14
Airbrush kezdőknek, technikák, szettek, árak, stb.
 • tenkenorman
  #14
  jó szórakozást ;)
 • Magnumrolcsi
  #13
  Hétvégén megyek majd Füzesgyarmatra, lesz ott is airbrush. :) És minden fíínomság. : )
 • tenkenorman
  #12
  tény de nem gyengén photoshopoltak gondolom.
 • Met
  #11
  Ez a faszi tud
 • Czdano
  #10
  Szépek, főleg kocsikon :]
 • Desiderata #9
  nekem egy 24 literes kompresszorom van, 20-25 ezer körül kapható, hozzá set az is pár ezer
  mondjuk én nem művészkedéshez vettem, hanem garázskapu festésére, klinker leápolására, portalanítás, ilyenek
  de ez már elég komoly cucc, mindenhez jó, ha van helyed tárolni akkor ideális mert biztos egyenletesebben fúj mint egy olcsóbb megoldás
 • greg benz
  #8
  Nem érdemes a levegőpalackot venni mert 2-3ezer darabja,és hamar kifogy.. makettező kompresszort pedig már 10 és 20ezer között kapsz,ami ezekhez a stukikhoz tökéletesen megfelel
 • tenkenorman
  #7
  én is nagyon kezdő vagyok a témában, ha valakinek van jó állapotú pisztolya (ilyen kissebb dolgokhoz pl modellek max gépház apróbb dolgok) olcsón érdekelne.
  kissebb palack sűrített levegőt lehet hozzá kapni? egy kompresszor azért kicsit húzós.
 • tenkenorman
  #6
  Itt nagyon jó videók vannak ahol elmagyaráznak sokmindent.
  http://www.youtube.com/user/AirbrushTricks
  Ezt próbálta valaki? milyen lesz a felület? muszály szárítókamra, vagy lámpa hozzá? Arra lennék kiváncsi hogyha ezt még lelakkozom bőségesen akkor lejön e ha hozzáérek stb.
 • greg benz
  #5
  Jómagam is használok pár éve airbrush pisztolyt,de csak maketteket festek vele:) Sajnos ilyen grafikákat meg hasonlókat nem tudok csinálni,de szívesen megtanulnám egyszer,főleg hogy jó pénzkereseti forrás is
 • dav1d
  #4
 • tigeroo
  #3
 • tenkenorman
  #2
  Ha van már kérem töröljétek. rákerestem.
 • tenkenorman
  #1
  Az Airbrush története

  Ki gondolná, hogy az airbrush nem mai találmány, majdnem annyi idős, mint az ember maga. Szakértői bizonyosak afelől, hogy a barlangokban talált ősi negatívban ábrázolt emberi kezek “hasonló technikával” készültek.


  Abner Peeler a feltaláló géniusz (nevéhez fűződik még varrógép és az írógép korai változatának feltalálása is) neve fémjelzi az első, maihoz hasonlatos eszköz feltalálását 1879-ben. Találmányát Peeler ekkor még “paint distributor”-nak nevezte. A korai airbrush pisztolyok elég egyszerű, lábbal hajtható levegőforrással működtek, ami szintén Peeler találmánya volt. Több esetben asszisztens kezelte a pedálokat nem a művész maga. Egy hónappal az eszköz feltalálása után elkészült az első festmény, mely magát Peeler-t ábrázolta.

  1882-ben Liberty Walkup megvásárolta Peeler találmányát 700 $-ért. Továbbiakban még kétszer finomított a találmányán 150 $-ért. Walkup, feltalálók kisebb csapatával céget alapított “The Airbrush Manufacturing Company of Rockford” névvel és megkezdődött az újszerű airbrush gyártása.

  Feleségével, Phoebe-vel “Illinois Art School” művészeti iskolát üzemeltetett, mely az airbrush technika oktatására specializálódott, de emellett más technikákat is tanítottak. A fotoretuser** Phoebe az iskola létrehozatalában nagy segítségére volt.. Az iskola egy épületben volt a céggel. Mindezek felett 1891-ben Walkup még az Airbrush Journal-t is útjára indította. 1891- ben Charles L. Burdick forradalmasította az ipart, és feltalálta az “internal mix airbrush”-t, ami a Walkup féle “external mix airbrush” fénykorának lecsengését jelentette. Az Aerograph pisztolyoknál a festék és a levegő a pisztoly belsejében keveredett, sokkal finomabb és könnyebben kezelhető alkalmazást jelentett elődjéhez képest. 1900-ban Budrick is céget alapított Aerograph Company Ltd-t, mely ma is a legnevesebb gyár Angliában.

  Az I Világháború alatt az avantgárd irányzatokhoz tartozó művészek munkájukhoz előszeretettel használták a modern eszközt és technikát az airbrusht. Ez főként az USA-ra és Európára volt jelellemző. Két irányzat volt kiemelkedő a Dadaizmus és neves képviselője Man Ray és a Bauhaus irányzat képviselője Vassilijy Kandinszky. Man Ray például akkor ismerte meg a technikát amikor egy new york-i reklámügynökségnél dolgozott. Kandinszky a Bauhaus iskolánál Németországban fal-festés szakot tanított, hogyan festehtők meg a nagy felületek spray pisztollyal és airbrush-al. Kandinszky saját képei megfestésénél is gyakran alkalmazta, sőt van olyan festménye, amit csak airbrush technikával készített.

  Ekkor tájt a plakátoknak előkelő szerep jutott, mint kommunikációs eszköz az átlag emberekkel. A kubista irányzatot képviselő Joseph Bidner vált az egyik leghíresebb plakátfestővé a világon. II Világháború alatt a repülőgépeken is felfestésre kerültek a népszerű PIN UP lányok, mely Alberto Vargas nevéhez fűződik. A harmincas években nagy igény volt a különböző illusztrációkra, melynek virágzása természetesen az USA-ban volt.

  A Walt Disney stúdió alkalmazta széles körben még előszeretettel az airbrush-t főleg hátterek megfestéséhez az animációs mozifilmjeikben. 1940-ben mikor a Pinocchiot készítették a fények és árnyékok minél élethűbb megjelenítéséhez, használták. Azóta is nagy szerepet játszik az airbrush az animációs filmek elkészítésében. A 60-as években pedig, a “Flower-Powe” korszak idején a zene iparban volt népszerű a technika. 1963-ban megalakul a Badger Airbrush Co. Azóta alkalmazási területe csak szélesedik. Egyre gyorsulóbb világunkban a fogyasztókért folytatott harcban, mint kreatívabb és kreatívabb lesz az ember és rengeteg gyakorlattal és tapasztalattal elérkezünk oda, ahol már csak a fantázia szabhat határt.

  Az Airbrush fényes jövő előtt áll…