39
  • worlds
    xyl!
    Köszönöm a linket. Ma is tanultam valami újat.
    Bár tényleg érdekes dolog lenne végignézni, hogy melyik milyen szinten van, de ezt nem fogom megtenni... (lustaság)
    De valóban érdekes...
    Én mindig e 3-ról hallottam csak idáig, hogy nyelvtannal és nagy szókinccsel rendelkeznek, de elképzelhető, hogy akkor a listában még találnánk ilyeneket. Kár, hogy az oldalakon egységesen nincs információ pl. arról, hogy mekkora a szókincs, stb... Egy kettőnél a szövegben találtam utalást: pl. The Divine Language (400)
    Én a sajátról tudok csak beszélni. Az eredetileg 500 körüli szólista mára már 1400 szót/kifejezést tartalmaz, mivel a nyelv levált a filmről és külön életet élve fejlődik. Bár Paul Frommer (a nyelv megalkotója) viszi a nyelv fejlesztését, viszont abba aktívan bevonja a nemzetközi közösséget is.
  • xyl
    Nem tudom, hogy melyik nyelv milyen szinten van kidolgozva, de azért elég sok történethez készült nyelv.
    Itt a Wikipédia listája

"És hogy készült nyelv a történethez az miért baj? Tudtommal 3 ilyen film van csak. Mert 1 már van, akkor nem is lehet több. (Ez olyan mintha azt mondanám én már használtam a piros színt a filmemben háztetőnek, más már ne használja). Én inkább örülök, hogy vették a fáradságot (pénzt) és nem csak halandzsa van a filmben. Hogy mennyire hajazás ez is, arra csak annyit, hogy míg a Gyűrűk uránál a nyelv előbb volt, a Star-Trek-nél meg jóval később születet, ennék a filmnél pedig maga a filmhez kértek fel valakit, hogy alkosson meg valamit."
  • winnie
    mondok 3 címet, jöhetnek az efféle vicces levelek: legyen a szupercsapat, a salt ügynök meg a vaárzslótanonc. frissek itthon. írjunk.

félre.

nem bezzegezni kell. itt követik el az avatarosok a nagy hibát. bezzegeznek. "bezzeg xy film meg innen meg onnan..." - ezzel csak elismerik a másik oldal érveit. minek bezzegezni? nevetni egyet, rácsodálkozni, hogy "jé, most, hogy mondod" és, ha jót tesz a léleknek, a bevételi mutatóra nézni. ennyi. ha van film, ami nem szorul védelemre, az az avatar.
  • worlds
    Ezzel mindig az a bajom, hogy a filmek 90%-ról lehetne hasonló dolgot írni.
    Pl. minden lövöldözős túszejtős majdnem ugyanolyan, meg az összes szerelmesben is mindig ugyanaz van csak pár dolgot változtatnak, meg hát az összes UFO-s is majdnem ugyanolyan, a háborúsakról meg már ne is beszéljek... Aki akarja az látja a különbséget aki nem az úgy sem fogja.
    Különben pedig ilyen alapon az én véleményem: az összes film a "vonat beáll az állomásra" film hajazása, csak a szereplők és a helyszín más, meg mindig pár apróbb dolgoz változtatnak még.
    Ráadásul az összes mostani film még az első hangos filmre is hasonlít, mert az összes mostani filmnek van hangja csak 1-2 helyen más. Minek ennyi hangos film utánzat….
    Ha végtelenségig leegyszerűsítünk mindent, akkor mindenben mindent bele lehet magyarázni...
    Nem tudom miért alakult ki ez a heves vita ennél a filmnél? Komolyan sokszor azt érzem, hogy annak idején onnan indulhatott ki, hogy valaki féltékeny volt és azt mondta: Persze ha sok pénzed van amit elkölthetsz akkor úgy könnyű…..
    Valakinek tetszik valakinek nem. De szerintem ez minden film esetén így van - és lehet csak nem figyeltem - , de mintha ezért nem ennék ennyire egymást más filmek esetén az emberek.
    És bár mint kitűnt nekem tetszik a film, de nem csak maga a film miatt, hanem mert nem csak az egyes snittekig tart a film, hanem készült hozzá egy kerettörténet amit kevés film mondhat el (tudom valakik ebből is csak annyit látnak majd, hogy minden csak pénzlenyúlás, mert a sok …. majd vesz könyvet, meg minden).
    És hogy készült nyelv a történethez az miért baj? Tudtommal 3 ilyen film van csak. Mert 1 már van, akkor nem is lehet több. (Ez olyan mintha azt mondanám én már használtam a piros színt a filmemben háztetőnek, más már ne használja). Én inkább örülök, hogy vették a fáradságot (pénzt) és nem csak halandzsa van a filmben. Hogy mennyire hajazás ez is, arra csak annyit, hogy míg a Gyűrűk uránál a nyelv előbb volt, a Star-Trek-nél meg jóval később születet, ennék a filmnél pedig maga a filmhez kértek fel valakit, hogy alkosson meg valamit.
    Etikai:
    „És ez pedig egy fogás. (sőt külön szegmens épül rá...)”
    Tudom hogy ez nem véletlen van, csak neten (most nem kimondottan a SG-re gondolok csak) egyre gyakrabban lehet olyat találni, hogy a címnek semmi köze lassan a tartalomhoz. Persze a jó ütős cím fontos, hogy megfogjon, de valahogy régebben nem találkozhattál ilyesmivel: (ez most nem valós példa csak kitalálás)
    Cím: Vonat gázolt egy embert Kőbányánál
    Tartalom: majdnem elgázolt egy idős embert a vonat a Nyugati pályaudvaron, mert a síneken feküdt. Szerencsére nem jött a vonat. Ha jött volna úgy járt volna mint annak idején az a fiatal akit Kőbánya-Kispestnél halálra gázolt egy szerelvény.

