New Wave 2.0 (by: Tyia)

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Zephyr Retiring
És? Remélem (legalább) Tyia és jómagam is megtekinthetjük (megint) 😊
Vagy nem?
Az ügy fontosságát tekintve privit várok 😄
Bocsánat: várunk 😊
(csak hogy megelõzzem Tyiát, aki asszem még nem látta a nevezett alkotást, mert nem reflektált komolyabban rá)
Grace Jones-on kár volt meglepõdnöd. Ez egy zenés életrajzi film. A csaj meg énekes/színésznõ. Akkor kellett volna meglepõdnöd, ha Arnold Schwarzenegger vagy Robert De Niro szerepelne benne 😄

"Az összkép is lehet szerteszét, ha eszméd elveszti eszét."

Musachy
Na, ma végre sort kerítettem a Falco-filmre, nem volt egyszerû csóka, ha igaz... Nem így képzeltem. Kicsit meglepõdtem, hogy Grace Jones is szerepel benne.

imo :) science fiction is science fact

eksy
B.Ú.É.K. Mindenkinek!

"...és...szerintem...bizony."

Musachy
Úgy legyen!

Tyia

Egyetek egy rakás virslit, igyatok több hektó pezsgõt, tomboljatok jó zenékre....aztán nyomjuk a boogie-t jövõre is....

New Wave 2.0 / Oldies Music 1.0

Tyia
No beer....yeah red wine...

viva la happy new wave!

Tyia
Szép Napot!

Minden Kedves Zenebarátnak

BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!!!

Musachy
BOLDOG, ZENEHALLGATÁSSAL (IS) ELTÖLTÖTT ÚJ ESZTENDÕT KÍVÁNOK! <#wave><#pias><#nyes>

Zephyr Retiring
Akkor úgy látom, itt is én leszek az elsõ<#nyes>
Mondjuk ezt már megszoktam<#hehe>

A NEW WAVE legyen Veletek.
Jövõre talán ugyanitt folytatjuk...

Ahogy a "fõnök" mondaná:
VIVA LA HAPPY NEW YEAR (and beer)<#pias><#integet2>

Musachy
Úgy tûnik, hogy mindenki készül a holnapi banzájra, házigazdinkkal az élen, mert nagyon kihalt a fórum. Nagyjából magammal beszélgetek megint. Ilyenkor szoktam megunni és elmenni melegebb éghajlatra kis idõre...

Musachy
Vinylen az 1978-as Mindenki c. lemez van meg csak, de az rögtön 2 példányban, digitálisan megvan minden magyar stúdióalbum, kivéve a legújabb koriakat. Majd talán az is egyszer.

Zephyr Retiring
És melyik albuma van meg vinylen Neked? Mármint az LGT-nek..

Musachy
Lehet, hogy nincsenek már ott, szerintem a H. Draculásokat se lelnénk meg Szegeden... ki tudja mi van velük.
Errõl jut eszembe (OFF topik): nagy kedvencem (fõleg az utóbbi években) az LGT, na velük mennyi minden történt! Most van egy cikksorozat folyamatban róluk a blikk.hu-n (sic). Nagyon érdekes olvasni ezekrõl a dolgokról... (ON)

Zephyr Retiring
Azt mondom én is<#vigyor>
Tényleg kár értük. Még akár nagyok is lehettek volna mostanra.
20 perc innen Békéscsaba. Átugrok, megkeresem õket és kiporolom a hátsójukat amiért befejezték<#hehe>
Szerinted is van esélyem?<#vigyor>

Musachy
Egész jó.

Zephyr Retiring
De ha már dark wave, akkor egy csabai banda nekem jobban bejött..
igaz, ez kicsit jobb hangminõségû is: Nihil <#eljen>

Musachy
Igen, érdekes a stílus, amikor hallgatja az ember olyan, mintha lassabban menne a magnó.

