39
  • Piel
    #39
    Te mondod a személyeskedést? Milyen lekezelő módon beszélsz velünk? Te túl vagy az egyetemen? Na hiszen!
  • willcox
    #38
    Kik lennének azok a többiek? Te, meg jeti00? A hülye ötletelésen és a személyeskedésen kívül más nem megy?
  • Piel
    #37
    Te tényleg OKTATOD a többieket! Szegény willcox! Nem veszed észre, hogy csak neked van bajod mindenkivel? Talán mert nem akarod. Van egyáltalán barátod?
  • willcox
    #36
    Én tényeket írtam le, te meg nethuszár módjára próbálod igazolni magad. De mint köztudott, pro és kontra megtalálható minden az interneten. Aki használt már navigációt, az tudja, hogy igazam van. A többi nethuszár meg vagy elhiszi, amit írtam, vagy nem érdekel, hogy mit gondol erről. Arról nem tehetek, hogy csak szajkózol, gondolkodni nem tudsz, a felfogóképességed meg közelít a nullához.
  • jeti00
    #35
    *más is látja
  • jeti00
    #34
    Sajnálom de tényleg nincs igazad. Én egy rakat infoval megtoldottam a véleményem, te nem. Itt sztem eldőlt. Mutass egy oldalt, leírást, bármit ami 3 műholdról szól. Ha nem tudsz sztem már is látja majd kinek van igaza.
  • willcox
    #33
    "Figyelj nagyon, mert nagyon egyszerű: magassági adat nélkül nincs meg a pozciód.
    Értve?" - még utoljára egy, aztán befejeztem, mert hülyékkel nem vitázom. Ha csak 3 műholdat lát az eszköz megfelelő jelerősséggel stabilan, akkor hogy a bánatban tudok navigálni? Ezt elárulnád? Márpedig a te összehadovált marhaságod szerint ez nem is lenne lehetséges, mert magassági adathoz már 4 műhold kell.
    De megkönyörülök rajtad, segítek: a navigáláshoz ott van a térkép, ami egy olyan mankó, hogy nincs szükség magassági adatra.
    PS: ha valaki geodéta, az értelemszerűen forrásadatokat gyárt, vagyis nem felhasznál, ilyenformán valóban szükséges a magassági adat, de a cikk nem geodétákról szól, hanem arra utal, hogy majd jól megfigyelik az embereket, ehhez pedig nem kell magassági adat. Ha guglimaps-en GPS adat szerint keresel, ott is csak 2 adat kell, nem három.
  • willcox
    #32
    Te nagyon beteg lehetsz nyakon felül.
    Nem állok le veled vitázni, hogy hányszor volt a kezemben GPS, te úgyis akkorát hazudsz, amekkorát akarsz, de én már használtam military kivitelt is, nem is egyet.
    Te csak szajkózod az összewikizett és összeolvasott dolgokat, amik között ki sem igazodsz, amit meg én írok, azt meg felfogni sem vagy képes, továbbá a gyakorlati oldaláról lövésed sincs. Nem vagy vitaképes.
  • jeti00
    #31
    Manapság nagy divat a wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Global_Positioning_System


    Position calculation introduction

    To provide an introductory description of how a GPS receiver works, errors will be ignored in this section. Using messages received from a minimum of four visible satellites , a GPS receiver is able to determine the times sent and then the satellite positions corresponding to these times sent. The x, y, and z components of position, and the time sent, are designated as \scriptstyle\left[x_i,\, y_i,\, z_i,\, t_i\right] where the subscript i is the satellite number and has the value 1, 2, 3, or 4. Knowing the indicated time the message was received \scriptstyle\ tr , the GPS receiver can compute the transit time of the message as \scriptstyle\left (tr-t_i\right ) . Assuming the message traveled at the speed of light, c , the distance traveled or pseudorange, \scriptstyle p_i can be computed as \scriptstyle\left (tr-t_i\right )c .