• TreDoR
    Na b*zdmeg, eddig nem értettem miért hasonlítgatják a Pocahontashoz (olyan rég láttam, hogy már szinte egyáltalán nem emléxem rá), de ez így eléggé durva.
  • TreDoR
    Hát igen, nyilván az SW-ket is sokkal kevesebb ember imádja, és közel sem beszéltek róluk annyit mint az avatarról.
  • bmw
    Nekem tetszett a film, ennyi.....
    Nem lehetunk egyformak...
  • NEXUS6
    Lehet, hogy mindkét oldalról erős az érzelmi reakció, de nem példátlan.
    Pl ott vannak a SW eposz újabb részei, amelyek.... nos szerintem szintén a hulladék kategóriájába tartoznak és semmilyen más céljuk nincs csak, hogy minél több pénzt hozzanak össze.
    Ettől persze van akinek ezek is teccenek és bizonyos szempontból irigylem is az ő naivitásukat, hogy képesek így nézni ezekre a műalkotásokra.
    Mert legyünk őszinték, zéró eredetiséggel rendelkeznek, gyakorlatilag az eredeti 3 rész szituációinak, szövegeinek újra keverése. Technikailag is habár magas színvonalúak ezek a filmek, azonban messze nem mutatnak olyan forradalmi és emellett realisztikus látványvilágot, mint az előző részek a maguk idejében.

Mindez az Avatarra is igaz, és csak olyan szempontból zseniális, hogy képes volt első filmként az elejétől a végéig olyan érzést kelteni, mintha egy unalomig ismert sorozatnak kb a 3. 4. része lenne!

És még egyszer, irigylem akiknek mindezek ellenére teccett a film, de a tények azok tények.
    Egy szinten persze megértem, jómagam más kommersz dolgoknak én is tudok rajongója lenni, imádom a kólát, de tudom hogy moslék és van hogy bizonyos társaságban le is tagadom, hogy olyat innék.

Ez talán nem tűnik gerinces viselkedésnek, de az ember mindig választhat az agyatlan rajongás és aközött, hogy tudja minek mi a valódi értéke. Én az utóbbira szavazok, mégha ellentmondásosnak is tűnik emiatt az amit teszek vagy mondok.
  • boond
    Ha még vki nem ismerné...

• boond
    A hasonlít, és az (közel) 1:1-ben másolás csak más helyen és időben az 2 külön dolog.

"Ilyenkor mindig elgondolkodik az ember, hogy nem kellene ebben a szakmában is legalább valami etikai kódex"

Van.
    És ez pedig egy fogás. (sőt külön szegmens épül rá...)

