30
 • Mardel
  #30
  Ehehehe, ennyi:
  Linus Torvalds szerint a felvetés teljesen hamisnak látszik. Nem érti, hogy mire ez az egész felhajtás. Tippet is adott azoknak, akik ilyen dolgokkal ütik el az idejüket. Azt javasolta, hogy ha ez nem más, mint egy kétségbeesett kiáltás a figyelemért, akkor ezek az emberek inkább publikálják a saját szexvideójukat, vagy akármit, ahelyett, hogy a Linux kernelt rángatják bele a mocskos világukba.
 • Troppauer
  #29
  A szabadalmi mizéria _csak_ az amerikai piacra igaz.
  Az "csak" 300 millió ember a több mint 6 milliárdból. Úgy tűnik megéri lopni.
 • sathinel
  #28
  htc wilfire, htc hd, samsung galaxy s van a haveroméknak. Nekem samsung galaxy europa és még semmiért sem fizettünk, tele van mindenféle progikkal, netezünk, játszunk, stb rajtuk. Elég szépen megcsinálták és úgy alakítod ahogy csak akarod.

  Itt UK úgy vettem észre jóval elterjedtebb az android mint bármi más. Elég csak végigmenni egy városon és megnézni hány google reklám van és mennyi apple, vagy win7. Inkább a többinek kéne erősödnie ha valamit akarnak még kezdeni és hogy legyen verseny.
 • sathinel
  #27
  Szabadalmi perek azokat segítik akik nem tudnak vele mit kezdeni és ha valaki jól használja fel akkor azt megszopatják hogy azt ők találták ki.

  Az ms meg sokszor pl directx és mások kapcsán hiába ígért akármit szépen kiirtották a konkurenciát erővel. Aztán meg jönnek a szabadalmi perek...


  A gond hogy itt ha tényleg keresztbe tesz ezen cégeknek akkor a win7 mobilok még annyira sem lesznek elterjedtek mint eddig. Az Apple is azt hitte hogy lenézheti az androidot, meg szórakozott a sony-val, stb blueray-más termékek miatt. Meg lehet nézni hogy minden cég inkább androidra fejleszt, és inkább letettek a saját fejlesztésű progikról az android javára. Ez nagyrészt annak is köszönhető hogy az apple szopatta őket. MS is szépen erre a sorsra fog jutni. Valsz táblapc szegmensben el fog veszíteni mindent és lessznek androidos, apple termékek, meg talán mutatóba 1-2 win-es. Telefonoknál még szarabb lessz a részesedése.
 • roliika
  #26
  Jó ebben tényleg van valami, de ha szabadalmaztatom, elvárom, hogy amiért fizettem az adjon is valami védelmet. Nem?
 • zboszor
  #25
  A szabadalmak nagy része annyira egyszerű dologról szól, hogy csak álmélkodni lehet azon, hogy a szabadalmi hivatal a trivialitás okán miért nem dobta vissza?

  Ha feltalálom a hópehely számláló algoritmust, és fizetek érte, hogy ez az enyém, és ne lopják el, de ennek ellenére mégis ellopják, talán számíthatok valami jogsegédletre.


  Mit értesz azon, hogy "ellopják"? A te kódod lemásolását és visszafejtését? Ez szerzői jog megsértés, jogsegédletre számíthatsz.

  Vagy az alapján, amit a te terméked csinál, egy teljesen független fejlesztést is, még akkor is, ha a te termékedet az a másik fejlesztő még életében nem látta, csak az ő fejében is felmerült az ötlet?

  Pont itt az SG-n volt egy cikk tavaly vagy tavalyelőtt, hogy egy kínai bevitte a szerinte teljesen új ötletét a (kínai) szabadalmi hivatalba, hogy az elmaradott vidékeken (ahonnan ő is származik) az egyedi közlekedést meg lehetne vele oldani, a mintadarab fából készült. Egy fából készült kerékpár! Csak mintegy 200 évet késett a francia velocipéd óta.

  És van erre más példa is, a Bézier-görbe feltalálója (Pierre Bézier) egy francia autógyár alkalmazásában fejlesztette ki a tetszőleges másodfokű görbét közelítő algoritmust, csak 4 pont használatával. Ez kezdetben ipari titok volt, majd szabadalmazott algoritmus lett. Emellett volt egy másik, egyetemi, tehát nyílt publikációs környezetben dolgozó matematikus is, akinek a nevét nem tudom, de Bézier-hez képest pár hónap késéssel szintén feltalálta ugyanezt, de az autógyár a gatyát is leperelte róla, mert publikálni mert.

