25
Blade Runner - Szárnyas Fejvadász
 • tutituti
  #25
  Havonta egyszer megnézem ezt a kötelező SCI-FI művet.
 • Dzsini
  #24
  Mert csak az utolsó pillanatban (mikor a hajtogatott unikornist a kezébe veszi) jön rá, odáig embernek hiszi magát - de akkor bólint, mint aki megérti, hogy mi miért is van. Innen nézve érthető, hogy HF nem tudta, hogy egy replikánst játszik, mert a "játssz úgy, hogy bár te az vagy, nem tudod magadról, ezért viselkedj teljesen emberien" nem ugyanaz, mint a "te vagy a Blade Runner".

  http://en.wikipedia.org/wiki/Replicant#Was_Deckard_a_replicant.3F
  megítélés kérdése.

  Az újabb részekhez nem forgattak utólag hozzá dolgokat, tehát minden jelenet megvolt már az eredeti film készítésekor. Az pedig, hogy a rendező hogy keveri a kártyákat, és hogy az első moziba kerülést hogyan és miért vágta úgy meg, arra úgysem fogunk választ kapni.
 • Blacksheep333
  #23
  Én hiszek az unikornis jelenetben. A rendezői változatba beletéve Deckard már tényleg egy replica.

  Szerintem ezt az egész "Deckard egy replica" dolgot Ridley később találta ki, és tette bele a rendezőibe.
  Ezzel lecseréte a történet fő értelmét, lényegét (#17) egy fordulatra, csavarra.

  Harrison Ford is késöbb tudta meg, hogy a karaktere egy, replica és ki is akadt ezen, mert a film nem úgy lett leforgatva.
 • Roger6
  #22
  Pontosan azért, hogy beszéljenek róla, hogy fenntartsa a film érdeklődését, és lásd, még mindig róla beszélünk, ezért is hagyta sok-sok évig nyitottnak a kérdést. Persze most már mindent belebeszélnek, hogy azért mosolyog a riport végén, mert nem gondolja ő sem komolyan, meg ezerféle ellenérv van. Az a baj, hogy már annyi elmélet napvilágot látott, hogy ti sem hisztek a rendezőnek (ha az unikornisus jelenet nem lenne ugye elég meggyőző - számomra az volt), meg hát amit igaznak vél az ember hosszú évekig, azt nehéz benne megdönteni...
 • Blacksheep333
  #21
  Ez az egyetlen dolog, ami igazolja, hogy Deckard egy replica, és Ridley S. csak a rendezői változatba (illetve a Final's Cut-ba) tette bele. Gondolok itt most az unikornis jelenetére.

  Tehát miért hagyta ki ezt a fontos jelenetet a kritikusoknak bemutatott, a moziban vetített, illetve a VHS verzióból?
 • Dzsini
  #20
  A rendező - főleg a final cut után - ezt mondja, de belefér bőven a filmbe az is, hogy nem az. A legdöntőbb indok az unikornisos jelenet + Gaff origamija, de az egész film úgy is stimmel. De stimmel anélkül is, más dolgokat pedig az magyaráz meg: Például hogyhogy nincs hasonló ereje és kitartása, mint a replikánsoknak? annyira embernek hiszi magát, hogy már az ereje is eltűnik?
 • Roger6
  #19
  Tiszta sor:
 • edios
  #18


  gits tulajdonképpen a kedvenc filmem, tényleg hasonló felfogású, mint BR.

  ezt a nyilatkozatát nem olvastam PKD-nek, szóval megnyugodtam, hogy mégis jól értelmeztem a filmet. vagy legalábbis az én értelmezésem az "eredeti". hiszen PKD > Ridley Scott.
 • Blacksheep333
  #17
  Philip K. Dick nyilatkozta:
  "The purpose of this story as I saw it was that in his job of hunting and killing these replicants, Deckard becomes progressively dehumanized. At the same time, the replicants are being perceived as becoming more human. Finally, Deckard must question what he is doing, and really what is the essential difference between him and them? And, to take it one step further, who is he if there is no real difference?"

  IMHO Ridley Scott ezt az egész Deckard egy replica dolgot csak utánna magyarázta bele. H. Ford is kiakadt ezen, mellesleg.

  Lehet ám mind a 2 féle képpen értelmezni, de PKD egy féle képpen írta meg, és úgy több is a mondanivalója.