Zephyr Retiring
Nekem egy kicsit "erõsek".
Bár lehet, hogy csak a torz hang miatt van..

Musachy
Van egy összeállítás, amin két számmal szerepelnek több korabeli zenekar zenéi között, még le is tölthetõ úgy tûnik INNEN!

Musachy
Bocs, a második link alatt is a Repülés lett, de

itt a "Buszmegálló"!

A kazin vannak angol nyelvû nóták és instrumentálisak is.

Musachy
Már régóta eszemben volt, de mindig elmaradt és a topik/téma "szünet" miatt is: elõkerítettem egy régi kazettát...

Ismerte valaki a szegedi dark/new wave (?) bandát, amelynek neve Hungarian Dracula? A nyolcvanas évek vége / kilencvenes évek eleje volt az õ idejük. A basszusos srác volt akkoriban személyes ismerõsöm. Aztán mikor katona voltam, akkor feljött valahogy a szó róluk és kiderült, hogy van egy kazettányi felvétel tõlük az egyik katonatársamnak, amit gyosan el is kértem és átmásoltam. Ha érdekes, akkor bedigizem (amúgy is, mert szerintem jó), de sajnos mivel többször másolt kaziról van szó, nem a minõségrõl híres és sistereg is eléggé.

Kis ízelítõ:
Repülés az ismerõsöm a második balról (K.G.)

Másik:
Buszmegálló

Zephyr Retiring
A rengeteg stilisztikai hibáért elnézéseteket kérem<#worship>

Zephyr Retiring
Akkor lássuk:

A Metró klubban kezdõdött. Ott volt az iskola bál...
Valamiért október végére lett szervezve. Fura, mert elõtte mindig külön volt a felsõsöknek és külön az alsósoknak. Ezen bizonyos szombaton viszont mindenkit egy terembe csõdítettek egyszerre.
A negyedikes srácok csak röhögtek egyet. Benéztek nyitáskor és már húztak is moziba, kocsmába, vagy csak egy randira.
Én direkt késõbb indultam. Hat is elmúlt már. Vártam kicsit, hátha eláll az esõ. Naná, hogy nem...
Rövid szoknya hosszú kabát fekete harisnya fekete hajpánt. Akkoriban ez volt a sikk. Nem akartam kilógni a sorból.
Amint beléptem megláttam az osztályfõnököm unott kérges arcát, ahogy szívta a bûzrudat. Szerencsére nem vett észre, épp háttal állt. Nem volt kedvem jópofizni vele.
A terembe lépve az elsõ akit megláttam Emma volt. A legjobb barátnõm.
Persze ott volt még Irén és Szása is. A csapatunk többi tagja. Mi négyen örökké..."...Turned cartwheels'cross the floor..." Azt aki Emmával táncolt nem ismertem. Látszott vagy 20 évesnek plusz napszemcsit is viselt és már meg sem lepõdtem, hogy Emma fenekét gyurmázgatta.
Dobtam egy hellót feléjük, de Emma eljátszotta a siketet.
A napszemcsis megkérdezte tõle, hogy ki vagyok, õ meg eljátszotta a szokásos mûsort: a komoly barátnõje vagyok neki. Szó szerint komoly, apám után. A csákó végigmért, majd mikor Emma észrevette a táncparkettre húzta. Még mielõtt a lecserélte volna napszemcsi csóka a jelenlegi táncpartnerét. A büfé felé vettem az irányt..." I was feeling kind of seasick.." Jaffáztam és jópofát vágtam, mintha tetszene a buli.
Pár perc múlva elindultam a kijárat felé, mert ennyi elég is volt..
De ekkor Irénbe botlottam. Irénen fekete harisnya és szõke tincsein fekete pánt. (Letagadom, de Neki sokkal jobban állt.)
"Emma?" - kérdezte.
A szabad kezemmel amiben nem a jaffás poharat fogtam a táncparkett irányába mutattam. "..The crowd called out for more..."
Irén elkapta akezem és a büfé felé húzott, ahol ragacsos málnaszörpöt kért miközben a napszemcsis ficsúrról kérdezett szemét le sem véve a táncolókról. "The room was humming harder.." Ekkor lépett oda hozzánk Szása.
Szása muterja tényleg orosz volt. Az odakint tanuló magyar apjára vetette ki a hálóját. Kár volt. Hamar elváltak. Bár megszületett Szása.
Szása afféle humorherold volt. Mindig mindenkinek mosolyt csalt az arcára. Csíptem. Õ meg Emmát, aki le sem sz...rta. "As the ceiling flew away.."
A fiúk a mosdónál dugdostak valamit. Persze elég volt csak Szásához közel hajolni. A Vodka bûze csak úgy körüllengte. Késõbb bepróbálkozott egy elsõs szeplõsnél, de pechje volt: a csaj sem szerette a Vodka szagot. "When we called out for anoter drink.."
Emma odajött hozzánk, Szása meg elnémult. Szokás szerint.
Emma volt az egyetlen, akit sosem bombázott a csajozós dumáival.
"Kérd fel." - ugrattam.
"Úgysem jönne." - felelte és tovább legeltette a szemét Emmán, aki a büféasztalnál állt sorban. Aztán mögé settenkedett a napszemcsis ürge és csókot lehelt a nyakába. Irénnek ekkor telt be a pohár. Közben a kezében lévõ meg kiürült.
"Húzzunk innen!" - mondta és elindult, mikor hirtelen megtorpant. "The waiter brought a tray.."
"Ez jó, ezt még halgassuk meg!" - mosolyodott el, miközben a szinpadon az ezüst kabátos énekes rettentõen sz...r angolsággal énekelni kezdett.
"Ez a nyálas dal már vagy ezer éves. Menjünk." - morgott Szása.
Irén ránézett Emmára, árulónak titulálta és elindultunk kifelé.
Szása odakint dobott egy cigánykereket, ezzel is hangsúlyozva részegségének fokát. "And so it was that later.."

