47
  • god25
    #47
    Miért rivális? Kicsit erős a cím nem?
  • Balumann
    #46
    De de az meg van benne :D A gond az hogy nem elhet társítani!
  • sathinel
    #45
    Miért a szövegszerkesztő nem alkalmazás?
  • Balumann
    #44
    xml -t alegegyszerűbb szövegszerkesztőnek is meg kéne tudnia nyitni :D
  • sanyicks
    #43
    hát igen ez minden os-nél így megy, általában kell egy alkalmazás egy bizonyos fájl megnyitásához :)
  • Balumann
    #42
    Jó hát azt felimsertem, csak én miért nem találtam meg :P De gondolom ez azért más téren is problémás, pl. tud-e böngésni más partíciókat (pláne más fájlrendszerűt) - mert ugye ahhoz be kell csatolni a fájlrendszerbe (vagy terminál, vagy alkalmazás). Nyilván ez sem megoldhatatlan kérdés mivel linux alapú, csak meg van-e oldva :D
  • Dj Faustus #41
    Fájlböngésző az Androidban. Böngészni lehet vele az állományokat, a megnyitásuk már egy kicsit körülményesebb (például egy .xml állományt nem nyit meg, mert nincs hozzá alkalmazás rendelve).
  • Balumann
    #40
  • Dj Faustus #39
    "révén hogy még fájlböngésző sincs benne"
  • Balumann
    #38
    Működni tényleg működik, próbáltan az eee pc-men, dehát borzasztó :D Az áll közelebb a mac OSX -hez?? :| Még csak teljes értékű oprendszernek se mondható, révén hogy még fájlböngésző sincs benne, amivel tudnám böngészni a partíciók tartalmát (legalábbis én nem találtam benne), és a kezelése sem mondható használhatónak. Alig van benne valami ... vagy csak nagyon jól eldugták (nem foglalkoztam vele sokat, 15 perc után töröltem miután nem tudtam semmit se kezdeni vele).
  • hdo
    #37
    Megint kapanyél vs. gumibot harcot akarsz szítani?
  • Ferrer
    #36
    Hát azért ilyen mobilokra fejlesztett rendszert nem hasonlítanék a Mac (F)OS X-hez.
  • Dj Faustus #35
    Android x86-os környezetben
  • Ferrer
    #34
    Dehogy muködik..
  • kvp
    #33
    "Egy teljes értéku oprendszer szép UI-val és megfelelo programokkal. A Google kezében most itt a lehetoség, hogy felvigye a nyílt forráskódot, de ha csak ilyen cloud-rendszert ad ki, az saját magán kívül senkinek se jó.."

    A google teljes erteku rendszeret android-nak hivjak es mukodik pc-ken is. Jelenleg az all kozelebb a macos-hez.
  • Ferrer
    #32
    Ne magadból indulj ki. Az egyszeru "csak netezek" júzernek még egy win telepítés is sok. Nem Windows konkurens kéne ide, hanem Apple OS konkurens, mint a mobiloknál. Egy teljes értéku oprendszer szép UI-val és megfelelo programokkal. A Google kezében most itt a lehetoség, hogy felvigye a nyílt forráskódot, de ha csak ilyen cloud-rendszert ad ki, az saját magán kívül senkinek se jó..
  • Rotyoka
    #31
    Ebből sem lesz semmi, lehet pár ember vált rá, de előre telepített gépeken marad a Bill papa csodája
  • dyra
    #30
    bizonyos szempontból komoly konkurense lehet a MS -nek. Egyre több ember lényegében csak netezésre használja a gépet. Az MS meg ugye kiadott egy robusztus mindenre jó OS -t (Vista, Win7) ami mindenre jó de netezeni igazából agyúval verébre eset áll fent. A google szerintem ingyen fogja terjeszteni a Chrome OS -t ami biztos vagyok benne, hogy az MS idegesítő szokásaitól mente lesz amit majd ki is hangsúlyoznak (virusok, lassú, leakadások fagyások). Szerintem zenét hallgatni skypolni filmet nézni bizonyosan lehet majd rajta. És szerintem előbb utóbb játékok is lesznek rá. Ehhez csak el kell terjednie. Kíváncsian várom.
  • hdo
    #29
    zola2000:


    játék = konzol
    ....
    Hátő ha megnézed, akkor világszerte egymilliárd pc van, és a legtöbb ember nem Gamer, de ebben a generációban elment kb 150 millió nagykonzol, és 190millió kézikonzol, tehát aki komolyabban szeretne játszani, az általában -jobb helyeken- vesz egy célhardvert is."


