30
3D Hologram
-
#30 köszi belevetem majd magam a témába mert nagyon érdekel -
dav #29 A pörgő "cucc" egy tükör. Felülről rávetítik a képet, amit oldalról lehet látni. Ahogy a tükör forog, mindig más képet vetítenek rá (az adott test különböző oldalait ábrázoló képeket). Ha egy oldalról nézed, mindig csak az ahhoz az oldalhoz tartozó képet látod felvillanni (persze elég gyakran, hogy folytonos kép érzetét keltse). Ha odébb mész, már egy kicsit más szögből készült képet látsz, és így tovább. Teljesen körbejárhatod, sőt, többen is nézhetik egyszerre a képet, és mindenki a saját helyének megfelelő képet fogja látni. A függőleges változást viszont már úgy csinálták, hogy a rendszer követte a kamera mozgását, és annak megfelelően átalakította a képet. Tehát ilyenkor minden megfigyelő felülről látná a testet, nem csak a kamera.
A CNN-es videó meg nem igazi, csak egy trükkfelvétel. Szó sem volt hologramról, a nőt egyszerűen real-time rámontírozták a stúdió képére. -
#28 itt valami pörgő cucc van, fentről meg fény, de hogy működik?
-
#27 engem is ez a körbejárható holográfia érdekel, ami a videóban van annak mi a működési elve?
ugye valami felület kell amin megtörik a fény, víz vagy levegő és arra kell vetíteni, csak nem tiszta nekem
házilag lehet ilyet barkácsolni? -
avatarolok #26 Én most találtam egy Orosz eladót. Csak neki nem ledes. Majd töltök fel fotót. -
YMan #25 hehe pont ezt írtam hogy ott a Párizsi udvarban ott van még az üzlet. -
lotsopa #24 És nem lehet "forgatni" azt a hologramot?
**Nemcsak bizonyos tartományban, hanem tökéletesen körüljárható képet kaphatunk a következő eljárással: Felvételkor a henger alakban elhelyezett film teljesen körülveszi a tárgyat. A lézerből belépő megvilágító nyaláb keresztülhalad a tárgy felé néző gömbtükör tetején kialakított furaton, melynek tengelye a tárgyon megy át. A filmre így egyrészt a tárgyról visszaverődött szórt, és a konkáv felületről érkező referenciahullámok esnek. A rekonstrukció során pontosan ugyanez az eljárás alkalmazható. A kép a film centrumában jelenik meg, amelyet ekkor csupán a referenciasugarak világítanak meg. Tükrök célszerűbb elrendezésével és több film alkalmazásával (ideális esetben a filmekkel egy gömb belső felületét is ki lehetne bélelni) olyan rekonstruált képet állíthatunk elő, amely tetszőleges irányból megfigyelve, valósággal lebegni látszik a térben.** -
avatarolok #23 Köszönöm! Szerintem felhívóm őket, hogy postán is küldenek e ilyen képet. Ez a zöld ledes ... nagyon be jön.
Meg amit kandras1983 linkelt. Ez is jónak tűnik meg nem is olyan drága. Csak nem olyan nagy talán. -
#22 Ilyesmi felfele tükrözés ha jól értem. Nem láttam még azt a szobrot, de megnézném. 3d hologram készítő
Meg még arra lennék kiváncsi egy ilyen kép mennyibe kerül. Olyan Dinós. -
#21 Nagyon jó, írtó jó ez a kép. -
#20 Szia!
Levettem a képet a falról és a hátulján ezt a matricát találtam!
Hologram Galéria
Bp V. Ferenciek tere Párizsi udvar
Hologram Pavilon
Budapest VI.Teréz körut 60.
Tettem egy próbát vele annak ellenére hogy én ezt a képet 15 éve vettem Győrött egy kiállításukon.
És képzeld egyből kiadta ezt linket.
Szóval még most is léteznek a Párizsi udvarban.
Akkor rohadt drága volt ez a kép, de azt mondhatom nagyon nem bántam meg hogy megvettem! -
syberia2 #19 ez honnan van neked, tessó? -
#18 Nagyon fasza! :D
Kell egy ilyen! -
#17 Sziasztok!
Elnézést hogy belekotyogok a témába!
Csak egy kis érdekesség!
Nekem több mint egy évtizede ez a kép lóg a szobába a falon.
Nagyon kedvelem.
Sajnos a képek nem adják vissza a hangulatát meg a minőségét sem.
Nagyon jó térhatású.
Ha egyik szögből nézem akkor a csontváza ha egy kicsit más szögből akkor pedig maga a Dinoszaurusz látszik!