Pár nappal késõbb Szásáénál a szokásos szeánszunkat végeztük. Illetve ez Szása szeánsza volt, de minket sem zavart.
Elõvett egy fekete korongot, feltette a lemezjátszóra és a tût ráengedte a forgó bakelitre.
Irén hirtelen felpattant, kikapta Szása kezébõl a tarka borítót és halkan, csak a szája mozgott elsuttogta a betûket: Procol Harum.
Valami londoni banda. Csak néztem, hogy mi van.
"Ez az a dal, ami úgy tetszett nem emlékszel?" - kérdezte.
Aztán beugrott: a sulibuli számunkra zárózenéje. Amikor leléptünk.
"Erre twisztelhettek a muterék." - folytatta.
"Hülye. Erre nem lehet twisztelni." - felelte Szása majd beleharapott a vajas kenyerébe.
Persze parázs vita keveredett belõle, hogy ki a hülye. "Turned a whiter shade of pale.." Emma öltözni kezdett, Szása elszomorodott. A vaj meg a szája szélén fityegett.."She said: There is no reason..." Mondjuk az kiesett, hogy a napszemcsis hogyan keveredett akkor közénk. Gondolom Emma direkt hívta, hogy bosszantsa Szását. "And the truth is plain to see.." Valamikor a második szemeszter elején majdnem összejöttek mégis.
A napszemcsis a pénzes játékokat szerette és terjesztette egy ideig.
Aztán egyszer csak összeverekedtek a napszemcsis és Szása.
Emma, vagy a szokásos kártyás csalások miatt, arra már nem emlékszem.
Közben kiderült, hogy Emma szívbeteg. Több mûtéten esett át, de 33 sem volt, mikor a szíve feladta. "But I wandered through my playing cards.."

