43
-
johnsmitheger #43 Megnéztem az alkalmazásokat és nem techno szemmel, csak megérzés, de nekem egyből C64 max Amiga ugrott be a cuccokról. Ha ezt képesek egy böngészőben összehozni, az nem semmi. De ki akar ma C64 minőséget nézegetni? Hátrafelé megyünk az időben? Szóval nem győzött meg csak arról, hogy full gyerekcipőben jár a dolog, még erősen erőlködés szaga van. Bár kellenek a frontemberek ehhez is, hajrá! -
sanyicks #42 tényleg? fura mert minden unixon jóval szarabb a flash mint winen, és még instabilabb is, na meg a telefonok.
A linux meg annyira 0% hogy az okostelefonok túlnyomó részén az fut na meg pc-n sem 0% :D
swf nyílt aha... gondolom pont úgy mint az m$ formátum dokumentációi (itt egy lényeges részt elfelejtünk, említeni, ott kihagyunk egy lényeges infot, tele bullshitteljük hogy senkinek se legyen kedve kibogarászni a lényeget).
Amúgy készül egy alternatív player, de gondolom egy ilyen gány dolgot mint a flash nem egy leányálom leutánozni. -
sanyicks #41 renderelni én is tudok krájszisz 8-at megszégyenítő videokat és feltölteni. Annak is kb annyi alapja van mint ennek. -
Sir Ny #40 A cucc elromlott, a kocsi összetört. -
Komolytalan #39 Mivel macről van Win-re portolva, így gondolom macen is megy rendesen. Az swf formátuma nyílt - az ír rá playert, és olyan gyorsat aki akar. A 0% elterjedtségű platformokat (pl linux desktop) nem fogják támogatni jobban mint most, mert egyszerűen nem oszt nem szoroz. De ha a rengeteg vérprofi (vagy vérpisti) linux gurunak annyira megy a programozás akkor írhatnak ők is playert, mert - mint azt mondtam - az swf formátuma nyílt. -
Komolytalan #38 Jó, még1x utoljára, utána feladom, nem vagyok gyógypedagógus:
FLASH 3D WAZE!
Nem, nem éles player, hanem fejlesztés alatt álló. Nem, nem a jelenlegi beta, hanem az az utáni. -
sanyicks #37 na meg először talán arra kéne rámenni hogy winfoson kívül más platformin (linuxon, macos-en, telefon, és tablet os-eken) ne menjen fele olyan sebességgel, bugosan mint winen, hanem legalább úgy. -
sanyicks #36 "A gond az, hogy mire ezekből éles alkalmazások lesznek (1-2 év), addigra flash már vígan fogja kezelni a D3D-t, OpenGL-t,"
Az a gond hogy a flashra ezt már vagy 5 éve ígérik :DDD -
micu18 #35 A VP6-hoz képest a H.264-es kódolás valóban szebb minőséget nyújtott, DE arról már az első pillanatokban rengeteg cikk megjelent /mi magunk is tapasztaltuk, mert
az első H.264-es streamet mi szolgáltattuk Mo.-n/, hogy a dekódolása nagyobb erőforrásokat igényel, ezért "gyengébb" gépeken a lejátszáskor szakadozhat. Az On2 cég már akkor jelezte, hogy a VP8 éppen ezt a gondot fogja orvosolni. -
Sir Ny #34 A shockwave-t se felejtsétek azért el. Jó az is. -
Komolytalan #33 "Elsőnek elmondanám, a játékélmény nem (csak) a grafikán múlik."
Valami taknyos ezt kérte tőlem: "De ismét kérlek, ahogy ezt már lefutottuk párszor: Kérlek linkelj nekem egy minőségi Flash-t, amit nem lehetne überelni Canvasban." Ezért linkeltem olyan flashes cuccokat, amiket nem lehet nemhogy űberelni, de megközelíteni Canvasban. Szó nem volt játékélményről, mert 2 "konkurens" technológia összehasonlításánál erről beszélni egyébként is értelmetlen volna.
