12
  • bunny
    #12
    Pár éve lehet pont az sg-n olvastam azt az optikát, ami folyadék volt, így fokozatmentesen baromi nagy fókusztávolság tartományt hidaltak át. Aztán arról se hallani sokat. Sőt, volt egy manus, aki szemüveget csinált ilyesmi rendszerrel, kis fecskendővel beállítottad magadnak a dioptriát és hajrá, főleg fejlődő országokba gondolta terjeszteni. Vannak itt ötletek, dehát ... ott a foevon érzékelő, baromi jó ötlet, régen kitalálták és akig látsz ilyen gépet.
  • nextman
    #11
    De gondolom van mellé 15 megapixel+auto focus. Hétköznapi embernek elég arra, hogy a családját, meg kirándulás közben a hegyeket jó minőségben lefotózza.
    Művészi jellegű fotózáshoz ez még nyilván kevés.
  • Tetrahedron
    #10
    igen de ha az a lencse akkora, hogy elfér egy mobilba akkor ne várj tőle jó minőséget ( most kb 2-3 mm az átlagos telo "objektív" átmérője)a miniatürizálás ezen nem segít...kisebb lencse = kisebb felbontó képesség és kevesebb bejutó fény = hosszabb expo idő = bemozdulás,zaj....
  • nextman
    #9
    Dehát beléje írták a cikkbe, hogy csak egy db lencse kell hozzá. Így nem kell miniatürizálni.
  • bestpixel
    #8
    Na, erre én is kíváncsi vagyok! Főleg a "stúdióminőségű" fotókra, amit ezzel készítenek.

    A probléma nem az, hogy "sík képfelszínt" kell továbbítani (Egyáltalán, milyen kifejezés ez már? Teret képezünk le síkra, nem képfelszínt továbbítunk!), hanem az, hogy ezt csak komoly, összetett, több lencséből álló optikai rendszerrel lehet igazán jól megtenni. Ez meg nem fér bele egy mobilba, meg egy diagnosztikai eszközbe. Igazából tehát a miniatürizálás a lényeg.
  • xyl
    #7
    És végül megalkotják a SZEMet!

    Ott ugye a "szenzor" gömbfelületen helyezkedik el, a lencsét meg összenyomják a megfelelő izmok.
    Viszont csak egy lencsével olyan színi eltérés lesz, hogy öröm nézni
  • MsUser
    #6
    A SONY a lencsét mozgatja mint egy lézerfejet, elektromágnes elvén működik.

    "A fókusz beállítását a lencsetagot mozgató léptető motor helyett a DSC-WX10 mágneses tekercset alkalmaz (mint a hangsugárzók esetén) a lencse lineáris mozgatására: így forgatás nélkül, közvetlenül előre-hátra mozgatással megoldható ezzel a gép élességállítása."

    Itt a képfelbontó CCD akarják mozgatni fix lencse mögött!
  • bandi007
    #5
    A Sony DSCWX10 fényképezőgép is valami hasonló elven működik nem?
    http://www.sg.hu/cikkek/79273/tizenegy_uj_fenykepezogepet_mutatott_be_a_sony

    A cikk végén írnak róla...
  • Cat #4
    5 év?! Akkor még butítani is fogják, nehogy olyan tartós legyen. Ki veszi majd meg az évente megjelenő újabb sorozatokat?
  • TomecK
    #3
    a szilikon műanyagok, nagyon jó élettartamam bírnak, ált. 5 évig tökéletesen eredeti anyagszerkezetük van. De miután fárad a műanyah, és már máshogy fókuszál szerintem lehet kalibrálni, hogy több vagy kevesebb vizet kapjon.
  • levelhun
    #2
    Ez a rugalmas felület hosszú évek után is pontosan ugyanúgy reagál az alatta levő folyadék nyomásának változására?, nem "fárad el"?
  • globint
    #1
    Azt írják: "A technológiára épülő termékek megjelenéséhez még biztosan több évre van szükség, de már most vannak érdeklődök a megoldás iránt."
    Nos, az elgondolás klassz, már én is érdeklődök a megoldás iránt.