11
  • AgentKis
    #11
    Ha informatikus lenne egyszer belőled, akkor tudnád, hogy az adatnak nem a mennyisége, hanem a hasznos(!) információ tartalma a fontos. A több 100 kilobájton tárolt (kinyomtatott, majd beszkennelt) A4-es lapon a hasznos információ max. 1-2 kilobájt. Minden formátumot a saját tárolására hatékonyan tömörített formátumokban elmentve az adatmennyiség legalább 95%-al csökkenthető lenne, a hasznos információ elvesztése nélkül. Amíg egy jogász ezen alapokat és módszereket nem tanulja meg addig 2 választása lehet:
    1. Megbíz ezzel a munkával egy informatikust.
    2. Küzd a számára átláthatatlan gigabájtok tömegével, és bosszankodik meg panaszkodik.
    Szerintem is az 1-es verzió a hosszútávon járható út, azoknak a jogászoknak, akiket nem érdekel az informatika. Informatikusként én is tudom hogy, ha peres ügyem van, keresnem kell egy jogászt, fordítva is működthet(ne) a dolog.
  • e57
    #10
    Így van, teljesen egyetértek.
  • TommeyIkya
    #9
    Azért elég buta dolog ilyen kijelentést tenni:

    "a saját szakmája MELLETT kell még majdnem annyit tudnia, mint egy informatikus"

    Itt most arról van szó, hogy a felhasználói alapismereteket kellene ismerni MINDENKINEK és nem árt némi logikai képesség sem, hogy a saját gépeden rendszerezd a fájlokat olyan módon, hogy később egyértelműen megtaláld a szükséges információkat.

    Például egy középfokú ECDL vizsga megszerzése jó kiindulási pont lenne a változásokhoz.

    Mivel van közöm az informatikához ezért kijelenthetem, hogy egy jogász sosem fog "majdnem annyit" tudni, mint egy informatikus és nem is kell neki.

    Szóval azért mert informatikusként alá kell írnom egy szerződést, amihez át kell olvasnom és értelmeznem kell, ezért még nem gondolom úgy, hogy én is majdnem annyit tudok, mint egy jogász. Ha így lenne, minek 5-8év oktatás?! :)

    A problémát én általában ott látom, hogy az emberek egyszerűen nem akarják megtanulni kezelni a gépet, ha valami hosszabb dolgot kezdek el magyarázni neki, akkor 2perc után közli, hogy inkább csináljam meg mert neki ez úgyse fog menni.

    Tehát, ha a jogász úgy dönt, hogy neki a gép egy idegen életforma, akkor nem fog változni a helyzet, amíg nem akarja megismerni a munkaeszközét, addig nem fog érteni hozzá olyan szinten sem, ami szükséges lenne a mindennapi munkájához.

    Ha pedig szervezési problémák vannak ténylegesen, akkor fel lehet keresni informatikusokat, átbeszélni velük és tervezni egy olyan rendszert, ami hatékonyabbá teszi a szükséges folyamatokat. Ezért vagyunk. :)

    Talán azt is elárulhatom, hogy egy ilyen rendszer kivitelezése nem kerül milliárdokba. Maga a szoftver része pár millióból kijön maximum és az már helyetted dolgozik. :) Természetesen nem fog szerződést fogalmazni, de minden szükséges infót összeszed, érthető formában tálalja félmásodperc alatt.
    Bár most hogy belegondoltam, sablon alapon szerződést is simán lehet vele összedobni, láttam, hogy ezt is sok helyen kézzel egy régebbi dokumentum átírásával csinálják.. rendkívül hatékony és középkori módszer :)

    Összegezve:
    - le kell küzdeni az ellenérzéseket az új dolgok befogadásával kapcsolatban
    - meg kell tanulni kezelni a gépet mindenkinek
    - egy informatikus és egy jogász sosem fog majdnem annyit tudni, mint a másik (valószínű az 1%-át sem fogja tudni egyik a másik szakmájának)
    - ha rossz a rendszer konzultálni kell hozzáértőkkel és tervezni egy jobbat
    - mindez semmiképpen sem kerül milliárdokba
  • Cat #8
    "Az informatikusoknak 99%-ban elektronikus dokumentáció áll rendelkezésre"

    Az informatikusnak az a szakmája, hogy informatikai adatokkal dolgozzon. A jogásznak pedig nem ez, így neki a saját szakmája MELLETT kell még majdnem annyit tudnia, mint egy informatikus.
  • e57
    #7
    Hidd el értjük a szöveget. Éppen ezért szóltunk hozzá.
    Nem csak a jogászoknak, hanem más területen dolgozóknak sincs semmilyen adatbázis elméleti vagy gyakorlati tudása, tapasztalata. Nem tud magabiztosan fájlokat kezelni, e-mailezni, szöveget szerkeszteni... lehetne sorolni.