Irén még mindig szerette Szását. Aki meg egy másik lányt Emma után.
Azt hittük Irén elfogadta, hogy Szása sosem lesz az övé.
Látszólag boldog élete volt. Jó állás, szeretõ férj és egy csillogó szemû gyermek, aki anyja fürtjeit örökölte.
De egy nap felakasztotta magát a gyermekhinta kötelével.
Se búcsúlevél, se elõjel, semmi. "One of sixteen vestal virgins.."

Az óra hajnal kettõt üt. Mintha azt a dalt hallanám megint.. Azt a számot, amit az a szürke zakós énekes énekelt akkor este azon a bulin.
Kikászálódtam a konyhába, ahol Irén ült kisírt szemmel, pont mint annak a bulinak az estéjén Szásánál..és a bakeliten a lemezt hallgatta.."They might as well be closed.."

Persze senki sem volt ott, de mégis hallottam a zenét és láttam Irént, ahogy sír. Kezem ökölbe szorul és a szám széle érzem, hogy megremeg...most értem csak meg mi történt akkor este..."And so it was that later, As the miller told his tale.."
...a napszemcsis csóka lefeküdt Emmával ott akkor aznap éjjel..."That her face at first just ghostly.."...elõször és utoljára...és már értem, miért nem láttuk többé sosem azután a buli után...és miért volt Szása mindkét nadrágszára a combjáig vizes...
"Turned a whiter shade of pale..."

A történet K.Zsuzsa memoárjai alapján íródott<#worship>

Zephyr Retiring
A Procol Harum Musachy által említett zenéje egy másik sztoriban bukkan majd fel két nõ és egy férfi furcsa kapcsolatában..
Akkor holnap el is mesélem majd.
Csõztök.<#integet2>

Zephyr Retiring
Természetesen Gus (Gasner János megalt 2009-ben) nem volt tagja a Kontroll Csoportnak. Az említett szalonnás eset az egyik közös lengyelországi Európa Kiadó turnéján történt. És az infót Menyustól (Menyhárt Jenõtõl) az URH és az Európa Kiadó gitáros, énekes alapítótagjától származik.
A road-ok alkalmával egy egy fellépésnél összefutott az EK és a KCS.
A sztoricserék ilyenkor történtek meg..

Musachy
Arra én is, miután egy '67-ben alakult brit rockbanda lett volna, a feledhetetlen "A Whiter Shade of Pale" c. számukkal az élen.
De ahogy Zef barátunkat ismerjük, neki semmi sem lehetetlen...<#hehe> Egy az ötvenes években jazzt játszó néger trombitásból is képes magyar új hullámost varázsolni, csak értsd meg, hogy mirõl vakerál...

bigivan
Mióta ezt itt olvastam kíváncsi vagyok, hogy a Procol Harum miképpen kapcsolódik a Magyar Újhullámhoz ? <#help><#nemtudom>

Már ivás el?tt rettegni a másnaptól : az nem félelem, csak tapasztalat !

Köszi a sztorikat, csak egy kérdés: a Gas mikor játszott a Kontroll Csoportban?
Zephyr Retiring
Sosem voltam nagy író. Csodát azért ne várjatok<#vigyor5>
Akkor sorrendben a Kontroll Csoportot említettem elsõként asszem..

A zenekar durván 3 évig "élt"..
Vidám pillanatok, amire szívesen emlékszem..

..a zenekar technikusa (egyben sofõrje is) kissé felemelte szemöldökét, mikor Gas az egyik pihenõnél fogta a kését, és a vadiúj road-os kék Dacia motorháztetején szelje csíkokra (katonákra ízlés szerint) és kiporciózza nekünk a reggeli füstölt szalonnát.
Aztán mérgelõdés helyett elnevette magát õ is, mikor Gas ezt mondta:
"Öreg! Neked fingod sincs róla, mi is az a Rock 'n' Roll!"

A humor mindig jelen volt a zenekar életében a road-ok, a koncertek, a fellépések alkalmával. Tudjátok mit gondolok? Kell is.

