530
Mennyi pénzből éltek havonta egyedül vagy párral, családdal?
  • alexandra232
    Valóban nehezen mennek el most az ingatlanok, és sajnos valóban a normál ár alatt. Nekünk is van két ingatlan, ami eladó. Mindkettő családi ház, bár mindkettő azért felújításra vár. Mondjuk mi venni is szeretnénk, persze csak abban az esetben, ha sikerülne eladni. És azon gondolkodtunk, hogy amennyivel most alacsonyabb áron tudjuk eladni, annyival alacsonyabb áron vesszük is azt, amit majd kinézünk. Szóval most csak úgy érdemes szerintem ingatlant eladni, ha vesztek is, mivel így amennyivel olcsóbban adod el a régit, azért annyival olcsóbban is vásárolod meg az újat. Egyébként ha nem veszel, szerintem most nem is érdemes eladni. Persze lehet, hogy az ingatlan árak tartósan alacsonyak maradnak, és akkor csak romlik a ház állapota, és még kevesebbet fog érni. Ebben az esetben a pénzt, amit kapsz érte érdemes olyan bankba tenni, ahol nincs kamatadó. Ha jól tudom, 5 évig kell a neveden lennie egy ingatlannak, és akkor nem kell adózni a vételárból. Illetve egy év alatt kell újra ingatlanba fektetni, és akkor sem kell adózni. Addig pedig olyan bankba kell tenni, ahol jó a kamat, és nem kell kamatadót megfizetni. Én most ilyet láttam például a Sopron Bank honlapján, de több bank is kínál ilyen lehetőséget...
  • Voltan
    Bezony. A vicc az, hogy most sem könnyű ingatlant eladni, mikor a béka segge alatt vannak az árak. A megmondóemberek kíméljenek, mert saját bőrömön tapasztaltam. 2 ingatlant is árultunk, ebből az egyik egy kurva jó belvárosi kéró, nem vette meg senki, pedig esett az irányár rendesen. Másik egy kurva jó falusi kertesház, tip-top állapotban összkomfort, cirkofűtés, 2 fürdőszoba. Ez utóbbit sikerült nagy izzadva 1.5 év alatt eladni, úgy, hogy ezt is olcsóbban passzoltuk el, mint amennyit ér. Jó 20%-al.
    Szóval nem egyszerű ez kérem.
  • Molnibalage
    Hosszútávra. Remek. Ma átlagosan kb. 25 évesen kezdhet el egy ember olyan állásban dolgozni, ami fizet is komolynak modható pénzt. A hosszútáv alsó hangon 10 év. Namármost ez azt jelenti, hogy 35 éves korodik semmiféle komoly befektetés nem fial. Azért, mert amúgy sincs mit befekteni, meg maga az idő miatt.

Remek... Marad az albi.
  • Molnibalage
    Most ingatlanba fektetni amúgy jó ötlet, mert most nagyon alacsonyan vannak az ingatlanárak és ha vársz 2-3 évet és ha minden jól megy, akkor elég jót kaszálhatsz vele, persze akkor ha van pénzed lakásokat venni, ez sem a kisembernek való dolog.

Oszt mégis hogyan...? Annyiszor hallottam már ezt a nevetséges érvelést. Mi a garancia arra, hogy kell valakinek pont a te lakásod...?

Mitől menne minden jól...?