A "demókat" - merthogy éles alkalmazás vajon miért nincs, tán csak nem a támogatottság hiánya miatt - megnéztem, de nálam a nézegetés nem abból áll, hogy elkezdek böngészőt telepíteni, meg próbálgatni hogy melyiken melyik hogy fagy. A gond az, hogy mire ezekből éles alkalmazások lesznek (1-2 év), addigra flash már vígan fogja kezelni a D3D-t, OpenGL-t, lásd AlternativaPlatform gyengébbek kedvéért , bal felső kép.
"Telepítésre kínál valamit, ha nem bánod inkább kihagyom."
Van az egész oldalon 1 db download gomb, ami az engine, nem tudatlanoknak. A számodra érdekes részek fentebbi linken, mondjuk a MAXRacer az youtube video (azért youtube video, mert a fejlesztés alatt álló flash playerhez készült demo - ha már demot a demoval hasonlítgatunk).
"8 bittel kapcsolatos otthoni feladat:"
A zöld részeknél még így is elég csúnyán kijön, hogy miről is szól a 8 bit (kicsi felbontású, kevés színű képről van szó). Rakjál bele mondjuk a háttérbe egy kék kendőt, aztán csodálkozz. Én már akkor kezeltem assemblyből 8 bites palettát, mikor 16 bit még nem is igen volt, csak felső kategóriás videokártyákon. Szóval ne gondold hogy egy kevés színt tartalmazó, alacsony felbontású képtől majd pont én esek hasra. -
#32 Elsőnek elmondanám, a játékélmény nem (csak) a grafikán múlik.
Ahogy már előttem elmondták, nem kell hozzá Chrome-ot telepíteni, ebből is látszik mennyire nézted meg a demókat. Kábé az előnézeti képeket és azok alapján alkotsz véleményt.
A TankWorld például nálam (Opera) pont nem zabálja a procit. Firefoxon minden zabálja még egy WhatWG tartalomjegyzék betöltése is.
"Ha 3D-t akarsz látni flashben, akkor itt nézz szét, és sírj:AlternativaPlatform"
Telepítésre kínál valamit, ha nem bánod inkább kihagyom. Ha már telepíteni kell valamit, akkor onnantól nem sűrűn érdekel, hogy C++ vagy éppen csak egy Flash-es kis bizbasz.
8 bittel kapcsolatos otthoni feladat:
Otthon kérdezd meg szülőket, nagyszülőket, valamint nem informatikai és grafikusi szakterületen dolgozó ismerőseidet mi a különbség a fent látható két kép között. Meg fogsz lepődni a véleményeken... -
Komolytalan #31 Nekem nem ment, FF, mittoménhányas (magát frissíti). Azért ott még nem tartunk hogy majd böngészőt telepítek azért, hogy meg tudjak nézni 1 oldalt. -
sanyicks #30 "most csak ezért nem telepítek chrome-ot, ha nem baj. "
fail, a neve chrome de pl simán megy 90%-uk más html5-ös böngészőn is :D -
Komolytalan #29 Igen, pont erről beszélek:
- chromeexperiments.com - most csak ezért nem telepítek chrome-ot, ha nem baj. Ugye 98% elterjedtség vs 9.8% elterjedtség...
- html5games - ami játszható az 10 éves flash játékok színvonalán van (pl GridShock, már Flash5-ben is csináltam ilyet). Ami meg mai Flash cuccok színvonalán volna az 100% proci terhelés, 3-400M memória fogyasztás mellett élvezhetetlenül lassú (TankWorld). Ha 3D-t akarsz látni flashben, akkor itt nézz szét, és sírj:AlternativaPlatform
- canvascycle - egy semmire se jó, középszar demó (8 bitet ki használ már?) -
#28 http://www.chromeexperiments.com/
http://html5games.com/
http://www.effectgames.com/demos/canvascycle/ -
#27 azzal az emberrel, aki neked munkát adott, nem szeretnék bárminemű kapcsolatba kerülni -
#26 Google Chrome forever! -
Komolytalan #25 Na, akkor szerencséd van Mr JS Huszár, mivel ez a megrendelő az a fajta, aki simán kifizeti neked a munkádat, ha újraírod a siteot css+js-ben, jobbra mint a jelenlegi. Vagyis:
- a böngészők legalább akkora százalékán fut
- legfeljebb olyan proci terheléssel
- megmaradnak, esetleg még ütősebbek lesz a képi megjelenítés
Ott van a contactja, dobj neki egy levelet, hogy te ugyanezt megcsinálod 40 óra munkával, 4000+ÁFA óradíjjal (design már kész, azt kapod). Aztán mutasd, mire jutottál. Amíg meg ez nem megy addig maradsz aki vagy: nagyszájú, nulla tudású Vér István. -
#24 A villa lago-s cucchoz elég sima css+js:)
Az első linken vannak érdekes dolgok, ott már a legtöbbnél kellene canvas, de szerintem flashben kényelmesebb megoldani. Viszont ilyen Villa Lago szintű oldalakat szerintem felesleges flashelni. -
#23 "Kérlek linkelj nekem egy minőségi Flash-t, amit nem lehetne überelni Canvasban."
