3032
Crusader Kings II
-
#269 Az első részhez a topikjába feltettem mindkét változatú magyarítást -
#268 Elválni is lehet tőle de ahhoz nagyon jó viszonyt kell ápolnod a pápával és nem szabad, hogy az invesztitúra free legyen. -
#267 Pedig azok jönnek. Az Ilkahnate is meg az Arany Horda is. Mondjuk ezek harcolnak a területekért nem alapból kapnak rögtön területet. Elvileg ha nem virágbolti verzióval játszol akkor nem lehet gond. Nálam virágboltinál volt olyan gigszer, hogy az arany horda összes 100 ezres seregét oda adta a gép nekem. -
Snipa #266 Sok utód sok probléma. Jobb, ha inkább kiirtod a családot egy biztos utód részére. Addig érdemes eltenni őket láb alól amíg gyerekek. Odaküldöd spymastert spy network létrehozásával ahol az utódok élnek, általában a fővárosodban, de érdemes megnézni mit ír a karakter lapja éppen hol van. Majd szépen csendben át kell küldeni a túlvilágra. Ha már nem akarod, hogy szüljön az asszony zárasd börtönbe. Vagy kérd a pápát, hogy adja áldását a válásra. Öröklési törvénytől függően lányok maradhatnak, hogy minél jobb kapcsolatokat tudj kiépíteni. -
#265 Na én a Szent Római Birodalommal kezdtem bele, kb 20 év telt el, de már van azt hiszem 7 vagy 8 "gyerekem", :D fele fiú kb. Ha így szaporodik tovább a Császárkám, akkor nem lesz gond a dinasztia utánpótlással a vagy 500 évig. :D Arra már nem is emlékszem, hogy a feleségét én választottam e az elején vagy alapból volt neki, de ha én akkor szerencsés kezem volt. :)
Sokat nem foglaltam területet még, de elég sok dolog van amúgy is itt, mert a vazallusaim ingen csak önállóak és gyakran harcolgatnak egymással. Meg a történelmi ténnyel szemben én nagyon jó viszont ápolok a pápával mint Német-Római császár ugye, bár így kevés a papoktól a bevételem, hogy hagytam ő választgassa ki a papokat meg ő kapja a egyházi pénz nagy részét.
Mondjuk mindenben eléggé nagy lelkű voltam eddig, adózást is kicsit lejjebb engedtem kérésre a városokban, meg ahhoz képest mennyi vazallusom van jelenleg aki a legrosszabb véleménnyel van rólam z úgy +25 körüli véleménnyel van rólam. És van már vagy 1200 presztízs pontom, nem tudom 20 év után ez sok e.
Szomszédos királyságokkal háborúzni nem fogok még az tuti, bár ha az összes emberemet bevonultatnám lenne vagy 20 ezer, de annyira kiszámíthatatlan hol lázadnak fel éppen a parasztok, vagy mikor van valami kis belháború, hogy nem kockáztatom meg a csapatok lefoglalását még. Ehhez be kéne vezetnem 1-2 törvényt, hogy nagyobb beleszólásom legyen a dologba, de azt majd a következő császárral max. -
#264 Hat nekem is ujra kellett sajnos kezdenem, mert az utodlasi folyamatokban elvereztem. :DDD
Csaj akit elvettem plusz termekenyseggel volt megaldott de vagy 20 even keresztul nem akart szulni nekem fiut, csak egy lanyt sikerult vele osszehoznom, pedig meg eventet is kaptam es belemszeretett.
Amikor 36 eves lett mondtam, hogy ebbol eleg, mert kell egy fiu orokos, kulonben baj lesz es mar amugy is 45 koruli az eletkorom.
