28
  • [HUN]FaTaL
    A hardwares gyorsítást először az opera vetette fel, csak úgy mellékesen megjegyezve. De nem implementálták. :)
  • aronvirginas
    "hardware-es gyorsítás :)
    http://my.opera.com/core/blog/2011/02/28/webgl-and-hardware-acceleration-2"

Ez azért nem egyenértékű azzal, hogy a Chrome-tól vagy neadjisten az IE 9-től vették át. Ez egy mindenki által előrelátható fejlesztés, melyen már jóideje dolgozik minden böngészőgyártó.

A Firefox 4 GUI-ja viszont egy olzan szembetűnő Opera-nyúlás, amit talán még Mitchell Baker sem merne tagadni:
    http://www.stealthsettings.com/images/2010/SeapropieFirefox4.0_13A0/FirefoxandOpera.jpg
  • psishock
    majd elfelejtettem, még néha bekukkanthatsz a:
    c:\Users\felhasznaloi nev\AppData\Local\Temp\
    be is, a flash videókat a flash plugin ide szokta cache-elni.
  • psishock
    nem minden esetben másol a hdd-re fájlokat a ff, van hogy a memóban tárolja. Lényegében próbáld kikapcsolni az opcióknál az automata cache szabályozást és próbálj beírni egy tetszőleges maximum értéket, pl 512mb, vagy hasonló.

A második kérdésedre, szerintem sokkal ésszerűbb ha nem a hdd+memó közötti megosztott töredék fájlokból próbálod kihámozni a videóid, hanem egy erre kifejlesztett kiterjesztést használt (példa https://addons.mozilla.org/en-us/firefox/addon/download-flash-and-video/), vagy esetleg egy tetszőleges greasemonkey szkriptet. Az előbbi támogat egy rakat populáris megosztó portált.

Sokkal kevesebb munka, fejfájás és vacakolás.
  • halgatyó
    Látom a hozzászólásaidból, hogy nagyon értesz a FF-hez, lenne egy kérdésem.
    Hogyan lehet elérni azt, hogy 66MB-nál nagyobb file is meglegyen a Cache-ben?

(én is FF-t használok, és amikor egy videó a keshelés közben eléri a kb. 66MB-ot, eltűnik a Cache-ből.)

Másik kérdésem: amikor egy lejátszás alatti videó a Temp-ben egyáltalán nem vagy 0byte-osként jelenik meg, azt hogy lehet kitrükközni, hogy rendes file legyen belőle?
  • cousin333
    Az Opera meglehetősen régóta kiegészíthető bizonyos funkciókkal. Ha a másik oldalról nézzük, akkor FF-féle kiegészítők most sincsenek hozzá.

Ami a HW gyorsítást illeti, az Opera kb. 3 éve adta közre az első videót, amin már ment a HW gyorsítás. Nyilván erős kötöttségekkel és sokkal butábban, mint most, de akkor is...
  • tricky
    igazad van
    én nem írtam, de aki ismeri az FFet, az tudja hogy miket vett át az Operából,
    ha nem tudja, akkor csak abban az álom világban él hogy az FF csapata találta ki az érdekesebbnél érdekesebb funkciókat, pedig nem :) nem mindet
  • veghlaci05
    Nem akarok kötekedni de a kettő pontosan kettővel több a nullánál amit te írtál. Legközelebb figyelj jobban hátha mégis látsz ilyen fejlesztéseket, mert ez most így fail.
  • tricky
    kettő, tovább......
  • psishock
    "ok ez EGY, írj még többet....."

hardware-es gyorsítás :)
    http://my.opera.com/core/blog/2011/02/28/webgl-and-hardware-acceleration-2
  • B0nFire
    A FireFox 4-ben lesz már gyorsbillentyű a Beállítások... menüponthoz, vagy állandóan egerészni kellesz továbbra is?
  • tricky
    *"eddig nem igen láttam az Operában FFes vagy chrome-os fejlesztést..."
    segíthetek ha gondolod: pl kiterjesztések :)*

ok ez EGY, írj még többet.....
  • psishock
    "A Foxba egyedüla plugin-container volt ami gyökérség, de igaz azt le lehet tiltani és müxik ugyanúgy nélküle."

Jóság az már, de igaz hogy az elején voltak gyermekbetegségei és instabil volt. De mostanára már egész szépen lehet dolgozni vele. Ha pl egy hibásan/rosszul megírt flash alapú elemre futunk egy oldalon, legroszabb esetben a plugin-container-t nyírjuk ki (vele együtt az elem sem fog élni többet), mellette viszont az egész böngésző élve marad és böngészel tovább, illetve próbálkozhatsz újra megnyitni a témás oldalt.