    Ennél nagyobb baromságot még nem hallottam ... ezt legyél szíves megmagyarázni a közel _fél_milliárd_ játékost kitevő browsergame-es MMORPGs társadalomnak!

    Cat:
    Teljes apache stb. a gépre telepítve - webszerkesztés netkapcsolat nélkül nálam megy ... kinek kell akkor elgondolkoznia?
  • kvp
    #28
    Ez az 'os' gyakorlatilag egy linux, ami rom-bol indul, felall a rendszer, elinditja az egyetlen telepitett alkalmazast, a chrome bongeszot. Se tobbet, se kevesebbet nem tud. A vezetekes es a vezetek nelkuli internet ugy van megoldva, ahogy minden mas linux-ban. Erre van egy konfiguralo ablak, ahol belepes elott meg lehet adni a parametereket, pl. wifi halozatot valasztani. Aztan mehet a bongeszo.

    Barmilyen os jo lenne erre a feladatra, de ez a szoftver azoknak keszult, akik nem akarnak operacios rendszert hasznalni, sot latni sem akarjak. Csak egy bongeszo kell nekik. Az apple is foleg oket celozza, de meg igy is van jopar ember, akinek az apple fele megoldas is tul bonyolult. Joreszt nekik valo a chrome.

    ps: Sok sok eve volt a qnx (aka. quick unix) realtime rendszerbol egy kis demo floppy, amin volt par alkalmazas es egy bongeszo. Inditas utan meg lehetett adni a grafikus es a halozati beallitasokat es el lehett erni vele netet. A google is ilyet epit, csak nem a voyager bongeszovel, hanem a chrome-al es nem a qnx kernelre, hanem linux-ra. Akinek meg nem internet terminal kell, hanem szamitogep az rendes os-t rak a gepere.
  • who am I 7
    #27
    kurva nagy kreatívkodás kell egy másik kombóhoz...omg.A kompatibilitás a többi userrel meg áthidalhatatlan.te nagy kreatívkodó.

    Nekem tuti nem kell a chrome, a böngészőjük jó, de ez, no thanks...
  • buklee
    #26
    "Azoknak a 90%-a egy szar webkamerával készül mindenféle utólagos szerkesztés nélkül"
    Valószínűleg nekik készül ez az oprendszer, és ez a 90 valamivel több mint a szerkesztő 10%

    #22
    "Igen, suli, beadandók készítése
    az lehet ám, pl egy program is..."
    Nem hiszem, hogy ezt informatikusoknak, vagy hardcore kockáknak készítenék, inkább a netpolgároknak, akik tényleg csak netes játékokkal játszanak és közösségi oldalakat néznek, vagy egyéb dolgot a neten.