    A satellite's position and pseudorange define a sphere, centered on the satellite with radius equal to the pseudorange. The position of the receiver is somewhere on the surface of this sphere. Thus with four satellites, the indicated position of the GPS receiver is at or near the intersection of the surfaces of four spheres. In the ideal case of no errors, the GPS receiver would be at a precise intersection of the four surfaces.
  • jeti00
    #30
    Az a baj, hogy Te csak mondod a magadét, de semmit se tudsz alátámasztani. Nem, nálunk még nem elérhető polgári célokra ez a fajta adattovábbítás, de geodéziai méréseknél ez már természetes. Mellegles honnan jött, hogy a szolgáltató küldi tovább az adatokat? Ha az a-gps nálunk rendesen menni fog akkor fejállomások lesznek a nagyobb épületeken, nem a szolgáltató fog továbbküldeni adatokat.. (persze pl mobilos neten le lehet tölteni jó drága adatforgalmi díj mellett a műholdpályákat de sok értelme nem lesz már a közeljövőben:D)
    Gyanítom az én kezemben többet volt GPS, nem csak a szutyok autós/telefonos verziók :)
    Sajnálom, hogy nem tudok veled normálisan vitázni, de a "hülyeséget írsz nekem van igazam" mondatokkal nem lehet mit tenni :S de ha már másoknak érthetőbbé tettem a működési elvet akkor már megérte. Lehet később megpróbálok beszúrni képeket. De ha ezt nem tudtad felfogni kétlem h túl lennél az egyetemen :S
  • willcox
    #29
    Láttál már olyan adatállományt, amit elküld a szolgáltató, vagy ismét csak a tanultakra hivatkozva lököd a hülyeséget?
  • willcox
    #28
    Én már rég túl vagyok az egyetemen.
    Azt hiszem, hogy felesleges veled vitáznom, mert képtelen vagy felfogni azt, amit írtam. Nekem egyébként édesmindegy, hogy te mit hiszel. Használtál már életedben egyszer is GPS-t, vagy navigációt? Vagy csak tankönyvekből vannak ismereteid?
  • jeti00
    #27
    "Az A-GPS azt csinálja, hogy a mobilszolgáltató átküldi az aktuális műholdpozíciókat (jó esetben a cellához viszonyított pozíciót). Így a hidegindítás lesz gyorsabb, nem pedig a pozicionálás pontosabb"
    Valóban gyorsabb lesz, de nem csak a műholdak pozícióját küldi el, ezért lesz pontosabb és helyettesíti a 4. mérést...
  • jeti00
    #26
    Figyelj nagyon, mert nagyon egyszerű: magassági adat nélkül nincs meg a pozciód.
    Értve? Jöhetsz itt az elgondolásoddal, általános iskolában tanulta meg mindenki, h egy térképen körzővel rajzolsz 3 kört, az kiad egy pontot. De ez teljesen más.. gondolj bele. Nem mindegy, hogy a börzsönyben haladsz, vagy az alföldön. Van a kettő között magassági különbség, gondolod ha ezt nem használjuk a mérésnél akkor pontos eredményt kapsz? Nem mind1, h a tenger alatt, vagy magasan egy repőn mérsz, mert magasság nélkül nem kapod meg a pozíciód. Gondolhatnák arra, hogy a garmin meg ezek a 0 tszfm.-et használják, de ez hülyeség, mert mint már előbb írtam 100m magasságkülönbségnél sem ugyanazt a helyzetet kapod. Nem annyira bonyolult.. izmozásról meg annyit, hogy ezt tanulom az egyetemen. Te? :)
  • willcox
    #25
    Még mindig nem értem, hogy mit izmozol. A 3D-ben való elhelyezéshez (vagyis van magassági adat is), 4 műhold kell. Ezt én is leírtam. De az emberek többsége semmire sem megy egy térbeli koordinátával, hanem valamilyen térkép alapú (navigációs) sw-rel használja, ahol az ember látja, hogy hol is van. Ilyen a gugli maps, iGO, Tom-tom, Garmin, stb. Ezeken a pontos pozícióhoz bőven elég 3 műhold.