  Vagy ott van a Bolyai-Lobacsevszkij matematika. Mindketten azonos időben, egymástól függetlenül vetették fel az Euklideszi matematika módosítását.

  A híres nyugati taoista filozófus, Micimackó mondja, hogy "eszébe jutottam egy ötletnek". Ne hidd, hogy ugyanaz az ötlet nem talál meg mást.

  Nem szerencsés a "matematikai algoritmusok és üzleti módszerek" szabadalmaztathatósága, Európában elvileg nem is lehet. Gondold el, ha formalizálod mondjuk a piaci alkudozást, és szabadalmaztatod. Ezután minden kofától és vevőtől a piacon sápot akarsz húzni? Alapvetően sok triviális szabadalom erről szól, olyan dolgokat szabadalmaztatnak, amiket gyakorlatilag programozás szakon oktattak, vagy mondjuk Knuth papa algoritmusaiból származnak.
 • Piel
  #24
  Azért én szurkolok az Androidnak. A piacon ha verseny van, az a felhasználóknak előny. Azért a nyílt forráskódnak is vannak előnyei. Nem mindig egy irányvonalat erőltet, amit egy nagy cég elgondol. Egyébként én is szeretem testre szabni a telefonomat. A testreszabást inkább az Androidban látom.
 • MsUser
  #23
  Az egész arról szól hogy egy kicsit több tér kell a WP7-nek és egy pár MS jogász szakértő megtalálta a módját, és így mégis elterjed a drágább, a szarabb, nem lesz rugalmas nyílt fogyasztók számára kedvező megoldás, hanem majd kézben tartja a monopól főnők ezt is! Pedig reménykedtem hogy az Android példaértékű, hogy lehet felhasználóbarát megoldásokkal is sikereket elérni és mindezt úgy hogy nekünk jobb.
 • sanyicks
  #22
  ... mert nem akartak ők is fizetni :D
 • hurkaur
  #21
  Ó microsoft, jobb veled a világ (K)..
 • gombost
  #20
  Azért van ellene védelem, mert a Microsofthoz hasonló csúnya multik ezt kiharcolták...
 • [email protected]
  #19
  Azóta viszont van ezellen jogi védelem, és konkrétan szarrá perelhetőek a domain spekulánsok.

  Na ez az ami jelenleg hiányzik a szoftverszabadalmaknál. A hülyeség elleni védelem.
 • Mardel
  #18
  Miért a videó kodekeknél mi van?
  MPEG-La levédette a b-framet és olyan codec ami használja (xvidtől kezdve egyébként is egy alap filmes kodekeknél) annak jogdíjat kell fizetnie. És ez megint olyan kategória hogy levédetem a kereket és utána fizessenek nekem.
  Tehát egy olyan dolgot védenek le mostanság amit nem lehet máshogy megoldani, kikerülni, tehát alap dolgokat, és van amit csak azzal a módszerrel lehet megvalósítani.
 • gombost
  #17
  A '90-es évek közepén-végén (a dotcom balhé előtt), azt az embert, aki .com doménekkel üzletelt (mert előre látta, hogy jó üzlet lesz és bejegyezte időben) élelmesnek nevezték. Nem tudom a nevét, de talán a business.com-al szakított 2 millió dollárt (akit érdekel nézzen utána).
 • Piel
  #16
  Durva példa. Ha most bemegyek és szabadalmaztatom, hogy az utcáknak egyenesnek kell lenni, hogy látni lehessen egyik végéről a másikat, akkor a világon mindenütt jogdíjat fizetnek majd nekem az egyenes utcákért?
  Ha van rálátásom, hogy az IT szakma merre halad és levédek mindent ami várható az innovációban az ellenfeleimtől, akkor én gerinctelen vagyok vagy üzletember? Szerintem azért egy kicsit el kellene gondolkodni, hogy visszaél a pozíciójával a MS vagy nem?
 • roliika
  #15
  Háááááát ha jövedelmező lenne, lehet róla szó! :D
 • sanyicks
  #14
  Te mindig nagy mókamester voltál. Nem akarsz kiadni egy rolika összest? :D
 • Narxis
  #13
  Úristen, te elhiszed amit írsz? :D
 • gothmog
  #12
  Ön nyilván tréfál. Haha.
 • gombost
  #11
  Gratulálok! Ez a mondatod:
  "Ez kb olyan szinvonal mintha én most hirtelen hasraütésszerűen kitalálnék pár dolgot, amit az életben nem akarnék megvalósítani, de csendben várhatok arra hogy valaki az ötletemhez nagyon hasonlót kezd el használni, és akkor én is lecsaphatok."
  Nem jelent semmit. A színvonaladat ez tökéletesen körülírja.
  Egyrészt ugye a Microsoft már rég nem az a vízfejű, merev óriáscég, mint a 90-es években (csak ezt sok open source troll nem hajlandó/képes felismerni), másrészt az open source-nak ugyanúgy megvannak a licence szabályai, itt a különbség annyi, hogy ezt pénzben is ki tudják fejezni.
 • roliika
  #10
  No. Sorjában.
  Ha feltalálom a hópehely számláló algoritmust, és fizetek érte, hogy ez az enyém, és ne lopják el, de ennek ellenére mégis ellopják, talán számíthatok valami jogsegédletre.

