53
  • opeca
    Az a Photoshop meg az After Effects, azokhoz vannak neked legális licenszkulcsaid?:)
  • opeca
    Hát ezek a firefoxék nem normálisak. Nem megmondtam nekik, hogy nem kell minden hónapban kijönni új release-el, mert azzal csak az ingyé' pluginokat írókat illetve a végfelhasználókat őrjíti meg?
  • gemihu
    Szerintem az apptab teljesen felesleges a 4-es verzióban,mivel hiába kicsinyíti le, nem rögzül végelegesen az adott url. A könyvelzők bőven elegek lettek volna app-tabként persze lehet az 5-ösben a portálfunkciók elérése majd ezen változtat..
    Az új áttekintőablakos dolognak se látom értelmét a 4-esben. Szerintem túl nagy dolog ezért egy egész képernyőt létrehozni.
    Ami a memóriahasználatot illeti azért azt nem árt észrevenni,hogy két részre bomlott. van egy a programnak és vannak külön a konténer objektumoknak..
  • fergusonpapa
    Ramproblémára a segitségeem = alt+f4
  • shownomarcy
    Én csak az újítások azon részét nem szeretem, ami abból áll, h arrébb teszik a gombokat... pl. 3-ról 4-re: kezdőlap gombja, aztán jobb klikk: új lap/ablak felcserélése. Ha megszokásból használok valamit már nem kell elolvasnom mi van odaírva... és úgy érzem ezt borítják fel. Persze gyorsan megszokja az ember, de akkor is :P
  • psishock
    igaza van amúgy Szefmesternek, ahol nekem rövid a memória, ott türelemmel oldom meg, vagy kevesebb programot futtatok párhuzamosan. Amikor meg odajutok hogy gépet bővítek, az érezhető legnagyobb hiányosságok vannak az első szempontok között.
  • psishock
    A videoeditálás (és a kapcsolatos) melók a világon az egyik legmemóriaigényesebbek közé tartoznak. Igen, a 2gb az kulipintyó rá és kompromisszumoznod kell hogy milyen programokkal dolgozol, illetve futtatsz egyszerre.

Én zenével (is) foglalkozom, de kb alig férek bele sokszor a 3-4gigás limitembe (csak a zeneprogram eszi meg a pluginokkal mellette szinte semmi komolyabb), gondolkodtam hogy köv gépcserénél 6 vagy mégtöbb memót is beledobjak, hogy ne legyen problémám még több komoly igényű és párhuzamosan futtatott programmal.

Most ahhoz képest ha te böngészőzni akarsz masszívan oldalakat, afterefektet és komolyabban fotoshoppot, egyéb hasonló kaliberű progikat egyszerre (és még a windows is beleférjen valahogy, hogy ne tekergesse a HDD-t ha swappolna netán valahova), ahhoz neked is 6-8giga lenne az ajánlott.
  • Szefmester
    Legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás: Legyél türelmesebb.

Neked mennyi lenne az ideális memória és cpu-fogyasztás egy böngészőtől? Nálam szép kerek 200MB-t evett meg, és nem probémázok ezen mert bőven van még szabad ram a 4GB-ből. Eddig még egyszer sem találkoztam olyan helyzettel a 3D modellezés alatt hogy az a 200MB hiányzott volna.. Vaqy sokkal több maradt szabadon vagy sokkal több kellett volna még plusszba.
  • B0nFire
    Most direkt kipróbáltam és kikapcsoltam mind a három kiegészítőt, amit használok, és szemmel láthatóan nem csökkent a fogyasztása. (képet most nem csináltam...)

Az természetesen igaz, hogy a memória azért van, hogy ki legyen használva, de nem szeretem, amikor pont annyi hiányzik, amennyit a böngésző megzabál. Meg van nyitva mondjuk két energiaigényes program (Photohsop+After Effects /esetleg kinek-kinek egy Encore mellé), mert ezek a programok frankón együtt tudnak dolgozni, és király dolgokat csinálni, és mondjuk épp egy, a weben található tutorialt igyekszem megcsinálni, amikor a gép "ledobja a láncot", és szerteszéjjel fagy minden. Nem csak a böngésző.