    Az informatikusoknak 99%-ban elektronikus dokumentáció áll rendelkezésre, az esetek többségében mégis megtaláljuk azt az 1-2 éppen szükséges bejegyzést.
    Gyakorolni kell... ennyi az egész.

    De tudod, amíg napi szinten valakinek el kell magyaráznom, hogy mi a különbség egy beszkennelt írott lap (ugye ez egy kép amin történetesen szöveg látható), és egy szöveges dokumentum között, addig a symantec ilyen jó kis felméréseket tud készíteni.
    A végeredmény persze nem az, hogy a pacienseknek tanulniuk kellene, hanem hogy vegyünk meg egy e-csodarendszert a symantectől milliárdokért.
  • Garfield
    #6
    No, 5-ből 3 hozzászóló úgy kommentel, hogy a hozzászólása alapján olyan alapvető dologgal van problémája, mint a szövegértés.

    Akkor elmondanám az érintetteknek, miről is szól a felmérés, de csak lassan, hogy ők is megértsék.

    Nem az a baj, hogy a jogászok hülyék a számítógéphez, hanem az, hogy az elektronikus adattárolás megjelenésével a munkájuk kapcsán releváns adat a többszörösére nőtt, ezért egyre nehezebb megtalálni a szükséges információt mind időhiány, mind a megfelelő informatikai eszközök hiánya miatt.

    (A gyengébbek kedvéért lásd utolsó bekezdés.)
  • e57
    #5
    Alig burkolt Symantec reklám...

    "A Symantec magyar jogászokat kérdezett az elektronikusan tárolt információk (ESI) kezelése során felmerülő kihívásokról."

    Ha a jogászomnak kihívást jelent megtalálni valamit a számítógépében, akkor már régen rossz...
    Más gépében meg csak nem neki kell turkálni bizonyítékokért (Ez alól természetesen kivétel a Petrocelli).

    Én nagyon kevés nem számítógépes szakembert láttam, aki magabiztosan használta a gépét.
    Mindenkinek meg kell érteni, hogy a felhasználói tudás nem merül ki abban, hogy rá tudok menni az iwiwre, meg a youtube-ra.
    Sajnos a jelenlegi állás szerint a fájl tömörítés az valami misztikus okkult tudomány. A biztonsági mentésről meg nincs jegyzet a pallasz lexikonban, így az nem is létezik.
    Hofi szavait idézve szabadon... Akinek nem inge az ne vegye magára, de akinek igen, az végre öltözködjön már fel!
    Persze ez nem csak a jogászokra vonatkozik, hanem mindenkire.
  • shandix
    #4
    Hülyeségeket beszélsz ugye tudod? Majd ha netán jogász lenne belőled akkor könnyen rádöbbennél mekkora adatmenyiséggel jár ez és ezek kivétel nélükül fontosak! Tudod a mai világba a számítógépben tárolt adatok is perdöntőek és sajnos sokszor előfordul manapság hogy ezek hiányában törvénysértőket engednek szabadon. (Bár én úgy tudom hogy ez az egész ott kezdődik hogy a rendvédelmi hatóságok nem rögzítik megfelelően a fontos adatokat amik így elvesznek vagy nem lehetnek megfelelő bizonyítéknak felmutatni, és ez már nem a jogász hibája)
  • AgentKis
    #3
    Tanuljanak meg mappákat használni a jogászok! Lassan már a takarítónőknél is elvárás a számítástechnikai alapismeret, jogászoknál miért nem az?
  • daninet
    #2
    Az élet annyi területén vannak már normális adatbázisok, ez a siránkozás konkrétan a hanyag adatrögzítésnek, és a tökéletlen szoftverek használatának köszönhető. Nem értem mi a probléma... :/
  • shandix
    #1
    Ez pontosan így van, már én is láttam olyat hogy valaki azért vesztett pert/egyéb ügyet mert az elektronikus adatok/bizonyítékok nem megfelelően voltak rögzítve és elvesztek, ez jelentős befolyással volt az adott ügyre nézve. Sürgősen megoldást kell találni erre akár a jogászok továbbképzése vagy informatikusok közreműködésének kérése segíthet.