39
  • bitbandita
    "Alternatíva pl a stardock féle sins of solar empirnél (is) bemutatott 3 éves üzletmodell..."
    Na végre egy dolog, amiben egyetértünk...
    Amúgy 34 éves vagyok és nem szégyenlem: szeretem a pc-s játékokat. Főleg rpg-ket játszok (és megválogatom hogy mivel, kevés játék van amit végigtolok), de pl a Dead Space bejött a hangulata miatt. Nem vagyunk egyformák, nekem ez jelenti a kikapcsolódást (a szex mellett). A "tűkön ülést" meg azért nem úgy kell elképzelni, mint a visítozó tiniket a híg fos Tokio Hotel koncerten, eleve nem vagyok egy rajongó típus. Inkább ahhoz hasonlítanám, mint mondjuk egy lebilincselő jó könyv esetén, aminek várod a következő részét. Vagy olvasni se szeretsz? Mindenesetre egy izgalmas, tartalmas, lebilincselő történettel bíró crpg-t hasznosabb időtöltésnek tartom, mint megnézni egy buta filmet a tv-ben. De hát nem vagyunk egyformák...
  • morden
    Izé felnőtt ember nem költ játékokra, mert tudja, hogy időpocsékolás és csúnyán le is gombolják, nekem ez a véleményem, a rajongást meghagyom a tiniknek, hisz fejlődésükből fakadóan elvileg ott van csak helye a "tűkön ülésnek", csak mindig elfelejtem, hogy az ideális mentális fejlődési útról milyen könnyű letérni...
    Jópár évvel ezelőtt játszottam én is ( milyen de milyen idóta voltam akkor, fel nem foghatom) de rájöttem, hogy pénz ( megvenni a játékokat, fejleszteni a gépet ) és időt vitt el ez tökéletesen egyértelmű megcáfolhatatlan axióma de mégis nem csak gyereke, hanem saját bevallásuk szerint felnőtt dolgozó emberek se látnak át a marketingen.
    Alternatíva pl a stardock féle sins of solar empirnél (is) bemutatott 3 éves üzletmodell...
  • bitbandita
    Csak kíváncsiságból kedves morden, akkor te hogy csinálod? Lehet, hogy neked nem kell fizuig várnod (képzeld nekem se mindig, de van olyan, mostanában sajnos egyre gyakrabban, pedig annyit keresek- de kevesebbet kocsmázok mint 4 éve...), mert apu tömi a zsebed, vagy sok100ezret keresel, esetleg free webes flsh játékokkal játszol? Esetleg nem is játszól (akkor meg kuss)? hm? Sötétíts már föl légyszi, halljunk valami okosat, egy alternatívát, vagy megoldást erre, de tudod mit? Inkább menj ki tüntetni az EA elé, és terjessz a világgazdasági tanács elé egy brilliáns új gazdasági modellt a játikapar megreformálására. Te is ugyanaz a darab szar vagy (ha nem nagyobb) mint a hájas disznók ott fönt, mert ők elveszik a pénzünk, de te meg idejössz és rúgsz még egyet az "áldozatba". De "inkább hazudj" tanács után szerintem jobb ha meg se szólalsz....
  • bitbandita
    "zseniális élet lehet, bocs a személyeskedésért, de áhh ez hihetetlen szánalmas, inkább hazudj és ne írj ilyeneket mert ezzel szánamlat keltesz és nem elismerést"
    bravo, bravo, bravissimo! ez aztán az elimerésre méltó gondolkodásmód
  • morden
    valóban nem "köcsög politika" "Ha kell Dead Space 3, akkor vegyétek meg a másodikat!" igen szimpatikus és mély empátitát keltő kijelentés.
    Saját meglátásom szerint a kiadók elsöprő többsége ostoba fejőstehénnek tartja a játékosokat ( nem ok nélkül), a játékosok meg rohanak megvenni mindent amit bereklámoznak mert az jó sőt vannak akik ingyen is dolgoznak ( pl bétatesztek).
    De ami a legjobb el van hihetetve az egyszeri játékossal, hogy így kell lennie és 3-án ahogy mejött a fizu irány megvenni a már úgy is 1000%os hasznot hajtó programok xedik részét.
  • Julius Caesar
    Nem köcsög politika. Miért lenne az?