    Nyilván egy repülőnél, harcászati rakétánál, vagy egyéb katonai eszköznél kell a minimum 4 műhold.

    "A 4. műholdat max az a-gps hagyhatja ki, mert az a 4. mérést egy földi bázistól kapja aminek 50 km-n belül kell lennie. de ez a cucc még mindenhol elérhető." - tévedés. Az A-GPS azt csinálja, hogy a mobilszolgáltató átküldi az aktuális műholdpozíciókat (jó esetben a cellához viszonyított pozíciót). Így a hidegindítás lesz gyorsabb, nem pedig a pozicionálás pontosabb.

    PS: a polgári GPS-ek pontossága 5-10 m, a katonai ennél pontosabb.
  • jeti00
    #24
    "A teljes rendszer nagyon pontos órákon és idımérésen alapul
    •A mőholdakon atomórákat helyeztek el
    •pontosságuk meghaladja nanosecundum-ot (10-9 sec)
    •nagyon drágák
    •A vevıkben elegendı konzisztens óraszerkezetet és egy kis
    „cselt” alkalmazni
    •a digitális órák konzisztensek, megfelelnek a célnak
    •az abszolút pontosság nem szükséges, csak egy kis
    geometriai trükk
    •a titok egy extra mérés, amellyel kiküszöbölhetı a vevı
    órájának pontatlanságából adódó hiba

    Vevı felépítése
    •4 mérés szükséges a valós 3D helyzetben
    •Ez azt jelenti, hogy egyszerre legalább 4 mőhold jelének
    vétele elengedhetetlen a helymeghatározáshoz
    •Azaz legalább 4 csatornával kell rendelkeznie a vevınek a
    pozícionáláshoz
    •Legalább 2 csatornával a sebesség meghatározásához"

    Lentebb rosszul írtam, az amcsik pl percenként küldenek korrigálást a műholdakra.