    Amúgy számomra elég hihetetlennek tűnik, hogy csak nettel lehessen használni a gépet, ha így van akkor kipróbálni sem fogom. Plusz az eddigi botrányok mellé beszed a google még egy kis adatgyűjtési balhét is, nem érezném magam biztonságban, ha mindenem a neten lenne amit a gépen csináltam.
  • Balumann
    #25
    De aki ilyen egyszerű célokra szeretné használni, az is feldob egy 100 megából sem álló puppy linuxot, és megvan mindene amire szüksége lehet, netezés, openoffice, alapvető játékok, multimédia, stb... És legalább nem függ nettől ha elakar olvasni valamit, írni akar, meg ilyenek. Ugyanis ha jól olvasom, az alkalmazások NEM az oprendszeren fognak futni, hanem netről, és már bejelentkezéshez is net kell. Ráadásul linux alapú az egész mint most olvastam, ncorera felrakták a betat 800 mega. Egy puppylinux meg negyed akkora... Akinek meg van helye, az nyugodtan fölrakhat egy Ubuntut, mindenben csak előnye lesz a chrome os -el szemben.
  • gothmog
    #24
    Tiszta szerencse, hogy a kreatívoknak van módja válogatni az alternatívák között. A world/excel/pp+pasziánz-típusú felhasználók meg használjak amit kapnak a géppel.
  • B0nFire
    #23
    Szerintem meg egyre több a kreatív emberke, aki nem csak a Word/Excel/PP triót futtatja meg szoliterezik, aztán kifújt a pc-használat. Igenis, mivel egyre erősebb konfigok érhetők el egyre hozzáférhetőbb árakon, ma már majdnem mindenki képet és kisebb-nagyobb videókat, DVD-t szerkeszt, esetleg hangot és zenét, mert ma már ezekhez nem kell csúcsmasina. Persze nem egész estés filmet készítenek, de családi videókat igenis, és szinkronizálják, és zenét vágnak hozzá, konvertálgatnak, miegyebek. Ezek ma már hozzátartoznak a mindennapi feladatokhoz. Meg kell csak nézni, hogy a YouTube-ra hány videó kerül fel naponta. Azoknak a 90%-a egy szar webkamerával készül mindenféle utólagos szerkesztés nélkül, de a 10% az meg van szerkesztve. Az pedig nagyon sok. Percenként kerül fel 24 órányi új anyag! Ekkora mennyiséget nem egy szűk felhasználói réteg készít.
  • boond
    #22
    Igen, suli, beadandók készítése
    az lehet ám, pl egy program is...
  • boond
    #21
    Nem csak sims létezik...
  • DjDano
    #20
    A Windows még a világvége után is totálisan egyeduralkodó lesz! ;)
  • [HUN]FaTaL
    #19
    Amúgy senki nem szánta a Chrome OS-t a Windows riválisának, nem tudom, hogy a cikkíró / forrás honnan veszi ezt a baromságot.
  • [HUN]FaTaL
    #18
    "Igen, suli, beadandók készítése -> a google erre találta ki a google docsot

    Aha és google docsban fogok forráskódot írni :D Jó vicc volt.
  • Balumann
    #17
    Jelenleg ha jól informálódtam, a Chrome OS nem használható internet nélkül (egyből bejelentkezést kér). Kíváncsi lennék, hogy ha nincs vezetékes, akkor a wifi -t azt hogy oldották/oldják meg (én mintha olyasmit olvastam volna, hogy egyelőre sehogy). Másrészt hát teljesen internet elapúra építeni egy rendszert, én azért vettem a netbookot hogy könnyen tudjam hordozni, és hát azért nagyon sok mindenre használható az pl. olyan helyen is ahol nincs internet. Egy utazáson (vagy akár útközbe) mi lehetne alkalmasabb filmezésre, játékra (úgyis csak régebbiek mennek el, azokat amúgysem fullhd-ra tervezték), szekesztgetésre/programozásra, vagy más programokra... :-)
    Nekem ezek hiányában alapból kiesik ez a rendszer, nem lesz riválisa a Microsoftnak. Akkor már különben is ott a Linux, ami szintén nagyon jól használható sok mindenre az én 900HA -mon is :I (bár inkább windowsxp a nyerő).
  • kovacsgellert
    #16
    Itt a legújabb Google SpyWare, csak pillanatnyilag op.rendszer bőrbe bújtatva...
    Így is túl sokat tud már a gugli a netezési szokásainkról...
  • aglaca
    #15
    A történelem ismétli önmagát. Kezdetben volt a szerver és voltak a konzolok, amiken keresztül a nép elérte a szervert és utasításokat, feladatokat végzett el a szerveren, aztán egyre erősebb lett a konzol mígnem önálló számítógépként kezdett el működni, és már önmaga képes volt értelmes feladatokat elvégezni, így megérkezett a PC ( personal computer) kora. Aztán jött az internet a gépek összekapcsolódtak, egyre több feladatot a távoli kiszolgálók végeznek el és jött néhány cég, akik lebutították a számítógépeket és az operációs rendszereket, és elhitetik a néppel, hogy bizony központosított végrehajtás nélkül nincs is élet. A nép pedig örül, hogy kicsi, meg még kisebb, meg csilli-villi eszközökön teregetheti ki gyakorlatilag az egész életét a Nagytestvér előtt.
  • andersh
    #14
    de ha virtualbox megy rajta akkor megy rajta windows és arra van c64 emulator :D
  • zola2000
    #13
    Igen, suli, beadandók készítése -> a google erre találta ki a google docsot, ami internet, meg a google most olyan szolgáltatást is indít, amivel a böngészőben futnak a játékok (nem ugy mint az onliven, hanem ugy mint a quake liven, csak meg kell venni őket)
    Most már böngészőn keresztül is szinte mindent meg lehet oldani.