semmilyen normalisan megcsinalt flash-t nem lehet uberelni canvas-ban, de megcsak meg sem lehet kozeliteni. forditott helyzetben lehet uberelesrol beszelni. -
Komolytalan #22 Egyébként meg mekkora szar már, hogy a specifikációban biztonsági rés van... Eszem-f.szom megáll - és még ezek akarnak flashhel konkurálni? Nevetséges banda. -
Komolytalan #21 Ja, ahogy pl az angol nyelvben sincsenek. Merthogy a html egy szabvány, és ami azt implementálja, az meg a böngésző. Amiben meg szoktak lenni biztonsági rések.
Link kell? Tessék, válogassál magadnak: flash galéria
De ha nem akarsz válogatni, ott van pl: Nadirim beta
a hozzászólásokban van ahol még több 100 beta kulcs volt, hajrá.
Én legutóbb ezt dobtam össze, hajrá, csináld meg html5-ben. villa lago
40 órád van az egész programozási részére (hibajavítással együtt). -
sanyicks #20 a html5 mellett döngette a mellét... -
#19 Mondok jobb példákat is.
• Aki valami miatt nagyon szomorú, az le van törve, nem pedig letörték.
• Ha valaki valamiért nagyon izgatott, akkor az be van sózva, nem pedig besózták.
• Aki meg ilyen nyelvi babonákat terjeszt, az nagy ívben le van szarva, nem pedig leszarták.
Remélem, most már érthető a különbség. -
#18 "A macska meg fel van mászva a fára. Ha már cikket ír valaki, akkor tudjon magyarul!"
Te tőből vagy hülye barátocskám. Te is szépen megtanultad, hogy a lenni + va, ve igeneves szerkezet germanizmus mi? Ami kábé akkor keletkezett a nyelvünkben, amikor a német illetve a germán nyelvek nem is lehettek rá hatással! Csak egy tükörfordítást mondj németül vagy angolul. Nem fogsz tudni, mert náluk nincs igeneves szerkezet. Az angol így fejezi ki ezt a mondatot: "The window is closed." A "closed" pedig nem főnévi igeneves szerkezet, hanem az ige harmadik, befejezett, múlt idejű alakja, amit magyarra úgy fordítunk, hogy "csukott", "zárt". Tehát magyarul az ablak zárt. (Be van zárva.) Marhára nem ugyanaz.
És szerinted a következő mondatok is helytelenek?
"Be van az én szűröm ujja kötve"; "A Kállai utca ki van festve"; "Már a jelentés le volt tisztázva, mikor ő odajött"; "Ha le lesz írva, csak tedd a többihez"; "Mire a búza le lett vágva, beesteledett."
A cikkhez szóljál hozzá, ha ennyire okos vagy! -
#17 Annyira tudtam!!! Egy évvel ezelőtt bezzeg a h264 mellett döngette a mellét a Google, és mindenki az Adobet meg a flasht sajnálta. Tudtam, hogy segget csinálnak a szájukból. De azért jól beszopatták a fél világot! ök -
#16 De a HTML-ben legalább nincsenek biztonsági rések. Mert például a Websockets specifikációban lévőt is javítani fogják.
Erre én is büszke lennék, hogy ementáli sajtot adok ki, de legalább jó gyorsan.
De ismét kérlek, ahogy ezt már lefutottuk párszor: Kérlek linkelj nekem egy minőségi Flash-t, amit nem lehetne überelni Canvasban. -
#15 "Aki ilyet mond az nem tudja miről beszél!!!"
De az is lehet, hogy csak egyszerűsít, mert minek gépeljen 3 mondatot, amikor egyből is közérthető mire gondolt valójában.
