30
  • Pipacsvirag83
    #30
    LIKE
  • Pipacsvirag83
    #29
    Én úgy gondolom, hogy manapság már szinte lehetetlenség ezek nélkül a kütyük nélkül élni. Én pl. állandóan zenét hallgatok utazás közben, mert nem akarom a metrón meg a buszon más lehangoló beszédét hallgatni. A zene feltölt, jókedvre derít, és nem érdekelnek más problémái, vagy idiótaságai. A számítógép nálam is alap, de mostanság döbbentem csak rá, hogy sokszor túl sok időt töltünk el más életének a tanulmányozásával. Elnézegetjük a videókat, a fényképeket más emberek életéből, miközben a mi óráink peregnek, és ennyivel kevesebb időt fordítunk a saját szeretteinkre, és önmagunkra. Az alatt a néhány óra alatt meg lehetne kérdezni a családtagokat, hogy mi újság van velük, hogy telt a napjuk, előkészülhetjük másnapra a cuccainkat, időt fordíthatunk a külsőnkre (hajmosás, manikűr, stb...) és ahelyett, hogy más babafotóit nézegetjük, ügyködhetünk a saját gyermekünk gyártási módszerének gyakorlásán. :) A teljes 'elektronika megvonás' szerintem nem működik, itt a lényeg a mértékletesség. A fiatalokkal meg időben meg kell szerettetni a sportot, a zenélést, a táncot, és minden olyan élvezetes és hasznos hobbit, ami fizikailag és szellemileg is fejleszti őket. A személyes kapcsolatok erősítésére kellene ösztönözni őket. A chat becsapós, nem jönnek úgy át az érzések, és szintén sok idő megy el a magyarázással, hogy ki hogyan gondolt valamit, amit egy személyes találkozásnál a másik fél azonnal érez és tud. Tehát - mértékletesség és jó időbeosztás!
  • johnsmitheger
    #28
    Toltam volna egy akkora sallert az arcába vazzeg. Gondolom a vibrátor csak ment néha néha :DD
  • Deer
    #27
    Én mostanában fedeztem fel a társasjátékokat, húgomék indították el az őrületet. Nagyon jó és összetett játékok vannak. Sőt létezik WOW, Starcraft, Age of Empires III, Warcraft, DOOM társasjáték is, nagyon komoly szabálykönyvvel és nagy mókafaktorral.
  • mousee
    #26
    Én nekem tetszik ez a dolog. Akarva akaratlan sikerült nekem is egy ilyen tesztbe belecsöppenni. Haverokkal félretettünk egy adag zsét, és levonultunk egy régi "tanya" kategóriás helyre. Az össz kényelmi szolgáltatás az áram és a vezetékes víz volt.

    Az össz technika csak egy régi rádió volt, amin néhanapján zenét hallgattunk (nem vittük túlzásba), meg esténként a zenét nyomtuk róla (mp3 lejátszót rákötöttük). De egy idő után már ez se nagyon szólt (meguntuk).

