19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• a.carkey
    Kötelező!
  • Ragnar360
    totally agree

MaRee: Hobbit valoban nem volt olyan jo, de azert igyis elegge tetszett, és sokszor nézös...meg a kor meglátszik rajta, hogy nem 2000 tájékán készült.
    Thorin karaktere Aragornéhoz képest kutyafüle, pedig egy az egyben hasonlít. És vannak ahol béna, ciki szövegek vannak benne, egyébként jó.
    Elnézve a 2. részt, vmi azt súgja hogy SOKKAL jobb lesz mint ez. Múlthéten láttam viszonylag sok bennfentes videot a Smaugból, zöld hátteres videók ecetra. Bowman is kurvajo karakter lesz... na de lenyegtelen most
    off vége:D
  • QuippeR
    balról:
    Baratheon, Stark, Tully, Arryn, Tyrell, Greyjoy, Lannister, Targaryen
  • Stockbauer33 #3668
    Kedves HG megtennéd h a bannerban beirnád a címerekhez kihez tartoznak?
  • Belkar
    Én is így vélem nem láttam még olyan adaptációt ami jobb lett volna mint a könyv.
  • MaRee
    Jaj, ne legyen Dragonlance meg DnD film, elég szörnyűek voltak már az ilyen próbálkozások :D Pedig pl az összes Drizztes regényt olvastam, DL-ből pedig minimum tízet, de szerintem elrontanák. Nekem a Hobbit sem tetszett pl, a Gyűrűk Ura jó, de nagyon sok dolgot összekuszáltak és kihagytak. Viszont a hangulat és a zene, jelmezek stb az csillagos ötös.

Majd jön a WoW film, arra kíváncsi leszek :D
  • G_ArchAngel #3665
    Igen, mert a konyveket elolvastam. Hulyen venne ki, ha csak figyelemmel kisernem oket.
    Mint irtam az elso bekezdesben - ha elolvastad - a karaktereket a sorozat alapjan iteltem meg.

Amugy az igazi Aragorn Il Elessar-hoz kepest Jaime sekelyes is marad, a konyvben is.

A legszebb az lenne, ha Drizzt Do'Urden-rol jonne egy film, mondjuk 3x3 oraban.
    Vagy Dragonlance... ezekhez kepest a LotR es GoT mero unalom...

Nem vitatkozni akarok, imadom mindet, orulni kell ennek a kevesnek is, sot en meg Uwe Boll 'remekmuveit' is kepes vagyok elvezni inseges idokben.
  • PrasCo
    Tényleg nem kötekedésből, de ha jól sejtem, csak a sorozatot követed figyelemmel, ugye? :) Nos, akkor majd változni fog az álláspontod jópár szereplővel kapcsolatban (most ordító példaként Jaime ugrott be), egyszerűen arról van szó, hogy egyelőre még semmi olyan nem történt velük, ami belekapart volna a felszínbe.

Személy szerint a vitához: A GoT azért áll közelebb a szívemhez - és szándékosan nem foglalok állást abban, hogy valami zavaros értelmezésben melyik "jobb" -, mert a karakterei emberek (magyarán gyengék, idióták, elcseszik és ennek következményei vannak), a történetei pedig emberiek (magyarán ha maguk a felkent fehér lovagok is, plusz nem cseszik el, valami akkor is történik...)
  • Belkar
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A filmes résszel maximálisan egyetértek. Sokkal jobb színészek voltak a LotR-ban mint itt a sorozatban de persze ez megint a két produkcióra szánt pénz különbségére vezethető vissza. Viszont attól hogy Vigo Mortensen jobb színész mint pl Peter Dinklage attól még Aragorn karaktere nem összetettebb mint Tyrioné.

Összességében nincs olyan karakter a Gyűrűk urában akit két-három mondattal ne lehetne jellemezni ez visszavezethető arra amit te is írtál hogy fekete és fehér mesevilág aminek semmi köze a valósághoz. Míg a Tűz és Jég dalában sokkal valósághűbb karakterábrázolások vannak és egy-egy szereplő motivációja jelleme sokkal összetettebb mint azt első látásra gondolnánk.

