50
  • Mentrid
    #50
    Így tovább... Én támogatom ez irányú fejlődést...
    Sok lehetőség nagy jövő rejlik e technikába...

    Közeli jövőben.. Mesterséges őssejt előállítása.. Őssejt kutattatásba is nagy jövőt látok a gyógyítás terén.

    Távoli jövőben.. Nem csak élőlény teremtés. Biotechnológia. Gépeket teremteni amik önmagukat regenerálják fejlesztik... És sok sok minden mást..
  • MacropusRufus
    #49
    "Mellesleg, ha lemásolod a Windows szoftvert, nem alkottál újat, hiába "te alkottad a ceruza használatával, meg a billentyű nyomogatásával" . . . . . . . . . ! "
    nem stimmel a megállapítás, ui. itt egy mesterséges dns-ről beszélnek és nem klónozásról. Tehát a példádnál maradva, a windows kernelt újrírták...
  • slickboy
    #48
    Ez csak félszintetikus sejt, ugyanis a sejtapparátust nem szintetikusan hozták létre, hanem egy élő sejtét használták fel. A genetikai kódja, ha úgy tetszik a "szoftver" ami szintetikus. A "hardver" vagyis ami végzi a transzkripciót, transzlációt az nem mesterségesen alkotott.
    Kérdés, hogy mennyiben szintetikus az új genom, amit létrehoztak? Teljes egészében az utolsó bázispárig szintetizálták, vagy csak bizonyos szakaszait? Mert mesterséges kromoszómák és plazmidok eddig is léteztek.
  • djhambi
    #47
    #30
  • Kara kán
    #46
    Már nem vagyok új reg.
    Csocsó!
  • jzombi
    #45
    Csak próbálom a reális veszélyeket észrevenni.
  • DjDano
    #44
    újregnek kuss a neve! shalom!
  • boond
    #43
    Az nem biztos hogy működik :D (legalábbis a replikátoroknál gondot okozott...)
  • Kara kán
    #42
    Túl sok sci-fi horrort nézel. A valóságban több horror van.
  • jzombi
    #41
    Az addig rendben, hogy a készítőkben van annyi intelligencia, hogy alapos laboratóriumi tesztek után engednek csak a környezetbe új fajt (ekkor persze még mindig nem lehet tudni, hogyan változtatja meg a természetes egyensúlyt, túl összetett rendszer a környezetünk).
    Kérdés, hogy az egészből az emberiség, vagy a projekt mögött álló cég profitál többet?
  • Prof William
    #40
    Mindjárt itt a 2012. Génmanipulált emberi húsra átszokott olajfaló bacik fognak felzabálni minket csak figyeljetek. :)
  • Kara kán
    #39
    "Ki tudja garantálni"

    A garancia a "Stop" gomb. Nyilván (?) ha létrehozunk olajfaló bacikat, hogy megtisztítsuk a Mexikói-öblöt a trutymótól, akkor belerakunk valami időzítőt is, hogy azért minden olajat ne egyenek meg a kis mohók. Én legalább azt hiszem, hogy az ilyen projekteken dolgozó emberekben van/lesz ennyi intelligencia, persze tévedhetek is, mert annyi hibát elkövettek a Mars-projekteken is, és másokon is, hogy van ok aggodalomra. De van idő még kidolgozni a biztonsági technikákat.
  • cosman
    #38
    És mi lesz akkor, ha kifejlesztenek egy olyan baktériumot, aminek nincs rendes antagonistája? Tulajdonképpen semmi különös azon kívül, hogy exponenciálisan növekszik megállás nélkül és pár hónap alatt letarolhatja a legtöbb földi létezőt. Persze egy idő után megjelenik annak is majd az antagonistája, meg annak, stb. stb. Valahogy csak kialakult egy egészen finomra hangolt természeti rendszer, ami kisebb, nagyobb lengésekkel de egyensúlyban van, amíg nincs valami durva behatás.
    Ki tudja garantálni, hogy az egyik ilyen baktérium nem tarol le eszméletlen nagy területeket, amíg antagonistát talál?
  • jzombi
    #37
    Nem egy sejtet fejlesztett ki, csak tetszőleges DNS-t tud egy létező sejtbe belejuttatni. A sejt létrehozása 0-ról sokkal nehezebb probléma.
    Ha hasznára válik az emberiségnek akkor nem egy rossz dolog (ugyanúgy mint a génmanipulált növények), csak a problémák (hasonlóan génmanipulált növényekhez) az, hogy könnyen fölboríthatja a természetes egyensúlyokat, sok esetben előre ki nem számítható problémákat okozhatnak.
  • jzombi
    #36
    "A vallásokban pedig pont az a szép, hogy bár nem a valóságról szól, de nem is akar a valóságról szólni. A gond ott van, ha valaki erőszakosan össze akarja egyeztetni a valósággal."