Hitelt felvenni meg tényleg ostobaság, szerintem a legtöbb ember belátta, hogy nem mindig kell a legújabbat, legjobbnak titulált termékeket megvenni, mert nem minden igaz, amit állítanak. És a válság alatt ki is derült, hogy az állam nem tudja és nem is akarja megvédeni azokat, akik nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket, nagy kiadás lenne ez számára, no meg senki nem mondta, hogy mindenki nyakra-főre hitelt vegyen fel, persze a reklámokkal bombázták a népet, amit a legtöbb ember be is vett és máris rohant a legközelebbi bankba, mondjuk ha felelős kormányzás lenne hazánkban, akkor lett volna esély arra, hogy kicsit előregondolva észrevegyék hová vezethet ez és pár rendelettel alácsaphattak volna a bankoknak, hogy ne zsigereljétek már ki a népet, nem kell a konkurencia!
    Remélem azért eljön az az idő, amikor nem az okoskodókat és sumákolókat fogja díjazni az állam, hanem a becsületesen dolgozó és takarékoskodó állampolgárokat, akikből sajnos már egyre kevesebb van...
    Szemléletváltozás kellene a családokban is, tovább kellene adni vagy megtanítani azt, hogy mi is az a spórolás vagy a körültekintő, okos vásárlás, hogy legyenek célok, amikre lehet gyűjteni. Sokan csak a tőzsdét mondják nagy befektetésnek, mert "könnyű pénz", ez igaz, de nagyon kockázatos is, úgy mint a lakásvásárlás majd annak eladása is.
    Ki tudja, lehet 2 év múlva nagyobb bajban leszünk és akkor feleannyit nem fognak érni a lakások.
    A bankbetétről meg hallgat a média és a bankok is, mivel a betéti idő lejárta végén a bank fizet neked és nem fordítva! Persze biztos van nyeresége is, hiszen valószínűleg forgatja a befektetett pénzedet, de érdemes végigböngészni a bankok ajánlatait a betétekkel kapcsolatban, néhol 3-5 évre, 6-7%-ot dobnak oda hozzád, igaz, hogy nem nyúlhatsz a pénzedhez, mert akkor a kamatnak csak a felét kapod meg, de ha hosszútávra gondolkodsz akkor ez egy elég jó önerő lehetne egy jó hitelkonstrukcióra, amit nem életed végéig kell fizetned, hanem 5 év alatt megszabadulhatsz tőle!
    Kicsit gondolkodni kell és szét kell nézni, esetleg szakembert segítségét kérni mielőtt hitelbe vered magad vagy takarékoskodni szeretnél, de nem értesz annyira hozzá...
    Én is csak most kezdem érteni, hogy hogyan függnek össze a dolgok az életben, de ha jól csinálod a dolgaidat, becsületesen is meg lehet élni!
  • Molnibalage
    És ez mikor volt? Ja, hogy mákod volt, hogy pont felfele mentek az ingatlanárak...
  • Molnibalage
    Mindenki nagy arracal kijelenti, hogy menjen ki nyugatra. Aha. És állást azt hol kapsz? Kint is már néha diplomások az árulfeltőltők. 2 év itthoni mérnöki tapasztalat szerintem az nem túl sok. Adjam fel az atomstabil - magyar szemmel nem rosszul fizető - otthoni állásomot egy esetleges kintiért? A szakmai angol nagyon kellene, de a válság miatti kevesebb meló kevesebb tapasztalatot jelent. A cég egy új részlegének pl. én vagyok az egyetlen technológusa. Nem lépthetek csak úgy le.

Azért lassan pedzegetni fogom a fizetésemelést, mert jóval több területen dolgozom, mint amire felvettek...
  • Molnibalage
    Azért nem mindegy, hogy 10 év vagy 6 hónap...

Mellesleg nősülni sem kötelező.
  • Molnibalage
    Lám, lám...
  • JürgenKlinsmann
    De az ember nem feltétlenül lakásfelújításra költené a pénzét. Nekem örökségből származik egy csinosabb összegem, illeték, ügyvéd, minden franc kifizetve, már teljesen én rendelkezem felette. Lakás építése tavaly fejeződött be, nem tervezem, hogy 8 év múlva újat építek, vagy előre félretegyem a felújításra, nem szándékozom ennyi idő alatt leamortizálni.