  Más: a Műfaj kedvelőinek ajánlom a Ghost in the Shell c. Anime-t, ami hasonló kérdéseket feszeget.
  Valamint William Gibson Neuromancer trilógiáját (Cyberpunk alapköve), PKD többi sci-fi műveit.
  Illetve nagyon jó Cyberpunk játékok: System Shock első és második része, valamint a Deus Ex első része. Régi játékok, minden szaron elfutnak, de hatalmas klasszikusok.
 • Blacksheep333
  #16
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  Deckard nem replica. Épp az a film lényege, hogy a főszereplő kezdi elveszíteni emberi lényét, ahogy az egyre humánosabb androidokat vadássza le.
 • edios
  #15
  nekem szimpatikusabb volt a deckard ember értelmezés. igazából a film lényegén nem változtat, de ha ridley scott azt mondta, hogy replikáns, akkor ám legyen:)
 • Dzsini
  #14
  még a Final Cut is 4 éves, az eredeti film pedig egy cseppet régebbi - ha egy ilyennél még spoilerezni kell... ugyan már.

  nekem második megnézésre egyértelmű volt, nagyon sok minden úgy "működik" a filmben. (persze számomra, meg a rendező számára, ha valakinek másképp tetszik, lehet úgy is értelmezni)
 • TreDoR
  #13
  Utalás volt rá, de nem könyveltem el annak, mert szerintem nem egyértelmű a film alapján.
 • gyuri12
  #12
  Lehet,hogy nem kéne spoiler nélkül leírni,nem?:)
  Kb 1 hónapja láttam én is, nagyon tetszett. Miközben néztem a látványvilág,az atmoszféra és a színészi játék fogott meg, a végén a csattanó után a történet nyűgözött le(akkor estek le a dolgok,addig nem sejtettem,hogy ki-kicsoda valójában),majd utólag visszagondolva inkább az tetszik,hogy nagyon sok kérdést vetett fel bennem.
  Mestermű?Az.
 • Dzsini
  #11
  Az leesett, hogy Deckard is replikáns volt? :)
 • TreDoR
  #10
  Én kb. 1 hónapja néztem meg a final cutot, előtte egy részletet sem láttam a fimből. Annyit fogtam fel, hogy Harrison Ford egyenként levadászta a replikánsokat, akik az életüket próbálták meghosszabbítani, de, hogy egyébként mi volt a film lényege és Gaff szerepe (azon kívül, hogy szerette az origamit) máig nem esett le. A Kilencekkel megbírkoztam, de ez nekem már sok :S
 • F1ú
  #9
  Lófaszt, nehogymá... a blade runner a világ egyik legjobb filmje, és a legjobb cyber punk filmje. Amikor készítették 82 ben az effektek, látványvilág fényévekre megelőzte a korát, az egyik legjobb sci fi.
  Több féle vágásban is megvan, meg több féle soundtrack is van.
  A final cut sajnos csak eredeti szinkronos, de nembaj az.
 • RelakS
  #8
  Interjú Edward James Olmossal (Gaff)
 • edios
  #7
  világ legnehezebben tanulható nyelvei között van kínai és magyar is, a jövőben csak a kínaiak tudják megtanulni, így ők viszik tovább a kultúránkat stimmt!
 • RelakS
  #6
  és hozzá a felirat:
  Gaff speaking in foreign language

  XD
 • Dzsini
  #5

  Gaff: Monsieur! Azonnal kövessen engem, bitte!
  Vendor: He say you under arrest, Mr Deckard!
  Deckard: Got the wrong guy, pal.
  Gaff: Lófaszt! Nehogy már! Te vagy a Blade... Blade Runner!
  Vendor: He say you Brade Runna!
 • RelakS
  #4
  ki mondta, hogy szar? :P
 • edios
  #3
  ez mindent megváltoztat! eddig azt hittem, hogy jó film, most már tudom, hogy szar.
 • Fresh Duke
  #2
 • RelakS
  #1
  Most nézem a filmet, mert már régóta be szeretném pótolni. Azt tudtam, hogy van benne egy snitt, ahol magyarul káromkodnak. Nade ezután nem sokkal újrahasznosítottak egy számítógépes grafikát az Alien-ből :D Egy monitoron van, ahogy száll fel a rendőrautó, az Alien-ben még a dokkoló csonktól való távolodáshoz használták.