"Tisztelettel jelentem én még nem találkoztam HTML5 Video tag-el, néhány demotól eltekintve."
Dailymotion már Theora-t nyomat.
A Vimeo pedig H.264-et.
Mellesleg csak ilyen garázscégek állnak a WebM szabvány mögött, szóval...
"Azért nem álltak még át rá, mert nincs egyetlen stabil verziójú böngésző sem ami támogatná. Firefox-ból a 4-es fogja tudni (február)"
De igen. Az Opera. És ha jól tudom már a Chrome is, mert ott is már 10-es verziónál járnak, szóval akkor a 7-nek stabilnak kell lennie. -
Komolytalan #14 "- Játékok - A HTML5 Canvas tag, ill a hardveres OpenGL/DirectX támogatás után nem lesz olyan rózsás a Flash helyzete"
1. A html5 canvas taget a flashhez hasonlítani kb olyan mint a kőbaltát az orvosi szikéhez.
2. Hardweres OpenGL/DirectX támogatás már több mint 10 éve elérhető böngészőben. Eddig is ott volt lehetőségnek a java, illetve a Shockwave plugin (amiben beépített fizikai motor is van ugye), és kb senki se fejlesztett ezekre webes játékot.
"Szóval szerintem a Adobe a Flash-el nincs könnyű helyzetben
Igazából csak ült a babérjain és most egy igencsak erős konkurenciája született a HTML5 kapcsán"
Ült a babérján? A Flash 10-es verziónál tart, évente dob ki 1 új verziót, a programnyelve a 3. verziónál tart (és ott 1 verzió lépés nem +3 utasítás, hanem mondjuk objektum orientált lesz). Ezzel szemben a html5 már megjelent kb 2 éve, amikor a Flash még csak 8-as verziónál tartott, a html4 1997-es megjelenése után bő 10 évvel. Mire érdemben támogatni fogja valami, addigra meg el is avul. -
Komolytalan #13 ""a H.264 legjobb nyílt alternatívája jelenleg nem a WebM, hanem a Flash"
Ez is. Minden szempontból."
Nem hülyeség, csak "kicsit" felületes. Ha van 1 site, ahol le van 100ezer videofájl kódolva H.264-be, akkor azoknak elég szopóroller másra átkódolni az egész miskulanciát. Egyszerűbb nekik csinálni egy flashes playert, amiből a 10.2ben van StageVideo osztály, amivel teljesen hardveres video lejátszást tud csinálni (magyarán tök ugyanolyan proci fogyasztással játszik le mint az adott oprendszeren natív lejátszó). Igaz hogy a video fölé kb semmi se kerülhet, de valamit valamiért. -
feri79 #12 Szóval szerintem a Adobe a Flash-el nincs könnyű helyzetben
Igazából csak ült a babérjain és most egy igencsak erős konkurenciája született a HTML5 kapcsán
http://www.youtube.com/html5 -
feri79 #11 "mivel a H.264 legjobb nyílt alternatívája jelenleg nem a WebM, hanem a Flash."
Aki ilyet mond az nem tudja miről beszél!!!
A Flash nem egy kódolási forma, a flash tartalmaz támogatást több kódoláshoz is.
A fő probléma a h264-el, hogy bár magán célú lejátszásra ingyenes, ez csak azért van így mert a fejlesztő úgy döntött, hogy 201x-ig ez így lesz. De semmi nem gátolja meg abban, hogy úgy döntsön, holnaptól mindenki fizet.
Egy nyílt forrású szoftvernél/algoritmusnál ez a veszély nem áll fent.
"A Google bejelentette, hogy a böngészője a jövőben nem támogatja a H.264-es kodeket"
Ez aztán az érvágás! Azzal ugye tisztában vagyunk, hogy a "böngésző támogatja" az annyit tesz, hogy külön plugin nélkül lejátsza a HTML5 Video tag-ek tartalmát, amennyiben az a támogatott formátumok között szerepel. Tisztelettel jelentem én még nem találkoztam HTML5 Video tag-el, néhány demotól eltekintve. A Youtube videókat sem azért tudjuk lejátszani mert a böngésző támogatja a h264-et, hanem azért mert a Flash támogatja.