    Elvoltunk, dumáltunk, szerepjátékoztunk (magus rullz), ökörködtünk, filóztunk az élet értelméről, tüzet raktunk, sütögettünk, kirándultunk, iszogattunk, társasoztunk (monopoly-nak és rizikónak külön szabálykönyvet csináltunk hogy nehezebb legyen ;). Lényeg hogy minden napra kitaláltunk valamit, nem igazán unatkoztunk. Mondjuk ez csak kb másfél hónap (hat hét) volt, de ennyi idő alatt totál nem hiányzott se a net, se a számítógép, pedig nagy függőnek tartom magam.
    Sőt, amikor hazaértem, akkor miután bekapcsoltam a gépet, hirtelen nem is tudtam vele mit kezdeni. Inkább kikapcsoltam, és mentem a családommal dumálni, bicajozni, stb. Persze idővel szépen visszaszoktam megint a gépre, melóhelyen napi 8 órán át bámulom, otthon pedig 2-3 órán át (játék, filmnézés, bármi).
    De már alig várom az idei nyarat, most is tettünk félre egy keveset az idei party-háuz bérlésre :)
  • bunny
    #25
    Nos először baromságnak gondoltam a cikket, aztán elolvasva és elgondolkozva rajta bizony sok okosság van benne. Én is látom magamon, haverok, családon mennyire megváltozik az élet a számítógép, mobil stb. miatt, és ez kezdődött a TV-vel. Tudom, vannak a demagógok akik azt mondják ők nem, ők nem függők - nem a lófa**t nem.
    Nekem nagy mázlim, hogy vannak szabadtéri hobbijaim, mint pl. a főhobbim a búvárkodás. Amikor lelépek egy vagy két hétre a tenger közepére egy hajóra, és tökre elvagyok egyszál fürdőgatyában mezítláb és nincs nálam se laptop se pda se semmi, esténként sztorizás, piálás, vizipipázás van és nem mindenki ledöglik a saját szobájában a saját tv-je, számítógépe elég mint a legtöbb család - ilyenkor szoktam megnyugodni, hogy jól van, még nem vagyok teljesen függő, ha simán kibírok 1-2 hetet is a net, tv, telefon és egyéb kütyük nélkül.

    Javaslom mindenkinek próbálja ki, legalább pár napra azt, hogy nem kütyüzöl. Tanulságos ám, milyen kifogásokat képesek az emberek kitalálni ilyenkor :D
  • toto66
    #24
    Pattintott iPod korszak!

    Egyébként én nem vagyok technika ellenes, de nincs felesleges kütyüm.
    Nincs még mobilom sem (az nem felesleges, hanem bosszantó tud lenni, azért nincs).
    PC-m, vezetékes telefon, DVD, TV van, (az utóbbin nézem a filmeket, és nem a moslék műsorokat)
    Ja és az mellet, hogy néha fórumokat olvasok, információkat gyűjtök a neten, rengeteg szabadidőm van, egy rakás kedvtelésem, úgy mint: programozás, társastánc, festészet, lövészet, kirándulás, barkácsolás, fotózás, gitározás.
    (csak ami most így eszembe jutott és rendszeresen űzöm) És még a családra is jut időm. Mindezt 0 Facebook, TV, stb. nélkül. És nem zavarva meg mindenféle "fontos" telefonhívással.
    Ezenkívül tényleg tartalmas emberi kapcsolataim vannak, ahol együtt szórakozunk (a fenti felsorolás némelyikével), nem pedig interneten keresztül Chat-elünk.
    Egyébként mindenki maga dönti el mi neki a fontos, kivéve az aki helyett eldöntik. Akik azt gondolják, hogy az lenne a korlátozásuk, hogy nem tudnak Iwiw-ezni, azok nem is látják, hogy már korlátozva vannak. De az ő dolguk, Én csak jelzem lehet a " fejlett" technika ellenére is élni, mert a technikával élni kell, nem a technika az élet.
  • vato loco
    #23
    Ja és Annit én is basznám, legalább lenne mivel elkúrnia azt a fél évet. :)
  • vato loco
    #22
    Kéne a f.szomnak ilyen "rend". Ez csak a mamzer elfolytott vágyainak ráerőltetése a gyerekekre.
  • nextman
    #21
    Jaja, a sok fikázónak sem ártana egy pár hét ilyen:)
    Mint a cikkből kiderült, csak egy fél évig csinálták, akkor se totális megvonás volt, nem tudom mi a para ok. Rendbe hozták vele a családi életüket, ennyi.
  • vato loco
    #20
    Hétfőn nem volt adás, aztán a diktátorváltás ('89) után már délután legalább volt (jó szar 1000 éves ZS kat. sorozatokkal, pl. Dempsey & Makepeace), majd pár évre rá felfejlődött a hétfő is.

