16
 • Ferrer
  #16
  Minden cikknél ott vannak a referenciák, ahonnan átemelik az anyagokat, mint egy könyvben. Ha baromság jelenik meg, az nem annyira a Wikipedia hibája, mint a hivatkozott szerzőké.
 • Molnibalage
  #15
  Nem éri meg. A felhasználók 99%-a a matek és komoly tudományos cikkeket amúgy sem érti meg. Nincs az a pénz, amit kipengetnének, hogy mindenkinek ez elérhető legyen. Ez egy zárt valami. Akinek kell, az fizesse meg.
 • Justil
  #14
  de, gondoltam rá. sőt, sztem nálam okosabb, és a témában jártasabb emberek is gondoltak rá...de nem arra jutottak, mint te.
 • Rotyoka
  #13
  vagy csak te hiszed azt hogy nem pontos, erre még véletlenül sem gondoltál nem?
 • Justil
  #12
  én nem mondtam, hogy ne örüljünk neki, nem mondtam h nem jó, csak nem érdemes minden, a wikipedian leírt dolgot szóról szóra elhinni. nem árt néha 1 kis szkepticizmus...

  az meg, hogy a wikipedian cenzúra van nem összeesküvés elmélet, hanem tény, jópárszor kiderült már. ettől még a mindennapokban én is sokszor onnan szedem az infókat, de nem mind1 milyen témában. ha a dél-amerikai lepkék párzási szokásairól, vagy a wankel motor működéséről olvas az ember, akkor valszeg hiteles infót kap, ellenben könnyen lehet, hogy a

  "fajokról, politikáról és egyéb összeesküvéselméletekről"

  szóló szócikkekben leírtakkal nem mindenki értene egyet. azt hiszem ez elég diszkrét megfogalmazás, nemde?
 • Kornan
  #11
  A tudásnak ára van, jah ezért gondoltam, hogy fizetett alkalmazottak lennének, akik csinálnák és az országok közösen finanszíroznák. Szerintem, hasznos lenne az emberiség számára, ha minden/legtöbb tudás ingyen elérhető lenne bárki számára. A wikipedia döcög errefelé, de kétséges, hogy eléri valaha-e a megfelelő szintet, ezért kéne kicsit besegíteni szerintem.

  Később a végeredmény pedig olyan lenne, hogy ha egy egész életében városban lakó ember holnap elhatározná, hogy sárgarépát szeretne termeszteni az újdonsült kertjében, vagy akármit, akkor felmenne oda és ott szépen le lenne írva, szemléltetve lenne, mit kell tennie. Vagy szeretne megtanulni franciául, egészséges életmódra szeretne váltani,robot építeni.... Akkor az mind ott lenne pár kattintásnyira.

  Egy olyan dolog, amit méltán nevezhetünk az emberiség közös memóriájának.

  Amit adtál oldalt, ott nagyon specifikus szakkönyvek vannak, sok különálló szerzőtől összeszedve. Ez nem valami hatékony, mert ismerni kell mi a jó, ha nem ismered el kell olvasod és meg kell venned akár több könyvet is, nem biztos, hogy aktuális. Szóval több időt kell rászánnod, mintha egy helyen le lenne írva tutira jól, tutira minden, frankón. Persze, ha valakit valami csak felületesen érdekel, akkor nem kattintana rá a bővebben gombra, vagy ilyesmi.
 • Ahoy
  #10
  Na akkor itt az ideje fajokról, politikáról és egyéb összeesküvéselméletekről beszélni...

  Amúgy örüljünk, hogy van. Rengeteg tudást oszt meg az egyszerű emberekkel. Lassan mindenki megszokja, hogyha nem tud valamit, akkor beírja google-be, és úgyis wikipédia találat jön ki elsők között. Így akarva-akaratlanul is, de rengeteg tudás vándorol a fejekbe.

  Néhol biztos nem egyeznek a vélemények, és citation need meg stb... De akkoris hatalmas találmány, az biztos. Okostelefonok korában szinte mint egy mobil agylink használható az emberiség közös tudásának eléréséhez.
 • Justil
  #9
  mivicces?
 • JMáté
  #8
  LOL
 • Molnibalage
  #7
  Ez azért nem fog megvalósulni, mert a tudásnak ára van. Sciencedirect és hasonló oldalkon hozzáférhetsz tudományos anyaghoz. Pénzért.
 • Justil
  #6
  oda lehetne, igen, ha nem lenne tele ferdítésekkel.
 • Hungarikum
  #5
  Az biztos, ha kell mondani egy olyan dolgot, ami mögé önzetlenül és maximálisan oda lehet állni, ah a wikipedia. lehet néhol nem tökéletes, de mégiscsak az emberiségé.
 • willcox
  #4
  Ami azt illeti, tényleg buta a hozzászólásod :)
 • Rotyoka
  #3
  milyen buta hozzászólás
 • willcox
  #2
  "Tíz éves a Wikipédia, az emberiség közös memóriája" - milyen hülye bulvárcím.
 • Kornan
  #1
  Jó kis 5let volt ez annak idején, bennem is felmerült és biztos sokan másokban is. De ez az emberke meg is valósította. Több ilyen ember kéne. Amit én látni szeretnék, az az , hogy a kormányok támogatják és hivatásos alkalmazottak, pl tudományos szakértők szerkesztenek cikkeket. Tehát a megbízhatóságát és a teljességét kéne növelni.