    Ha valaki szó szerint akarja értelmezni a Bibliát, az tényleg gond, de ezt leszámítva össze lehet a vallást egyeztetni a valósággal és a tudománnyal.

    "A vallás pedig mindig csak annyit tartalmaz a valóságból, hogy a híveik számára valamennyire hihető legyen. Ezért van az, hogy a vallások követik a természettudományokat - 200 év késéssel. Nem lehet azt mondani, hogy a Föld lapos, mert körberöhögnék. Pedig nem is olyan rég embereket röhögtek ki azért, mert azt állították, hogy nem lapos."

    Már elfogadták az evolúció elméletét a '90-es években, amit Darwin az 19. szd. közepén fogalmazott meg, csak 150 év a késés :D

    Amúgy génsebészettel már eddig is elég közel jártak ehhez.
  • Zoliz
    #35
    Most ki tud ennek őszintén örülni, hogy egy elmebeteg tudós kifejlesztett egy sejtet?
  • Kara kán
    #34
    Ja, és ma már kiflémeltem magam, ráadásul az ó nevemen. Azért vannak nekem is korlátaim.
  • Kara kán
    #33
    Egyébként egyetértek veled, úgy félig, ami az elfogadást/elutasítást illeti. Én félig elfogadom, félig elutasítom. Gondolom ez így most elég jó lesz. :-)
    Ja, ha már ilyen kedves vagy, magyarázd el neki lécci a névcserém okát, mert lusta v'ok írni. Annyit még leírok, hogy arra a kérdésre, hogy mi/ki v'ok...hát, jókat tud kérdezni a kolléga...:-)

    "Tudom, mitől döglik a légy.
    Tudom, ki hord rongyot, ki selymet.
    Tudom, mi csúnya és mi szép.
    Tudom, melyik fa mit teremhet;
    Tudom, melyik mily nedvet enged.
    Tudom, minden mögött van ok.
    Tudom, ki dolgozik, ki tesped.
    Csak azt nem tudom: ki vagyok?"
  • boond
    #32
    "Lényeg, hogy azt elismerem, hogy pl kreálhatnak olyasmit is amitől kipusztul a világ, de maradjunk annyiban, hogy ez benne van a pakliban. Ugyanezt elmondhatnánk az atomfegyverekről azonban mégis megvan a jól oldaluk."

    A dolgok eredendően se nem jók, se nem rosszak, mi tesszük azzá őket.
  • boond
    #31
    Már s kereszténység kialakulása előtt, az ókori görög filozófusok tudták(/sejtették), hogy a föld gömbölyű, ezt csak később igazolták....(már mint a történelem)

    "Ez igaz, hogy pl ilyen értelemben az atombomba sem fejlődés, mert hát fejlődunk itt evolócisósan több milliárd éven át csak, hogy később tudjunk ilyen fegyvereket csinálni."

    Nem a fegyver-készitést(ként használást) kell célként kitűzni...
  • djhambi
    #30
    A névváloztatás okát be fogja linkelni a blogjából. :)
  • djhambi
    #29
    "Azt gondolom tudod, hogy nem vagyok különösebben vallásos, és elutasítom úgy a bigott vallásosokat, mint a primitív ateistákat."

    Látod, én pedig elfogadom azt is, aki ateista, és azt is, aki vallásos, mert tudom, hogy a vallást az ember a családjából örökli, ellenben ha valami rosszat tesz, (nem definiálom, mi a rossz) a cselekvését utasítom el, és nem azért, amilyen világnézete van.

