4
 • NEXUS6
  #4
  Őöööö, na azért nem ilyen eccerű a helyzet ám. Nézd meg pl Irán XX. szd-i történelmét.

  Nagyjából megúszták a gyarmatosítást, aztán 25-től katonai puccs, amely mögött többé kevésbé az angolok álltak és Reza Pahlavi sahhá kiáltja ki magát. Mivel aztán elment németbarát irányba az angolok, meg a russzkik lerohanják az országot és arra kényszerítik, hogy a fiának adja át a trónt.

  Az ötvenes években szabad választás, de az új kormány államosítja az olajérdekeltségeket, amire válaszul jön egy angol-amcsi puccs (Ajax hadművelet) a sah meg elkezd véreskezűbe átmenni. Jön 1-2 évtizednyi dúrva diktatúra amire 79-ben jött az iráni iszlám forradalom.
  Erre a nyolcvanas években az akkor még nyugatbarát Irakot felfegyverzik és gyak ráuszítják Iránra.

  A nyugat folyamatosan beavatkozik az ország belügyeibe, a legtöbb belső konfliktus is pont ennek következménye, amikor végre az 50-es években elindul egy demokratizálódási folyamat azt felrúgják, mert sérti az érdekeiket. Aztán amikor erre egy szélsőséges erő kerül hatalomra, mintegy önvédelemként az adott társadalom részéről, akkor meg a nyugat beveszi a dúrcást, hogy a geci ajatollah.
 • Mat666
  #3
  "Azt is kiemelte, hogy a Nyugattal együttműködő arab vagy iszlám rendszerek az adott országok népességének széles körében hiteltelenné váltak, mert a Nyugat évtizedek óta szemet hunyt az óriási demokratikus deficit felett."

  Ez jó ha a nyugat beavatkozik akkor az a baj ha nem akkor meg az a lényeg hogy ők nem tehetnek semmiről.
 • NEXUS6
  #2
  Kis ellentmondást azért érzek. A cikk szerint is fontos tényező volt az internet, hogy ott kommunikáljanak, szabadon elmondják a véleményüket a polgárok. Ha politikai rendszer a netet eltűrte, sőt támogatta, hiszen az ő hatékonyságát is növelte, akkor ezexerint mégsem volt annyira elnyomó!? Vagy hogy van ez inkább akkor?

  É-Koreában is van internet. A szeretett nagvezér nappalijában, ott azért gondolom nem lesz w2 forradalom.
 • sanyicks
  #1
  fásisztoid náááczykokk ááá :DDD