    Közben a burzsuj helyeken már 89 előtt is volt kábeltv, Sky Channel meg Super Channel (léteznek ezek még?), He-Mannel és Transformerssel. :)
  • ddt500
    #19
    Anni-t sunáznám.
  • narumon
    #18
    Szerintem itt jópáran abszolút nem értitek, hogy miről szól ez az egész. Ezek nem úgy nyomták, hogy kis gépezés és utána fel. Én is ismerek olyan mai fiatalokat akik mondjuk nyári szünetben az utcára is alig mentek ki, mert reggel felkelés fel a headset és skype, msn, facebook, meg játék, ebéd a gép előtt, vacsora a gép előtt. Ha nagy kényszeredetten valahova elment akkor meg 50sms/óra átlaggal tartotta a kapcsolatot a "külvilággal". Ezeknek az embereknek igenis le kell néha kapcsolni a lámpát, mert zombi lesz belőlük mégha nem is veszik észre.
    Nálunk egyébként akaratlanul is vannak napok, hogy nem megy a tévé meg a gépek, hanem reggel bicikli, kirándulás, este társasjáték. Legjobb dolog a világon alig várom az ilyen napokat.
  • Magiszter
    #17
    Szerintem az áramot, a vezetékes vizet/gázt is le kellett volna kapcsoltatnia. Milyen meghitt gyertyafény mellett olvasgatni, vagy korsóval a kézben a falu egyetlen kútjához kijárni és közben csacsogni a többi "vízhordóval". Esetleg földbe ásott lyukakba tenni az ételt a hűtő helyett, vagy várni a jeges embert. Ha ki akarnak kapcsolódni akkor meg elmennek a könyvtárba, kocsmába, templomba és ott csatlakoznak a sutyorgó nagyik/papák közé akik mint információs hálózat tudnak mindenkiről mindent a környéken. Aztán hetente egyszer átpörgetik a gazdag szomszédtól kapott Heti Híreket, miközben pipázgatnak a hintaszékben... Kocsi helyett szekérrel közlekedni (környezetbarát zabtengelyes), és ha a távoli rokonokkal akarsz érintkezni, akkor marad a posta, ami 2 hét alatt viszi a levelet oda így havonta egyszer tudtok levelet váltani. Ha expressz szállításra fizetsz akkor 2 hét egy levélváltás (Instant Messenger szolgáltatás :D ). Ha meg lebetegszel akkor a jól bevált vajákos módszereket használod, vagy a falu gyógyító asszonyához mész, aki majd teli rak piócákkal, eret vág rajtad, meg lócitromból, zsályából és disznózsírból kevert krémet ken rád, miközben fohászkodik az égiekhez.

    Vissza az ősidőkbe! Hiszen milyen szép, meghitt, nyugodt világ volt az. Fúj-fúj haladás, fúj-fúj technika!!!

    Félre értés ne essék, mert támogatom a korlátozott technika használatot, de a teljes megvonás egy marhaság. A mai felgyorsult világban nem megoldás a "Total Disconnect". Interneten kényelmesebb, könnyebb elvégezni a vásárlást, olcsóbb beszélgetni az ismerősökkel és gyorsabban megtaláljuk a minket érdeklő válaszokat.

    Mondjuk az ilyen WoW/MSN/FaceBook függőknek tényleg néha le kellene kapcsolni a központi hozzáférésüket. Bár a függés már betegség, így nem a hétköznapi emberekről beszélünk akkor... az meg egy más téma.
  • Merces
    #16
    ...a nem fix IP ket nem piszkáljuk
  • szombi
    #15
    Kínomban én is szaxofonoznék meg macskáznék ha nem lenne gép meg net.
  • Rotyoka
    #14
    Köztük CSAK eltévelyedés van, semmi más.
    Olyan sötétben élnek, mint amilyen sötétek ők maguk is.
  • Rotyoka
    #13
    És esténként bibliát olvasgattak illetve, minden nap hitgyülibe mentek.
  • brueni
    #12
    amishok így élnek le életeket, és boldogok, nincs köztük bűnözés, depresszió, eltévelyedés...
  • Alien69
    #11
    Hehe, emléxik még itt valaki a régi rendszerre? Voltak napok, amelyeken nem volt adás (asszem hétfő). Később ugye dél elött volt pár óra adás, majd délután kezdődött ismét kb 14-15 óra magasságában. Szombaton délelött rajzfilmek mentek (pl Tom & Jerry, Kis vakond). Elvileg bevezethetnék, pl kollektive lekapcsolják a nem fix IP-s internetet délelött 10-től du 14-ig. Csak ugye jó nagy lázadás lenne, meg ugye megtalálnák a kiskapukat is tutira. :-)
  • galmat
    #10
    Szerintem ez egy jó dolog volt. Manapság az emberek a szabadidejük nagyrészét a számítógépnél töltik, és egyre kevesebbet a VALÓ világban: lásd facebook, msn, amely csak látszólag közösségi dolog. Az internet és tv előtti világban a családok nem mentek szét, mint a jelen korunkban, ez tény, nehéz ezzel vitatkozni, és ebben nagy szerepe van bizony a digitális világnak is.