  • jeti00
    #23
    Nem ezt akartam kihozni a dologból... a műhold egy jelsorozatot bocsájt ki magából ami ismétlődik. A kezedben lévő kütyü is és ha mindkettőben jó az időzítés akkor ezek szinkronban vannak, így tud bemérni. De ha pl a vevő (mivel a műholdakat kb. óránként korrigálják) téved egy picit (atmoszférikus, ionoszférikus stb befolyás által is akár) akkor 3 mérésből fals adatot kapsz. Koncentrikus körökkel talán egyszerűbb elképzelni, normál esetben ott 3 kiadja a helyed. De ha van egy aprócska különbség, akkor egy műhold köré már két kört képzelj. Itt jön be a 4. mérés a pontos helyzetedhez. A 4. műholdat max az a-gps hagyhatja ki, mert az a 4. mérést egy földi bázistól kapja aminek 50 km-n belül kell lennie. de ez a cucc még mindenhol elérhető.
  • willcox
    #22
    "Mégis oktatod a többieket!" - nem akarok senkit sem oktatni, de az ilyen gugli és wiki huszárokat, akiknek lövésük sincs róla, csak álmodoznak, mint te és hülyeséget ötletelnek, nem árt felhomályosítani.
    "Ne nevettess!" - nem állt szándékomban. Inkább szomorú, hogy nem látsz tovább az orrodnál.
  • willcox
    #21
    Jól írod, a valós 3D helyzethez (amiben van magassági adat is), ahhoz kell 4 műhold. De egy térképen való pozícióhoz elég a 3, az autós/hajós navigációkhoz ennyi pont elég. Ha valamilyen repülésre alkalmas eszközön akarod használni, ahhoz viszont tényleg 4 műhold jele kell, hogy magassági adatot is kapj. De ezt eddig is leírtam a #10-ben.
  • willcox
    #20
    Egyet sem. Ők a GLONASS műholdakat üzemeltetik, amik ugyanúgy alkalmasak helymeghatározásra megfelelő chip-pel.
  • jeti00
    #19
    a GLONASS 24 műholdat használ és minimum 5 műhold látszódik a föld mindne pontjáról. Az amcsi is 24ből áll.
    Első mérés a lehetséges pozíciónkat egy gömbfelületre szűkíti le. A második méréssek a lehetséges pozíciónkat két gömbfelület metszetére szűkítjük le. A 3. méréssel két pontra szűkül le, egyik az űrben lesz, ezért mondod h elég három. De ha laposabban utánanézünk.. :
    a GPS-es mérés a pontos időzítésen múlik, jelet generálnak amibe "beugorhat" a vevő stb, akit érdekel google. Három mérés elegendő lenne ha pontosan menne minden, de az eltérések miatt nem kapjuk meg a pontos helyet és itt jön be a 4. mérés. Valós 3d-s helyzetben szükség van a 4. mérésre. Sebességhez pl elég kettő is. Ezt geoinfo előadáson tanultuk, pdf-ben van, ezért akartam átküldeni, mert talán képekkel hamarabb megérted :)
  • Piel
    #18
    Mégis oktatod a többieket!
    Saját piac védelme? Ne nevettess! És még egy kérdés! Hány GPS műholdat üzemeltetnek az oroszok?
  • willcox
    #17
    Ha mindenáron leírást akarsz adni, akkor adj linket, vagy írd be ide. Gondolom, nem titok. Olyan leírásra egyébként nincs szükségem, ami marhaságot állít, mert gyakorlatból is tudom, hogy elég 3 műhold megfelelő erősségű jele.
  • jeti00
    #16
    lehagytam, hogy csak meló után :D am a megoldás a vevő és műhold szinkronizálásban lesz
  • jeti00
    #15
    sajnos nem így van. Ha küldesz egy üzenetet egy e-mail címmel akkor át tudok küldeni egy rövid leírást miért kell mindenképpen 4.
  • willcox
    #14
    A két rendszer a működés szempontjából ugyanolyan, de nem kompatibilis egymással. Vagyis mindkét rendszerhez saját chip kell (az EU-s az amerikaival kompatibilis lesz).
    Mivel mindkét rendszer elsősorban katonai felhasználásra készült, érthető, hogy a két nagyhatalom nem akar függeni a másik rendszerétől, mivel mindkettő bármikor lekapcsolható, ezért kell a saját.
    A polgári felhasználás csak egy gazdasági lépés, ugyanis jogdíjat lehet érte beszedni. Ebből az oroszok sem akarnak kimaradni, ezért erőltetik a sajátjukat.
    "De a készülékgyártók minek alkalmazzanak egy új rendszert a régi jól bevált helyett ha UGYANOLYAN?" - senki sem kötelezi őket erre. Ezért vezették be az import tilalmat, a saját belső piacukat védik. Mi nem érthető ebben?
  • Piel
    #13
    Valószínűleg ugyanazt látja a készülék használója igen. De biztos, hogy ugyanúgy működik? Mi értelme lenne erőlködni ezzel a rendszerrel, ha ugyanolyan, mint a régi jól bevált GPS rendszer? Talán a jogdíj a GLONASS után. De a készülékgyártók minek alkalmazzanak egy új rendszert a régi jól bevált helyett ha UGYANOLYAN?
  • willcox
    #12
    Le van írva. Ugyanolyan, mint a GPS rendszer.
  • Borg
    #11
    Talán nem ártott volna leírni a cikkben, hogy mi a rák az a GLONASS...
  • willcox
    #10
    Tévedés. 3 műhold elég a pozícióhoz. 4 műhold ahhoz kell, hogy magassági adatot is kaphass.
  • willcox
    #9
    Azért erőltetik a chipet, mert ez nekik üzlet. A Glosnass rendszert pedig azért hozták létre, amiért az EU is akarja.
    Nem képzelhető el, hogy kétirányú a forgalom, ahhoz nagyobb teljesítmény kéne.
    Nincs semmilyen hitem, de az látszik, hogy lövésed sincs, hogy hogyan működik a GPS. A Nokiában is ugyanúgy működik, mint más készülékben, egyébként meg nincs Nokiám. A navigációs sw-t ne keverd ide, az csak kezeli a GPS chip által kapott adatot.
  • jeti00
    #8
    nézz utána picit, 4 műhold kell :) már csak a számítások miatt is.
  • Piel
    #7
    Tudtam, hogy lesz aki így reagál. Nézz, olvass, láss! Vajon mi a csudának erőltetik a Glosnass rendszert? Mert elképzelhető, hogy nem csak egyirányú! Minden hiteddel ellentétben tudom, hogy hogyan működik a GPS. Azt is tudom, hogy hogyan működik a Nokiádban.
  • willcox
    #6
    Megpingelni? Te hol élsz? Ez egyirányú kapcsolat! A műhold olyan, mint egy rádióadó, a GPS meg mint egy rádióvevő. A rádióvevők nem szólnak vissza semmit, nincs is akkora teljesítményük.
    Maximum az képzelhető el, hogy a kezelő sw pl. GSM-en elküldi a pozíciót a kémkedőnek. De ez megoldható a GPS rendszer alatt is.
  • Piel
    #5
    Ha a GPS készülék meg tudja határozni a helyzetét három műhold segítségével, akkor már csak szoftver kérdése, hogy a GPS helyzetét meghatározza három műhold. Csak a rendszer szolgáltatója tudja, hogy hogyan működik igaz? Úgy forgatják ahogy akarják. Mi van akkor, ha időnként a műholdak megpingelik a GPS vevőket? Mi van ha névre szólóan pingelik meg? Három műhold meg már ki tudja válogatni a sok közül és ki tudja számolni, hogy hol van az az egy, amit keresnek. Márpedig valamiért nagyon szívóskodnak ezzel a GLONASS rendszerrel...
  • willcox
    #4
    "Ezzel hogy tudnának kémkedni a ruszkik?" - sehogy. Ugyanúgy, ahogy az orosz megfelelőjével sem. Ezért írtam azt, hogy ha az orosszal tudnak kémkedni, akkor az amerikaival is, tekintettel arra, hogy mindkét rendszer műholdak jelét veszi, és ezekből a jelekből kapható meg a pontos pozíció. Az már csak sw kérdése, hogy a jelek feldolgozása hogyan történik.