Történelem felépítésével szintén egyetértek hiszen Tolkien erre nagyon nagy hangsúlyt fektetett viszont azért Martin történelme is elég érdekes csak ő inkább a jelen eseményeire fókuszál.

A világ felépítésével viszont nem értek egyet bár ez az a rész ahol tényleg nincs értelme az összehasonlításnak mert ez egyik egy tipikus fantasy a másik meg egy középkori történelemre hajazó világ. Viszont mindkettőben van élet véleményem szerint Westeroson több mint Középföldén de ez szubjektív.

"a rengeteg mellékszál miatt nincs idő a karaktereket kibontani."
    Erről még mindig azt gondolom hogy én bármelyik karakter jelleméről, motivációjáról, érzéseiről oldalakat tudnék írni.
  • G_ArchAngel #3662
    Megjegyzés: a filmekről beszélek, nem a könyvekről!

Nem lehet összehasonlítani.

A Középföldén az ember csak egy kis szeletét jelentik a világot benépesítő lényeknek, míg itt alig van más faj.
    Tolkien világa egy klasszikus fantasy ez pedig egy fantasy elemekkel feldúsított középkori világ.
    Szerintem itt is sekélyesek az emberi jellemek. Kiről tudtál meg több mindent? Tyrionról talán vagy Jonról.
    Robbról szinte semmit. Jaime szintén egyarcú, Cersei? Ugyanaz csinálja az összes részben.
    Hol vannak ezek Samuhoz vagy akár Gollamhoz?
    Aragorn és Gandalf pedig simán lejátsza Tyriont is.

Ott 2000 oldalból csináltak 11 órát (azt hiszem ennyi a három extended DVD együtt), itt 800-800 körül az első két évad és erre volt 10-10 óra.

A könyvek teljesen mások, főleg a Hobbit és A szilmarilok elolvasása után. A LOTR sokkal komplexebb történelemmel és ezt benépesítő élővilággal rendelkezik.
    Egyszerűen Martin léptékei néha érthetetlenek: míg Tolkien bemutatja, leírja a világot, addig itt semmit nem látunk és érzünk belőle, mint utakat (havas, homokos, sáros) és pár várost, amit szintén a sáros, középkori és arab sílusra lehet lebontani. A könyvekben pedig ennél is jobban kijön a különbség a karakterek és a világok között.

Amiben az A Song of Ice and Fire kiemelkedik és felülkerekedik az a történet. A LOTR egy egyszerű mese, aminek megszületésére hatással volt a két világháború. A Jó és Rossz klasszikus harca. Van a fekete és a fehér, aki szürke lenne, az is oldalt választ idővel.
    A GoT ennél összetettebb történettel bír és pont a rengeteg mellékszál miatt nincs idő a karaktereket kibontani.
  • Belkar
    Erről annyit hogy
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    szerintem az itteni karakterekhez képest igenis felszínesek a LOTR beli karakterek... Egyszerűen alig tudunk róluk valamit ráadásul 1-2 kivétellel egyáltalán nincs karakterfejlődés míg itt a legutolsó mellékszereplő elemzéséről is oldalakat lehetne írni.

A történet meg szintén pofonegyszerű a legbonyolultabb helyen is három szálon fut míg itt összeszámolni is nehéz de minimum 20+ szálon fut egyszerre.