  A WP7 egy teljesen új és teljesen jó rendszer...vannak még hibái, de újabb az Androidnál is, ennek ellenére a Droidnál 200 app van, WP7 nél meg 7-9000...már most.

  Ballmer a góré már és nem Bill.

  Az openszorsz rendszerekhez nem egyszer adtak akár több millió soros kódot, hogy fejlődjön a cucc és ne szerencsétlenkedjenek annyit.

  A mobil piacon igen magas a részesedésük (win mobil).

  A teljesen új pár hónapos rendszerük is lassan magasabb részesedéssel bír mint az almás cég (ha már nem több).

  Pl az új .Docx doksi formátumot ha átnevezed .zip-re, ki lehet tömöríteni, és sima mezei XML az alapja...bárki készíthetne rá olvasót/írót...eddíg az volt a baj, hogy zárt...nyitottak az openszorsz felé, mégse tolonganak valahogy.
 • Stryker
  #9
  Hihetelen csak azért ,mert a wp7 egy rakás sz** és android open source ,amit microsoft legszívesebben letörölne az egész világról ,mert Bill bácsi nem vágja ,hogy az open source igenis vannak előnyei.Iphone azért nem b**** ,mert az még a wp7-nél is zártabb rendszer :D Nevetséges m$ ,hogy basztatja azért mert neki nem jön össze a monopolium a mobil piacon.
 • sanyicks
  #8
  Én szabadalmaztatom a kereket!
 • Szefmester
  #7
  Ez kb olyan szinvonal mintha én most hirtelen hasraütésszerűen kitalálnék pár dolgot, amit az életben nem akarnék megvalósítani, de csendben várhatok arra hogy valaki az ötletemhez nagyon hasonlót kezd el használni, és akkor én is lecsaphatok. Hülyére keresem magam, bár egy idő után "patent Troll"-nak fognak hívni ahogy van egy-két híres troll a z usákiaiaknál. De kit érdekel? Pénzt fogok vele keresni és ha valaha is elkezdenék valós terméket előállítani még a konkurenciát -aki ráadásul mindenben jobb nálam- is gyengíteni fogom.
 • Ifju2
  #6
  Teljesen igazad van, hogyha a Microsoft termékeit használják, akkor azért fizessenek licenszdíjat.

  Viszont jelen esetben nem igazán van értelme licencelt cuccokról beszélni, mert nem a Microsoft által készített kódokról van szó, csupán elgondolásokról, aminek az elkészítése kb. annyiba fájhatott a Microsoftnak, amennyibe a szabadalmi ügyintézés került.

  Érdemes elolvasni, hogy a kérdéses szabadalmak miről is szólnak.
 • gothmog
  #5
  Te megnézted, miről szólnak a kérdéses szabadalmak? ("licenszelt cucca"-hahaha)
 • gombost
  #4
  Miről beszélsz? A Microsoftnak van pár licenszelt cucca, amit mások használnak. Fizessenek! Ennek semmi köze az életképes alternatívához, sem a Te róluk alkotott véleményedhez. Köszönjük, leülhetsz!
 • ppista
  #3
  És divat fikázni őket. :)
 • Magiszter
  #2
  Nah, a Pici Puha bekeményít. Mi lenne ha nem betiltással meg papírokkal dobálóznának, hanem fejlesztenének egy életképes alternatívát? Jah hogy az nem megy? Köszönjük leülhet!
 • sanyicks
  #1
  mert az ms egy etikus cég :D