A helyzet az, hogy most szerencsére jól mennek a dolgok, ezért inkább lekötöttem. Korábban emlegettétek itt a Sopron Bankot, megnéztem az ő ajánlatukat és az én bankom is hasonlót tud (majdnem ugyan az, kis eltérés van a kamat értékében). Öt évre van lekötve, addig nem költöm el, meg most nincs is szükségem rá, hogy nagy összegű dolgokat vegyek.
    Öt év múlva meg majd jól fog jönni az a pénz (ha nem akkor visszateszem) és az, hogy a kamat infláció feletti, így szerencsére nem kell félnem a vásárlóérték csökkenésétől sem legalább (persze amíg az átlagos évi infláció nem haladja meg az éves kamatot, de ahhoz már nagyon durva inflálódás kell).
  • balinteert
    Most ingatlanba fektetni amúgy jó ötlet, mert most nagyon alacsonyan vannak az ingatlanárak és ha vársz 2-3 évet és ha minden jól megy, akkor elég jót kaszálhatsz vele, persze akkor ha van pénzed lakásokat venni, ez sem a kisembernek való dolog.
    Hitelt felvenni meg tényleg ostobaság, szerintem a legtöbb ember belátta, hogy nem mindig kell a legújabbat, legjobbnak titulált termékeket megvenni, mert nem minden igaz, amit állítanak. És a válság alatt ki is derült, hogy az állam nem tudja és nem is akarja megvédeni azokat, akik nem tudják fizetni a törlesztőrészleteket, nagy kiadás lenne ez számára, no meg senki nem mondta, hogy mindenki nyakra-főre hitelt vegyen fel, persze a reklámokkal bombázták a népet, amit a legtöbb ember be is vett és máris rohant a legközelebbi bankba, mondjuk ha felelős kormányzás lenne hazánkban, akkor lett volna esély arra, hogy kicsit előregondolva észrevegyék hová vezethet ez és pár rendelettel alácsaphattak volna a bankoknak, hogy ne zsigereljétek már ki a népet, nem kell a konkurencia!
    Remélem azért eljön az az idő, amikor nem az okoskodókat és sumákolókat fogja díjazni az állam, hanem a becsületesen dolgozó és takarékoskodó állampolgárokat, akikből sajnos már egyre kevesebb van...
    Szemléletváltozás kellene a családokban is, tovább kellene adni vagy megtanítani azt, hogy mi is az a spórolás vagy a körültekintő, okos vásárlás, hogy legyenek célok, amikre lehet gyűjteni. Sokan csak a tőzsdét mondják nagy befektetésnek, mert "könnyű pénz", ez igaz, de nagyon kockázatos is, úgy mint a lakásvásárlás majd annak eladása is.
    Ki tudja, lehet 2 év múlva nagyobb bajban leszünk és akkor feleannyit nem fognak érni a lakások.
    A bankbetétről meg hallgat a média és a bankok is, mivel a betéti idő lejárta végén a bank fizet neked és nem fordítva! Persze biztos van nyeresége is, hiszen valószínűleg forgatja a befektetett pénzedet, de érdemes végigböngészni a bankok ajánlatait a betétekkel kapcsolatban, néhol 3-5 évre, 6-7%-ot dobnak oda hozzád, igaz, hogy nem nyúlhatsz a pénzedhez, mert akkor a kamatnak csak a felét kapod meg, de ha hosszútávra gondolkodsz akkor ez egy elég jó önerő lehetne egy jó hitelkonstrukcióra, amit nem életed végéig kell fizetned, hanem 5 év alatt megszabadulhatsz tőle!
    Kicsit gondolkodni kell és szét kell nézni, esetleg szakembert segítségét kérni mielőtt hitelbe vered magad vagy takarékoskodni szeretnél, de nem értesz annyira hozzá...
    Én is csak most kezdem érteni, hogy hogyan függnek össze a dolgok az életben, de ha jól csinálod a dolgaidat, becsületesen is meg lehet élni!
  • rumkola
    mi a bajod?
  • vg
    Hagyd abba! Katasztrófa ember vagy, és hitetetlenül buta is.
  • rumkola
    ja, persze 2 év alatt kb. 2M-et már visszafizettünk a banknak, és mivel kiegyenlítettük a tartozást kamat sem volt rajta számottevő

a leadózás után és az ingatlanos kifizetése után (aki a vevőt hozta) is 3.5milla tiszta pénzünk maradt
  • rumkola
    az első hitelre vett új építésű kéglit 2 év múlva eladtuk 3Millávval drágábban mint amennyiért vettük
    mellesleg ez annyira megtetszett, hogy újra ezt fogjuk tenni és újra és újra
    annyi a lényeg hogy meg kell nézni hol veszed és csakis újat!

pontosan ezaz amit mondasz: albira pénzkidobás

• Encore
    Én is filóztam a lakáshitelen, de több tényező is van. Kezdve azzal, hogy ahhoz, hogy emberi törlesztő részlet fizess, ahhoz ilyen 25-30 évekre kell hitelt felvenni, az meg szerintem túl kockázatos. Az ország gazdasági helyzete (még az se körvonalazódott, hogy lesz-e egyáltalán nyugdíjunk, mire odakerülünk), szóval túl hosszú idő. Max 15 évre vennék fel hitelt.
    A másik meg, hogy ha van egy lakásod főleg ha hiteles, akkor meg vagy kötve, oké el lehet adni meg minden, akkor is egy plusz kötöttség és ha esetleg menned kell másik városba, mert ki tudja, hogy 15 év múlva meglesz-e a munkahelyed, stb. Szóval a mobilitásnak van előnye, én is vidékről jöttem fel Pestre, de passz, hogy itt akarok-e élni mondjuk 10 év múlva.