Persze ezzel nem akarom lealacsonyítani a trilógiát mivel mégiscsak legjelentősebb fantasy és műfajt teremtett Tolkien de véleményem szerint azóta már születtek jobb alkotások (mint pl ez).
  • Ragnar360
    értem:) akkor ebben valoban egyetértünk v lehetnek egyetértések:)
    lehet majd idén bepróbálom a könyvet...nincs bajom az olvasással végülis, de könyvnél a más a szitu, mintha akármit olvasok neten etc. nemtudom mennyire szeretném...bár jórég asszem volt amit szerettem, na mind1:)
  • MeoH #3659
    inkabb a vilag, helyszínek bemutatasa hianyos, vagy van kicist összevissza..
    Na ebbol latszik, hogy nem olvastad a konyveket :) Ha ott belep egy szereplo, meg azt is megtudod, hogy milyen szinu a gomb az ingen, es a helyszineket is szepen, reszletesen leirja. MArtin nagyon reszletes, vki pont ezert nem szereti.
  • Tikal #3658
    Én, aki egyébként nem rajongok a fantasy-ért, meg ezért a környezetért imádom a Game of Thrones-t de a LOTR-t nem, egyáltalán nem tudok vele azonosulni, bele élni magam... lehet a LOTR könyvben jó, de mint film nekem nem ütött, persze egy sorozat is más. GoT-ban rohadt jók a párbeszédek, történet, karakterek, LOTR-ban egyedül Gollum üt :D
  • Ragnar360
    hát ja, de nem is könyvet könyvet nézek, vagy könyv vs filmet.
    igazabol nem jó hasonlítani, nagyon nemjó és ezt érzem is...lényegében a lentebbi posztról szól az egész és valahogy ÍGY merült fel bennem lotr, de kár volt felhozni az teny :)
  • Ragnar360
    valamilyen szinten rajöttem mar amugy...hogy talán kicsit B kategorias a feelingje GoT-nak, ilyen egyszerübb TV szint, gondoljatok csak bele jól és hosszasan.
    meg talán sokban hasonlít a Tudorokra is...

persze kb minden HBO-s sorozat nagyonjó, vagy fenomális etc. akárcsak ez is, de azert végülis fel lehet figyelni dolgokra, amik nem éppen bajok...csak lehet fantasy/rpgből vagy miatt többet várna az ember vagy hogy mégtöbbet kilehetne belőle hozni.

a karakterek rendben vannak, dráma is megvan, szép stb. igazabol szeretem, csak lehet vhogy több kéne...bár már fogalmam sincs, h miből:)
    elvesztettem a fonalat kb : d
  • Evoluti0N
    Ne haragudj, de úgy próbálod összehasonlítani a lotr-t és a tűz és jég dalát, hogy egyikből se olvastad a könyveket, amikor mindkettő esetében a könyvek sokkal gazdagabbak, mint a filmek/sorozat. Az azért remélem látod, hogy ez így elég necces :)
  • Ragnar360
    Tévedés:) bár lehet h ez egyéni, de a lotrt biztos h nem csak a csatákért szeretem:d sőt szerintem ott is eléggé kivannak dolgozva a karakterek:)
    meg hogy a történet egyszerű az csak a felszín:)
    GoT-ba se feltétlen az akció hianyzik...inkabb a vilag, helyszínek bemutatasa hianyos, vagy van kicist összevissza...s nemtom, vmilyen szinten soha nem lehet olyan jó mint középfölde...

Persze GoT-be is szeretek helyszíneket, mert jók érdekesek stb. de alig kapunk valamit, kevésbé lehet elméyülni benne, nem látod úgy magadelőtt a vilagot, vagy nem tudod annyira beleélni magad mint... mert igazaból belelehet, csak sok az ismeretlen tényező, vagy nem is tudom.

És megkell védenem a LOTR-ba a karaktereket, mert a mélységük, személyiségük zsenialisan kivan dolgozva (és hát ja igaz nem sorozat, hogy mégtöbbet szerepeljenek, ígyis nagyon átlehet érezni az egészet:p) a könyv meg még részletesebb lehet ott is.
    na de mind1 végülis.
  • Belkar
    A LOTR filmek nekem is nagy kedvenceim de igazából az összehasonlítgatásnak nincs sok értelme szerintem.

A LOTR ahogy te is írtad egy egyszerű történet felszínes karakterekkel de elképesztő csatajelenetekkel és akcióval telezsúfolva.