    A vallásokban pedig pont az a szép, hogy bár nem a valóságról szól, de nem is akar a valóságról szólni. A gond ott van, ha valaki erőszakosan össze akarja egyeztetni a valósággal.

    A vallás pedig mindig csak annyit tartalmaz a valóságból, hogy a híveik számára valamennyire hihető legyen. Ezért van az, hogy a vallások követik a természettudományokat - 200 év késéssel. Nem lehet azt mondani, hogy a Föld lapos, mert körberöhögnék. Pedig nem is olyan rég embereket röhögtek ki azért, mert azt állították, hogy nem lapos.
  • Zulu12
    #28
    És én sem vagyok vallásos megnyugtatlak .

    OFF
    Amúgy nemtom, hogy szabad-e megkérdeznem, hogy te tulajdonképpen ki is vagy? ( tanár esetleg vagy filozófus stb?)
    Már régóta olvasgatom itt az sg-t és eléggé gyakoriak a hozzászólásaid és csak kinváncsi lennék, hogy kitől származnak tulajdonképpen. Meghogy mi a névváltoztatás oka? Kitiltották az előzőt? Remélem nem gond, hogy kérdezek.
  • Kara kán
    #27
    Azt gondolom tudod, hogy nem vagyok különösebben vallásos, és elutasítom úgy a bigott vallásosokat, mint a primitív ateistákat.

    Többször leírtam, ezen a fórumon is, és annyira örülök, amikor visszahallom ezt akár többedik kézből is, hogy a vallásnak komoly szerepe volt az emberi gondolkodás fejlődésében, főleg az absztrakt fogalmak megalkotása terén, de mára ezt a szerepet - apró kivételekkel, amelyekre alább utaltam - a tudomány tölti be, nagyon helyesen, de nem szabad megfeledkezni a gyökerekről.
  • Zulu12
    #26
    Ott a pont .
  • Kara kán
    #25
    Na, látod ezeknek a dilemmáknak, konfliktusos helyzeteknek a magyarázatára jó a vallási ideológia, ugyanis egyértelműen jelzi a világ, és benne a társadalom dualitását, kettős természetét.
    Van egyrészt a pozitív, alkotó erő, másrészt a romboló, gonosz erő. Ez utóbbit, a társadalomban soha nem sikerült teljesen legyőzni, de ha minimálisra csökkentjük a hatását, akkor komoly fejlődést tudunk elérni.
  • hdo
    #24
    Höhöhö ... a Spore 16 Creature Creatora már olyan hardverrel érkezik ami össze is rakja IRL a lényt! :D
  • Zulu12
    #23
    Ez igaz, hogy pl ilyen értelemben az atombomba sem fejlődés, mert hát fejlődunk itt evolócisósan több milliárd éven át csak, hogy később tudjunk ilyen fegyvereket csinálni.

    Tehát egy ilyen fajnak mi értelme van? Hogy fejlődjön és később majd tudjon tömmegpusztító fegyvereket csinálni? Nevetséges!

    Ez talán tényleg nem a "fejlődés" címszó alá tartozik, de én ilyenkor a rossz dolgokban is próbálom meglátni a mögöttes jó dolgokat, ami az emberiség hasznára lehetnek, és át lehet rakni a valódi "fejlődés" meg "fontos" címszavak alá is.

    (most ha nem gond én sem akarok hosszadalmas vitákat me késő is van meg aludnék is, majd esetleg reggel)
  • norbre
    #22
    "fejlődés", "törvényszerű", "fontos".. igen ezek valóban elgondolkoztató fogalmak
    nem akarok most hosszas vitába bocsátkozni, bár nem értek egyet feltétlenül de elfogadom hogy te így látod a dolgokat.. mindenesetre én mást értek a fejlődés és főleg a fontos fogalom alatt
  • Kara kán
    #21
    Dr Craig Venter - így hívják!
    Ha ő nem érdemli meg a bio Nobel-díjat, akkor senki sem.
    A riporter kérdésére, hogy istent játszunk-e határozottan válaszolt: Nem játszunk semmit, követjük a fejlődés útját.
  • Kara kán
    #20
    Te az én emberem vagy!
  • Zulu12
    #19
    Mért nem? Minden féle fajta kutatás fontos vagy, ha jelen pillanatban nem is később még azzá válhat (és persze válni is fog). Ennek a kutatásnak a veszélyeiről meg csak annyit, hogy minden kutatás lehet veszélyes pl az LHC-s is (me felrobban a világ meg blabla), de gondolom a tűz felfedezésénél is félhettek me biztos valami gonosz dolog lehet, meg isten megbüntet vagy nemtom.