hátrány, hogy az albérlet pénzt kissé kidobásnak érzem, mert csak öntöm bele a pénzt, de a végén úgysem lesz az enyém a kéró. Szóval alaposan át kell gondolni....
  • vg
    Ha jól értem szavaid, az a hülye, aki 30 éves korában nem vesz fel 30 évre hitelt? Esetleg, az a hülye, aki 30 éves korára nem lapátol össze 15 milliót? Hagyámá.
  • David2
    én csak azt nem értem, mit keresel még Magyarországon. Nyugaton sokkal jobb élet várna rád, tudnál lakásra gyűjteni, nem kellene szüleiddel élni, szakmailag is jobban fejlődhetnél.
  • rumkola
    én ezen átmentem és köszi de már vettem, úgyhogy tudom miről beszélek, nem kell arcoskodni

a kégli 16M volt (tégla, 50nm+40nm kert+beálló), 13M hitelt vettünk fel 30 évre, havi 70K
    BP külkerület az Aquaworld-nél, tájvédelmi körzet, farkaserdő stb.
    valahogy jobb mint egy albi 60+rezsiért a keletinél pl.

az, hogy valaki megveszi 20-ért a belvárosi szart és nem is alkuszik rá, esetleg 30-35 évesen annyira hülye hogy nem tud egy ilyet összehozni ill. nincs addigra egy társa akivel ilyesmibe belevághat az az ő baja

• vg
    "a törlesztő meg 70K egy új építésűnél, külkerületi zöldövezetben, kerttel, egyedi fűtéssel, saját kocsibeállóval..."

Láthatóan nem vagy tisztában az árakkal, egy ilyen lakás 10 millió körül(a 70k kb annyi 25 évig)? Muhahahaha. Mindegy, te vegyél tipikus mai diszkópatkány nővel összecuccolva 25 évre lakást. Idióta.
  • Glutamin
    Azt ne vegyük alapul, hogy az olcsó Frank hitel miatt az előző években alacsony törlesztők voltak. Az utolsó igazán jó dolog még a korábbi fideszes érában nyújtott 4%-os kamattámogatott forinthitel volt. De még az is magasabb törlesztőt adott valamivel egy albérlet havidíjánál.

Ahol 60k körül kapsz 50-60nm körüli panel albit, ott egy új építésű lakás nem áll megy 20misi alatt. Annak a törlesztője meg legalább a duplája lesz.
  • rumkola
    ja, de 2 embernek egy normális 1.5-2 szobás albi BP-en az 60K (kb. 20 éves panelban, ESETLEG felújítva, berendezve )

a törlesztő meg 70K egy új építésűnél, külkerületi zöldövezetben, kerttel, egyedi fűtéssel, saját kocsibeállóval...
    (tudom, mert ugyanezt megcsináltam)

mindkettőnél havi 100-110K-ra jön ki rezsivel együtt
    (az persze lehet hogy MOST a 70K már nem 70K)
  • Glutamin
    Jelenleg egy lakás albérleti díja azért lényegesen alacsonyabb mint egy hitel havi részlete (a futamidő növelésével nem lehet tetszőlegesen kicsire vinni azt, max a tőkerész havi kamatterhét lehet vele megközelíteni, de akkor meg sosem fogy el).

Amíg valaki nem állapodik meg komolyabban, addig az albérlet sokkal nagyobb rugalmasságot ad. Még Pesten belül sem mindegy, hogy esetlegesen 4-5 kerületen kell naponta átbumlizni.
  • rumkola
    persze ilyenek benne vannak sajna, de ilyen alapon soha ne vegyen az ember lakást, mert 10 éves házasságok is simán tönkremennek....
  • Zoli007
    Erről az unokatesóm jut eszembe, aki jelzálogra vett lakást, a csaja meg lelépett fél év után. Még szerencse, hogy rendőr, az +- nyugdíjasállás.
  • Molnibalage
    Ha van gyerek és feleség, akkor mehet a lakás. Bocs, de mai világban én nem fogok egymagam lakást venni, mert nem futja rá és veszélyes hitelre venni. Egy olyan nővel meg, aki bármikor leléphet, nem veszek milliós értéket, mert csak folyamatosan pénzt bukok..