Egy kétmagos, 3 GHz-es procinak 2 Giga rammal meg se kéne hogy kottyanjon az ilyen feladat, mégis kifekszik. És akkor jön a folyamatos vinyó kerregtetés, ami ugye csigalassú, és csak a feladatkezelőből lehet kilőni az összes futó processzt. Ha gyakran mentünk, talán sok munkát nem is veszítünk. Az After Effects kétszer annyi ideig bútol, mint maga a Windows. Elég egy nap egyszer elindítani, és csak a nap végén bezárni.

Na, most ezt hogy oldjam meg? Vegyek bele még 16 Giga ramot + egy 64 bites rendszert (amire nincs szükségem), hogy végig tudjak csinálni egy webes tutorialt? Nemá...!
  • psishock
    őszintén szólva már most is teljesen rendben van a memóriahasználata

a kialakításának hála nem olvas minden tabot különálló ablakba mint a többi browser, hanem "egyszerre" kezeli őket, így elosztottabban tud bánni a memóriával mint a társai. Persze ekkor benne van hogy egy lap bezárásával nem törlődik azonnal minden kapcsolatos dolog, hanem félre marad téve a memóba, az esetleges következő alkalomra.

Egyes (neccesebben megírt) kiterjesztések is okozhatnak memóriahasználat ugrást, de ez elsősorban megint nem a fox hibája. Viszont jó hír, hogy az Elektrolízis bevezetésével ezeket is nagyon könnyen ki tudjuk majd szűrni, szúrópróba nélkül is.

Azt sem szabad elfelejteni hogy 1000x inkább kívánd azt, hogy gyors memóriát használja ki amennyire csak tudja egy program, mintsem a szörnyen lassú HDD-t berregtesse. Photoshopnál is be tudsz állítani az opciókban egy értéket, hogy hány százalékig menjen a memóriában el meló alatt, mi felett a HDD-t kezdi használgatni. Elvégre eleve, azért vetted a memóriát hogy kihasználjad (vagy a programok), mit sem ér ha üresen áll folyamatosan.

Mellesleg igen, dolgoznak (legalább is tervben van) egy speciális realtime memória be és kitömörítő motor, ami nyilván valamicskét lassít az elérhetéseken, de így jóval kevesebb "eszik" majd a folyamatosan dolgozó algoritmusnak hála.

Még kiemelném hogy egy igen komplex programról beszélünk. Egy catalyst control center, vagy mit tudom én windows live messenger is megeszik vagy 90-100 megát, és azok hol vannak egy böngészőtől. Manapság ahol 2-4giga ramot már szinte fillérekért lehet vásárolni kevésbé kellene hogy fontos legyen pár 10, esetleg 100+ valahány mega evés.
  • B0nFire
    Azt mikor fogják már kijavítani, hogy ne zabálja ennyire az erőforrásokat? Szvsz ezek az új fícsörök csak egyre éhesebbre hizlalják. Remélem, ez a fészbúk meg twitter elérés a címsorban opcionális lesz, és lehet vágni kifele a rákba. Ez a 4-es már kezd pofásodni, már csak az energiafelhasználásával vannak bajok. Kicsit fura, hogy majdnem annyit eszik, mint a Photoshop szerkesztés közben, vagy közeleg az After Effectshez...

• psishock
    Ezek mind impresszíven hangzanak, annak meg kifejezetten örülök ha olyan ficsőrt kapok ami ki tud váltani egyes kiterjesztéseket. De tényleg össze tudják 2-3 hónap alatt hozni őket?
    Nagyon örülnék ha sikerülne tartaniuk a tervezett ütemet, év vége körül itt lenne akkor az "Electrolysis" feature is, amire szinte a legjobban várok az összes bejelentett közül.

@Zoli007:
    a teamek párhuzamosan dolgoznak egymás mellett, mi haszna lenne egy GUI designernek pl a javascript motorért felelős teamben? A hibajavítások folyamatosan zajlanak továbbra is természetesen. Egyébként milyen hibákról beszélsz amik jelentkeznek nálad és zavarnak?
  • Zoli007
    Nekem az is elég lesz, ha a 4.0 hibáit kijavítják.