Ez szükséges lépés volt a stabilitást és a sebességet nézve, mivel a tabok nem különálló, teljes értékű ablakok a foxban, hanem egyszerre kezeli és optimizálja (memória, sebesség, stb) őket a belső motor.
  • lpmaskmancick
    csak adják már ki végre és legyen fasza. A chrome-ot próbálgattam párszor, de nem fogott meg túl paraszt volt nekem a foxhoz képest. SE kiegészítők se semmi, csak gyors böngészés és kész. A Foxba egyedüla plugin-container volt ami gyökérség, de igaz azt le lehet tiltani és müxik ugyanúgy nélküle.
  • psishock
    Lesül a hozzászólásodból hogy fanboy vagy, de ez nem feltétlenül gond. :)

Alapjában véve a lényeg a böngészőben hogy kielégítse a felhasználó igényeit. És ezt a versenyben lévők meg is teszik, persze más-más szempontból közelítik meg őket.

Az ff nekem alapjában véve telitalálat a nyitott/programozható kódrendszerével, a komplett GUI testreszabhatósággal és a third party plugin fejlesztésekkel, fejlesztőkkel. Más böngésző ezt nem tudja megadni egyenlőre.

Nyilván neked, mint komoly opera-fannak más igényeid vannak, amit a te kedvenc böngésződ elégít ki. Ugyanez van a chrome nál is, akiknek a fapadosság, az egyszerű, felhasználóbarát (szinte elronthatatlan) kezelhetőség és a (betöltési) sebesség számít.

"eddig nem igen láttam az Operában FFes vagy chrome-os fejlesztést..."
    segíthetek ha gondolod: pl kiterjesztések :)

(végezetül csak ismételni tudom magam, nem az a lényeg "honnan" van a fejlesztés alapötlete, hanem hogy ha neked szükséged van rá, meg -e tudod találni a kedvenc böngésződben.)
  • tricky
    engem nem zavar, csak épp reklám fogás és szánalmas is :)
    2011 végére már a chrome 20-as jön majd ki
    mi lesz 2015-ben? akko rmár a chrome 70 es verziója lesz?
    de az is lehet hogy ez is olyan lesz mint a barátok közt, ami naponta két 15 perces részből áll és már a 45.652.252 résznél tartanak
    legalább mutassanak fel az FF nél is és a chrome-nál is valami saját fejlesztést, ne csak az Operától lopkodjanak és egymástól.
    eddig nem igen láttam az Operában FFes vagy chrome-os fejlesztést...
    de fordítva annál inkább.
  • psishock
    pontosan, ezek inkább a főbb problémák, lesz -e zseton továbbra is fejleszteniük, illetve hogy milyen hamar jönnek majd a friss fejlesztések a végfelhasználó keze közé.

Nem pedig a verziószám, ami senkit sem érdekel. A browser fejlesztési módja manapság meg teljesen megváltozott eleve, nem olyan mint egy játéké pl ahol kint van egy verzió, évekig használják aztán utána megkap az ember egy következő, második (V2.0) részt, hanem fokozatosan implementálják bele a kreatív fejlesztéseket, technológiai újításokat és az ötleteket. Így a tradicionális számozás követése/figyelése megint csak értelmét veszti, fokozatosan bővül, idomul minden apró kóddal, és nincs nagy radikális változás.

Ami egyes programoknál logikusnak tűnik, másra már nem biztos hogy feltétlen előnyös. A böngésző viszont nagyon nem mondható már klasszikus programnak manapság.
  • B0nFire
    »A célunk az, hogy a Firefox 7 még az idén megjelenjen«

Én meg annak örülnék, ha a 4 az idén megjelenne, mert annyit tolták már el a tényleges megjelenést, hogy azon sem lepődnék meg, ha holnap bejelentenék, hogy mégiscsak karácsonyra jön ki a FF4.
  • Narxis
    Akkora fail vagy ember, hogy hihetetlen. A Chrome sose reklámozta a verziószámokat, nézzél utána és aztán írj blődségeket.

Itt arról van szó, hogy nem gyűjtenek össze egy maréknyi újítást és várnak 2-3 évet vele(Mozillát ismerve..), hogy kiadják egy tucat beta verzió után hanem fognak 2-3-mat és azokra koncentrálnak. Lehetne verziószámozni mondjuk 4.x.x-nek, de őszintén, ki a f.szt érdekel? Kb. leszarom milyen verziószám, úgyis automatice frissül.