28 éves leszek, de még nem is éltem egyedül sajnos. Nem fogok egyből mással összeköltözni, "főrpóba" nélkül... :)
  • rumkola
    2 lakásvásárláson és több mint féltucat albin vagyok túl, szóval nekem nem kell magyarázni
    :D

hitelt meg nyilván ésszel kell felvenni

2 kisiskolás gyerekkel és fullosan berendezett élettel meg megnézem mit lép a jóember, amikor beszólnak neki, hogy 2 hónap múlva tiplizhet....
  • Atomreaktor
    viszont a 8 éves után azt csinálsz a pénzzel amit akarsz! 5 év után viszont csak lakásra (vásárlás, felújítás) költheted.
  • Encore
    Ha rendes szerződést kötöttél, akkor nem fognak beszólni, hogy " szevasz holnaptól nem lakhatsz itt..." Én például olyat írattam alá, hogy minimum 2 hónappal előre szólnia kell, ha úgy dönt, hogy nem akarja továbbra is kiadni, ennyi idő alatt meg bőven lehet másikat találni.
  • vg
    Családok ezreinek a hiteljei dőltek be az elmúlt években ilyen gondolkozás szerint, miszerint "az sosem lesz az övék". A nagy, minden második magyar szerint csodás Amerikában(a nagyvárosokban) alig van magántulajdonban lakás, bérelnek az emberek.

Egy 7 milliós hitel(pici panelra elég talán) havi szinten 70e(ha chf-ben vette fel pár éve, akkor 120e), a bérlet 40e. Nem mindegy. Jól fizető bérlőt nem dobnak ki. Mellesleg, te sem vagy tisztában az albérlő(egy szobát bérel), és a bérlő(lakást) szó fogalmával.

Arra pedig, hogy "de még elég fiatal és csökönyös vagyok, hogy ne gondolkozzak ennyire előre." én csak a vállam rántom, nem az én bajom!
  • rumkola
    persze, de az sosem lesz az övék
    albiba meg ki csinál gyereket/keket?
    beszólnak egyszer csak, sziasztok mennetek kell...

mellesleg budapesti albi ára = a havi törlesztő részlet

• Molnibalage
    Ja. Én pl. nem tervezek lakást venni. Szerintem itthon szinte az öngyilkosság kategória ma. Minden rugalmasságot feladsz és nyögöd a kamatokat...

Két jól / átlagosan kereső fiatal fizetéséből albiban is simán marad.
  • kiskapucska
    Ez egy jó kérdés. Ezen még nem is gondolkodtam. Tényleg. Mi történik ilyen esetben? Nem fizeted be és ennyi? Végülis az a te megtakarításod.
    Nekem még az 5 év is hosszú időnek tűnik, bármi megtörténhet. Én inkább hajlok a 3 év felé, az valamivel megnyugtatóbb számomra. Szerintem az 5/8 éves inkább a családosok számára lett kitalálva, de ha valakinek nagyon biztos a jövője, az csak jól jár :)
  • napalmm
    8 év elég sok időnek tűnik :S és mi van akkor ha egyszer nem tudod befizetni a 20000Ft-ot egy hónapban, mert valami történt és hirtelen kell a pénz? Akkor lecsúszol az egészről? Vagy ez hogy működik?
    Nekem az 5 éves távlat a leghosszabb amit el tudok képzelni egyenlőre. Persze nem mondom, hogy ez nem fog változni, de még elég fiatal és csökönyös vagyok, hogy ne gondolkozzak ennyire előre.
  • Glutamin
    Akkor azért más az ábra. Mindenesetre tényleg érdemes leülni számolgatni. Meg ugye a 8 év is lehet problémás egyeseknek. Egy kamatadómentes hosszabb megtakarítás nagyjából hasonló számokat produkálhat.

4 évre, lakásfelújításra valóban nagyon jó konstrukció. (lenne, ha nem feketén számla nélkül csináltatna az ember mindent)
  • DRFlame
    A betét kamatozik is, és azon felül jár a 72e állami támogatás évente.
  • Glutamin
    Na akkor jöjjön egy kis matek:
    1. lakáskassza:
    havi 20e 8 éven át + évente 72e bónusz:
    20e*12*8+72e*12=2.496.000

2. megújuló lekötés kamatos kamattal (annuitás jövőbeni értéke)
    ha a kamat 5,32% akkor az eredmény 2.497.129 Ft

Excelben van is ilyen függvény (Jövőbeni érték/Future Value)

• Atomreaktor
    jó az igaz :) de ha valakinek nincs 2 millája, így jobban jár, mintha havi 20-at a bankba rakosgatna.
  • rumkola
    sehol nem kapsz 30% kamatot egy banktól vagy államtól, ez rohadt nagy átverés :))))
  • DRFlame
    Akkor lenne 30%, ha 240e után nem fizetnél többet és az kamatozna 8 évig, de ugye nem így van.
  • DRFlame
    Persze ha egy évet nézel...
    De azt beleszámoltad, hogy a 8. évben bent van 2 milla körül, és arra is csak 72 ezret kapsz?