19
ISAF-Katonák Afganisztánban
-
#19 szopjatok le keresztbe -
#18 az :D -
#17 Újabb FAIL -
#16 így is van amúgy...Most is olaszokkal együtt gyakoroltak itt a Bakonyban Afganisztánba menő alakulatok. Nemis tudom mikor volt nagyobb technikai fejlesztés :D -
#15 ..így utólag úgy értem, hogy többet foglalkozunk a missziókkal, mint a honvédséggel. :DD -
#14 Először a honvédséget kéne rendesen felszerelni, aztán foglalkozni a missziókkal.. -
#13 Döbbenet... -
#12 Ez van és ez is lesz.
Nem is tudom hány éves volt már a horvát háború, azóta kinnt van némelyik katona boszniában is...Meg Afganisztánban is van olyan Magyar katona, aki 5 éve kinn van.
Osztálytársam nevelő apja is volt kint, aztmondta nemvészes, de vigyázni kell :) -
#11 Unokatesóm volt kint föhadnagyi rangban azt pontosan nem tudom mit csinált mi volt a dolga de kb 3 támadásuk volt!
1 RPG,1 öngyilkos merénylő kocsival,és 1 valamilyen kézifegyveres támadás, szerencsére egyikben sem sérült meg de az öngyilkos merénylönek a kocsijából csak 1 váltódarab maradt :P
Hihetetlen körülmények között élnek ott emberek állitólag teljesen más évszámot is irnak!
Nekem a véleményem amit neki is mondtam hogy egy nagy szarság hogy katonaként akarnak segiteni az embereken ott nem pedig civilként,persze hogy fusztrálva,elmnyomva érzik magukat mikor konvolyba masiroznak végig rajtuk! -
#10 Köszi :É
Én ezt nem így gondoltam, hanem vélemény, tanácsok ilyenek. -
#9 Te hülye vagy. -
#8 Mármint mi tetszett a pokolban :DDDDD
Inkább "Vélemények"... -
#7 Kérdezz meg egy afgánt a tálibokról. El fogja magyarázni, mennyire "honvédenek". :] -
#6 "...élmények..." ?!?! -
#5 Találós kérdés: ha az ISAF feladata elnyomni a saját országuk szabadságáért harcoló, főleg arab honvédő erőket, akkor melyik állam pénztárcája finanszírozza vajon az ISAF-ot?
Nem kell rá válaszolni, szerintem mindenki tudja. -
#4 Igen, ki akar ki menni, ki volt kinn, élmények, támadások hírek stb. -
#3 Nyitott neki egy topikot. -
#2 ...és akkor mi itt az újdonság vagy hír? -
#1 [center]
ISAF-International Security Assistance Force-Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő
Katonák Afganisztánban.
A 2001 október 7. óta tartó háborúban eddig a mi oldalunkon +8000halott van, +23 ezer sérült.
A másik oldalon harcoló szunnita muszlim tálibok és az al-Káida(ejtsd:al-Kaida) katonáik a fő ellenfelek.
Amerika része a háborúban:
Az Amerikai Egyesült Államok(USA) a II. világháború óta szinte minden háborúban részt vettek, itt Afganisztánban is kik mások?Csakis ők támadhattak.
A Támadás oka az ő formájukban:
A 2001 szeptember 11edikei támadásra válasszal hadat üzentek.
Magyarország szerepe a háborúban szinte a kezdetek óta:
A magyarok először orvosi(főleg mozgó kórházakban) ellátmányokban, sebész dolgokban segítettek, 2003tól lövész század is üzemel Afganisztánban, de ők bevetésre még nem készültek.
Eddig 3 magyar vesztette életét Afganisztánban:
Kovács Gyula(tűzszerész, Budapest), Nemes Krisztián(tűzszerész, ???) és Pappné Ábrahám Judit(Tábori Parancsnok, Tata).
A magyarok 2006 októberében vették át Pol-e Homri irányítását a holland PRT(Tartományi újjáépítési csoport)től.
Erők akik védik az országot(ország-fő)
#
* Amerikai Egyesült Államok Amerikai Egyesült Államok, kb 23 200 fő (további 8 000 fő szolgál közvetlen amerikai parancsnokság alatt)
* Belgium Belgium, kb 410 fő
* Bulgária Bulgária, kb 465 fő
* Csehország Csehország, kb 415 fő
* Dánia Dánia, kb 700 fő
* Nagy-Britannia Egyesült Királyság, kb 8 190 fő
* Észtország Észtország, kb 130 fő
* Franciaország Franciaország, kb 2890 fő
* Görögország Görögország, kb 140 fő
* Hollandia Hollandia, kb 1700 fő
* Izland Izland, kb 8 fő
* Lengyelország Lengyelország, kb 1590 fő
* Lettország Lettország, kb 70 fő
* Litvánia Litvánia, kb 200 fő
* Luxemburg Luxemburg, kb 10 fő
* Kanada Kanada, kb 2 830 fő
* Magyarország Magyarország, kb 240 fő
* Németország Németország, kb 3 400 fő
* Norvégia Norvégia, kb 490 fő
* Olaszország Olaszország, kb 2350 fő
* Portugália Portugália, kb 40 fő
* Románia Románia, kb 770 fő
* Spanyolország Spanyolország, kb 800 fő
* Szlovákia Szlovákia, kb 120 fő
* Szlovénia Szlovénia, kb 70 fő
* Törökország Törökország, kb 800 fő
# NATO partner országok:
* Albánia Albánia, kb 140 fő
* Ausztria Ausztria, 1 fő
* Azerbajdzsán Azerbajdzsán, kb 45 fő
* Finnország Finnország, kb 100 fő
* Horvátország Horvátország, kb 280 fő
* Írország Írország, kb 7 fő
* Macedónia Macedónia, kb 140 fő
* Örményország Örményország, 0 fő
* Svédország Svédország, kb 290 fő
# NATO-n kívüli országok:
* Ausztrália Ausztrália, kb 1090 fő
* Új-Zéland Új-Zéland, kb 150 fő
# A békefenntartókat segítő, támogató erők:
* Afganisztán Afganisztán kb 58 000 fő
Az eddigi halottakat a Magyar Honvédség hősi halottként temették el.
Al-Káida leírás
Afganisztáni háború
ISAF-Összefoglaló
ISAF logo. Az arab felirat (کمک و همکاری, Komak va Hamkari) jelentése: "Segítség és együttműködés".
[forrás:
Wikipédia
Google]