Gondoltam, hogy elteszem lab alol, hogy elvehessek valami fiatal fruskat, aki hatha szul egy orokost. Csakhogy annyira szerette mindenki, senki se akarta emelni a plot powert a tobb tucatnyi udvartatasbol, mindossze par ember de nagyon alacsony szazalekkal azok is. Igy nem sikerult megolnom. Raadasul valamelyik udvaronc elfecsegte a kocsmaban, hogy a feleseg eletere torunk. Szoval szepen lepergett a par ev es meghaltam utod nelkul es Game Over. :DDDD -
#263 Egész bejövős ez a játék. Tegnap újra kezdtem a svédekkel, és most nem házasítottam meg az örökösömet, nem volt megfelelő meny. Aztán szifiliszt kapott, amibe nemsoká bele is halt. Most a második fiamat tettem meg örökösnek, szereztem neki leendő menyt (15 éves a jelölt, frankó tulajdonságokkal + szövetségi tényezővel).
És a meglepő, hogy a pogány része az országnak most nem lázadt fel. Mondjuk a kancellár folyamatosan járja azokat a tartományokat, és rádumálja a helyi főmuftikat, hogy mekkora királycsávó vagyok :) A legnagyobb vezérrel, aki több tartomány birtokosa, és vannak saját hűbéresei, így pozitívba fordult a kapcsolatom.
Pedig azt hittem, hogy minden úgy fog történni, ahogy az előző játékban.
Unatkozás helyett meg is támadtam ez egyik szomszédos grófságot, ami "jog szerint" Svédországhoz tartozik. Úgy leverem nemsoká, mint a pinty. -
Fasiszta #262 Egy kérdés, van olyan a játékban, hogy nem jönnek a mongolok, mert 1246-ban vagyok és se az Ilkánság se az Aranyhorda nem jött. -
McCartman #261 Az esetleges tech lopás nincs befolyással magára a folyamatra , az vagy bekövetkezik vagy nem és akkor sem te döntöd el , hogy milyen techet tesz magáévá a spymaster.
Maga a fejlődés rendszere más alapokon nyugszik. Havi szinten meg van rá az esélyed , hogy egy tartományban , egy bizonyos technológiából 0,1nyit fejlődj. 1,2% az alap egy évre viszonyítva , ezt befolyásolhatják különböző tényezők: melyik évben jársz , tech focus , state attributes , tanácsosok közbenjárása , azt ezt befolyásoló épületek az adott tartományban , szomszédos tartományok fejlettsége. -
#260 Nektek mukodik a researc a technology tree-n belul ?
Evtizedek teltek el es semmi fejlodes hiaba kuldtem el egy kepzett (18as szintu) spymastert egy olyan birodalomba, ahol nalam fejlettebb az adott technologia, ugyanugy 60%-n all az egesz, mint az elejetol kezdve, raadasul a skillnel a fejlodesnel 10 ev van irva es mint irtam evtizedek teltek mar el. -
#259 nekem a matrilineal marige nem akar működni pecs óta, de legalábbis nagyon nehéz bárkit is az udvarba hívni, csak sokkal magasabb rangú miatt jönnek el.
Nállatok is válltozott? -
rexortom #258 Volt egy hazasagom egy szomszedos uralkodoval No en meg Ferfi de nem kaptam meg a birtokait sot a szulett gyermekunk a huberurunk fia :S mondjuk lehet megcsalt vele de jogilag enyim kell hogy legyen a birtoka nem ? -
#257 Peldaul hazassagokkal mas nemzetekkel, vagy hubereskent masik terulet valamelyik hercegi utoddal. Ilyenkor peldaul terulettre kinevezhetnek duchynak. -
rexortom #256 Sziasztok koszi a tippet a matrialmarrigere mosst mar tudok hivni az udvaromba taposabb tanacsadokat is de el tudjatok magyarazni kerlek hogy lehet bekes uton teruleteket szerezni ? -
Snipa #255 Csak biztos ami biztos legyen masik orokos mindkettonknel... A kozos utodbol meg megcsinaljuk Ungvar herceget/hercegnojet! :-) -
Snipa #254 Egyébként ki kellene próbálni, hogy az Én uralkodónőmet összeházasítjuk a Te uralkodóddal... :-) -
#253 Hát tegnap vazallusokkal, saját sereggel meg zsolfdosokkal együtt szerintem ott veszett vagy húszezer emberünk:) -