"Egy üzenet pedig a cikk írójának a néptől:"

Mekkora gáz XD
  • kalapos01
    Csak szeretnéd hinni, hogy az, mert nem tudod elképzelni, hogy másnak bejött a technikán túl. Kérdezz meg itt sokakat, akik szerint baromi nagy film. Minden tekintetben. Ha igaz lenne, amit hiszel, akkor sok más film is nagy sikert hozott volna, vagy az Avatar nem lett volna ilyen szinte kiemelkedő. Vagy nem a 2D-s DVD produkálta volna minden idők legnagyobb DVD-eladását. Mert ez azt is jelzi, hogy az emberek újra akarják nézni.
  • boond
    "Bár az Avatar esetében újabb 4 millió dollár amerikai bevétel korrektnek számít, de a scifi különleges kiadását kísérő kampány ennél jóval többe került."
    Végül is igazadban... eddig még csak mínuszban van a film...vagyis nem hozott még semmit se vissza.
  • Csimbi
    Kizárólag a technikai újdonság győzte meg az embereket. Arról lehet beszélni, másról nem nagyon... aki meg azt állítja, hogy mély mondanivalója volt a filmnek, az keveri valamivel, vagy nem látott még tényleg sztorira épitő filmet.

Valószinűleg ezért nem érintett meg minket... mi már nem a látvány miatt nézünk meg egy filmet, abból már régen kinőttünk.

(ez a navi nyelv erőltetés meg egyszerűen nevetséges. jót mosolyogtam rajta. gyűrűk ura majmolás... csak az a baj, hogy ott a nyelv volt meg először, és arra épült egy világ, itt meg forditva. nagyon nem mindegy)
  • kalapos01
    Ettől még az Avatar az a film marad, ami után eddig a legtöbb ember volt képes órákat beszélni. Sok ember elvitt a hype és csalódott, de még nem volt olyan film Hollywoodban, amit ennyi ember imádott volna.
  • Csimbi
    A filmet nagyjából egy karácsonyi feldíszített aranydobozba rejtett szarhoz tudnám hasonlítani. Kivülről szép, és mindenkinek az kell. Vonzó, jól néz ki, ezért sikeres... de ha kibontod, kiderül mi van benne. A szar szar marad...

Miután az asszonnyal végignéztük, a végén öszenéztünk, aztán ennyi. Normális filmek után órákat tudunk beszélni egy filmről, jelenetekről, szereplőkről, sztoriról... itt 2 mondatot nem sikerült.
  • kalapos01
    És a pénzlehúzások, mint azt tudjuk, mindig lebőgnek.
  • tntmax
    Talán azért bőgött le, mert ordít róla hogy pénzlehúzás az egész.
  • A1274815
    Warum lernen einigen Menschen total nutzlosen fiktionalen Sprachen? Das macht doch absolute kein Sin! Ich würde mich sehr wohl fühlen wenn jemand mir diese frage beantworten könnte. Und bitte versonnen sie mich vom dummen Antworten. Danke!
  • Kommunista
    Ez megszokott egyesektől az SG-n. Van egy pár ember most az AVATAR esetében akik csak azt lesik, hogy a kiváló filmekről mikor írhatnak egy negatív tartalmú cikket. Most megint ezt láthatjuk. 1. Ne várjátok már el az AVATARTOL hogy újabb milliárdokat kasszál majd, az lehetetlen. 2. Ez egy remek film(szerintem) és még nagyon sokan így gondolják akik lehet, hogy két akadályozó tényező miatt nem mentek nem tudják moziba megnézni. Az egyik azért mert nem vetítik Hazánkban a másik pedig az, hogy inkább a extrás DVD-t várja meg.
    Na ez az én véleményem.
  • zboszor
    Erre csak ezt tudom válaszolni:
    Az első Klingon nyelvű opera
    Shakespeare drámák Klingon nyelven
  • zboszor
    Ezzel a szavazással az a baj, hogy a "nem igazán örülök neki" opcióval összemosódik a "közömbös vagyok iránta", a "gyűlölöm Cameront", "gyűlölöm az Avatart", meg még egy pár dolog, pl. az irigykedés a tehetségre, a bevétel méretére, stb. Egy érzelmi skáláról szóló szavazásnál kb. 10 lehetőségnek kéne szerepelnie.
  • bippo
    dettó
  • worlds
    Egy üzenet pedig a cikk írójának a néptől:

Nga a pamrel si vurviru, kä mì ka palulukanä, txo nga lu skxawng fìtxan tsnì ngal ke ivomum 'ut a nga pamrel si.

