15
egy automatikus kamera mukodesi elve. a megvalósítás elmarad :D
  • VRSDM
    #15
    és több mint 25.000sor a forrás
    biztos majd megírja otthon az egsés átlagjúzer
    -_-
    linkelni csodákat bárki tud...
  • Dzsini
    #14
    ez hogy tetszik? :)


    ha nem jönne be, és a programozó honlapja

    a fényképezőgéphez: Casio EX-F1 1200fps videó, 60fps burst stb...
  • Dzsini
    #13
    ez hogy tetszik? :)


    ha nem jönne be, és a programozó honlapja
  • VRSDM
    #12
    pár hete vásároltam a casio készülékeiből egyet, mely kifejezetten a gyors mozgásokra lett kitalálva. hádézik, meg slómózik, meg 40kép/0.7mp szóval így kábé odaver gyorsaság téren az összes manapság kapható DSLR gépnek ami nem kis szó egy kompaktól.

    csak azért mondom ezeket hogy (igen, nem felvágásból) hangsúlyozzam hogy nem egy lowbudget kameráról van szó, de még az ebben található tracking is nagyon sokat hibázik.

    lehet saját témára belőni hogy azt kövesse (fókuszról van szó persze), tud automata ki/belépésnél rögzítést szóval vannak ilyen okosságok.
    de még így is kábé használhatatlan, kis mozgástéren belül még képes mondjuk egy asztalon lévő tárgyat folyamatosan követni, de ahogy gyorsul a mozgás és/vagy nő a folyamatosan változó tartalom a képen (pl. jelen esetben tömeg ugye) már szétesik a rendszer.

    ergó ha te otthon szeretnél ilyet készíteni akkor nagyon gyúrjál rá.
    suliban még azért is vért izzadtam, hogy egy fekete szigetelőszallagcsíkot végigkövessen a robotom, pedig kevesebb tengelyen mozgott, és csak a fekete-fehér színeket kellett megkülönböztetnie.

    ergó jó ötlet de a profi kivitelezéshez még nagyon sokat kell fejlődni technikailag is, meg nekünk civileknek is.
  • Dzsini
    #11
    és elég csak annyi, hogy a közönségben legyen egy hasonló színű pont ami mellett elrepül a labda, vagy kerüljön takarásba, vagy nagy sebességgel kerüljön át fényes napsütésből árnyékba, és máris elszédül a követés (és egyáltalán a kamera nem tud olyan sebességgel a fényes-sötét részek közt váltani).

    ez csak hirtelen 3 olyan probléma, amivel a mai modern követőrendszerek még nem tudnak valós időben megküzdeni - keresd meg ezt a műsort, a magyar tv VB-s műsorai között (talán a blogon) meg lehet találni, elég részletesen tárgyalják a technológiai korlátokat - van bőven.
  • ktomi22
    #10
    en ugy gondoltam az egesz fonkciot.. hogy pl rikinarancs lenne a labda..vagy valami ilyen... hogy pl azt kovethesse.. így megkulonbozteti .. akar mozgokepen is.. mind az osszes frameben a labdat.. es koveti... megoldanni nehez..azt gondolom..
  • Dzsini
    #9
    egy arckövetés még nem gond - olyan van már fillérekért, ahogy #7-ben írták is, de pl. a focimeccsen (vagy máshol) a labdakövetés már gyakran hibázik, egy kosárlabda meccsen meg gyakorlatilag működésképtelen a rendszer, nem tudja megkülönböztetni még állóképen sem ráérve, nemhogy valós időben. Ezért használják például utólag a diákmunkásokat arra, hogy a kosárlabdameccs állóképein bejelöljék az alapvető pályapontokat.
    A futballmeccseken meg (most a VB-n mutatták is), van egy 20-30 sztereó kamerából álló rendszer, ami valós időben követi az összes játékost és labdát, és a statisztikákat rögtön ki is adják. Ezeknek az informatikai hátteréről elég hosszasan meséltek, nem átlagos otthoni gépek dolgoztak rajta. És még ezek sem követték az eseményt, hanem egy-egy területre voltak ráállítva, ezzel jelentősen leegyszerűsítve a dolgot. Az ilyen szintű képfeldolgozás - tulajdonképpen mesterséges látás - még nem megoldott.
  • ktomi22
    #8
    vegulis..ha azon kicserné az ember a lencsét..vagy egesz kamara szerkezetét, akk egesz jo megoldas..thx.. csak azt kene még valtoztatni hogy ne arcot kovesse
  • Szabi1991
    #7
    évek óta lehet kapni "olcsón" arckövetős webkamerákat..
  • ktomi22
    #6
    remek.. akkor lehet ilyet csak ugy "kerti boltban" venni? hol mennyiert?
  • Sir Quno Jedi
    #5
    Ebben mi az új ötlet. Mert aztán ipari robotokban, meg automata megfigyelőrendszerekben nem alkalmaznak ilyet évek óta?!
  • Sadist
    #4
    Tehát?
  • Sadist
    #3
    Tehát?
  • ktomi22
    #2
    érdeklődés esetén illusztrációkat is rakok ... :D
  • ktomi22
    #1
    Az ötletet tilos ellopni XD

    Leírás:
    Az önműködő automatikus kamera feladata, hogy egy megadott eseményt külső beavatkozás nélkül rögzítsen úgy, hogy nem madártávlatból végzi a rögzítést, hanem "követi" az eseményeket!(pl.: egy focimeccsnél a labdát)
    A kamera egy vezérlőegységhez van kapcsolva, ami úgy működteti a hozzákapcsolt berendezéseket (pl.: motor), hogy a kamera mindig a megadott eseményt (pl.: labdát) rögzítse!
    Ehhez a kamerának képesnek kell lennie a megfelelő paraméterek betartására (pl.: zoomolás).
    A vezérlőegységnek fel kell tudnia (a kamerán keresztulikép analizálásával) ismerni pl.: a labdát (pl.: különböző színével), és ehhez az adathoz finomhangolnia a kamera zoomolását, mozgását, s ezt a minimális sebességgel tennie. A legjobb eredmény elérése érdekében a kamera képfrissítési gyakoriságával megegyező sebességgel.
    A mechanikai eszközökön kívül a szerkezet létrehozásához szükéges egy vezérlőegység, ami képes a kép analizálására, értelmezésére, és ennek megfelelően a kamera elfordítására is (pl.: kamera mozgató motrok irányítása)
    Profi programozói képesség előny az elkészítéshez...