Snipa #252 Bizony bizony bele kell húznunk Pluskat királyom :-)! Egyébként egész jól állunk a követelésekkel szerintem, 15 év és megvan. Csak ne úgy csináljuk, ahogy a balul sikerül szentföldi hadjáratunknál... 5000 templomos lovag és 5000 székely halott kicsit sok ;-), sírnak rínak egész Erdélyben... Bár nem is rossz ötlet egy két ellenszenves vazallust kis sereggel odaküldeni vesszen csak el a sivatagban, vagy fogják el és nem fizetünk érte váltságdíjat... :-) -
#251 Ja. Van még 150 évünk, hogy lengyel királyt csináljunk belőled:D -
Snipa #250 Akkor Bizánc bevételével vége a világnak :-) -
#249 1453-ig. Konstantinápoly bevételéig:) -
Snipa #248 Talán 1466? Úgy rémlik 1066-tól 1466-ig -
#247 Ha jol emlekszem 1456-ig, de gondolom nem a Nandorfehervari diadal datumaig, hanem az ev vegeig. -
#246 meddig tart a játék? mármint dátumilag?:)
rengeteget játszottam eu3-mal de soha nem juttam a végére:) -
Snipa #245 Félreérted, csak megjegyeztem, hogy a szlávok mellett a románok is Belgrádnak hívták sőt nemcsak Nándorfehérvárt, hanem Gyulafehérvárt is. Ami érdekes a daco-roman fikcióra tekintve. De ez off -volt és csak részben tartozik ide ;-)
-
#244 Pontosan. Vazalluskent kezdtem ket birtokkal, ebben lattam kihivast. :DDD
Mas.
Akik keresnek a jatek kezikonyvet, azoknak itt van tobb nyelven.
-
#243 Max még be tudod állítani, hogy a nemesek is adózzanak, az is hoz valami pénzt. De persze ha mondjuk egy vazallusként kezdted akinek 1 birtoka van akkor ne várd, hogy 20 év után havi 20 arannyal nő a pénzed:) Én pl egy baátommal tolom a játékot esténként. Magyarországgal vagyunk én vagyok a király ő az erdélyi, nyitrai meg isten tudja hány fejedelmi cím birtokosa:) Most tartunk 1300 körül miénk egész Horvátország és Lengyelország nagy része. Ebben az állapotban tartok ott, hogy havonta 31 arany bevételem van és ez úgy kb 250 év alatt jött össze. -
Nos #242 Ez igy van, a 900 allitolag az elso irott emlites Belgrad neven. Nyilvan ezutan is igy hivtak. De mi koze ennek a dako-romanhoz? Azt meg csak nem is erintettem. -
Renegade #241 na basszsus, eddig bírtam, muszály most már megnéznem, pedig nem szoktam paradox játékokat bűvölni pár hónapig (patch hegyek miatt), irány valami jó kis nemesi terület kishazánkban :-) -
McCartman #240 Terjeszkedj..
Válassz okosan célpontot , gyűjtögetsd a pénzt aztán a megfelelő időpontban elfoglalod. -
#239 EZekkel tisztaban voltam ill. vagyok, de nem segitettek. Mar eleve nagyon keves penzzel indult es a minimum fejlesztes is 50 dukat volt ugyebar.
Na mindegy megprobalom egy masik neppel, mert ugy tunik ennek a beallitasa volt ennyire hardcore. -
#238 Válasz építkezés. Minden egyes területeden 3 fajta dolgot húzhatsz fel, illetve már eleve ebből a háromból van legalább 2. Az egyik a vár a másik a város és a harmadik a templom. Ezekre rákattintva újabb épületek jönnek elő amelyek 1-5-ig terjedő skálán építhetőek(értelemszerűen az 1 az alap amit felhúzol és azt tudod majd upgradelni). Na mármost a castle-nál van olyan, hogy castle village, a town-nál town market, a chorch-nél pedig church village. Ezek mindegyike olyan épület amik növelik az adóid összegét. Én mindig úgy szoktam építkezni, hogy ezek az elsők amiket felhúzok. Aztán fontos még a steward szerepe is. Ugyanis neki van egy olyan funkciója, hogy adószedés. Ezt a council menüben tudod megtalálni ott tudod neki kiadni, hogy mely területen szedjen adót. Értelemszerűen minél nagyobb a steward-od stweard képessége annál több pénzt tud beszedni, sőt minél nagyobb ez az érték annál többször dobja be azt az eventet, hogy x mennyiségű pénzt sikerült össze szednie a területen és azt az összeget egyből megkapod (ennek mértéke függ, hogy havi szinten mennyi adót szedsz be). -
#237 hát igen, ugye a legfeltűnőbb, hogy az alapszavaik (igen, nem, apa, anya, hal stb) egy az egyben szláv szavak...