Nekem is vannak olyan játékok, amik nagyon tetszenek, azokat megveszem. Amik nem tetszenek, azokkal úgy se játszok. Ennyi az egész.
  • morden
    OFF: "Én is ezt szoktam csinálni, kivéve amikor olyan címről van szó, amit már tűkön ülve várok, azt megveszem teljes áron mert nem tudok várni (és igen, vagy leszedem én is a warezt, de 3.-án fizetéskor munka után az első út a boltba vezet...)"
    zseniális élet lehet, bocs a személyeskedésért, de áhh ez hihetetlen szánalmas, inkább hazudj és ne írj ilyeneket mert ezzel szánamlat keltesz és nem elismerést :D
  • Indigo
    Ja, bocs. Én meg azt hittem, hogy nem iskolai órán vagyunk, hanem egy fórumon, ahol lehet kötetlenül beszélgetni...

Egyébként lehet nincs köze a cikkhez, de az álláspontomat azért megvédem, ha már egyenlőség jelet teszel köztem meg egy warezhuszár között.
  • bitbandita
    Sajnos Magyarországon vagyunk, teljesen más itt a helyzet, mint a kiadóknak igazi piacot jelentő NY-Eu, vagy USA. Nevetséges, hogy itt többe kerül ua. a termék mint ott ahol egy középosztálybeli tinédzser zsebpénze annyi (ha nem több) mint itt a min.bér. Én teljesen megértem, ha valaki kivár és olcsóbban veszi meg - de megveszi (és most nem arra gondolok, amikor már az "Ezt vedd meg" kategóriában adják 1rugóért). Én is ezt szoktam csinálni, kivéve amikor olyan címről van szó, amit már tűkön ülve várok, azt megveszem teljes áron mert nem tudok várni (és igen, vagy leszedem én is a warezt, de 3.-án fizetéskor munka után az első út a boltba vezet...)
  • hdo
    Én sem állítottam, hogy te azt állítottad hogy full beleszámolnak a döntésbe. Most akkor mivan? :D Nem kellene offolni, hanem kizárólag a cikk függvényében kommentezni! :)

A cikk arról szól hogy az eladások alapján döntenek hogy lesz-e 3. rész. Te azt mondtad hogy majd akkor veszed meg ha olcsóbb, aminek köze nincs a cikkhez. Én erre azt válaszoltam hogy akkor már tökmindegy, mert az nem számít bele a döntésbe, amiről a cikkben szó van! :D
  • Indigo
    Gratulálok, ülj le, szövegértés egyes. Ugyanis nem állítottam, hogy a már büdzsé áron elpasszolt példányszámok annyira beleszámítatának a döntésbe.

De hogy ne vegyem meg egyáltalán? Nézd, 10-12 ezer Ft-ot nekem nem ér meg a Dead Space, ami ugyan nagyon jó játék, de elég rövidecske, csupán pár órás szórakozás. Akkor már van jobb helye is annak a pénznek... (A kiadó bevétele ebben az esetben 0, azaz nulla, zéró.) Kevesebbért viszont már hajlandó vagyok megvenni, 1500 Ft-ot már simán megért, de akár 3-4 ezret is adtam volna érte. És ugyan miért ne venném meg 1500-ért, ha a kiadó annyiért adja? Piacgazdaság, vágod? Nem vagyok anyagilag annyira eleresztve, hogy premier árakon vásároljak játékokat, így általában megvárom, hogy olcsóbb legyen. Viszont van pár játék, amit úgy vettem, mert nagy rajongója vagyok, és azt mondom, hogy "ez biza megér 10 ezret". Ha jön a Beyond Good & Evil 2, és jó lesz, akkor számíthat rá a Ubisoft, hogy teljes áron megveszem. De a legtöbb játék, főleg ha csak rövid távú szórakozást nyújt, nem ilyen...

