7
  • butuska66
    Személy szeirnt sosem éreztem nehézkesnek a magázást. Szerintem tagoltabbá teszi a nyelvet. Amiket felsoroltál azok tényleg nevetségesek bár kiegészithetnénk őket a süket-síket duóval.

Ha belegondolsz a sajtó a magázást is mintha parancsra kezdte volna elfelejteni. Nem áll szándékomban politizálni de annak idején( 20. sz feléig)
    50 fajta köszönés/megszólítás volt a magyar nyelvben. Jött egy bizonyos korszak ahol az összeset abbahagyták s bevezették az "elvtársamot".
    Napjainkban ott tartunk hogy reggel a liftben mikor több ember van 8-tól 80-ig beszál egy kisiskolás s úgy köszönt: császtok.
  • halgatyó
    Ami még dühitőbbé teszi ezt az átnevezgetési mániát az, hogy a sajtó nagy része is alkalmazza. Mintha valaki kötelezővé tette volna ezeknek a szavaknak a használatát.
    Teljesen rejtélyes ahogy komolynak látszó hatalmas sajtó-egységek egyetlen varázsütésre áttérnek egy-egy ilyen visszatatszító, dühítő szóhasználatra!
    Én bojkottálni szoktam azokat a sajtótermékeket, amelyek igyekeznek élenjárni ebben az átnevezgetési önkéjelgésben
  • halgatyó
    A magázást nem sajnálom. Körülményessé, nehézkessé teszi a beszédünket, cserébe nem kapunk semmit, ha jól belegondolsz.
    Engem inkább az ilyen kifejezések bosszantanak, hogy (pár példa, csökkenő dühítés szerinti sorrendben):
    -- "meleg" a homoszexuális helyett ... azóta dühömben egyszerűen b**inak nevezem őket, főleg az erőszakos, agresszív felvonulgatásaik óta
    Ugyanis egy szép, értékes, erősen pozitív tartalmú és hangulatú régi magyar szavunkat siklatták félre, mocskolták be! Most már nem használhatjuk a "meleg szerettel" kifejezést... (kár, hogy nincs hányó szmájli)
    -- "közösségi közlekedés" a tömegközlekedés helyett. Ettől meg nem kell kevesebbet várni a buszokra, és a zsúfoltság sem enyhül...
    Az is megér egy misét, hogy hol itt a közösség? Az egymást letaposó, utáló, az ablakon jobb esetben közömbösen kibámuló és egymásra nem néző, egymás orra alá fingó embertömeg minden, csak NEM közösség!
    -- "roma" a cigány helyett. Ettől, hogy máshogyan hívjuk, még nem változott meg semmi! Sőt. Néhányan azt hiszik, hogy az ilyen átnevezésekkel minden probléma meg van oldva, mást már nem is kell tenni... meg is látszik az eredménye
  • butuska66
    Az még semmi. Ha végig nézed az elmúlt 20-30 év újság kiadását arra is figyelmes lehetsz hogy veszet ki szinte a magyar nyelből a magázás.
  • halgatyó
    Ha a hatalom szabja meg a szavainkat, abból semmi jó nem szokott kisülni a dolgozó kisember számára!
    Így volt ez mindig, az élet valamennyi területén.
    Szeretik összemosni az elégedetlen, jogosan lázadó embereket a bűnözőkkel meg leterroristázni őket.
    Valszeg most is erre megy ki az egész.
  • danesz234
    Ez faszcincálás a köbön :D
  • vegicsek
    Hát ez tényleg fontos, meg a köznyelvet tényleg egyszerű befolyásolni...pff