Ami meg a Flash-t illeti, két dologra használják leginkább:
- Játékok - A HTML5 Canvas tag, ill a hardveres OpenGL/DirectX támogatás után nem lesz olyan rózsás a Flash helyzete
- Videók - A HTML5 Video tag eléggé be fog tenni a Flash-nek, mihelyst a dekódolást sikerül hardveresen megoldani, ja és az egyik legnagyobb videómegosztó kinek a kezében is van? Már jelenleg is van Beta verziójú HTML5-öt használó youtube. Azért nem álltak még át rá, mert nincs egyetlen stabil verziójú böngésző sem ami támogatná. Firefox-ból a 4-es fogja tudni (február)
Szóval szerintem a -
#10 "Mondjuk azt nem értem, minek a saját WebM fejlesztése amikor egyszerűen beállhattak volna a Theora mögé és fejleszthették volna azt, így viszont csak egy újabb kódolást kell ismerni a böngészőknek/lejátszóknak."
Mert a WebM a Theora továbbfejlesztése. A Theora a VP3-on alapul a WebM pedig a korábban On2 által birtokolt VP8-on. Ezt a Google felvásárolta és megnyitotta. Tehát:
1: Nem a 0-ról kell kezdeniük.
2: Nem lesz utólag licenszprobléma, amiért ugyanazt az eljárást használják, ami az On2 által le van védve.
Így is szopás, mert a B frame-ek például le vannak védve.
[OFF]narumon: Pedig épp ez utóbbiak hasonlítanak jobban a nyugati nyelvekre nyelvtanilag. Mivel a magyar már nem használ annyi létigét, mivel evidens. Ettől már csak az a jobb, ha még a névmást is hozzárakod a mondatot. Ha még ragozni is elfelejtesz akkor pedig nagyjából a germán nyelvcsalád nyelveinek mondatszerkezetét kapod. [OFF] -
Ferrer #9 Nyelvtannácik! Nagyon gázok vagytok, ugye tisztában vagytok vele? :) -
cousin333 #8 "A H.264 helyett a HTML5-öt támogatja a Chrome"
Ez így hülyeség.
"a H.264 legjobb nyílt alternatívája jelenleg nem a WebM, hanem a Flash"
Ez is. Minden szempontból. -
#7 Pedig nincs ezzel gond szerintem. Nem kell nekünk minden nyugati szemetet átvenni. -
Lowosan #6 Berta Sándor
Ennél hülyébb címet még akarva se lehetett volna írni, minden elismerésem.
A cikkről: h264 maradjon az mkv-ban, a netre nyílt forráskódú videók jobban illenek.
Mondjuk azt nem értem, minek a saját WebM fejlesztése amikor egyszerűen beállhattak volna a Theora mögé és fejleszthették volna azt, így viszont csak egy újabb kódolást kell ismerni a böngészőknek/lejátszóknak. -
A1274815 #5 "Meg lett csináltatva."
Ezt most próbáljuk máshogy: "Megcsinálták." ez a következő kérdéseket ébreszti a hallgatóban/ olvasóban:
- Kik? Ha pedig csak egy szerelő volt, akkor pedig mi a fenéért a királyitöbbes?
- Már újra el is romrott?
- Most mi a mondatod témaja? Amit megcsináltak, vagy akik megcsinálták? (Mivel rejtett alany ezért egy korábban dekraláltra vonatkozna, ami viszont hiányzik)
"El van romolva."
Elromlott. Ez teljesen elfogadható szerintem mind két formában. Bár a passzív szerkezet kicsit tragikusabb hatást kelt, míg az elromrott, amolyan közönbös így önmagában: Elromlott. (De kit érdekel!)
"Össze van törve a kocsi..."
Hmm...
"Összetörték a kocsit..."
- Kik voltak azok a szemetek? Azonnal feljelentem őket!
Ráadásul ennél még nem is teljesen passzív hatást kelt feltétlen. Hiszen vonatkozhat egy (állandósult) állapotra, melyben az adott objektum éppen "tartozkodik", vagy egy megadott időpont óta folyamatosan "tartozkodott". -
#4 "Meg lett csináltatva.
El van romolva.
Össze van törve a kocsi, menj biciklivel!"
Vérzik a szemem miközben ezeket olvasom.