Nem könnyû most Nektek egy bizonyos sztorit kiemelni, mert az elmúlt harminc egynéhány évben annyifelé jártunk és annyi minden történt velünk, hogy annak egy külön könyv kellene.
De megpróbálom. Ez nem épp olyan, mint ez az iménti szalonnás eset..

Kint nyomorogtunk a kis és kurva hideg erkélyen, hogy a láncdohányosok õsi szeánszát megtartsuk: elõvesz rágyújt beszív kifúj..
Szóval kint vacogunk (valakinek még a fogai is összekoccantak néha) mikor egyszer csak Menyus felém fordul és megszólal:
"Azért nem volt szép Tõled..."
"Mármint micsoda?" -kérdeztem vissza.
"Az, hogy kidobtál minket, mikor elõször találkoztunk. Még a Rudas Laciban laktál. Simán kidobtál.."
"Elmész a pi..vissza New Yorkba!"
"De, komolyan! Emlékszem, azt mondtad, ha nem kopunk le, rendõrt hívsz!" - folytatta.
Páran befejezték a cigit és besunnyogtak, mintha Menyus semmit sem mondott volna. Én meg összehúzott szemöldökkel vártam a folytatást.
Az elmúlt idõszakban (ha csak 10-15 évre is tekintek vissza) az agytekervényeimben kotorászva oly sok minden tör elõ, hogy nem emlékszem erre. Erre a kidobásra.
"És? Mi történt?" - érdeklõdtem meg, hátha frissül a memóriám.
"Semmi. Te kidobtál, mi meg elmentünk." - fújta ki a füstöt, majd elnyomta õ is a cigijét. Aztán vállamra tette a kezét és azt mondta:
"Nyugi, semmi gáz. Pandúrból lesznek a legjobb betyárok!"

Kész voltam. A döbbenettõl se köpni, se nyelni nem tudtam.
Az igazat mondjam: tudom, hogy valami történt mielõtt kidobtam õket (vagy utána: itt filmszakadás) de fingom sincs, hogy mi.
Azt viszont tudom, hogy évekig méregettük egymást bizalmatlanul.
Az URH már a toppon volt. A Kontroll Csoport még csak születendõben.
Sosem voltunk ászok. De a zenénk szívbõl jött...

Mondják, kicsit õrültnek kell lenned, hogy nagyot és maradandót alkothass. Mondták már rám. Nem értem miért?
Csak mert régebben néha (mikor a sötét leereszkedett rám) bezártam a sokadik fürdõszoba ajtót és fogtam a zsilett pengét..
És? Hány százmillióan teszik meg a nagyvilágban ma is nap, mint nap?
Akkor õk is õrültek?
Ez nem õrület. Ez csupán kíváncsiság és vágy elegye:
Mi jön el, ha nincs már tovább? Milyen új élet vár rám?
Igen. Meghalni és újjászületni vágytam. Újra és újra teli szenvedéllyel.
Volt ilyen is. De voltak országok, kultúrák és nemzetek.
Akik szerették és megértették a zenénket. És tetteinket..
a "hírhedt" 8 öltés.
Igen. Tetteink következményekkel járnak. Így született meg az elsõ legális hanghordozónk.

Közel harminc évvel késõbb úgy érzem, semmi sem változott.
Miközben annyi minden mégis..
Bekebelez a város halk moraja. Az emlékekkel együtt a könnyeim is elõbújnak. Fülemben távolról felcsendülnek azok a dalok melyek egy megszállott országban pár megszállott ember számára a menekülést jelentették...

egy óra a Kontroll Csoport-tal
A kezdetektõl a szétválásig.

Még egy apróság.
A tettekre ne keressetek magyarázatot. Ez az underground.
Vagyis földfelszín alatti azaz egy másfajta gondolkozás.

Jöhetnének, elõre is kösz!
Musachy
Kellemes Karácsonyt mindenkinek!

