Mandeusok

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nemrégiben került a kezembe Mircea Eliade Az örök visszatérés mítosza címû könyve.Ott az egyik lábjegyzet hivatkozik az alábbi mûre:

Drower, E.S., (Stevens, E.S.), The Mandaeans of Iraq and Iran, Oxford, 1937.

Remélem sikerült ezzel is egy kicsit is segítenem.

Atomreaktor
JSTOR és egyéb adatbázisok elég sok könyvtárból elérhetõek, úgyhogy hajrá 😉

Elírtam ,Kákosy a vezetékneve a szerzõnek

Mandeusokról rövid leírás olvasható még Kákosí László Fémy és Káosz c könyvében(Gondolat kiadó Bp 1984). Igaz ez a rövid leírás egyszerûen semmitmondó benne. Kákosy könyvének az volt a varázsa, hogy ez volt az elsõ hivatalosan publikált mû ami a kopt gnosztikus tekercsekkel foglalkozott. kishazánkban.

Ha csak a mandeusok érdekelnek nem érdemes beszerezned ezt a könyvet.

Dzsini
az angol wikijük amúgy elég jól dokumentált, sok linket ad szent szövegekre, stb. (bár sok közülük német)

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dzsini
ha van JSTOR hozzáférésed tudok még adni pár linket, addig még itt van egy diplomamunka: The 21st Century Mandaean Diaspora: New Opportunities to Reach Iraqi Mandaean Refugees with the Gospel

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dzsini
magyar nyelvû konkrét mûvet róluk nem találtam, csak egy-két helyen felsorolás szintjén szerepelnek, egy cikket találtam róluk:

THAIER, Saleh: A mandeusok - az utolsó gnosztikus vallás követõi. = Kálvinista szemle. 1. 2000. 1. 69-77.

úgy általában a gnosztikus közösségekrõl jóval több van, de azokat meg kell nézni, hogy melyik tér ki rájuk

Dzsini
jobban jársz ilyen esetekben, ha nem a guglit ismerõ fórumozókat kérdezed meg, hanem mondjuk egy tájékoztató könyvtárost, aki normális helyeken kezdi a keresést 😊

és ilyeneket tud neked ajánlani:

Mandaeism by Kurt Rudolph
Language: English
Publisher: Leiden : Brill, 1978.

The Gnostic imagination : Gnosticism, Mandaeism, and Merkabah mysticism
by Nathaniel Deutsch
Publisher: Leiden ; New York : E.J. Brill, 1995.

Review of Mandaeism by Cyrus H Gordon; Kurt Rudolph
Publication: Journal of the American Oriental Society, Jul. - Sep., 1979, vol. 99, no. 3, p. 476

Mandaean studies : a comparative enquiry into Mandaeism and Mandaean writings and Babylonian and Persian religions, Judaism and Gnosticism with linguistic and bibliographical notes and references
by Svend Aage Frederik Dichmann Pallis
Publisher: Amsterdam : Philo Press, 1974.

Szerzõ: Gese, Hartmut
Cím: Die Religionen Altsyriens, Altarabiens und der Mandäer / Hartmut Gese, Maria Höfner, Kurt Rudolph
Megjelenés: Stuttgart : Kohlhammer, 1970

...aztán irány a könyvtári katalógus, meg a googlebooks 😊

Mindig lesznek nyomorultak, akik nem értik az embert...

LoSA
Köszönöm, de forrás alatt én nem ilyet értettem. Ilyet mindenki találhat a google-el. És a könyveikre lennék inkább kíváncsi, magyarul esetleg, vagy legalább angolul.

Van valaki, aki ebbe egy kicsit is beleásta magát?

Gubberx

[Gigabyte AORUS 360B] [I5 8500 3,0 Ghz] [2x8GB CORSAIR DDR4 2666 Mhz] [Aorus GTX1060 6GB] [ZALMAN NEO+THERMALTAKE SMART 550W] [WIN10 64bit] "Best game player" Uplay: Dear0ne

Tud valaki valamit errõl a vallásról? Esetleg valami forrás vagy magyar közösség?

Éppen az elõbb láttam a nat. geo.-n egy mûsort, amiben volt róluk szó és nagyon felkeltette az érdeklõdésem.

Annyit már összeszedtem, hogy néhány 10ezer követõje van Dél-Irakban és üldözik õket mind a keresztények, mind a mohamedánok.