    Ugyanakkor ez a nő se örökre száműzte a modern technikai cuccokat az életükből, csak egyfajta "elvonóra mentek", mert már függők voltak. Ez olyan, hogy alkoholt ihatsz mértékkel, mert az nem káros, sőt.. viszont ha túlzásba viszed, akkor abból nagy gond lesz.
    Így van ez a facebook,msn, mmorpg stb cuccal is. Ha ezeken éled a közösségi életed, akkor komoly társadalmi problémákhoz vezetnek.

    Szóval csak mértékkel srácok. Bár sokan nehezen viselnék a netmentességet, mert a munkájukhoz kell pl, de sztem lehetne csökkenteni a mennyiséget, pl részemről is.
  • NEXUS6
    #9
    Ez valami valóságsó volt?
  • Sir Quno Jedi
    #8
    Na, ha nekem ilyen oldschool fasiszta anyám lett volna, inkább kitagadtattam volna magamat a családból.

    Másrész minek vitte az ájpodját a fürdőbe?! Csak nem poreszt nézett a mami?!?!?!
  • Evil Merodak
    #7
    http://www.youtube.com/watch?v=lOfZLb33uCg

    A címről csak ez jut eszembe.
  • tmisi
    #6
    Sajnos sok mindentől függővé lehet válni, persze aki hazajön a suliból és egyből a FB-ra meg és nem tanulni, az megérdemli.

    Más. A digitális világnak is megvannak a hátrányai, pont ilyen régi családi fotókat nézegettünk nemrég és elgondolkoztunk azon, hogy a digitális kép megmarad e még az unokáinknak??? Nincs olyan adattároló jelenleg, ami 50 évig megbízható lenne (írott CD/DVD is megadja magát 5-10 éven belül), a fotópapír azonban kiállta az idők próbáját. És még olvasó sem kell hozzá, elég a szemed. Asszem a jobb képeket nyomtatni kéne, de persze nem A4-es lapra tintasugarassal. Tudom elő is lehet hívatni, de sokan nem élnek vele.
  • attis1990
    #5
    véleményem szerint meglehet őrizni még a számítógép és egyéb elektronikus eszközök használata mellett is a családi meghittséget és az egyéb szórakozási formákat... nem muszáj ehhez száműzni az eszközöket aki csak így képes erre az vessen magára, személy szerint engem ha hívnak bármikor képes vagyok felállni a gép mellől és egyéb elfoglaltsággal eltölteni a szabadidőm de nem muszáj ehhez hívni, szervezni is szoktam.
  • MsUser
    #4
    Ez még érdekesebb lett volna valóban áram nélkül!
    3.-nap alatt kikészültek volna
  • tttttom
    #3
    LoL...Én nekem a gép nélkülözhetetlenné vált a kommunikációhoz, mert a barátok itt a környéken nagyrészt szaralakokból állnak énnálam...
  • fkomment
    #2
    Azon se csodálkoztam volna ha nem ébred fel másnap.:D
    Aztán megint a PC játékokra kentek volna mindent..
  • vato loco
    #1
    Ehhez csak gratulálni tudok... Nem hitgyülisek véletlenül?