Amúgy szerintem ez egy működő rendszer. A rajongók megveszik premier áron, akit meg csak szimplán érdekel, azok valamivel olcsóbban. A legtöbb játék esetében azért kiadás után néhány héttel már nyereségről beszélünk. Ha viszont a logikádat követnék a kiadók, akkor lemondanának a további bevételekről, ami azért talán nem annyira elhanyagolható. Akkor ne csökkentsék az árat, tartsák premier áron, és akkor nagy valószínűséggel sokan nem veszik meg...

Ha összeszámolnám, azért az utóbbi pár évben néhány százezer forintot rááldoztam játékokra. Igaz, a legtöbbet nem 10-12 ezerért vettem, hanem 2-6 ezerért, de akkor is. Igenis jobb így, mint ha csak mindent lewarezoltam volna. Merthogy te azt állítod, hogy ez semmivel nem jobb, mint a warez mentalitás. Márpedig a x00.000 > 0. Ha ez így nem jó a kiadónak, akkor ne csökekntsék az árakat, aztán majd meglátjuk mi lesz.
  • bippo
    Na, akkor te racionális (és egyben azért egy elég korrekt) viselkedésről írsz, én meg a skála 2 végét próbáltam vázolni. (csak #25-ben 100% korrekt-et írtál, azért javítottam).
  • hdo
    Nyilván racionalitás és korrektség nagyon ritkán visel egyenlő értéket. Szerintem az a racionális ha letöltöm, játszok vele, és ha élveztem akkor megveszem teljes áron, illetve ha nem tetszett nem támogatom a gyártót azzal hogy megveszem - de akkor a warezolt példányt le is törlöm!
  • bippo
    Szerintem amiről te írsz, az inkább racionális vásárlói viselkedés, de elvi síkon nem lehet 100% korrektség, hiszen előbb játszol vele, minthogy a tiéd lenne. De még mindig elég magas % :)
    meg ugye ha nem tetszett annyira, akkor mégsem veszi meg, szintén von le a %-ból.

• hdo
    Egyetértek, némi változtatással:
    A 100% korrekt a "0-day" warez (hogy ne legyen zsákbamacska), ÉS a "30-day" vásárlás, ha tetszett végigjátszásnál!
  • hdo
    Gratulálok, ülj le, szövegértés egyes.

Egy szóval nem mondtam hogy amikor le van árazva már nem megy pénz a kiadónak, csak mire úgy lemegy ahogy xy-nak már megéri megvenni, addigra már réges-rég döntés született az eladási statisztikákból hogy érdemes, vagy nem érdemes folytatni. Olvass vissza! Nem általánosságban beszéltem hanem a cikkre, az adott szituációra reagáltam!
  • bippo
    OFF: Mondjuk ez is érdekes témát vet fel. Hogy az, aki frissen játszik vele, de később megveszi, az milyen kategóriába esik. Mert ugye akkor játszik vele, amikor még többet ér (mert friss), mint amikor majd olcsón meg fogja venni. Viszont mivel mégis megveszi valamennyiért, támogatja a fejlesztőket, enyhítő.
    Kicsit ilyen racionális vásárlás, de egyben 'csak a lelkiismeret megnyugtatására jó' vegyes érzés. De még mindig ez a jobbik eset.

Ugye a 100% korrekt az, amikor akkor játszik csak, amikor megveszi (mindegy, mennyiért). A 100%inkorrekt pedg a 0-day warez (vásárlás nélkül).
  • engine
    Gratulálok, ülj le, egyes.
    A kiadónál talán nem számít már akkora súllyal pénzügyileg valóban. De például a Steam-es leértékeléseknél nem hiszem, hogy a kiadóknak nem megy vissza semmi pénz, csak megveregetik a Valve hátát, hogy ügyesek vagytok.
    Emberileg pedig nagyon is számít, hogy változzon az átlag magatartása és akinek nincs évi 50-60 ezer forintja 5 programra, az később vegye meg olcsóbban, de vegye meg és ne lopja a programot.
  • hdo
    Csak tudod senki le se szarja, hogy amikor már lement az ára akkor hányan veszik. Gyakorlatilag ezzel a magatartásformával nem vagy jobb a warezolóknál sem, mert akkor veszed meg a játékot mikor már nem számít bele az eladási statisztikába ... így abszolút nem mérvadó a döntésnél hogy legyen-e folytatás.

