13
Egy gnosztikus keresztény közösség, amely nézetei nem egyeznek az elterjedt keresztény eszmékkel.
-
butuska66 #13 Nemrégiben került a kezembe Mircea Eliade Az örök visszatérés mítosza című könyve.Ott az egyik lábjegyzet hivatkozik az alábbi műre:
Drower, E.S., (Stevens, E.S.), The Mandaeans of Iraq and Iran, Oxford, 1937.
Remélem sikerült ezzel is egy kicsit is segítenem. -
#12 JSTOR és egyéb adatbázisok elég sok könyvtárból elérhetőek, úgyhogy hajrá ;) -
butuska66 #11 Elírtam ,Kákosy a vezetékneve a szerzőnek -
butuska66 #10 Mandeusokról rövid leírás olvasható még Kákosí László Fémy és Káosz c könyvében(Gondolat kiadó Bp 1984). Igaz ez a rövid leírás egyszerűen semmitmondó benne. Kákosy könyvének az volt a varázsa, hogy ez volt az első hivatalosan publikált mű ami a kopt gnosztikus tekercsekkel foglalkozott. kishazánkban.
Ha csak a mandeusok érdekelnek nem érdemes beszerezned ezt a könyvet. -
#9 az angol wikijük amúgy elég jól dokumentált, sok linket ad szent szövegekre, stb. (bár sok közülük német) -
#8 ha van JSTOR hozzáférésed tudok még adni pár linket, addig még itt van egy diplomamunka: The 21st Century Mandaean Diaspora: New Opportunities to Reach Iraqi Mandaean Refugees with the Gospel -
#7 magyar nyelvű konkrét művet róluk nem találtam, csak egy-két helyen felsorolás szintjén szerepelnek, egy cikket találtam róluk:
THAIER, Saleh: A mandeusok - az utolsó gnosztikus vallás követői. = Kálvinista szemle. 1. 2000. 1. 69-77.
úgy általában a gnosztikus közösségekről jóval több van, de azokat meg kell nézni, hogy melyik tér ki rájuk -
#6 jobban jársz ilyen esetekben, ha nem a guglit ismerő fórumozókat kérdezed meg, hanem mondjuk egy tájékoztató könyvtárost, aki normális helyeken kezdi a keresést :)
és ilyeneket tud neked ajánlani:
Mandaeism by Kurt Rudolph
Language: English
Publisher: Leiden : Brill, 1978.
The Gnostic imagination : Gnosticism, Mandaeism, and Merkabah mysticism
by Nathaniel Deutsch
Publisher: Leiden ; New York : E.J. Brill, 1995.
Review of Mandaeism by Cyrus H Gordon; Kurt Rudolph
Publication: Journal of the American Oriental Society, Jul. - Sep., 1979, vol. 99, no. 3, p. 476
Mandaean studies : a comparative enquiry into Mandaeism and Mandaean writings and Babylonian and Persian religions, Judaism and Gnosticism with linguistic and bibliographical notes and references
by Svend Aage Frederik Dichmann Pallis
Publisher: Amsterdam : Philo Press, 1974.
Szerző: Gese, Hartmut
Cím: Die Religionen Altsyriens, Altarabiens und der Mandäer / Hartmut Gese, Maria Höfner, Kurt Rudolph
Megjelenés: Stuttgart [etc.] : Kohlhammer, 1970
...aztán irány a könyvtári katalógus, meg a googlebooks :) -
Mindenhisztor #5 Mindig lesznek nyomorultak, akik nem értik az embert... -
#4 Parancsolj.... ;) -
Mindenhisztor #3 Köszönöm, de forrás alatt én nem ilyet értettem. Ilyet mindenki találhat a google-el. És a könyveikre lennék inkább kíváncsi, magyarul esetleg, vagy legalább angolul.
Van valaki, aki ebbe egy kicsit is beleásta magát? -
#2 Mandeusok -
Mindenhisztor #1 Tud valaki valamit erről a vallásról? Esetleg valami forrás vagy magyar közösség?
Éppen az előbb láttam a nat. geo.-n egy műsort, amiben volt róluk szó és nagyon felkeltette az érdeklődésem.
Annyit már összeszedtem, hogy néhány 10ezer követője van Dél-Irakban és üldözik őket mind a keresztények, mind a mohamedánok.