Na'vi-Magyar szótár

További segítség a nyelvtanhoz...
  • buklee
    Nem zavar hogy sikeres, csak nem tetszett ezért nyilván nem arra szavaztam, hogy örülök neki. Ha lett volna leszarom gomb arra nyomtam volna:D kevés lehetőség van.
  • worlds
    De amiért írni akartam végül is nem az előző.

Már rég óra nézem, és a neten egyre jobban az ilyen típusú cikkek kezdenek elterjedni, amikor akár a tartalommal szembemenve teljesen hamis címet adnak egy cikknek csak azért, hogy több látogató nőjön és ezzel több auditált látogatottságot tudjanak elkönyvelni a jobb hirdetési pozíciók végett.

Ilyenkor mindig elgondolkodik az ember, hogy nem kellene ebben a szakmában is legalább valami etikai kódex, mert a végeredmény előbb utóbb az lesz, hogy kidurran a lufi. Szerintem sokkal rosszabb amikor az emberek szoknak le azokról az oldalakról ahol tudják, hogy egy beugrató cím után úgy sem azt kapják mint amit vártak.
  • worlds
    Nem értem miért vannak ekkora viták. Szerintem nem sok film vált ki ekkora ellentéteket.
    Valakinek tetszik valakinek nem...
    Itt kellene véget érni a dolognak. De mégsem. (tehát tud valamit a film...)
    Valaki azt mondja hogy egyszerű a történet, meg hasonlít más történetre... Ha olyan alap sablonokra szedjük a filmet mint amiket említenek, akkor igazából szinte minden film hasonlít valami másra: túszrablós-kiszabadítós; menthetetlen-szerelmes, lövöldözős-verekedős, stb..
    Szerintem nem vagyok egyedül akik szerint a történet így is elég összetett és sokatmondó, de csak annak aki hajlandó a 3 mondatos filmösszefoglalók összehasonlításán túllépni. Gondoljuk bele ha az első teljes estés 3D-s film olyan bonyolult lenne hogy fele nézőnek gondot okozna a végiggondolása, akkor az pl. a látvány rovására ment volna. Mert azért valljuk be az is fontos szerepet játszott a filmben, hogy bemutassa, hogy jelenleg mit lehet kihozni a mostani 3D technikával.

Sőt ha valaki ismeri az eredeti forgatókönyvet, akkor azt is tudja hogy az IMAX vetítők méretkorlátja miatt mennyi mindent ki kellett hagyni.
    Akik ismerik az eredeti szövegkönyvet az megtalálja azokat az apró kis pár másodpercnyi műanszokat amik jelzik hol vannak a hiányzó jelentek. Természetesen ha ez mind benne lehetett volna kicsit teljesebb lenne a film.
  • Kingfisher
    Kellemes esti kikapcsolódás volt egy tál popcorn mellé...nem értem, hogy mi bajuk van egyeseknek.
  • CaptainRumi
    "leszarom" opciót választanám
  • gombabácsi
    szerintem senki se úgy kritizálta hogy "ez bizony nem sikeres film"
    hanem úgy hogy ez bizony nem jó film :)
    persze sokan nem értik a kettő között a különbséget
  • Daffit
    Hány bőre van ennek a rókának?!?
  • Rentadar
    Persze, hogy nem örülnek neki, hiszen egy fos.
  • Yutani
    Tök mindegy, mit s(z)avaznak itt az emberkék, az Avatar sikerfilm, bárhogy is ágálnak ellene. A tények makacs dolgok...
  • Etinger
    Üdvözöljük Magyarországon ;)
  • kalapos01
    Azért igazn bekerülhetett volna a top10-be.

Egyébként mekkora gáz már, hogy a fele szavazó nem örül a sikerének. Ennyi negatív ember lenne? Ha nem tetszik egy film, akkor sem szokott zavarni, hogy sikeres.
  • Watchmen
    Csak a cikkíró szerint bőgött le.
  • ADAMEX9
    SP!

Lebőgött = 2 premierfilm előzte csak meg?
    Szerintem akkor még elég jól szerepelt. Én is megnéztem volna, ha vetítik hazánkban.
  • Watchmen
    A cikk író láthatóan nagyon örül ennek:D
    Mindenki a bővített kiadásra spórol, én legalábbis biztos:D
  • KRTuning
    Ez a digitálisan felújított változat ahol a gépfegyvereket walkie-talkikra cserélték?
  • wolruf
    Speciel én sajnálom, hogy nem jön ide is moziba. Akárhogy is, szép képe volt (ha a sztorit sokan szidják is).