Vagy megveszed frissen, vagy nem veszed meg egyáltalán, az hogy "majd megveszem ha olcsóbb lesz, ezzel is támogatva a fejlesztőket, én nem vagyok mocskos ingyenélő warezolós" önáltatás!
  • bitbandita
    Én kölcsönadtam, de esküszöm megvettem. Nem sajnáltam érte kemény 2900-at kiadni érte a Tescoban - megjelenés 2. napján... Istenem, több ilyet!
  • bitbandita
    "Nekem az nem tetszik, hogy egy játékot többször is az orrod alá tolnak" Igen ezért nem veszem meg a Simset (no meg azért mert nem tetszik). De itt nem a Simsről van szó b+, hanem az utóbbi idők egy -nyugodtan mondhatom- hiány stílus (túlélő horror), iszonyú hangulatos képviselőjéről... És igen, vannak más módszerei a terjesztésnek, pici világomban több is létezik arra, hogyan lehet a zsebtömő hájas rohadékokat kikerülni - ahogy a zeneiparban is láthatjuk mostanában. Csakhogy a játékipar nem zeneipar, addig amíg nem lesz akkora a warez (mint kényszerítő erő) a konzolokon is, mint pc-n, addig semmi nem fogja ezt az üzletágat megváltoztatni. És nem fogok lemondani a Dead Space-ről csak azért mert az EA adja ki.
  • Indigo
    Én már linkeltem, "Eredeti játékaink" topik :P
  • Tinman #17
    És akkor most mindenki linkeljen képet a saját Dead Space játékáról... akinek nincs, az jobb, ha hallgat.
  • morden
    "magyarul annak, aki ezek a kiadók ellen prédikálnak, de azért letöltik, használják" ez van ha az ember magából indul ki és el se tudja képzelni hogy máshogy is lehet, mint ahogy a pici világában kitalálta. Nekem az nem tetszik, hogy egy játékot többször is az orrod alá tolnak, de lelked rajta, hogy tömd a kiadó zsebét, ő meg jót röhög az ostoba playereken akik mintent bevesznek és még védik is a marketing gépezetet .
  • Kindred Blades
    Én, mint PC játékos, kikérem magamnak a feltételezést, hogy mi csak le fogjuk tölteni, és nem fogjuk megvenni.
    De ha már általánosítgatunk, akkor mindenki, aki megveszi PS3-ra, marha.
    (Jó veled beszélgetni :) )
  • Kindred Blades
    Jesszumpepi, ez nálatok hír? Hír értéke van annak, hogy ha valami nem fogy, nem kell a kutyának sem, akkor nem folytatják, ha pedig mindenki ráugrik, akkor nagy eséllyel igen?
    A spanyolviaszos hasonlattal nem is merek előhozakodni, mert az sehol nincs ehhez képest.
  • wednes
    Itt nem csak a PC-ről van most szó. Sőt az el is lehet most "hanyagolni". Az össz. eladások nem voltak annyira kiemelkedőek, mint a többi tucat játéknál. És ennek szerintem nem a warez az oka. Egyszerűen ez a 2 játékstílus a tömegeknél nem annyira népszerű. Túlélő horrort nem játszanak annyian, mint egy GOW-ot vagy MW2-t. Kivéve ha aztán akció játékot nem csinálnak belőle, (pl: Resi5) és máris emelkedik a példányszám. (Nem csoda, hogy a Dead Space 2. részét már akciódúsabbra és kevésbé parásra csinálják direkt a fejlesztők)
    A Mirror's Edge is hiába tetszett egyeseknek, a többség inkább választ egy hent játékot.
  • Macccy
