10
  • ipipipipip
    A led a lakásban arra jó, hogy az ember éjjel ne ütközzön a budiajtónak, de fel se ébredjen...
  • ipipipipip
    Egyetértek. Keményen hazudnak a különféle fény adatokkal, ha egyáltalán megadják a dobozokon. A gyakorlatban pedig még messze nem igaz az sem, hogy a fénycsövek élettartama 8 meg 10 ezer óra... Már vagy három méregdrága fénycsövet túléltek a többi lámpában izzó körték. Visszaálltam izzóra, amíg még van belőlük.
  • Komolytalan
    Monitorod milyen? Kompakt fénycsöves vagy LEDes? Esetleg még CRTt használsz?

Persze nem mondom, hogy nincs szar CF/LED, de én azért megfontolnám a helyedben hogy utánaolvassak neten. Az alatt a 10-15 év alatt nagyon sok pénzt dobsz ki az ablakon. Ma már a legdrágább CF is megtérül 1 év alatt.
  • Komolytalan
    "hogy az ember abban gondolkozzon" helyett "hogy az ember ne csak abban gondolkozzon"
  • Komolytalan
    Már most is elég drága ahhoz az energia, hogy az ember abban gondolkozzon világítástechnikailag, hogy mekkora az az izzó, amit ha becsavarok a szoba közepén lévő 1 foglalatba, akkor jó fényt ad.
    A LED körsugárzóra nem kifizetődő, nem is úgy néz ki, hogy záros időn belül az lenne. Egy 20W kompakt fénycső mondjuk 8000 üzemóra, ezt ha LEDdel akarod kiváltani az lesz simán 10W, és mondjuk 15000 üzemórát bír. A CF 1000Ft, a LED 15eFt. Nem éri meg.

A LEDnek inkább ott van létjogosultsága, ahol nem a helység teljes kivilágítása a cél. Spotból nincs CF, ott csak halogén van meg LED. Egy 35-40W halogén spotot ki lehet váltani 3W LED lámpával. Ez ugye kevesebb mint 1/10 fogyasztás, és a halogén spothoz képest kb 10x üzemidő. És az ár is csak 3eFt körül van egy relative normális spot LEDnél (nem tescos LandLite). Ez már meg tud térülni pár év alatt. Mondjuk évi 1000 üzemórát számolva, 35kWH vs 3kWH, azaz 33kWH megtakarítás a LEDnél, amely 50Ft-os áramdíjjal számolva 1650Ft megtakarítás. 2 év alatt meg is van a LED izzó ára.
  • gulyasandras
    Lelkesen szoktam próbálgatni az újdonságokat, de fényforrások tekintetében sem a ledes, sem a kompaktos megoldások nem jöttek be.

Ismerősöktől többfélét is kölcsönkaptam már (a legtöbbjük már áttért a takarékosokra, csak jókat mondanak), de nagyon nem tetszett sem a látvány (fakó lett minden, még a legdrágább típusoknál is, de pl. az azonnali bekapcsolás már nem gond), szemproblémák léptek fel szinte mindegyikünknél (bár ezt a gyerekek tőlem örökölhették, mert nekem nagyon érzékeny a szemem). Megszokni nem tudtuk. Különböző borogatások, kenőcsök sem segítettek. Gondolom mi vagyunk az az elhanyagolható kisennség, akikre ilyen hatással vannak.

Volt, hogy csak az egyik szobában ment az "új fény", volt, hogy 3 hétig mindenütt. Most - a nagy beszerzés után - 10-15 évig lemondunk ezekről. Persze a számla így nem csökken majd. A látásunk viszont fontosabb a végelszámolásnál.

• Glutamin
    Ez engem is érdekelne. Tény, hogy az én szememnek is jobban esik a hagyományos izzó fénye, mint bármelyik más alternatíva. Ahogy nő a hatékonyságuk, úgy romlik a generált fény minősége számomra. Még a halogén egészen rendben van, de a kompaktok színképe nagyon nem tetszik nekem. A led hasonló.
  • Szlajos
    Kifejtenéd, hogy miről beszélsz? Teljesen értetlenül állok az utolsó mondatod előtt.
  • gulyasandras
    Bespájzoltam:

80 db 100-as,
    80 db 75-ös,
    80 db 60-as,
    80 db 40-es.

Mi még nem szeretnénk megvakulni.
  • gemihu
    Sajnos min.5 év,ahogy alakulnak a dolgok. Remélem akkor sem azért,mert annyira drága lesz az energia.
    Most kb 20eFt egy olyan led izzó,ami egy 100w-osnak felel meg. Otthoni használatra sose térül meg nálunk. Egy olyan helyen,ahol állandó világítás kell ott van a CFL. Apropó mi az a CFR? Egyébként lehet nem is a ledé a jövő,hanem a plazámé..