    Lényeg, hogy azt elismerem, hogy pl kreálhatnak olyasmit is amitől kipusztul a világ, de maradjunk annyiban, hogy ez benne van a pakliban. Ugyanezt elmondhatnánk az atomfegyverekről azonban mégis megvan a jól oldaluk.

    Csak, hogy egy példát is mondjak, hogy mi a fene olyan jó az atom meg a biológiai feyverekben meg sok egyébben az az, hogy elősegítik a technológigai fejlődésünket. És ez miért is olyan jó? Hát azért, mert pl kb 2020-30 között most megnemmondom hogy melyik meteor, de 80%-a az esélye, hogy becsapódik a földbe vagy ha nem is, de áthalad egy bizonyos kulcslyukon, akkor meg 2030-40 között 100%-as be fog csapódni.

    Magyarán, ha minden "sunshine beach" meg "all day happy" lenne (nem azt modnom, hogy az nem jó), akkor az könnyen az emberiség vesztét okozná. Az ember dolga pedig, hogy felődjön, ha nem azt tenné és pl nem a meteor nyírna minket ki akkor is byebye lenne, mert a csillagunk sem él örökké ergo, ha túl akarod élni akkor törvényszerű a fejlődés.
  • Kara kán
    #18
  • Kara kán
    #17
    Szerintem ezt már biztosan eljátszották mások is, de nem itt a Földön, hanem valahol távol, egy messzi galaxisban.
  • Kara kán
    #16
    --------------------------------
    Hová lépsz most, gondold meg, oh tudós,
    Az emberiségnek elhányt rongyain
    Komor betűkkel, mint a téli éj,
    Leírva áll a rettentő tanulság:
    "Hogy míg nyomorra milliók születnek,
    Néhány ezernek jutna üdv a földön,
    Ha istenésszel, angyal érzelemmel
    Használni tudnák éltök napjait."
    ---(Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban)---
  • Pares
    #15
    Hmmm. A kérdés csak az, hogy ezt az egészet nem játszották-e el előttünk már valaki mások is?

  • Kara kán
    #14
    Mert mit a természet alkota, az oly tökéletes?
    Avagy kilenc tizede selejt és betegség, s csak egy tizede egészség és szépség...

    Vajh Isten akarata lenne az, hogy lustán tespedve tocsogjunk eme iszapos sárgolyón, tapicskolva, mint pajkos malackák, és ne törekedjünk újra ama paradicsomi állapotra, melyet gyarló, vétkes halandókként régóta elveszíténk?
    Vajh úgy hasonlítunk Teremtő Urunkra, kinek képmására lettünk alkotva, ha gennyes sebekkel testen és lelken vonyítunk kivert kutyákként mindre, ki értelmes és szép művekről álmodik?
  • Utokverek
    #13
    amikor már a nappaliban csinálsz magadnak új 6lábú kutyát 10perc alatt, akkor is lesz valaki, aki nyavajogni fog, hogy így isten úgy isten :)
  • Amergin
    #12
    "Az ember ezt, ha egykor ellesi,
    Vegykonyhájában szintén megteszi. -
    Te nagy konyhádba helyzéd embered,
    S elnézed néki, hogy kontárkodik,
    Kotyvaszt s magát istennek képzeli.
    De hogyha elfecsérli s rontja majd
    A főztet, akkor gyúlsz késő haragra.
    Pedig mit vársz mást egy műkedvelőtől?"
  • norbre
    #11
    én nem vagyok keresztény, még csak vallásos sem, mégsem támogatnám