    A "Hát ezért" nem kellett volna, mert elég régen használok GPS-t, tudom, hogy hogyan működik, az ismereteim nem a wikipedia-ból származnak.
    "Én úgy tudom, ha úgy van kedvük az amerikaiak az egész polgári gps rendszert megbéníthatják." - jól tudod, de ugyanez igaz az oroszra is. Pont emiatt akart az EU saját rendszert kialakítani.
  • ADAMEX9
    #3
    Biztos, h oroszok? Tiszta China feeling...
  • zserrbo
    #2
    "A GPS (Global Positioning System) Globális Helymeghatározó Rendszer, az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma (Department of Defense) által (elsődlegesen katonai célokra) kifejlesztett és üzemeltetett – a Föld bármely pontján, a nap 24 órájában működő – műholdas helymeghatározó rendszer." - Wikipédia

    Hát ezért. Ezzel hogy tudnának kémkedni a ruszkik? Én úgy tudom, ha úgy van kedvük az amerikaiak az egész polgári gps rendszert megbéníthatják.
  • willcox
    #1
    "A szakértők attól tartanak, hogy a Kreml arra kényszeríti majd a gyártókat, hogy a termelésük egy részét Oroszországba helyezzék át, valamint hogy a rendszereket az ellenzéki vezetők elleni kémkedésre használják majd fel" - nem világos, hogy egy chip miatt miért kéne a termelés egy részét Oroszországba helyezni, illetve az sem, hogy hogyan lehet "az ellenzéki vezetők elleni kémkedésre" felhasználni. Ha fel lehetne használni kémkedésre, akkor a GPS chippel is fel lehet használni.