
  • laziga
    #5
    Ez nyílt rablás ez lopás ez gusztustalan. A coca colának nem kerül a hatodába :(
  • narumon
    #4
    Ez noooormááááliiiiis? Na ezért tart itt ez az ország. Ebből most kurvasok embernek új háza és új Bentley-e lesz.
  • bvalek2
    #3
    Amikor megláttam a címet, rögtön tudtam hogy a hozzászólók között lesz ifj. Vér István is, aki a gamer fórumával szerzett hihetetlen tapasztalatai alapján teljes áttekintéssel rendelkezik a modern webes technológiák és árazásuk terén

    A Gyurcsány-kormányt aztán végképp senki sem védte meg ezen a fórumon, de már akkor is elmondtuk egyik másik beszerzésnél, hogy az ár bizony elég reális volt. Ezzel sem csak híreket postolgatni meg letöltögetni fognak, hanem kritikus feladatokat lát el. Egy egész ország egészségügyi tájékoztatása, a szakma megszervezésére. Továbbá ha vérpistike honlapja nem megy és bugzik, akkor vérpistikén kívül senki sem fog harakirit elkövetni, de ha az ÁNTSZ... a megbízhatóság növelése pedig tovább nyomja felfelé az fejlesztési költséget.

    Ha valaki járatos az ilyen fejlesztések területén, jó lenne ha felhomályosítana minket
  • morden
    #2
    Szólni kellene az illetékeseknek, hogy minumum 1 de inkább 2 nullát hozzácsaptak az árhoz..
  • hunwhite
    #1
    Mennyiiiiiii?????????????????????????