Az a gond, hogy a Google-nek van elég pénze és szakembere ezt csinálni, de a Mozilla-nak nincs, főleg ha a Google elzárja a pénzcsapot.
  • Freddycom
    Az hogyan történhet, h eddig Firefoxszal a youtubeos 1080p-s videók akadtak, Chrome használata óta pedig ugyan úgy folyamatosan megy, mint alacsonyabb felbontásban?
  • psishock
    A hangsúly azon van, hogy a chrome fokozatosan tette minden verzióban elérhetővé a fejlesztéseket, a ff meg egy évig várt mire az emberek kézhez kapják és verziót lépett, de persze szintúgy egy rakat fejlesztést hozott, bugot javított.

Téged zavar amúgy hogy a chrome 11-es verziónál tart? Mert engem egyáltalán nem, minimálisan sem érint (és csak a fejlesztőnek kellene hogy iránymutató legyen), viszont az már igen kényesen érintene ha hónapokon keresztül ülnének valamin, csak azért mert nem tudják behozni a verzió számozások és az ütemezések miatt.
  • psishock
    ez 2 irányú penge. Nézd meg az eddigi módszert, nem adják ki a jófajta fejlesztéseket egy évig, mivel tartogatják a nagy 4.x verzióra, hogy minél nagyobbat üssön. Erre csak halmozódnak a ficsőrök, de az ember semmit nem lát belőlük. Ha viszont hamarabb (vagyis inkább ütemesen) jönnének a főverziószámok, akkor nem lenne ilyen görcsösség, ha jön valami érdekes és ki van dolgozva már mehet is ki a teljesben, ha meg esetleg dolgozni kell rajta, átcsúszik a következő, nemsokkal későbbibe. Pont mint ahogy a chrome is csinálja a nightly/teljes verziókkal.

Szerintem túl sok jelentőséget tanúsítanak egyesek a verziószámokra, teljesen lényegtelenek gyakorlatilag, és ha ez kell hogy sebesebben, ütemesebben kerüljenek ki a széles népességnek akár az apróbb fejlesztések is, ám legyen.
  • tricky
    *"A célunk az, hogy a Firefox 7 még az idén megjelenjen"*
    jövő év végéig meg majd megjelenik a Firefox 13

ez is csak egy szánalmas reklám fogás féle akar lenni, ettől még nem fog többet tudni a róka koma

a chrome is csak egy reklám fogást akart ezekkel a fő verziószám léptetésekkel
    szánalmas
    3 év alatt begyorsított a chrome és 0 ról elérte a 11 es verzió számot

én nem vettem észre hogy jobb és gyorsabb lenne a chrome az Operától de persze az ellentábor ezt úgy is cáfolni fogja...
  • Garrett27
    És itt jönne képbe az ilyen szoftverfejlesztők felelőssége, amikor az általad megnevezett felhasználókat nevelni kéne. Hogy ne a verziószámban lássanak jobbat, újabbat, hanem a hasznában, hogy mit fejlesztettek benne. Ez a kvantitás előzi a kvalitást elv - amivé válna a FF, így már sajnos nagyon teszkó-szagú.
  • sanyicks
    Nem hülyeség. A hülye userek szerint a két különböző valami közül az a jobb aminek nagyobb a száma.
  • psishock
    sokkal jobb ez az ütemtervük mint a régi. Igen, a végfelhasználónak sokkal jobb ha hamarabb kézhez kapja a fejlesztéseket és párhuzamosan fejlődnek rá a kiterjesztések.

Nézzük meg mi van most? Én egy éve használom már szinte egy rakat fejlesztést amit a majdani hivatalos kiadásokkal csak ezután kap meg a jó nép. Kiterjesztések fejlesztőinek egy része meg nyugodtan ül a 3.x kompatibilis verziókon, mert minek haladni a 4.x kompatibilitás felé még ebben a pillanatban.

Gyorsabb kiadások = jóság.

Teljesen hidegen hagy a (fő) verziószám, inkább cseréljék gyorsabban és jöjjenek rövidebb időn belül a teljes verziókba az apróbb fejlesztések is.
  • Szefmester
    Hülyeség ebben követni a többieket. Most komolyan attól fog ugrani a verziószám mert beraknak 1db frissítést az eddig 10 helyett?

Mókusvakítás csupán.. valami agyhalott és mellőzött marketinges pestises lázálma.
  • Darth Sith
    "A célunk az, hogy a Firefox 7 még az idén megjelenjen"
    Minek? Verziószám növelést nem akkor szoktak csinálni, amikor drasztikus változás van a szoftverben, addig meg a többit növelgetik frissítésekkel? 3.5-3.6 stb..