de lehet abba kéne hagyni az offolást mielött jön a banhammer -
Snipa #236 Persze, hogy úgy-ahogy megértik egymást, hisz mind latin nyelv, de mostani nyelvük átesett egy óriási megreformáláson a 19ik században, akkor csentek szavakat az olaszból, franciából és latinból eltüntetve a masszív nem latin elemeket(szláv). Az a nyelv amit a középkorban beszéltek még sokkal több szláv elemet tartalmazott mint a reformálás utáni. Nem véletlen, hogy az első román nyelven írt levélben (15ik század vége) 40-60% az arány. A helyzet az, hogy az összes fennmaradt hivatalos dokumentumuk ószláv nyelven íródott, ahol magukat nem dák-nak hanem vlachnak hívták, csupán a 19ik században álltak át a latinra. Azért mert a jamaikaiak egyfajta angol nyelvet beszélnek még nem jelenti azt, h angolok. A románok ősei római rabszolgák voltak a balkánon, ahol kénytelenek voltak megtanulni az uraik nyelvét. Ahogy átvettek tőlünk is szavakat pl, a város/oras v mester, gerenda stb. Felteszem a latin nyelvben volt már szó a városra előttünk is ;). -
McCartman #235 nem 'szinte kizárt' , orbitális marhaság és közröhej tárgya. -
#234 Nem akarom beirni hogy cash es nem erdekelnek az olyan nepek, amikkel easy modban lehet jatszani. -
#233 én beszélek románul, és sokkal közelebb van az olaszhoz mint a szláv nyelvekhez, konkrétan meg lehet vele értetni magad a latin nyelveken beszélőkkel,
szóval azt nem mondanám, hogy szláv nyelv viszont rengeteg alap szavuk szláv pls igen=da ...
most akkor hogy ők elszlávosodott romaiak ahogy ők gondolják, azt azért nem gondolnám...
a román területek több száz éve átjáróháza a népeknek, nagyon szokszor cserélt gazdát és népet, szinte kizárt hogy római leszármazottak legyenek, de a nyelvük akkor is inkább latin mint szláv -
#232 hát akkor ird be hogy cash és lesz pénzed?
valószínűleg nem véletlenül nem lehet játszani velük, normális népekkel faszán lehet gazdálkodni -
Snipa #231 Így van azt jelenti szlávok nyelvén... -
#230 Meselje mar el nekem valaki, hogy lehet rendesen aranyat termelni a jatekban. Egy honap alatt kb 1 arany a bevetelem, ami kb semmire nem jo, meg egy rendes sereget se tudok eltartani.
Mondjuk azt hozza kell tenni, hogy pagan neppel indultam egy kis cheat segitseggel, kulonben nem engedi oket valasztani a gep.
Aki nem tudna, hogyan kell ugy indulni.
~ gombra elojon a konzol es oda be kell irni a play "character ID-t"
A character ID-t pedig ugy lehet megnezni, hogy csinalunk egy savet (|username|\Documents\Paradox Interactive\Crusader Kings II\save games\ alatt tarolja oket a jatek) es megkeressuk benne a karakter (peldaul Qutb ad-Din Baris) nevet es az alatt az employer= utani szamot (20768).
Ez a karakter ID-je. Tehat ha beirjuk a konzolba play 20768, akkor Qutb ad-Din Baris-al fogunk jatszani. Termeszetesen az elso napon erdemes ezt megcsinalni.
De visszaterve a kerdesemre, hogy lehet rendesen aranyat termelni ? :D