Míg a GoT egy kidolgozott karakterekkel telezsúfolt dráma rengeteg intrikával és kiszámíthatatlan történettel viszont minimális akcióval.

Hiába fantasy mind a kettő mégis nagyon eltérőek. Egyébként szerintem ha annyi pénzből csinálnák a sorozatot mint a LOTR filmeket itt is lehetnének monumentális csatajelenetek meg elképesztő CGI.
  • stargatelost
    Nem igazán kapcsol rá, nemrég szerződött le az HBO-val két évre, hogy sorozatokat gyárthasson (vagy valami ilyesmi), pár hete felröppent a hír, hogy előzmény sorozatot akar a Dunk és Egg novellákból (nem vágom ezeket). Szóval elég kétségbeejtő a helyzet.
  • Ragnar360
    igen, a könyveket valoban nem olvastam...talan majd egyszer:)
    viszont egyebkent lotr könyveket se olvastam, és number one helyen all, de értem egyébként a helyzetet:)
  • Darthmushroom
    engem pl. ez a világ jobban megfog mint a gyűrűk úra világa, nézem a sorozatot meg eddig 2 részt könyvbe is elolvastam.
  • Belkar
    Nem szeretnék vitát indítani arról hogy melyik a jobb történet de szerintem úgy hogy csak a sorozatot nézed ne mondj véleményt mert a könyv nyomába se ér. (bocs ha tévedek de hozzászólásaid alapján az jött le hogy nem olvastad a könyveket)
  • Ragnar360
    hát hogy mennyire nagyszerű történet, abba lehetne kételkedni:)
    mert még ha a LOTR története is mondhatni egysdzerűbb valahogy mégis jobb...ha kicsit is probalom hasonlítani vmihez, vagy lehet nem is az hogy jobb, de élvezetesebb...nemtudom
  • Belkar
    65 még "csak" szóval annyira azért nem vészes a probléma az hogy eléggé túlsúlyos és mint tudjuk ez lerövidíti a várható élettartamot.

Én mindenesetre nagyon örülnék ha be tudná fejezni és nem az HBO vagy valami haszonleső hobbi író gyalázná meg ezt a nagyszerű történetet.
  • MaRee
    Elég a könyvek hivatalos wikijén a könyvek összefoglalóit elolvasni, jó hosszúak azok is, de legalább nem 1000 oldal :D Persze senki ne tegye, aki még nem olvasta eleve vagy nem akarja a poént lelőni magának.

Én évekkel ezelőtt olvastam a könyveket úgyhogy pár dolog nekem is homály. Abban nem bízom viszont, hogy Martin papa be tudja fejezni a történetet, bár most gondolom jobban rákapcsol, mert tudja, hogy mindenkit érdekel, meg hogy nincsenek már évtizedei irkálni(70 éves ha jól tévedek). A sorozatot, ha lesz rá igény, úgyis folytatni fogják. A következő évadot mindenesetre már berendelték.
  • Evoluti0N
    Annyi név, karakter van a könyvekben, hogy néha olyan érzésem volt, mintha a Bibliát olvasnám. Ha nem lennem mindegyik könyv végén rövid leírás, hogy ki kicsoda, akkor sokszor elvesztettem volna a fonalat :D Az a baj, hogy mire kijön a 6. könyv, szerintem sok mindent el fogok felejteni és valószínűleg újra kell olvasnom minimum az 5. könyvet, hogy világos legyen minden. Elég sokat olvasok és ahogy haladok keresztül más könyveken, úgy homályosodnak el a Tűz és jég dala béli események :D.
  • Belkar
    Szerintem mikor megírta az első könyvet már akkor tudta hogy lesz vége csak útközben úgy belebonyolódott hogy alig tudja kibogozni. És sajnos azt kell mondjam hogy az 5. könyvet olvasva is az az érzésem volt hogy egyet lépünk előre és kettőt hátra...
  • Ragnar360
    ohh köszi szepen, hogy ilyen jol leirtad:) ez durva huh persze az is h nem néztem wikipediat rola, mikor kicsit ránéztem a könyvekre
    de hogy ilyen régi legyen az első kötet is? durván meglepett:) vajon hogy jött az ötlet, hogy a vászonra viszik:D
    illetve most készül akkor a The Winds of Winter-t de már tudja előre, hogy még 1 lesz azon kívül is?:)
  • Darthmushroom
    pedig elméletileg tudja mi lesz már a vége, szóval érthetetlen miért nem halad vele, ha tudja mi a végcél akkor szerintem könnyebb az oda vezető utat megírni
  • Belkar
    Ezzel az a baj hogy mindenkit nem nyírhat ki (maximum az utolsó könyvben) mert akkor nem lenne történet.