    "Ezért egy "átlag" felhasználó nem kifejezetten vesz konzolt." Hátő ha megnézed, akkor világszerte egymilliárd pc van, és a legtöbb ember nem Gamer, de ebben a generációban elment kb 150 millió nagykonzol, és 190millió kézikonzol, tehát aki komolyabban szeretne játszani, az általában -jobb helyeken- vesz egy célhardvert is. (oké most nagyon beindultak a facebook játékok, és többtízmilliószámra veszik a népek a simset, de ezek leginkább casual játékosok...
  • Rage47
    #12
    nem azért mész nyaralni, hogy ne gépezz?:D
  • SirBubu
    #11
  • bracsek #10
    ha a counter strike 1.6 nem megy rajta emulátor nélkül akkor nem op rendszer, ha meg még emulátor sincs akkor meg pláne nem op rendszer.
  • boond
    #9
    "Az ilyen gépeket használók a felhőalkalmazások (cloud computing) előnyeit kihasználva adataikat nem a saját számítógépükön, hanem az internetes szervereken, azaz "a felhőben" tárolják majd."

    Most ez azt jelenti hogy nem a gépen tárolja az adatokat? Ez (legalábbis engem) nagyon zavarna, pl nincs net nem érsz el semmit, vagy van az az új "ötlet" hogy ilyen módszerrel ment egy-egy új játék, hát mit ne mondjak pár nap nem kellett hozzá hogy összeomoljanak a szerverek, pápá mentés. Már csak ezért se használnák ilyent.

    "Tudod a legtöbb embernek a számítógép=internet, film = dvd lejátszó, zene= hifi, játék = konzol (legalábbis a jobb helyeken, magyarországon mivel a pcn ezeket lehet, nem fognak venni mást mert nincs pénz)..."

    számítógép=internet -nem feltétlenül igaz,mivel még sok dolog idetartozik, pl a suli, beadandók készítése, szakdolgozat/diploma írása hogy csak 1 et említsünk.
    És még ezernyi más dolog, sőt ismerek olyanokat is akik alig interneteznek...
    Szal ez anyagon sántít PC (NEMegyenlő)internettel...

    zene= hifi Ha van egy számitógépen, amihez (általában) van hangfal, hangrendszer is, ráadásul a több gb-nyi zenét bármikor lejátszhatom, miért is hifiznék?
    Ismerőseim 99% biztos így hallgat zenét. (van ahol a hifi van összekötve pl a pc-vel...)
    Ez szerintem így nem feltétlenül igaz. ahogy TE állítod. (legalábbis a többségre)

    film = dvd
    Nos ez, általában valóban így van. Vagyis nem monitoron nézik a filmeket, többnyire, a filmeket. Viszont ennek ellenére sem elhanyagolható az, hogy számitógépen is néznek sokan filmet, még az is akinek van dvd lejátszója, tv-je.
    Én speciel a számitógépről szoktam nézni, ami össze van kötve a tv-vel, igy ebben az értelemben én a gépről nézem a filmeket, nem dvd lejátszóról. DE nem monitoron hanem Tv-n. (és szeritnem nem vagyok egyedül)

    játék = konzol
    Ez sem igaz, teljesen, még az "indok se hoyg nincs rá pénz" Mert nézd csak meg az eladási listákat, külföldön is nagyon jól megy a biznisz Pc-n is. És sok ember nem használ/vesz konzolt. Egyik ismerősöm pl vett, később pedig eladta...
    és maradt a Pc-nél. Ezért egy "átlag" felhasználó nem kifejezetten vesz konzolt.
    Sőt nagyon sokan vannak akik csak pc-n játszanak. De kinek a pap kinek a papné...

    DE azért azt nem jelenthetjük ki hogy "Pc-n csak a szegények játszanak" Ez baromság.
  • mesyre
    #8
    Most operációs rendszert írni divat... A Google-nál pedig az érezhető, hogy elszáltak kicsit a pénzel és minden területre egyszerre akarnak betörni. Szerintem az OP rendszerek területén a Win7 végre egy kiforrott jó rendszer, nem hiszem azt, hogy a Chrome egyáltalán megszorongatná a Microsoftot a vállalatok körében. Azt meg, hogy a "Jaaaj, vegyünk NetBookot, de pink legyen" tipusú felhasználók gépén egy kínai oprendszer van vagy Chrome OS... nem érdekel :)