    AZ a gond, hogy sokan hozzá szoktak a "jóléthez", azt szokták meg, hogy ingyen jutnak játékhoz. A valóság azonban az, hogy ahogyan fizetni kell a mozijegyért, a McDonald's sajtburgerért, az internetért és a gördeszkáért, ugyanúgy fizetni kell a videokártyáért és a Játékszoftverekért is! (sőt a Windows is fizetős, de ezt most hagyjuk) Nem az a baj, hogy a keveset kereső, úgymond szegényebb rétegekbe tartozók nem vásárolják meg ezeket! Ők logikusan az alá szükséges vasat, hardware-t sem vehetik meg, sajnálom őket. DE akiknek otthon figyel a sokmagos cpu PC, raklap memória, terányi merevlemez és SSD ... és ezek mellett még fennhangon, "elvből" nem vásárolnak meg nagy költségvetésű és sokszor tényleg kiváló szórakoztató játékszoftvereket ... pl. a Dead Space az volt, kevesen vannak ellentétes véleményen! Ezek az emberek MAGUK ALATT és ALATTUNK vágják azt a bizonyos fát, amit PC Game iparnak hívnak és láthatóan zsugorodik hónapról hónapra ...
    Sajnos ...
  • Evoluti0N
    Nekem a Dead Space, meg a Mirror's Edge is nagyon tetszett. Azonban sok játékot maga a cím adja el (lásd. MW 2), valamint nem is volt valami nagy hype körülöttük, szal nem csoda, h csak ennyi kelt el.
  • Indigo
    Épp azért kell megvenni azokat a játékokat, amiket mi szeretünk. Ez szavazat arra, hogy ilyen jellegű játékok készüljenek. Ha már ez is rókabőr lesz, akkor nem szavazunk rá. Ilyen egyszerű.
  • bitbandita
    1.: a Dead Space-t ne hasonlítsuk már a Sims-hez, az a gém megérdemli, hogy sikeres legyen (megvegyék) 2.: "...és ints be annak aki nem hajlandó meghajolni ..." magyarul annak, aki ezek a kiadók ellen prédikálnak, de azért letöltik, használják a termékeiket és örömüket lelik (ingyen) benne, megrövidítve azt is, aki több száz órát görnyedt a billentyűzet fölött, egyszóval neked(is)? Ok haver, ezt neked
  • morden
    Tömd csak a multimilliomos kiadó zsebét, annak a zsebét aki bevalottan folyamatosan rókabőröket húz le a játékairól is szinte ugyan azt eladja 50x ( pl sims)... és ints be annak aki nem hajlandó meghajolni
  • Skyline
    Az első DS az elmúlt évek legjobb horror játéka volt. A második rész amint megjelenik megvevős számomra (PS3-on).
    Viszont ilyen kijelentés mellett már most könyvelem hogy ha lesz is pc-re második rész pc-re,akkor a 3. részt nem éri meg...Szevasztok warezhuszárok...:D
  • Indigo
    Az elsőt nagyon olcsón vettem meg. Ha a második rész 10-12 ezer lesz megjelenéskor, akkor ezzel is várok, míg lentebb megy az ára. 8-ért már elgondolkodom, hogy nem warezban fogom előbb végigjátszani... :)

Mirror's Edge is jó játék volt, csak piszok rövid, és csak egyszervégigjátszós. Pofátlanság elkérni érte 10-12 ezret...
  • IMYke2.0.0.0
    Csak 11 lesz...
  • kanduhr
    Rám számíthatnak, ha nem 13k lesz a játék ára a megjelenés napján.
  • EnxTheOne
    Bár ezzel a 2 játékal még nem játszottam, de aki erre azt mondja hogy szemétség, gondolom ök a legnagyobb "warezkirályok."
  • kissssss
    miért is? mert nem a két szép szemünkért csinálják abban biztos lehetsz.
  • Frosty01
    köcsög stratégia