A könyvekről meg annyit hogyha folytatódik a növekvő tendencia azaz a negyedik könyvet 5 év alatt az ötödiket 6 év alatt írta meg akkor a hatodik könyvet várhatjuk 7 év múlva 2018-ban. Csak sajnos az idő múlik Martin meg már nem fiatal...
  • Darthmushroom
    4-5-nek tetszik a címe, am érdekes milyen régi az 1-4 rész,meg milyen soká jött az 5.rész
  • PrasCo
    Martinnak vázolni kell a problémát, és legyilkol(tat)ja őt is, mielőtt a korkülönbség zavaró lenne. Done!
  • toysoldier
    Trónok harca (A Game of Thrones, 1996)
    Királyok csatája (A Clash of Kings, 1998)
    Kardok vihara (A Storm of Swords, 2000)
    Varjak lakomája (A Feast for Crows, 2005)
    Sárkányok tánca (A Dance with Dragons, 2011)
    The Winds of Winter (elvileg 2014-ben kész lesz, de szerintem kizárt)
    A Dream of Spring

• Ragnar360
    tenyleg mar multkor is kerdezni akartam, hogy hany könyv van eddig, illetve gondolom még nincs lezarva a történet...mert vki irt itt vmit, s hogy tán elég sok idő, év megírni a könyvet...
    mi a helyzet ilyen téren ?
  • Belkar
    Fel se tűnt hogy Catet játszó színésznő ennyire alacsony durva

Egyébként ez a kép kicsit elgondolkodtatott ugye jelenleg az Aryát játszó színésznő 16 éves míg a 3. könyvben Arya 11. Na most ugye 7 könyv van tervezve és ha úgy számolunk hogy minden könyv nagyjából 1 év eseményeit dolgozza fel akkor a 7. könyvre Arya 14 éves lesz (ez úgy jött ki hogy a 4. meg az 5. könyv egy időben zajlik).

Ha a sorozatot nem kaszálják el és feldolgozza az összes megjelenő könyvet akkor az összesen 9 évadot jelentene mivel a 3. könyvet kétfelé veszik és az 5. is valószínűleg mert majdnem ugyanolyan hosszú na most a 9. évadra a sorozatbeli Arya 22 éves lenne ami azért elég nagy különbség már és persze még ott van a 2 meg nem jelent könyv hosszúsága amiket egy évadnak számoltam de esélyes hogy azok is olyan hosszúak lesznek hogy kétfelé kellene vágni a sorozathoz ami 11 évadot jelentene és 24 éves Aryát.

Na meg még az is benne van a pakliban hogy nem is csak 7 könyv lesz hanem 8 vagy akár 9. Gondoljunk csak bele 16 éves könyvbeli Arya és 28 éves sorozatbeli. Azért az elég illúzió romboló lenne már.
  • Ragnar360
    szerintem fordítva:) itt a haja is jobb:D meg ugy minden:) de végülis ott is jó:)
  • syberia2
    erre azért számítani lehet.
  • Darthmushroom
    az a durva két lány között egy év különbség van Sansát játszó javára (Sansát játszó 17 éves de simán 20 fölöttinek nézz ki)
  • MaRee
    Sansa szerintem sokkal jobb a sorozatban, mint irl :D