Egy kis speciális led lámpa lóg a kép előtt így sötétben igazán hangulatos a vendégek szerint!
-
YMan #16 nemrég voltam egy előadáson az évforduló kapcsán. Ott azt mondta az előadó, hogy a hologram megjelenhet a tárgylemez ELŐTT is és mögötte is, függően a készítés módjától. Ma elmentem megnézni megvan-e az üzlet még, és ott van a Ferenciek terénél, a 10. szám alatt lévő párizsi udvar elején ahol rengeteg kicsi és nagy hologram van, illetve meg lehet venni..
a szakemberek szerint ami nagyon macerás még az az, hogy megfelelően rezgésmentes asztal kell a hologram készítéshez ami nem két fillér. (ugye értelemszerű hogy a kis bemozdulás/rezgés elkurja az interferenciát. -
#15 "2D-s hologram tükörrel" szintén nem poén, mert egyfelől a hologram "háta" blank, másfelől, ha oda meg is csinálnád a tárgy hátsó vetületének a képét, akkor a tükörben faszán rátekintési szög függvényében egyszerre látnád a tárgy elejét és hátulját, ha pedig mögé mennél, akkor a tükör kitakarná az egészet...
Ennél az is életszerűbb, ha a tükröt elveszed, de így is csak egy síkod van, aminek mindkét oldalán van kép. Legjobb eredményt akkor kapod, ha több síkot használsz fel, például készítesz egy kockát, de az élek akkor is halottak, azt meg eltakarod valamivel. Ekkor az eredményed már egész meggyőző. Nagyjából. -
#14 Az remélem, megvan azért, hogy ez kékszobás felvétel, nem hologram.
3D-s hologram, amolyan star wars-os értelemben véve - nincs! Az illúzióját meg tudod csinálni, de ahhoz egész egyszerűen több lemezre van szükség. A BME I épületében(?) pölö Gábor Dénes "szobra" ilyen módon van elkészítve. A továbbiakról a McGraw-Hill optika-könyvekben találsz korrekt dolgokat. -
#13 Ti ilyet akarsz otthon elkészíteni?? -
#12 Megnézném hogyan csinálja meg ezeket. Lehet egyfajta türelme. -
#11 erre gondolsz?
http://www.youtube.com/watch?v=thOxW19vsTg
mert hát szerintem ez elég ütős cucc azért :D -
lotsopa #10 Egy tükörrel megoldható lenne hogy lássam mi van a tárgy mögött.
És ez csak a két dimenziós hologramra érvényes, a 3d-s alapból mutatja minden oldalát. -
#9 úgy nem lehet :)
a hologramra úgy nézel rá, mint egy ablakra, ahonnan látod a tárgyakat. tehát ha változtatod, a nézőszöget, akkor más szögből látod a tárgyat, mint a valóságban,pl ha egy (kikrakat)ablakon keresztül nézed a tárgyat, ami mögötte van, semmiképpen nem látsz be a tárgy mögé.
egyébként ma van Dénes Gábor születésének 110. évfordulója, aki a holográfia atyja -
lotsopa #8 Ahogy a videón láttam a 'kockát' három oldallal jelent meg, mi van akkor ha én úgy szeretném csinálni hogy mind a hat oldalát lehessen látni? Mint a valóságban 3d-ben.
Azzal kapcsolatban hogy a kivetítős hologram technológia hol tart napjainkban tud valaki jó linkeket ajánlani, vagy valami információt adni? Nekem a CNN-es(vagy valamelyik külföldi)műsorban látott ember hologram az utolsó kép amit láttam, elég csúnya volt még a kép, rossz volt a minősége. -
#7 nem kell hájtek berendezés hologramhoz,
sima film is megfelel, ill az üzletekben kapható lézerdióda. kell még hozzá egy félig áteresztő tükör, teleszkóp, tükrök. ezekkel már lehet egy nagyon nagyon kezdtleges hologramot csinálni, olyasmit mint a videón -
#6 Ez milyen már :)
Kitartó fickó lehet. -
#5 jó hát ez inkább no comment :D -
#4 feleseigaz
-
#3 komoly felszerelés kell hozzá, lézerek, tökrök, speckó fimréteg... nem mezei usereknek való feladat -
YMan #2 igen drága móka.. -
avatarolok #1 Hologram témában kutatok mostanában. Még olyan 10 éves voltam mikor voltam egy Hologram kiállításon. Aztán meg egy hatalmas Hologram készítőt is láttam egy másik kiállításon. Otthon lehet létrehozni valahogyan hologramot? Nem tudja valaki. Meg olyan ritkán találkozni már Hologramos dolgokkal.