Tyia
KEDVES ZENEBARÁTOK!

BOLDOG, BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNOK

Tyia
Mindent átmentek (alkalomadtán) amit én írtam...

Tyia
ABC sorrendben következnek az államok.
Elméletileg ez lenne a sorrend: Azerbajdzsán - Bahama-szigetek - Bahrein - Banglades - Barbados...

A fenti 5 ország elég kevés szerepet játszott az új hullámos zene törzsfejlõdésében...ezért több, mint valószínû, hogy gyorsan ellapozódnak.

Kellemes feladatnak majd Belgium ígérkezik, melybe a másik topikban már kicsit belekóstoltunk.

----

Magyarország.

Mivel mindig, mindenkor elsõ a mi Hazánk, ide BÁRMIKOR HOZHATSZ MAGYAR ÚJ HULLÁMOS ZENÉT, VAGY TÖRTÉNETET...biztos nem fog elsikkadni, hanem jól kitárgyaljuk...ebben én tuti partner vagyok/leszek

(Egyébként a másik topikban sok magyar vonatkozású anyag van, melyeket, lehet, hogy nem olvastál, mert éppen titkosügynöki feladataidat láttad el)

Zephyr Retiring
Kíváncsi leszek a következõ új hullámos helyszínre..
Magyarország volt már?
Vagy lesz egyáltalán?
Azt tudom, hogy hébe-hóba beszéltünk (beszéltetek) már róla..

Csak azért kérdem, mert van (lesz) egy két történetem velük kapcsolatban:
Kontroll Csoport,
URH,
Neurotic,
Procol Harum,
Európa Kiadó,
Sziámi ..
vagy épp a Csongrádi Toors (nem Doors!) akiknek a koncertplakátját egy félreértés miatt egyszer betiltották.
Hátha nem ismeritek még ezeket a sztorikat..

Egy idõre elfoglalt leszek (VIP céges buli) de majd benézek,
ha idõm engedi.
Addig is: VIVA LA NEW WAVE, VIVA LA NEW X-MAS!

Tyia
Sajnos az elmúlt években kevésszer jutottam oda ki - több oknál fogva - , de szerintem ez változni fog.

Musachy
Az tényleg jó lehet.

Tyia
Én mára egy kis borfejtésbe (és a párom kóstolásba) "menekültem".
A menekülés majdnem szó szerint vehetõ...
A telken - egy roppant nyugis falu, még nyugisabb helyén - leltem menedéket. Jó volt az a kis csönd.

Musachy
Mondanám, hogy ez a pár nap is csak olyan, mint bármelyik. De azért ez mégsem teljesen igaz. Szeretem a Karácsonyt, de azért az idén sok hülyeség összejött nekem is és néha nem tudom követni a dolgokat, mi miért történik úgy ahogy...

Tyia
Te hogy bírod a ünnepek elõtti banzájt?

Musachy
Okés, kösz.

Tyia
Jól van.

A feladat elvégezve...

Musachy
Neeem! <#kacsint>

Tyia
És...félreértetted?

Musachy
Csak Zefirelli barátunknak akartam igazat adniezzel, hogy valóban megvan a film... De pont nincs itt. A 788/789-et ki lehetne lõni, csúfítja a topikot.

Tyia
Bakker, ez a karácsonyi (elõtti) õrület rendesen kikezdett.

Jó néhány éve nem ünnepeltünk itthon, ezért a nagy "rohamok" kimaradtam.
Tragédia amit az emberek mûvelnek...

Asszem valami jó mjuzikkal kell regenerálódnom...

Musachy
Ez félreérthetõ volt...<#nevetes1>

Tyia
Neked bármit kitörlök.

Zephyr Retiring
Mer' Neked elõkeríteni bármit: semmiség<#nevetes1>

Musachy
(már amennyiben a "Mucha" én lennék) <#nyes>